Dodaj do ulubionych

syrop antyhistaminowy-jaki???

09.01.12, 21:50
moja corka ma alergie,ale zdarza jej sie czesto zjesc to co ja uczula bo jak tu odmowic dziecku czekolady czy batona kiedy inni jedza i mam pyt.jaki syrop najlepiej wtedy podawac zeby hamowal histamine bo kupowalam rozne clemastinum,claritine,azomyr,slyszalam tez o aeriusie,ktory z nich dziala najszybciej i nieuzaleznia.dziekuje za odp
Obserwuj wątek
    • ulciag6 Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 10.01.12, 08:11
      Ja daję córce antyhistaminowy - fenistil w kroplach - działanie ma natychmiastowe. Na swędzenie też kiedyś używałyśmy z córką kremu - emolium krem trójaktywny i był bardzo fajny.

• aleksandra1977 Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 12.01.12, 23:57
        moja corka ma alergie m.in. na gluten, jajka, mleko, pisalam o tym niedawno na tym forum. U nas fenistil jest za slaby. Lepiej sprawdza sie xyzal albo clarytyna - podaje doraznie. Alergolog zalecil jedynie wylaczenie mleka w czystej postaci. Plus emolienty do kapieli i do smarowania ciala.
    • ma_niusia Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 10.01.12, 10:07
      Moje dziecko nie dostaje takich syropów w takich sytuacjach. Jak to jak odmówić dziecku czekolady? Normalnie. Dziecko ma alergie to nie je tego, tego i tamtego. To dla jego dobra, zdrowia i życia. Sama jestem alergiczką i nie mogę jeść mnóstwa rzeczy (od małego!). Synowi alergikowi serwuję inne przysmaki aby czuł się "wyróżniony" wśród innych dzieci, powtarzam mu że jest wyjatkowy i wspólnie wynajdujemy takie pyszności jakich inni nie jedzą smile
    • klaramama-to-ja Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 10.01.12, 10:24
      nie wiem na co uczulone jest Twoje dziecko, ale weź pod uwagę, że za którymś razem może źle zareagować na alergen (np. dusznościami).

na prawdę można znaleźć w sklepach lub samemu upiec (włączając w to dziecko) fajne słodycze.
      jeśli jest uczulona na mleko są ciastka, czekolady bezmleczne.
      można też dać dziecku bakalie (figi, suszone morele, jabłka, śliwki), orzechy. Można żyć bez słodyczysmile
    • kruffa Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 10.01.12, 11:23
      > moja corka ma alergie,ale zdarza jej sie czesto zjesc to co ja uczula bo jak tu
      > odmowic dziecku czekolady czy batona kiedy inni jedza

Bez sensu jakikolwiek - w takiej sytuacji lub pierwszy lepszy.
      Lepiej nauczyć dziecko co jeść może a czego nie, bo w ten sposób możesz doprowadzić u dziecka do wstrząsu anafilaktycznego.
      Ogólnie zamiast leków - wizyta u specjalisty np. psychologa, który powie ci jak odmówić dziecku tego co wszyscy jedzą i co zrobić aby nie czuło się gorsze. Twoje postępowanie to zwykłe pójście na łatwiznę, które na dodatek bardzo szkodzi dziecku.

Kruffa
      • ma_niusia kruffa 10.01.12, 12:35
        Jak zazwyczaj mądrze prawisz i ode mnie szczególny ukłon w Twoją stronę, bo jeszcze z rok temu mnie osobiście "naprostowały" niektóre Twoje wpisy.
        Nie wierzyłam, że 2-3 letnie dziecko może być świadome swojej alergii i nie mieć z tym problemu, a teraz wiem po naszym przypadku, że jest to możliwe. Mój 2,5-latek na pamięc zna (na szczęście już coraz krótszą) listę swoich alergenów, napomina babcię jak chce mu batonika z orzechami wręczyć, ja nawet nie muszę się odzywać wink W żłobku wyjasnia innym dzieciom i ciociom co to jest alergia i na co on jest uczulony a na co mamusia smile
        • mamka30 Re: kruffa 10.01.12, 13:58
          zgadzam się w 100 % z poprzedniczkami..Moj 6-latek nie mogł jeśc bardzo duzo produktów ze względu na wysypki i słodyczy nie jadł do 4 roku zycia bo po prostu nie mógl..Do tej pory uczulony na orzechy ziemne i powiem szczerze, że on na tym jakos strasznie nie cierpiał i nie cierpi ..Fakt jest taki, że trzeba dziecko oswajać z tym iz jest alergikiem i nie może jeśc pewnych rzeczy..Czasami moj Maluch zaskakiwał wszytskich jak babcia częstowała czekoladą to on sam odmawiał stwierdzając ze jest uczulony i nie moze i do tej pory dostając cukierka czy jakiś słodycz w szkole pyta pania aby sprawdzila czy nie ma orzechów ziemnych tak więc lepiej zacznij z dzieckiem wspólpracowac i tłumaczyc a nie dac czekolade i do popicia syrop antyhistaminowy....Czasem to dorosli mnie niepozytywnie zaskakiwali bo bardziej ubolewali nad tym iż moje dziecko nie moze słodyczy niz on sam...
    • akonita Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 10.01.12, 17:29
      opanujcie sie kobiety,to sa sporadyczne sytuacje np.na urodzinach rodzinnych,nie nosze ze soba torby z robionymi ciastkami,dziecko moje tez wie na co ma uczulenie i sama mowi to w przedszkolu paniom,ze tego czy tamtego nie moze,trudno oprzec sie urodzinowemu ciastu czy tortowi i pare kesow zje,a moje dziecko uczulone jest na niemal wszystko wedlug testow skornych a alergia objawia sie wysypka,nie ma dusznosci itp
      • mamka30 Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 10.01.12, 19:40
        jesli coś uczulało moje dziecko a był swego czasu uczulony na bardzo dużo produktów (białko mleka krowiego, soja, czekolada, orzechy ,wszelkie konserwanty i jeszcze wiele innych prodktów)to niestety ale mu nie podawałam przez długi okres czasu i nie bylo mowy o urodzinach i sytuacjach wyjątkowych.Wiem ze to nie jest łatwe uwierz mi , rozumiem Cie doskonale ale trzeba nauczyc sie z tym zyc. Moze twoja Mała nie ma az takich drastycznych wysypek wiec moze mozesz jej cos przemycic nie wiem....Kazdy ma inne podejscie a jesli chodzi o syropy to podawałam Aerius, Xyzal , Cleratine ale to nie zmniejszalo wysypek .
      • ma_niusia Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 10.01.12, 20:10
        Moje dziecko nie mogło jeść m.in. mleka i pochodnych, jajek, glutenu, orzechów, czekolady, połowy owoców, konserwantów i innej chemii i nie było żadnych wyjątków, urodzin czy świąt, na urodziny swoje miał tort z mąki kukurydzianej i Nutramigenu, a jak gdzieś szedł na imprezę to tak, brałam ze sobą własne słodycze (suszone owoce, galaretki z agaru i bezglutenowe wafelki) a jak ktoś nas zapraszał na urodziny itp to liczył się z naszymi problemami i przynajmniej jeden "przysmak" był dostosowany do mojego dziecka.

Poza tym ja osobiście bym się obawiała, że 10 razy zareaguje wysypką a za 11 może zareagować dusznością. W okresie mojego dzieciństwa w Polsce alergie nie były tak szeroko znane jak dziś i ja osobiście przeżyłam wstrząs anafilaktyczny jako 7-letnie dziecko i nikomu tego nie życzę i chce przed tym chronić mojego syna.
        • ulciag6 Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 11.01.12, 07:44
          JA też jestem tego zdania, że za którymś razem może po prostu dostać dusznośći.
          Ja bardzo przestrzegam diety mojej córki, jedynie babcia czasami jak zapomni to jej coś da. Ostatnio dała jej ciastko z czekoladą ( czekolada była w środku, że nie było jej na pierwszy rzut oka widać) to jak zjadła pół, bo ja zauważyłam, to dostała zapalenia płuc.
          A jak ona dostaje czekolade, to mówi, ze jest uczulona i nie może, ale bierze ją, biegnie do mnie i mówi: mamusiu proszę, bo ty lubisz czekolade.

A co do impres rodzinnycxh, dlaczego nie możesz wziąć swoich smakołyków?
          Nie rozumiem tego, przecież o takich im prezach wie się wcześniej i jest czas na przygotowanie.
      • kruffa Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 13.01.12, 08:43
        Znam taki przypadek jak twój - dziecko jadło od czasu do czasu coś co prawie już nie uczulało, ale pewnego dnia zjadło o jeden cukierek za dużo i potem spędziło kilka godzin podłączone do kroplówki ze sterydem, bo było zagrożenie życia.

trudno op> rzec sie urodzinowemu ciastu czy tortowi i pare kesow zje,a moje dziecko uczulo
        > ne jest na niemal wszystko wedlug testow skornych a alergia objawia sie wysypk
        > a,nie ma dusznosci itp

To akurat bzdura, tylko trzeba dziecku przynieść coś w zamian. Moje dzieci przez wiele lat nie jadały tortów na urodzinach - nawet własnych (nie chciałam katować rodziny czymś bez wszystkiego) i nie było problemu. Dla dzieci ważne jest dmuchanie świeczek, atmosfera i to aby miały cokolwiek dla siebie na talerzu.
        Dodam, że moje dzieci są jedynymi (przynajmniej teoretycznie) alergikami wśród znajomych.
        Już pomijam kwestie wychowawcze dawania dziecku czegoś czego jeść nie powinno.

Kruffa
    • akonita Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 11.01.12, 14:59
      po pierwsze nie jestem kucharka z prwdziwego zdarzenia i nie umiem robic tyle co wy,o tortach kukurydzianych nawt nie ma mowy,wyzsza sztuka kucharzenia jak dla mnie,dopiero co nauczylam sie robic 2 rodzaje ciastek a jaki macie pomysl na lody,bo mala wprost je uwielbia a tez uczulona na mleko,sa moze jakes lody bezmleczne?tylko nie wodne???
      • ulciag6 Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 11.01.12, 15:18
        ja też kucharką nie jestem, a sama córce pieke tort, ciasto, ciastka, czy nawet robię 'sezamki' ze słonecznika
        To wcale nie jest trudne, a dziecko ma radochę, i przy pomaganiu i przy jedzeniu.

Co do lodów, to moja może tylko sorbety, np: arbuzowe. (wyjmuje z arbuza pestki, dodaje troche wody i miksuje, i do foremek), można też z innymi owocami próbować.
        Poszukaj przepisów w internecie, na prawde jest tego sporo.
      • ma_niusia Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 11.01.12, 15:34
        akonita napisała:

> po pierwsze nie jestem kucharka z prwdziwego zdarzenia i nie umiem robic tyle c
        > o wy,o tortach kukurydzianych nawt nie ma mowy,wyzsza sztuka kucharzenia jak dl
        > a mnie,dopiero co nauczylam sie robic 2 rodzaje ciastek a jaki macie pomysl na
        > lody,bo mala wprost je uwielbia a tez uczulona na mleko,sa moze jakes lody bezm
        > leczne?tylko nie wodne???

Ja lubię i umiem gotować ale nigdy nie robiłam rzeczy bezmleczno bezjajeczno bezglutenowych i jeszcze wiele tych bez-. Ale poszperałam, popytałam, popróbowałam (nie zawsze od razu wyszło) i się nauczyłam smile

Co do lodów to można robić z takiej śmietanki sojowej do ubijania, jeśli dziecko nie ma alergii na soję.
        Jeśli chcesz zrobić mleczne-bezmleczne rób wg przepisu na zwykłe ale użyj np. mleka z quinoa (słodziutkie!): www.sklepdietetyczny.pl/product_info.php?products_id=1967

Nie wiem czy dziecko może/lubi ale można zrobić "lody" z mleka kokosowego i owoców.

Jak potrzebujesz jakiejś szczegółowej porady czy jednego konkretnego przepisu to możesz pisać na ma_niusia@gazeta.pl jeśli będę w stanie to chętnie coś podpowiem smile
      • klaramama-to-ja Re: syrop antyhistaminowy-jaki??? 13.01.12, 10:23
        moja córka je mleko kokosowe (trzeba sprawdzić skład) mocno schłodzone na muszelce i jest zachwycona.
        można je zmiksować z mrożonymi owocami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka