stachkw 28.11.07, 17:14 Proponuje stworzenie listy niezbędnych i przydatnych rzeczy, przyrządów i aparatury które są niezbędne przy tej chorobie lub tez ułatwiają życie naszym chłopcom od najmłodszych lat. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek.sztajnke Re: lista nizbędnik 01.12.07, 21:59 Lista to za mało. Tu jest potrzebny podręcznik jak dobrać asortyment stosowny do bieżącego stadium choroby. Może na początek ktoś podejmie się napisać artykuły pt. "Jak dobrać właściwy wózek" "Czy stosować i jakie ortezy, gorsety itp." "Jakie podawać suplementy diety" "Sprzęt rehabilitacyjny dla zaniku mięśni" "Kiedy respirator" Stosowne materiały można znaleźć w internecie najczęściej po angielsku. Jakby był ktoś chętny, zapraszam na priva. Odpowiedz Link
stachkw Re: lista nizbędnik 13.04.09, 16:07 jacek.sztajnke napisał: > Lista to za mało. > Tu jest potrzebny podręcznik jak dobrać asortyment > stosowny do bieżącego stadium choroby. > Może na początek ktoś podejmie się napisać > artykuły pt. > "Jak dobrać właściwy wózek" > "Czy stosować i jakie ortezy, gorsety itp." > "Jakie podawać suplementy diety" > "Sprzęt rehabilitacyjny dla zaniku mięśni" > "Kiedy respirator" > > Stosowne materiały można znaleźć w internecie > najczęściej po angielsku. > Jakby był ktoś chętny, zapraszam na priva. Czy powstał może już poradnik. Odpowiedz Link
jacek.sztajnke Re: lista nizbędnik 13.04.09, 19:14 stachkw napisał: > Czy powstał może już poradnik. Robi się w bólach. Zapraszam do współpracy. www.zanikmiesni.org.pl/node/11 Odpowiedz Link
smokk2005 Re: lista nizbędnik 03.12.07, 12:07 Hello, ja bym jeszcze do zawartości tych wypowiedzi dodała podpunkt: ścieżkę dojścia do zdobycia tych sprzętów czy materiałów. czasami sama wiedza-małao-może warto sobie podpowiedzieć-NIE TYLKO CO, ale i SKĄD LUB JAK. Smoczyca bez Smoka (zabrała Go dystrofia..)) www.smokk2005.blox.pl pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
boz4j Re: lista nizbędnik 22.02.08, 18:42 Juz kiedys pisalam , ze rodzice powinni miec forum podzielone na tematy. Latwiej byloby znalesc informacje nowym i straym. Ja sie dziwie , ze w kraju , ktory bije wiekszosc ekip informatykow z calego swiata we wszelkich zawodach informatycznych ,nie ma kogos kto to wszystko wreszcie uporzadkuje. Takie forum jak jest odpowiednio pomyslane moze sluzyc jako poradnik. Powinna byc website ze stalymi informacjami , opisem choroby. Ile z was wie , ze dystrophin jest to proteina na membranie komorki i przez to ze ta memebrana nie funkcjonuje dobrze , kanaly , ktore przepuszczaj iony Calcium sa otwarte za dlugo i dlatego za duzo calcium wplywa do komorek i to zaczyna niszczenie ich. Zwieksza sie oxidative stress w komorce, to prowadzi do zaburzen , ktore uruchamiaja immune system , Jest to kaskada reakcji, ktore doprowadzaja do narastania fibrotic tissue w miesniach ,itd.itd. Dlatego ze komorki "ciekna" trzeba dobrac odpowiednie cwiczenia , zeby wlokna miesni nie niszczyly sie jeszcze w szybszym tempie . Tego nie mozna opisywac za kazdym razem jak nowy rodzic doloaczy do naszej grupy. TO WSZYSTKO POWINNO BYC ZAPISANE , I POWINNA BYC INFORMACJA JAK TO ZNALESC . MUSI BYC JAKAS METODA . Forum powinno miec mozliwosc dolancznia linkow, zdjec .Ateraz to jest tak , ze kazdy sobie rzepke skrobie i rece opadaja .Najlepiej zapomniec o innych i nigdy nie otwierac forum.TAK NIE POWINNO BYC.Powinna byc grupa rodzicow co to zorganuizuje. Przeczytalam , dzisiaj o tym czy ktos byl w Hammersmit w Londynie na badaniach. Na jakich badaniach?. Sprawdzenia bledu w genie , czy , ktos mial na mysli, ze sie zaczyna testing na chlopcach na exon skipping i tylko z tymi co im potrzeba przskoczyc exon 51.Bo tylko ten bedzie testowany i dopiero jak beda pozytywne wyniki , to beda zatwierdzali reszte . A i tak bedzie najpierw 46, 45, 53,50. A pozniej mniej liczebne.Ile z was wie , czy dzieci maja point mutation ?Wszyscy badaja gen na dilation . A lek na point mutation jest prawie gotowy. Kwestia moze 3 lat jak bedzie dopuszczony. Ale wiekszosc rodzicow nawet nie wie , ze sa roznice w rodzajach bledow genetycznych.Tego lekarze nie moga tlumaczyc na badaniach na Banacha , musieliby sppedzic tydzien z kazdym pacjentem. Rodzice Duchenne musicie stworzyc swoje organizacje i informacje dla siebie samych. Ktos podal niedawnio link do innego website. Nawet nie wiadomo czy inni zauwazyli, bo nie widzialam komentarzy. Ale tam tez nie widzilam forum. Czy naprawde w [Polsce nie ma ludzi co sie zorganizuja. Zobaczcie na Czechy. Jest mniej liczebny kraj a maja wspaniala organizacje rodzicow i maja dostep do informacji, maja lekarzy , ktorzy ich rozumieja i juz uczestniczyli w malym research na temat Protandimu. Odpowiedz Link
szamiatala Re: lista nizbędnik 22.02.08, 20:34 najdziwniejszą formą aktywności jest uparte namawianie innych do aktywności Odpowiedz Link
gruchotka Re: lista nizbędnik 24.02.08, 15:38 szamiatala napisał: > najdziwniejszą formą aktywności jest uparte namawianie innych do > aktywności ;)) Odpowiedz Link
sebanna5 Re: lista nizbędnik 23.02.08, 10:18 Wiesz co Bożena? - ręce mi opadają - zob. temat: Bałagan na forum i dopiero po przeczytaniu tego zamieszczaj swoje cenne uwagi. Powtarzam jeszcze raz: mimo szczerych chęci - NIE MAM MOŻLIWOŚCI PORZĄDKOWANIA WĄTKÓW NA TYM FORUM - nie mam do tego uprawnień - mam nadzieję, że to się zmieni, ale na razie z tego nici. Pozdrawiam sebanna Odpowiedz Link
cat4444 Re: lista nizbędnik 23.02.08, 14:57 Ja się zgadzam z Bożeną.Mój syn ma 16 miesięcy i niedawno dowiedzieliśmy się o DMD.Wszyscy doskonale wiedzą że jakakolwiek pomoc kończy się w momencie diagnozy.Lekarze i większość ludzi nie ma pojęcia co to jest za choroba i co należy zrobić o wszystko trzeba się prosić ,dowiadywać i denerwować.Sama napisałam wątek pt mój syn ma DMD co robić?Odpisały mi 3 osoby ja rozumię że inni rodzice nie mają czasu i ochoty odpowiadać, ale ja w tym momencie czuję się sama i widzę że większość ludzi wchodzi na forum żeby samemu zadać pytanie a nie po to żeby pomóc innym, dlaczego?Gdyby istniała strona na której wszystko byłoby podzielone łatwiej byłoby nam ,,początkującym" rodzicom coś znaleźć i samym podzielić się informacjami.Jacek pisze że zamiast listy niezbędnika należałoby napisać książkę a ja uważam że wystarczyłaby normalna strona, na której każdy napisałby co uważa za najlepsze i dlaczego.Powinniśmy trzymać się razem a nie krytykować innych,nic nie robić i nie odpisywać.Ja również jestem za tym żeby utworzyć coś na zasadzie parent project ale tego musimy chcieć wszyscy. Odpowiedz Link
agina_ania Re: lista nizbędnik 23.02.08, 17:42 Ja również jestem za. Sama kiedyś podałam taki pomysł, ale został on szybko odrzucony. Jeśli chcielibyście żeby powstało takie forum to ja chętnie się tym zajmę. Prosze pisać tutaj lub na prive jakie powinny być kategorie a ja postaram się stworzyć takie forum, a potem może nawet strone. Odpowiedz Link
cat4444 Re: lista nizbędnik 23.02.08, 19:48 Dla mnie jako początkującego rodzica najważniejsze informacje to od czego zacząć czyli:specjaliści(jacy i dlaczego),rehabilitacja(jak często i co jest najważniejsze w jakim wieku),fundacje(która najlepsza),środki finansowe(jakie mamy prawa jeżeli chodzi o DMD czyli np turnusy,maty do hydromasażu,protezy itd z czego kto korzystał i ile dostał dofinansowania),suplementy(kto stosuje jakie i jakie ma o nich zdanie),obuwie(jakie i od jakiego wieku) podcinanie ścięgien(kiedy),badania genetyczne(gdzie i co gdy nie wykryto delecji-co dalej) to są w tej chwili nurtujące mnie pytania.Uważam że można by podzielić takie informacje wg wieku bo inaczej podchodzimy do dziecka 2 letniego a inaczej do 8 letniego.Musi powstać strona na której mozna by przeczytać niezbędne informacje bo to jedyny sposób żeby czegokolwiek się dowiedzieć. Rodziców dzieci z DMD bedzie coraz więcej a przecież nikogo nic nie będzie kosztować jeżeli podzieli się z innymi swoimi doświadczeniami i wiedzą.Ja również proszę innych rodziców o dołączenie się do takiego pomysłu. Odpowiedz Link
mr_zdrowa_woda Re: lista nizbędnik 05.03.08, 13:29 ania, strona juz jest: dystrofia.org. Chyba pomyślę w końcu o forum - rzeczywiscie mogloby byc lepsze niż to na gazecie. Odpowiedz Link
cat4444 Re: lista nizbędnik 05.03.08, 13:42 Forum już jest-założone przez gruchotkę www.dystrofia.fora.pl/ więc lepiej tam zamieszczaj informacje a nie zakładaj nowego . Odpowiedz Link
jacek.sztajnke Re: lista nizbędnik 24.02.08, 01:33 Może być książka, mogą być broszury, może być strona z informacjami lub nawet blog. Cokolwiek. Problem w tym, aby to były SYSTEMATYCZNE INFORMACJE, gdzie ktoś będzie DBAŁ o ich JAKOŚĆ. Żadne forum nigdy takiej roli nie spełni. Forum to tylko miejsce wymiany poglądów, ale nikt nie wie jaką wartość mają te poglądy. Dojdziemy do systematyczych informacji, ale na miły bóg nie kłóćmy się. Każda poważna lista dyskusyjna ma swoje FAQ. Gdy ktoś po raz kolejny zadaje pytanie, które już wielokrotnie było zadane odpowiada mu się krótko: "Zajrzyj do FAQ". Proponuję następujący plan działań: 1.Mając już forum, zbierzmy co tu napisano w postaci klikunastu pytań i odpowiedzi. 2.Założymy wiki (podobny do Wikipedii), gdzie wyjaśnimy podstawowe pojęcia dot.zaniku mięśni. Każdy będzie mógł coś napisać a administrator będzie dbał, aby nie pojawiały się tam śmieci. 3.Stworzymy blog, gdzie uprawnieni użytkownicy będą umieszczać wpisy, a pod każdym wpisem będzie można prowadzić dyskusję. Blog ma służyć do sygnalizowania najbliższych wydarzeń np. zjazdy, terminy badań, ostatnie informacje, turnusy, szkolenia itp. 4.Wracając do kwestii podręcznika szukam tłumaczy. Dostałem z MDA mnóstwo materiałów. Sa tu standardy postępowania, respiratory, sterydy, kardiomiopatia, efekty uboczne, triale z exon skipping w UK i Holandii. Wszystko po angielsku. Trzeba to przetłumaczyć i opublikować w Internecie po polsku. Bożena, może podjęłabyś się coś przetłumaczyć. Może ktoś jeszcze ma czas i zdolności. Ja wprawdzie czytam po angielsku, ale nie czuję się na siłach, aby zrobić dobre tłumaczenie. Gdy będą tłumaczenia znajdziemy lekarzy, którzy sprawdzą poprawność tekstów od strony medycznej. Tymczasem pozdrawiam J. ---- patryksz.blog.onet.pl Odpowiedz Link
cat4444 Re: lista nizbędnik 24.02.08, 09:15 proszę pana Jacka o przeczytanie gazetowego maila. Odpowiedz Link
agina_ania Re: lista nizbędnik 24.02.08, 11:41 Szczerze mówiąc, ja wolałabym żeby wcześniej powstało nowe forum z kategoriami (uporządkowane). Potem z tych informacji umieszczonych na forum powstałaby strona z najpotrzebniejszymi informacjami. Co Wy na to? Ja chętnie podejmę się utworzenia i administrowania takiego forum, a potem stworzenia strony Odpowiedz Link
firciuchna Re: lista nizbędnik 18.04.09, 18:44 Tak ... musimy chciec wszyscy .. niestety co niektorzy w ogole nie przejmuja sie losem innych .. przydaloby sie w koncu cos zrobic .. i dobrzeby bylo gdybysy w koncu polaczyli sily .. bo co do lekarzy to naprawde nie ma co na nich liczyc .. poprostu tragedia .. pozdrawiam ... Odpowiedz Link
gruchotka Re: lista nizbędnik 24.02.08, 15:59 boz4j napisała: > Czy naprawde w [Polsce nie ma ludzi co sie zorganizuja. Zobaczcie > na Czechy. Jest mniej liczebny kraj a maja wspaniala organizacje > rodzicow i maja dostep do informacji, maja lekarzy , ktorzy ich > rozumieja i juz uczestniczyli w malym research na temat Protandimu. W Polsce DMD nie jest uznawana za chorobę przewlekłą. Lekarze mają małą wiedzę i nie zamierzają jej pogłębiać. Organizacja taka jak TZChM jest tylko pro forma. Sama 5 lat temu z pewnym optymizmem sie zgłosiłam do tej 'organizacji', ale przewodnicząca (ówczesna) oddziału gdańskiego stwierdziła, że neurolog jest bez sensu, rehabilitacja jest bez sensu i po co mam jakieś nadziej. Szok :[. Inna mama z ZG TZChM obraziła sie na mnie, bo podzieliłam się na forum publicznym informacjami z ogólnie dostępnego Informatora. Poza tym, w Polsce, naszym pięknym kraju, musimy szukać lekarzy, szukać rehabilitacji. Musimy pracować, żeby związać koniec z końcem. Ta walka o przetrwanie wysysa wszystkie siły z nas, rodziców. I nie ma czasu na udzielanie się na forum/forach. Więc, nie naskakuj na Polaków, bo mimo najszczerszych chęci rodziców są bariery, których sie nie przejdzie :( Odpowiedz Link
rusti Re: lista nizbędnik 03.03.08, 13:41 Wątek pt. "Lista niezbędnik" szanowni Państwo nie zawiera właściwie żadnej informacji odnoszącej się do jego tytułu. Luźna wymiana zdań na tematy przewijające się na całym naszym forum. Szkoda. Przyznam, że jestem teraz w trakcie poszukiwania sprzętu i tracę na to ogromną ilość czasu. Mój synek przestaje chodzić, szukam wózka, pionizatora oraz sprzętu monitorującego procesy życiowe w nocy podczas snu dziecka. Jeśli chodzi o wózek to dzięki informacjom w sklepie medycznym udało mi się ustalić, że godne uwagi są wózki OTTOBOCKA i MEYRY. Są to chyba niemieckie firmy oferujące sprzęt rehabilitacyjny. Chcę kupić wózek aktywny, bez napędu. Oczywiście o wózku z napędem elektrycznym również już myślę i jak tylko ruszy program PFRON-u spróbuję złożyć wniosek i kupić wózeczek samobieżny. Faktem jest, że żaden z lekarzy nie był w stanie doradzić mi jaki wózek kupić. Neurolog, który wypisał zlecenie (NFZ refinansuje 1800 zł przy zakupie wózka) nie bardzo wiedział nawet, że to on ma prawo wydać takie zlecenie. Pielęgniarka w rejestracji neurologicznej stwierdziła jednoznacznie, że oni nigdy nie wydawali takich zleceń i nie są do tego uprawnieni (nie mają nawet do tego specjalnych druków). Dopiero szczegółowe przytoczenie przepisów NFZ otworzyło oczy tej Pani (a druk kserowali z poradni rehabilitacyjnej, bo w poradni neurologicznej faktycznie do tej pory nie mieli). Myślę, że z wózkiem i pionizatorem dam radę i dobiorę właściwie, zwłaszcza, że przed zakupem odbywają się konsultacje, pomiary itp. Znam jednak problemy mojej znajomej, która odmówiła po raz piąty przyjęcia wózka ze względu na nieprawidłowo dobrane parametry. Jej synek co prawda nie ma DMD ale ma inne schorzenie i jest pod respiratorem więc wózek musi mieć odpowiednie prametry. Mam problem z urządzeniem (lub zespołem urządzeń) do monitorowania Mateuszka w czasie snu. Dwa tygodnie temu w czasie snu przestał oddychać. Przypadek spowodował to, ze się obudziłem i dopiero po "usta-usta" wrócił z .......... . Chcę kupić pulsoksymetr z alarmem akustycznym. Alarm ustawia się na dwa parametry - osłabienie puslu oraz saturacja. W przypadku obniżenia się któregokolwiek z parametrów poniżej ustalonych limitów następuje uruchomienie alarmu dźwiękowego. Problemem jednak jest sonda. Zalazłem sondy przyklejane do rączki lub stopy dziecka, bo sonda w postaci klipsika na palec nie zda egzaminu w nocy. Mój Mati kręci się w nocy i obawiam się ,że sonda przyklejona też może się luzować lub odklejać. Są też sondy silikonowe jako nadładki na paluszek, ale sonda taka jest za każdym razem połączona kabelkiem z urządzeniem i obawiam, że że w nocy co chwilkę będzie to spadało. Jakie są wasze doświadczenia w tym zakresie? Widziałem też taką "nocną nianię" jak dla niemowląt. Jest to płytka, którą podkłada się pod materacyk i w przypadku gdy dziecko nie oddycha przez 20 sekud włączany jest alarm. Jeśli macie swoje doświadczenia w tym zakresie to bardzo proszę o informacje. Bardzo mi na tym zależy bo od dwóch tygodni mało śpię. Pani rehabilitant coś przebąknęła o respiratorze (taki z maseczką). Nie wiem czy to dobry pomysł bo saturacja Mateuszka jest jak najbardziej prawidłowa. Badałem go pulsoksymetrem każdej nocy kilkanaście razy podczas pobytu w szpitalu po tym wypadku z nocnym bezdechem. Cały czas utrzymywała się na poziomie 96-98. Narazie jesteśmy jeszcze w fazie badań i nie do końca wiemy co było przyczyną tego incydentu. Za dwa tygodnie rezonans magnetyczny, a dzisiaj wyniki z holtera. I jeszcze jedno pytanie - jakie są wyniki badań serduszka Waszych dzieciaczków? Czy są jakieś niepokojące zmany i naczym one polegają? Zaglądałem na nowe forum utworzone przez Gruchotkę. Bardzo mi się podoba. Wydaje mi się, że tak będzie nam łatwiej pogrupować tematykę. Faktem jest, że forum fundacji ze Szczecina zatrzymało się w pewnym momencie i nie jest do ruszenia. Ale mam nadzieje, że z nowym tak się nie stanie. Chcę się z Wami podzielić swoimi spostrzerzeniami na temat Protandimu. Ale na to muszę znowu wykrzesać odrobinę czasu. Przepraszam, ale czas to, jest to czego bardzo mi ostatnio brakuje. Z pewnością to już wiecie, ale na wszelki wypadk informuję, że PFRON ruszył z programem "sprawny dojazd". Mają kasę na zakup samochodów i urządzeń do wyposażenia samochodu pod potrzeby osób niepełnosprawych - więcej info na www.pfron.org.pl. Są też inne programy. Pozdrawiam. Marek Odpowiedz Link
cat4444 Re: lista nizbędnik 03.03.08, 16:41 Rusti-co do monitora oddechu dla niemowląt-ja chciałam kupić taki dziecku ale w końcu nie kupiłam rozmawiałam natomiast z mamą która taki monitor miała i bardzo sobie chwaliła.Mówiła że jest naprawdę bardzo czuły i jest właśnie bardzo wygodny bo kładziesz po prostu płytkę pod materac i nie musisz niczego przyczepiać do dziecka.Proponuję porozmawiać na ten temat w sklepie gdzie takie monitory sprzedają-przecież sprzedawca może zademonstrować jak działa.W razie czego proponuję popatrzeć na allegro tam mozna kupić uzywany monitor a możesz też zadać pytanie sprzedającemu lub zadać takie pytanie na allegrowym forum. Odpowiedz Link
gofer73 Re: lista nizbędnik do Rusti 06.03.08, 14:52 Rusti my co prawda nie mamy DMD a SMA ale problemy oddechowe są podobne. My używamy pulsoksymetru NONIN od ósmego miesiąca życia Szymka - z czujnikiem (nie klipsem) przyklejanym do paluszka specjalnym plasterkiem. Nic w nocy nie spada a nawet jak spadnie to pulsoksymetr wyje :)) Co do reszty sprzętu tego typu możesz sobie poczytać tu: potracheotomii.pun.pl/forums.php - co do sprzętu wspierającego szczególnie polecam sekcje "Życie Codzienne" oraz "Linki" Na forum udziela się Wielu Rodziców Dzieci z problemami nerwowo- mięśniowymi o różnym pochodzeniu (choć nikt z DMD jescze do nas nie zawitał). Odpowiedz Link
firciuchna Re: lista nizbędnik 18.04.09, 18:41 Witam ... zgadzam sie z tym co tu napisane ... sama wiem o chorobie syna od ponad roku i nie posiadam zbyt wielu informacji na temat DMD ... a jak pytam lekarza to tlumaczy cos po swojemu .. albo nic nie mowi ... poprostu to jest chore ;/ jesli ktokolwiek wie cos wiecej na temat tej choroby niech pisze panna-fircia@wp.pl ... btw popoeram by cos sie ruszylo .. musimy poprostu zaczac dzialac ... moze w koncu cos sie uda .. pozdrawiam Odpowiedz Link