11.01.07, 18:12
Moja córeczka została poporzona zalana herbatą, szklany dzbanek od herbaty
pękł a ona stała koło niego, za blisko...
Julia ma 4 latka wypadek miał miejsce 23.12.06 w dniu 29.12.06 miała
przeszczep,poparzenie IIb/III 6% lewa rączka. W Szczecinie na ul. Wojciecha.
Już od 5.01.07 jesteśmy w domku,zalecenia natłuszczanie stosowałam Alantan,
Bepanthen plus krem, posmarowałam też Dermosanem ale po kilku minutach zacząła
płakać że boli i miejsca zrobiły sie mocno czerwone więc odstawiłam tą maść.W
dniu 10.01.07 byłam z nią u lekarza zalecenia Contractubex 4 razy dziennie i
jak najszybciej rękawek uciskowy(jedziemy do łodzi 18.01.07).

Chciałabym podziękować osobom które stworzyły to forum, jest to miejsce gdzie
można wiele ciekawych informacji przeczytać o których lekarze nie wspomną.
Ja pojechałam z wizytą do lekarza z wydrukowaną kartką spisem maści, żelów
które wyczytałam na forum, byłam już trochę mądrzejsza.
Zalecenia lekarza tylko Contractubex i ubranko to trochę mało, mam wrażenie że
można stosować inne lepsze maści ale nie jestem lekarzem...,więc smaruje, co
bedzie dalej zobaczymy.
Obserwuj wątek
    • makoba Re: Oparzenia 11.01.07, 18:51
      Witaj,
      Nasze doswiadczenia z contractubexem (i nie tylko nasze niestety) byly krotkie.
      Powod jeden: zel ten podraznia i dziecko zaczyna sie niemilosiernie drapac.
      Na Twoim miejscu odrazu pod rekawek na czysta skore nakladalabym plastry
      silikonowe. Polecam cica-care. Poczytaj o nich. Naprawde silikon jest
      rewelacyjny i nie umywa sie do terapii z poprzedniej epoki.
      A dermosan odstaw, ma duzo perfum i uczula. Najlepszy bedzie teraz linomag, albo
      lipobase.

Pozdrawiam cieplutko i zycze wiele cierpliwosci. To jest najwazniejsze.
      Glowa do gory.

Marta
      • silwer81 Re: Oparzenia 30.01.07, 16:20
        Gorąco polecam maść silikonową, jest dostępna głównie w aptekach
        przyszpitalnych, nie mogę pojąć dlaczego lekarze jej nie przepisują? Kilka osób
        w naszej rodzinie było poparzonych i ta maść sprawiła, że nie mają dziś śladu.
        • agnes_julia Re: Oparzenia 30.01.07, 16:59
          a czy mozesz podać dokładną nazwę tej maści silikonowej?
    • agnes_julia Re: Oparzenia 11.01.07, 21:37
      Poczytałam trochę na temat plastrów fakt cena przeraża,i nie wiem czy bede
      umiała je przykleić, a moze maść dermatix na początek byłaby dobra, albo czy
      poczekać jak zacznie swędzieć, ubranko bede miała w czwartek dopiero, czymś
      muszę ją smarować zresztą pod ubranko też. Niewiem co robić.
      • makoba Re: Oparzenia 12.01.07, 00:20
        Plastry to podobny koszt jak zele silikonowe, a po 1 bardziej wydajne, po 2
        skuteczniejsze, szczegolnie na takie miejsce jak raczka.
        Metoda stosowania plastrow:
        - plaster dociac tak, by wystawal o 1 cm poza miejsce leczone
        - szarym mydlem porzadnie umyc to miejsce
        - szarym mydlem umyc plaster biorac go pomiedzy dlonie i zacierac je, splukac
        letnia woda
        - plaster otrzasnac delikatnie i polozyc lepiaca strona do gory by nic sie nie
        przyczepilo
        -nalozyc plaster poczatkowo na 2 godziny, potem zdjac, skore umyc i natluscic,
        plaster umyc
        -nastepnym razem plaster nakladamy na godzine dluzej az do momentu zdejmowania
        go tylko na czas kapieli
        - plaster i skore myc dokladnie przed kazdym nalozeniem

Rekawek uciskowy tez bedziecie nosic stopniowo coraz dluzej. STOPNIOWO wydluzac
        czas noszenia. To wazne.

Pod ubranko nie mozna niczym smarowac, bo traci swoje wlasciwosci.

Teraz proponuje Wam linomag, a potem juz tak jak pisalam, a w poczatkowych
        przerwach linomag, zeby nie dopuscic do podraznien. Odpusccie contractubex. To
        moja osobista rada, ale decyzja jest Wasza.

Pozdrawiam, ide spac.

Marta
    • agnes_julia Re: Oparzenia 16.01.07, 00:17
      Pojechałam jescze raz w piątek do lekarza z maluchem z zapytaniem czy mogę
      stosować plastry Cica Care, maść Dermatix spojrzał na mnie jak zjawisko i
      stwierdził ze jedyna maścią która pomoze jest Contractubex...No więc smarowałam
      dalej co 2 godz, w tym raz natłuszczałam Lipobase.Do dziś gdy wstała rączka była
      cała czerwona na barku czerwień zagoniona,gdy myłam rączke mówiła że boli,jak
      zaczełam w smarowywać płakała bardziej, umyłam rączke i tylko natłuszczałam.po
      sprawdzałam informacje na temat plastrów jutro zadzwonie do firmy Zarys i
      zamówie,tylko ze na całą rączke to chyba ze cztery bym potrzebowała a na to juz
      mnie nie stać, pomyslałam iz dodatkowo kupie maść Dermatix znalazłam za 120zł w
      aptece i tam gdzie nie nakleje posmaruje chociaż.Pisałaś także ze pod rękawek
      uciskowy nic się nie stosuje a plastry i maść(chyba też się nakłada).
      Przepraszam ze tak póżno pisze ale nie miałam wczesniej czasu. Myśle że chyba
      dobrą decyzje podjełam nie stać mnie aby iść z nią prywatnie do lekarza, nie mam
      także aparatu aby zrobic zdjęcia i wysłać je mailem.
      No ale cóż przecież to dziweczynka i cała rączka coś muszę z tym zrobić.
      • goga5551 Re: Oparzenia 16.01.07, 08:01
        napisałam na poczte
      • dwyrzyk Re: Oparzenia 16.01.07, 08:59
        Szanowna Pani; Z tanich metod kontaktowych pozostaje jeszcze "Hypafix", czyli
        podstawowa metoda stosowana w Poradni Przyklinicznej w Gdańsku. Szczególnie na
        kończynie istnieje możliwość oklejenia w taki sposób, aby jednocześnie wywierać
        ucisk na bliznę (czyli jednocześnie 2 metody - kontakt i ucisk). Pozdrawiam
        Dariusz Wyrzykowski
        • agnes_julia Re: Oparzenia 16.01.07, 10:54
          Bardzo przepraszam ale nie rozumiem Hypafix to plaster do przyklejania
          (podtrzymywania), a Cica Care to plaster silikonowy-leczniczy?,czy tylko chodzi
          o ucisk i mogłabym tylko przyklejać na blizne Hypafix a odklejać po nasączeniu
          wazelina w kapieli?I byłoby dobrze.
          Czy wtedy miałabym tez smarować dermatixem juz zakupiłam.
          Czy dobrze zrozumiałam?
          Pozdrawiam
          • dwyrzyk Re: Oparzenia 16.01.07, 15:01
            Miła Pani; W terapii kontaktowej blizn stosuje się materiały mniej i bardziej
            aktywne. Silikon to najbardziej czynny materiał, ale daje też najwięcej
            podrażnień/uczuleń i jest ...najdroższy. Rozpoczynając terapię wcześnie po
            przeszczepie (!) można zacząć od stosowania "Hypafixu", który rzeczywiście nie
            zawiera w sobie nic oprócz kleju. Metoda ta została wprowadzona przez dr. Bruce
            Davey z Adelaide w Australii w 1987 roku; w naszej Poradni Przyklinicznej w
            Gdańsku stosujemy ją z powodzeniem od roku 1998. W razie braku zadowalającego
            efektu po pierwszych 2-3 miesiącach, zmieniamy na plastry silikonowe. Żel
            silikonowy ma raczej zastosowanie w miejscach odkrytych i "trudnych" jak twarz,
            szyja. Proszę poszukać na forum innych wątków o zastosowaniu Hypafixu w
            leczeniu blizn. Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski
    • agnes_julia Re: Oparzenia 16.01.07, 17:16
      Dziękuje za odpowiedź.
      Chyba juz zrozumiałam czyli albo plastry silikonowe, albo sam hypafix, albo w
      miejscach odkrytych dermatix a nie wszystko naraz.
      Ostanie pytanie czy pod ubranko tez stosuje sie jedną z tych rzeczy czy
      wystarczy sam ucisk rękawka?
      Pozdrawiam
    • agnes_julia Re: Oparzenia 16.01.07, 21:04
      Dzisiaj to juz się naczytałam i dowiedziałam iz dermatix na twarz sie nadaje w
      moim przypadku tam gdzie nie uda mi się nakleić plastra, plastry Cica care moge
      załozyć pod rękawek jako ucisk, zamówiłam plaster w aptece.
      Jeżeli sie myle to proszę o sprostowanie, zastanawia mnie jednak jeszcze jedna
      rzecz czy nie za wcześnie?
      Przeszczep był 29.12.06 ale wyczytałam że czym wcześniej tym lepiej.
      Dobrze myśle?
      Pozdrawiam
      • makoba Re: Oparzenia 16.01.07, 21:13
        Pewnie, ze dobrzesmile
        Ja tez sie na poczatku w tym wszystkim gubilam, staram sie, by wszystko bylo jak
        najbardziej czytelne.
        Pozdrawiam cieplutko.
        Marta
        • katarzyna_oles Re: Oparzenia 17.01.07, 17:41
          My używamy plastra Cica-Care od 1,5 miesiąca. Przytrzymujemy go koszulką zszytą
          przeze mnie z dwóch rozmiarów Codofix (węższego na rączkę i szerszego na klatkę
          piersiową). Madzia miała 12% III i potrzebujemy tylko jednego plastra 10*15 cm.
          Przycinamy go do kształtu rany (tak jak pisała Marta) i jest dobrze.Jesteśmy
          bardzo zadowoleni z efektów. Dermatix to była strata czasu! Macie ogromne
          szczęście, że tak szybko trafiliście na forum i możecie zadziałać na ranę przed
          powstaniem dużych przerostów. W tym momencie polecałabym tylko plastry
          silikonowe. Życzymy powodzenia w leczeniu i pozdrawiamy!!!
          • agnes_julia Re: Oparzenia 17.01.07, 18:16
            Dzięki za informacje tylko że ja dokładnie nie wiem gdzie mam ten plaster
            przyklejać które miejsca sie nadają najbardziej, a które powinnam natłuszczać,
            chyba powinnam poszukać jednak dobrego specjaliste aby obejrzał malucha.
            • makoba Re: Oparzenia 17.01.07, 23:22
              Przyklejaj na zagojona skore tam gdzie jest przebarwienie.
              Obejrzyj moja galerie. Zobaczysz jak to wygladalo u Michala a jakie jest teraz,
              jak wyglada skora, ktora moze zaczac przerastac. Ale najwazniejsze. Jesli dane
              miejsce goilo sie dluzej niz 10 dni, to trzeba na nie uwazac i takieie miejsca
              oklej z 1 cm zapasu.
              Pozdrawiam.
              • agnes_julia Re: Oparzenia 19.01.07, 20:59
                oglądnełam galerie tylko u nas to wygląda troche inaczej są miejsca czerwone i
                takie jakieś fioletowo-czerwone, są miejsca takie chropowate jakby malutkie
                krosteczki to chyba miejsca po małym przeszczepie, sa miejsca które sa juz
                białe, no nie znam sie, postaram się o zdjęcia, bardzo ci dziekuje, pozdrawiam
    • agnes_julia Re: Oparzenia 20.01.07, 00:04
      Mam jeszcze jedno zapytanie znów dziś zanurzyłam się w wątkach opisanych na
      forum(bardzo duzo ciekawych informacji tak odrazu przeczytać to wszystko sie
      pomiesza) i teraz sie zastanawiam bo znalazłam opisy gdy ubranko jest ubierane
      po miesiacu od przeszczepu i dalej, w moim wypadku przeszczep 29.12.06 dzis mija
      21 dni czy nie zawczesnie ubierać rękawek?,
      w łodzi jak Pani sprawdzała czy dobrze uszyli mała piszczała z bólu jak
      nakładali,wiem ma sie stopniowo przyzwyczaić,
      więc juz nakładać?
      jak byłam 10-go czyli 12 dni po przeszczepie u lekarza ze szpitala to
      stwierdził że powinnam jechać jak najszybciej no i pojechałam,
      z drugiej strony czas jest ważny,kazda godzina jak napisał Pan
      doktor,zastanawiam sie czy moze jednak zaczekać do wtorku i narazie nadal tylko
      dermatix?Proszę o opinie?
      • agnes_julia Re: Oparzenia 20.01.07, 00:10
        jeszcze jedno, przepraszam że tyle pisze
        wyczytałam jeszcze że technika to kontakt czyli np. plaster silikonowy i ucisk,a
        co jezeli dziecko płacze przy zakładaniu ubranka moze sam plaster silikonowy
        wystarczy, bandaż elastyczny-tylko czy go równo owine uciskowo?,
        • makoba Re: Oparzenia 20.01.07, 12:48
          Michal tez plakal.... przyzwyczail sie.
          Nie po to sa specjalne rekawki, by zawijac bandazem. Ucisk uciskowi nierowny.
          Pozdrawiam.
          • emilape Re: Oparzenia 20.01.07, 20:03
            Michał zaczął nosić koszulkę już po 3 tygodniach od przeszczepu.
            Do tego silikon zakupiony również w Łodzi. Niestety przez 1,5 mca nie nosiliśmy
            koszulki - bo obcierała pod pachami - i zakończyło się to początkiem
            przerastania blizny. Dostaliśmy opier....nicz od naszej lekarki, więc
            przerobiłam szybciutko koszulkę po swojemu i od 2 miesięcy chodzi prawie non
            stop- oczywiście z silikonem. I naprawdę widać efekty, blizna przestała
            przerastać i zaczęła się spłaszczać.
            Kolorystyką blizny narazie się nie przejmuj - jeszcze długo będzie miała kolor
            od fioletowo - czerwonego po różowy.

Tak jak pisze - Marta Bandaż to nie to samo!!!! Konieczna koszulka! grunt to
            niedopuścić do przerastania...
            Przyzwyczajaj ją powoli i staraj się wytłumaczyć nie tylko jej ale i sobie, że
            ona MUSI być.

Chwilowo nie umieszczałam żadnych nowych zdjęć, ale jeśli coś będę podawać
            bezpośredni link na serwer lub prześlę mailem.

Pozdrawiam Emilia z Michałem
            • agnes_julia Re: Oparzenia 20.01.07, 21:56
              hej
              piszesz że przerobiłaś po swojemu ja mam tylko rękawek z podtrzymaniem też bym
              go przerobiła ale jak?, dzis próbowałam jej nałożyć nawet paluszków wszystkich
              nie wcisneła ,nie wiem jak te kobiety w łodzi jej nałożyły co prawda do końca
              rączki nie włozyły ( moze dlatego ze mała płakała)tylko pouczyły mnie ze mam
              zakładać do samej góry, łatwo się mówi...dzis nakleiłam jej hypafix sam na
              raczke na te miejsca najbardziej czerwone,a moze zamówić w warszawie tam jest
              podobno lepszy materiał?
              • makoba Re: Oparzenia 21.01.07, 00:48
                Material napewno lepszy, ale zaplacisz 3 razy tyle.
                Moze jednak warto. Ja zmienilam ubranko na to lepsze po 3 miesiacach.
                • agnes_julia Re: Oparzenia 21.01.07, 23:13
                  Czy jest możliwość aby Pan doktor obejrzał zdjęcia i wypowiedział się na temat
                  leczenia?,jezeli tak to gdzie je zamieścić?
                  Ponieważ przeczytałam tyle dobrych opini na temat sposobu leczenia doktora,chcem
                  stosować plaster hypafix i Cica Care na najgorsze miejsce ale nie wiem co gdzie
                  przyklejać.I chciałabym w końcu uzyskać opinie dobrego specjalisty.
    • agnes_julia Re: Oparzenia 26.01.07, 13:00
      Niestety nie dojechałam wczoraj do Gryfic strasznie padało i ojciec z którym
      miałam jechać bał się w snieżyce wybierać tak daleko około 100 km. A więc
      pojechałam na Wojciecha(przyznam doktor był bardzo miły) w szpitalu dowiedziałam
      się iż jeżeli dziecko ma reakcje uczuleniową na conractubex który szpital zaleca
      to moge zastosować inne maści typu Dermatix lub Cepan na zmiękczenie i
      bladnięcie blizn i rękawek uciskowy który musi bezwzględnie nosić.
      Zapytałam o plastry Cica Care Pan doktor stwierdził że badania dowodzą że ten
      rodzaj leczenia też daje skutki. O tych wszystkich maściach już wiedziałam
      wyczytałam na forum o tym ze plastry Cica Care dają rezultaty w leczeniu też
      wyczytałam. Wyszłam od lekarza z tą samą wiedzą co weszłam i pomyślałam mogę
      stosować maści jakie chcem lub plastry.
      Wysłałam zdjęcia Juli do Pana doktora z forum a narazie przyklejam Hypafix
      niestety ale do mojej apteki nie dojechały plastry Cica Care duze tylko małe
      cenowo sie nie opłaca, zadzwoniłam do firmy Zarys i tam sie dowiedziałam ze
      aktualnie nie maja na stanie mam zadzwonić w środę.
      Jestem juz troche ogłupiona tą całą sytuacją a i jeszcze Panu doktorowi na
      wojciecha udało sie nałożyć rekawek co prawda mała wrzeszczała w niebogłosy.
      • goga5551 Re: Oparzenia do agnes 31.01.07, 13:48
        Witaj

dojechałaś do Gryfic czy byłaś u innego lekarza w szczecinie (oprócz lekarzy na
        Wojciecha). ?

pozdrawiam
        goska
        • agnes_julia Re: Oparzenia do agnes 31.01.07, 15:17
          Nie dojechałam i juz prawdę mówiąc nie mam ochoty jeździć z nią, aktualnie
          według zaleceń doktora z forum przyklejam hypafix,z plastrami Cica care mam
          kłopot nie mogę ich dostać w firmie zarys dowiedziałam się iz dostawa plastrów
          będzie za 3 tygodnie i mogę tylko szukać w aptekach, no i zamówiłam plasterek 6
          na 15 bo tylko taki mieli za 120 zł w aptece.Jestem umówiona na 26.02.07 na
          piotra skargi w przychodni przyszpitalnej do doktora Śliwińskiego chirurg
          plastyk i tylko tyle.
          • goga5551 Re: Oparzenia do agnes 31.01.07, 22:29
            Idziesz do niego na prywatnie czy na kase/ daj znać po wizycie,
            pozdrawiam
            • agnes_julia Re: Oparzenia do agnes 26.02.07, 09:21
              hej
              Dzis miałam termin wyznaczony na wizyte w przychodni na piotra skargi
              zadzwoniłam rano i Pani mnie poinformowała że lekarz wyjechał na sympozjum do
              Stanów nastepny termin 12 marca, porażka....
              Chciałabym dostać się do lekarza chirurga oparzeniowego ktory pokierowałby
              leczeniem małej, od 30 stycznia naklejam plastry Cica care ale są juz przerosty
              w róznych miejscach i zaczyna to wygladać bardzo nieciekawie,plastry czy to
              wystarczy?, są jeszcze naswietlenia ale jak zdobyc na nie skierowanie i czy
              mozna je stosować u niej?

Pozdrawiam
              Gosia
              • agnes_julia Re: Oparzenia do agnes 12.03.07, 22:32
                Dziś w końcu dostałam sie do Pana doktora na Piotra Skargi w Szczecinie i mogę
                polecić wszystkim zainteresowanym doktor Śliwiński był bardzo miły wysłuchał iż
                mała jest prowadzona przez lekarzy z Wojciecha i jak idę to słyszę
                contractubex(po ostatniej wizycie tak mi przemówili że poszłam i kupiłam)a ja
                nalepiam plastry Cica Care i wysyłam zdjęcia meilowo do lekarza na co Pan doktor
                bardzo się zdziwił że jak to w takim dużym mieście nie znalazłam lekarza,no bo
                nie znalazłam,powiedział że dobry wybór zrobiłam że plastry są bardzo dobre,
                contractubex też no ale trochę przestarzały,że bardzo ładnie wygląda iż rękawka
                na siłę mam nie zakładać bo liczy się też psychika dziecka, madecassol to dobra
                maść poleca też smarować (około 16 godz. plastry,potem nałożyć madecassol)na
                lato Dermatix jak będzie za gorąco i będzie parzyła sie pod plastrami skórka.

Jestem pod wrażeniem był bardzo miły i uprzejmy miał znakomite podejście do
                dziecka Julcia dała mu rączkę obracać w każdą stronę,bardzo sie ciesze że w
                końcu znalazłam lekarza który poparł moje leczenie(podziękowania dla doktora
                Wyrzykowskiego i Marty)no i następną wizyta za 2 m-ce miejmy nadzieje że będzie
                dobrze.
                Pozdrawiam
                Gosia
    • agnes_julia Re: Oparzenia 31.01.07, 23:36
      ide do przychodni normalnie w ramach kasy chorych dlatego tak odległy
      termin,chociaz dzwonie co 2-3 dni do przychodni i pytam czy ktos nie zrezygnował
      z wczesniejszej wizyty, nie stać mnie na leczenie prywatne, same plastry a
      potrzebuje dwóch to cena na dzis w aptece tych 12 na 15 cm za jeden 328 zł,więc
      narazie kupiłam ten mały doszedł dzis do apteki i tak jak go przyłozyłam to
      wystarczy tylko na samo ramie i to tak na styk i czekam na nową dostawę do firmy
      Zarys(tam był w cenie 203 zł ostatnio)
      Zastanawiam sie jednak jeszcze nad rekawkiem z warszawy to z łodzi zszyte na
      srodku ramienia zostawia ślad szwu zszycia już po godzinie, narazie tylko na
      tyle małej udaje mi sie go nałozyć i oczywiscie rozprułam na szwie koło dłoni
      abym mogła go wcisnąć i co najwazniejsze nie uciska ramienia, tylko jak mała ma
      raczke w dół ale jak nią rusza to jest luka oczywiście pod spód obklejam rączkę
      dokładnie Hypafixem.
      Pozdrawiam
      • zabieoko Re: Oparzenia 02.02.07, 08:49
        z ubrankiem może jeszcze się wstrzymaj ja też mam ubrank z Łodzi i na początku
        wydawało mi się za ciasne, zostawiało ślad teraz już po czasie jest ok nie
        zostawia "szwów" na skórze

też mamy poparzoną rączkę II i III stopnia, niestety przeszczepu niebyło /z
        resztą może i stety/ bo źle rozpoznano rodzaj oparzenia i teraz zrobił się
        twardy bliznowiec pasek około 4 mm na 2cm gruby, czerwony też stosuję silikon +
        ubranko smaruję madecasolem na zmianę z tointexem lub cepanem /żaden z nich nie
        uczula/
        w razie podrażnień lekarz kazał dawć syrop Clemastin
        jak u was się goi ?
        pozdr.
        • agnes_julia Re: Oparzenia 02.02.07, 11:15
          hej,miejsca są juz zagojone tylko teraz sa różne kolory no i w niektórych
          miejscach robia sie juz zgrubienia,nie smaruje juz niczym tylko Cica
          care(narazie po 4 godziny dziennie ale nie było żadnej reakcji uczuleniowej) na
          ramiaczko na dół Hypafix i tak w kółko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka