Witam
Jakieś 3 tyg temu zauważyłam u synka (8 m-cy) na tułowiu 3 suche plamki wielkości ok. 0,5 - 1 cm. Nowości w diecie w tamtym okresie to ryba i truskawki, nic więcej nowego wcześniej nie wprowadzałam. Jednak mimo tego, że ani truskawek ani ryby więcej małemu nie podawałam, ilość suchych plamek zwiększała się, pojawiały się na brzuszku, plecach, przedramieniu (raczej nie swędziały, młody spał i zachowywał się spokojnie). Kiedy dokładnie obejrzałam dziecko zauważyłam dość dużą zmianę (suche ale nie zaczerwienione miejsce) na pleckach w okolicy k. krzyżowej oraz na tej samej wysokości na bioderkach (na wysokości ściągacza od pieluszki). I teraz jak sobie myślę to właśnie ta zmiana na pleckach była pierwsza, najpierw wyglądała jak potówki a że gorąco było więc przyjęłam, że to właśnie potówki są, potem pęcherzyki zniknęły i zostało takie miejsce z suchą skórą. Ponieważ pod koniec kwietnia i ok. połowy maja syn dwukrotnie w krótkim odstępie czasu brał antybiotyki (zap. oskrzeli i angina) a potem załapał jakiegoś grzybka na napletku, myślałam że to może zmiany grzybicze - pediatra jednak ocenił, że zmiany wyglądają typowo na AZS, zalecił eliminację mleka, żółtego sera, ryb, orzechów, cytrusów (to oczywiście z mojej diety, karmię piersią), kąpiele w oilatum, natłuszczanie zmienionych miejsc i bardzo ostrożne rozszerzanie diety małego. Poczytałam forum i zdecydowałam dodatkowo o eliminacji miodu, masła, jabłek, selera, śliwek, malin, wołowiny... Zmiany bledną, nie są już takie szorstkie, nie pojawiają się nowe. Teraz jestem w trakcie umawiania wizyty u alergologa jednak nurtują mnie pwene pytania i proszę o pomoc w wyjaśnieniu poniższych kwestii

1. Banany - to też cytrusy? (wiem, że głupie pytanie ale już się gubię

)
2. Jeśli przedtem dziecko jadło cielęcinę i nic mu nie było (podobnie z jabłkiem, maliną i bananem np.) - powinnam mimo wszystko odstawić? Czy mogła dopiero teraz wystąpić reakcja na podawane wcześniej pokarmy?
3. Kurczaki, jeśli tak poodstawiam młody zostanie kompletnie bez owoców chyba

4. Tak mi chodzi po głowie, że może to pieluchy? Te zmiany na wysokości ściągacza od pieluszki... Ale jeśli to faktycznie pieluszka to możliwe, że te pozostałe zmiany (na rączkach czy plecach) też mają związek z pieluchą?
5. Czy jest sens odstawić gluten skoro ekspozycja przebiegła bez zastrzeżeń? Z glutenowych prod. młody jadł tylko kaszę na kolację, teraz w ferworze wprowadzania zmian daję mu ryżową ale nie wiem czy nie przesadzam

6. Czy rzeczywiście jest tak, jak mówił pediatra - że jogurty, kefiry, maślanki itp są bezpieczne, czy te produkty też powinnam wykluczyć z diety?
Pozdrawiam
M.