Dodaj do ulubionych

przewlekłe "coś":(

17.02.12, 20:49
Witam serdecznie,
Zwracam sie z pytaniem do Was,macie doświadczenie i wiedzę ,może będziecie miały jakies pomysly...
od pażdziernika 2011 czyli juz 4 miesiace borykamy sie z dziwnym przypadkiem-oczywiscie chodze do lekarzy daje leki stosuje sie do wskazowek ale ogromnie sie martwie stanem mojej coreczki 3,5 letniej.

w pazdzierniku corka dostala pierwszy w swoim zyciu antybiotyk na zapalenie pluc -Sumamed na 5 dni.od 3 dnia stosowania zaczeły sie strzelające bąki przy wyproznianiu nie biegunki ale wyproznianie z odglosami mega gazow.lekarka twierdzila ze od antybiotyku i ze minie. procz odglosow zaczela brudzic majtki mokrymi bąkami. doslownie woda bezzapachowa bezbarwna.
Na dzien dzisiejszy moja corka nie moze prawie nic jescsad
a jadla wszystko wczesniej.
sucha bulka jajko ryz platki kukurydziane i zupka ze sloiczka..wtedy jest ok
probowalam dac makaron-porazka sluz w kupie tylek czerwony jak ogien od razu
dalam marchew gotowana i ziemniaka gotowanego...kupa papka sluz cos starsznego.
wprowadzam po jednym produkcie i obserwuje.
niestety procz tego co napisalam wyzej nic nie udalo mi sie wprowadzic nowego-reakcja na cokoliwiek innego sluz.
za dwa tyg doczekam sie na wizyte u gastrologa-bylam oczywiscie prywatnie..jelito nadwrazliwe ..a moze jakas alergia prosze obserwowac-ale ja obserwuje i wyglada na to ze moje dziecko nie moze prawie nic jescsad i przed 4 miesiace jedzac tylko te pare rzeczy jelito ciagle reaguje tak samo.

czy mozliwe jes byc uczulonym na marchewke gotowana?? wczesniej przed tym antybiotykiem jadla i wszystko bylo ok.
Robilam badania w felixie na candide(++) na pasozyty nic nie wyszlo na setki bakterii na stopien strawienia na clostridium nawet i nic. w usg wszystko ok procz nielicznych wezelkow odczynowych w prawym dole biodrowym(w okolicach jelita)

MAcie jakis pomysl co robic? myslalam o odstawieniu glutenu..ale ona jedzac tylko suche bulki ma sie najlepiej...
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: przewlekłe "coś":( 17.02.12, 21:04
      kochane antybiotyki... można mieć alergię na wszystko, gotowana marchew też. ale ja sądzę, ze ma niezłą dysbiozę w jelitach po leku. dawałaś jej probiotyk w czasie antybiotykoterapii? ja bym dala enterol i jakiś dobry probiotyk. gluten za to ograniczyła. i dieta candidowa na jakiś czas.
      • kratka5 Re: przewlekłe "coś":( 17.02.12, 21:25
        dawałam oczywiscie probiotyk przy antybiotyku ale teraz juz wiem ze byl za slaby. potem dawalam rozne leki plus probiotyki ciagle az do dzis z ktorkimi przerwami.enterol najladniej regulowal stolce ale i tak ciagle jak tylko zjadla cos nowego to odrazu sluz i te gazy cholerne.
        Coreczka przy tym wszystkim jest okazem zdrowia pelna humoru nic ją nie boli.Nie chudnie troche nawet przybrala i urosla okolo 5 cm od tego nieszczesnego pazdziernika.
        Martwie sie jednak okropniesad
        • mammajowa Re: przewlekłe "coś":( 17.02.12, 22:25
          ja bym zaryzykowala nystatynę.
          • kratka5 Re: przewlekłe "coś":( 17.02.12, 23:27
            był juz flumykon...zero efektow-nawet chyba gorzej jest niz bylosad
            • antyka Re: przewlekłe "coś":( 18.02.12, 10:02
              Jesli szukasz tropow, to moge Ci podrzucic jeszcze jeden - summamed to inaczej azytromycyna, lek wspomagajacy tluczenie lamblii. Moze je tym leczeniem rozdraznilas i postanowily sie uaktywnic?
              Sproboj zrobic badania - ale nie w byle jakim labie, tylko w Felixie, ktory specjalizuje sie wlasnie w lambliach. Jak cos Ci wyjdzie, jedz do dr. Ozimka (W-Wa), bo jest najlepszym specem od robali w tym kraju.
              • mammajowa Re: przewlekłe "coś":( 18.02.12, 10:26
                przeoczyłam, że sumamed. jeśli tak to lamblie bardzo możliwe. zentel działa ma obłe i lamblie, można ewentualnie spróbować. ale bardzo trudno je wybić.
    • e-kasia27 Re: przewlekłe "coś":( 18.02.12, 11:52
      A jersiniozę sprawdzałaś?
      Te powiększone węzełki w prawym dole biodrowym mogły by na to wskazywać, ale po czterech miesiącach to powinno już dawno przejść.

A ustalili z jakiego powodu było to zapalenie płuc?
      Jersinioza w rzadkich przypadkach może powodować zapalenie płuc.
      Czy przed tym zapaleniem płuc dziecko nie miało objawów zatrucia pokarmowego?
      Przy atypowych zapaleniach płuc też czasem są problemy z jelitami.
      Może gastrolog coś mądrego wymyśli.

A pasożyty jak dawno badałaś?
      Zapalenie płuc może być spowodowane inwazją glist.
      A jaja zaczynają składać nie prędzej, jak po dwóch miesiącach od zakażenia.
      Może warto powtórzyć badanie, albo zrobić badanie z krwi na przeciwciała przeciwko glistom.

Alergia też jest możliwa.
      Mogła się uaktywnić dopiero teraz, mógł antybiotyk się do tego przyczynić, a mogło zapalenie płuc być skutkiem nie rozpoznanej wcześniej alergii.

A może to skutek zakłócenia równowagi w jelitach przez antybiotyk.
      Rzekomobłoniaste zapalenie jelit?
      • kratka5 dodatkowe informacje 18.02.12, 16:10
        jersinioze sprawdzalam ale tylko raz z kału-ujemna-bede robic z krwi teraz
        zapalenie pluc bylo na bank wirusowe-przynajmniej poczatek wszyscy mieliscmy w domu jakies mega mocne "grypy" mi powiklalo sie na ucho(pierwszy raz w zyciu) Corka miala mega katar a potem kaszel z dusznosciami-lekarka stwierdzila zapalenie pluc i dala antybol.Wczesniej nie bylo objawow jelitowych.W lipcy miala jakas malutka biegunke przeszla sama po 2 dniach enterolu.
        zapalenie pluc i ten sam antybiotyk miala coreczka kolezanki w tym samym czasie obie sie bawily my z kolezanka chore na to samo-razem pracujemy-mi poszlo na nucho kolezance na krtan a dziewczyny na pluca.
        sumamed -wiem ze na lamblie i tez szlam tym tropem-badalam kal w szczecinie ze 2 razy i miesiac temu felix-ujemne.pomysle nad badanie z krwi.

wczesniej corka jadla wszystko i marchewkw i ziemniaki i mase innych rzeczy.
        teraz po glupiej marchewce wylatuje z niej cos okropnego-sluz jak z nosa przy mega katarze -czasami wyglada to normalnie jak robak-glista ale jak to tkne to to ciagnie sie jak sluz.

rzekomobloniaste zapalenie tezpodejrzewalam dlatego zrobilam clistridium toksyny a i b-ujemnesad

Corka zdrowa jak rzepa z badan... tylko niestety tak nie jest w realu.

w grudniu dostala bactrim na zapalenie pecherza-bo razem z tymi zaburzeniami jelitowymi zaczelo sie pieczenie przy sikaniu ale po tym baktrimie przeszlo-mocz mimo pieczenia byl ok. ale lekarzkazal leczyc objawy a nie wyniki...

teraz jest ok bo nie dalam marchewki ani ziemniaka..pupa od razu nie czerwona nie ma bąkow...
        oszaleje mowie wam.29.02 ide do podobno dobrego gastrologa-wiaze z nim duze nadzieje..juz sil nie mamsad

dzieki za rady dziewczyny
        • e-kasia27 Re: dodatkowe informacje 18.02.12, 19:00
          To jak wszystko już wykluczyłaś, to tylko alergia chyba została.

• e-kasia27 Re: dodatkowe informacje 18.02.12, 19:13
            Poczytaj jeszcze o atypowych zapaleniach płuc, też się zaraża, jak wirusem, a nie u wszystkich muszą być jednakowe objawy. Może to jednak nie był wirus.

www.pnmedycznych.pl/spnm.php?ktory=356

A jakieś objawy alergii w niemowlęctwie córka miała?
            Kolki, gazy, bóle brzuszka, problemy ze spaniem, ciemieniucha, ciągłe odbijania, ulewania?
            • kratka5 Re: dodatkowe informacje 18.02.12, 19:52
              jako maluszek czesto miewala czkawke,zreszta do dzis miewa. na nic nigdy nie chorowala,zadnych wysypek ,no nic.zero kolek pieknie spala -teraz tez mimo tych zaburzen pieknie spi jest pogodna wesola zywa.

Jedyne co faktycznie dlugo sie utrzymywalo to ciemnieucha -odkad jest na tej diecie to ciemieniuchy nie ma.Dlatego mysle ze jednak cos ja uczulalo zawsze -stawaialam na soki owocowe.

dzis drugi dzien je dietetycznie -zrobila malutka kupke uformowana ladna ale z dodatkiem sluzu (malo ale jednak) -ten sluz ma taki dziwny zapach...ostry taki chemiczny jakis..
              załamka...a do lekarza jeszcze tyle dni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka