aska80
05.03.11, 09:43
Witam!
Mam prośbę o ocenę zaleceń naszej pani alergolog, która ostatnio nic nam nie tłumaczy, a trudno mi znaleźć odpowiedzi.
Synek 4,5 roku miał tydzień temu testy skórne (wcześniej na diecie bezmlecznej dostał strasznych liszajów). Histamina wyszła 3x3, sierść kota 4x4, orzechy włoskie 5x5, jabłko i seler 2x2, żółtko jajka, mięso kurze i wieprzowe oraz mąka pszenna 1x1.
Do alergologa jeździmy od kiedy synek skończył pół roku. Był cały czas na diecie tylko bezmlecznej. Od czasu do czasu miewał lekkie liszaje na goleniach i pupie, wtedy włączaliśmy Zyrtec, ale nigdy nie potrafiłam ustalić co go uczula, jedynie podejrzewałam chemię w pożywieniu. Od 2 lat był bez leków. Ogólnie mało choruje, nawet jak poszedł do przedszkola. Antybiotyk miał raz teraz w styczniu, no ale ma powiększone migdały i małe powiększenie węzła chłonnego na szyi odkąd skończył rok. Jest niejadkiem z wagą lekko powyżej 25 centyla.
Lekarka powiedziała, żeby unikać zdecydowanie kota, jabłek i śladowych ilości orzechów. Może dostać jedno jajko tygodniowo, mięsa kurzego i wieprzowego nie podawać. Bułki pszenne może jeść. Powiedziała, żeby nie podawać żadnych leków antyhistaminowych i że ma szanse z tego wyść (ale z czego? wiem, że atopia jest w genach) i jak będzie miał 7 lat to powtórzymy testy. Co do mleka, które w testach nie wyszło poleciła zrobić IgE swoiste mleka i jak wyjdzie w normie to możemy zrobić prowokację na mleko (bo sama uznałam, że raczej go nie uczula, pił cały czas jogurty naturalne). Czy taką prowokację warto przeprowadzić, czy raczej marne szanse, że wyrósł z alergii na mleko, a nie wychodzi w testach, bo jest IgE niezależna? Jeśli jest IgE niezależna, to jak długo czekać na objawy i jakie powinny być? Dodam, że syn reaguje tylko skórą. Z kupami nie ma problemów, no i nie ma objawów ze strony układu oddechowego.
Jeśli ktoś doczytał do końca, to proszę o komentarze odnośnie zaleceń lekarki (czy mam ją zmienić?) i tej prowokacji na mleko. Czy warto jeszcze zrobić cały panel pediatryczny z krwi i IgE całkowite? Z góry dziekuję