Dodaj do ulubionych

A propos mleka - zalecenia dietetyka

14.10.12, 19:57
Pojawiam się ponownie, żeby dać znać, co u nas i dodać ciekawostkę odnośnie mleka.
Zacznę od ciekawostki: z badania włosa wyszło mi ,że mam zagrożenie osteoporozą i że mi wapń ucieka i tu ciekawe, że w zaproponowanej diecie prawie w ogóle nie ma nabiału. Nabiał w rodzaju mleko i jego przetwory mogę jeść max 2 razy w tygodniu, z zaproponowanych potraw widzę, że lepiej ser żółty i śmietana niż mleko. Ciekawe, prawda? Czekam teraz na wyniki badań włosa synka (3,5 roku, AZS), bardzo jestem ciekawa, co jemu wyjdzie i jakądietę mu zaproponują.
A odnośnie naszego AZS, to jest nieźle. Odstawiliśmy nabiał poza masłem klarowanym, niekiedy zwykłe masło siętrafi, bebilon pepti max raz w tygodniu. Nie widzę pogorszeń po takim sporadycznym podaniu. To samo jest z glutenem (raz w tygodniu lub raz na 2 tygodnie młody je kaszę jęczmienną), generalnie chyba nam wychodzi dieta rotacyjna. Do przedszkola ja daję jedzenie, no bo tam wszystko na mleku i buły pszenne codziennie. wydaje mi się, ze jakby synek chciał jesc więcej warzyw, to by było jeszcze lepiej, a tu z nim męka z tymi warzywami (ale nie odpuszczam, no bo co będzie jadł). Młodszy synek miał początek AZS i po przejściu na tę dietę jakby sięzatrzymało. Własciwie nie wymaga smarowania, ciut pod kolanami, ręce wygoiły sięsame. Ale młodszy wsuwa warzywa jak szalony, tylko zobaczy, to woła: "mama, daj bakłażana, daj cukinię". W domu staram się podawać olej lniany budwigowy. Z kremów w użyciu tylko exomega. Bardzo bałam się pogorszenia ze względu na rozpoczęcie sezonu grzewczego, a tu póki co miła niespodzianka. Życzę wytrwałości mamom dzieciaków z AZS, próbujcie z dietą, bo to jednak działa. Plus odrobaczanie (moi byli już 2 razy odrobaczani), tego lekceważyć nie można, po co dzieciaki dodatkowo obciążać.
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: A propos mleka - zalecenia dietetyka 14.10.12, 20:09
      moonik1 napisała:

> Pojawiam się ponownie, żeby dać znać, co u nas i dodać ciekawostkę odnośnie mle
      > ka.
      > Zacznę od ciekawostki: z badania włosa wyszło mi ,że mam zagrożenie osteoporozą
      > i że mi wapń ucieka i tu ciekawe, że w zaproponowanej diecie prawie w ogóle ni
      > e ma nabiału. Nabiał w rodzaju mleko i jego przetwory mogę jeść max 2 razy w ty
      > godniu, z zaproponowanych potraw widzę, że lepiej ser żółty i śmietana niż mlek
      > o. Ciekawe, prawda?

Widać, tam gdzie badają te włosy, są zwolennikami teorii, że mleko to trucizna.
      A wytłumaczenie tego faktu jest takie, że w mleku krowim jest zła dla człowieka proporcja fosforu i wapnia, tak zła, że picie mleka, nie tylko nie dostarcza organizmowi wapnia, ale na dodatek powoduje jego pobieranie z kości, a co za tym idzie osteoporozę.

• agus7 Re: A propos mleka - zalecenia dietetyka 15.10.12, 10:47
        e-kasia27 napisała:

> A wytłumaczenie tego faktu jest takie, że w mleku krowim jest zła dla człowieka
        > proporcja fosforu i wapnia, tak zła, że picie mleka, nie tylko nie dostarcza o
        > rganizmowi wapnia, ale na dodatek powoduje jego pobieranie z kości, a co za tym
        > idzie osteoporozę.

Zaciekawilas mnie. Mozesz wskazac jakies zrodla w tym zakresie? czy to dotyczy tez dzieci, a jesli tak to od jakiego wieku? Istnieje bowiem powszechne spoleczne przekonanie ze dziecko "jakies mleko pic musi". Ja co prawda juz sklaniam sie ku mysleniu zeby nie pic mleka nieswojego gatunku, ale brakuje mi argumentow w rozmowach na te tematy z kolezankami-matkami.
        • e-kasia27 Re: czym zagescic Nutramigen? 15.10.12, 11:31
          Ściśle naukowych faktów, to znaczy takich, które by potwierdzili wszyscy znani naukowcy i lekarze, to się nie doszukasz, jak w przypadku wszystkich kontrowersyjnych teorii.
          Ale jak wpiszesz w wyszukiwarkę hasła typu: mleko biała śmierć, mleko biała trucizna, pij mleko będziesz kaleką, to ci mnóstwo wypowiedzi na ten temat wyskoczy.
          Na początek może obejrzyj to:

video.google.com/videoplay?docid=2198398064455935247
          i zwróć uwagę na nazwiska lekarzy, którzy się tam wypowiadają na temat szkodliwości mleka.
          • agus7 Re: czym zagescic Nutramigen? 15.10.12, 13:53
            Wolalabym cos wyzej spozycjonowanego niz UWAGA, z ktora mam jak najgorsze doswiadczenia.
            i co z wiekiem? od kiedy mleko staje sie trucizna? a moze tylko mleko przemyslowo przetworzone, a mleko "prosto od krowy" trucizna nie jest?
            • e-kasia27 Re: czym zagescic Nutramigen? 15.10.12, 19:07
              No, Uwaga, jak Uwaga, ale prof. Zawisza, który w niej wystąpił (były konsultant krajowy do spraw alergologii w Polsce), to najwyższy z możliwych autorytetów, który odważył się w ogóle coś złego na temat mleka powiedzieć.
              Jeśli to dla ciebie za mało, to pozostaje ci tylko Tombak.
              Innych wiarygodnych źródeł naukowych raczej się nie doszukasz, bo wszystkie są zbyt mało wiarygodne, według oficjalnej medycyny.
      • moonik1 Re: A propos mleka - zalecenia dietetyka 15.10.12, 13:33
        Chyba o ten fosfor chodzi rzeczywiscie. Czy jedzenie dużej ilości nabiału może miec związek z fosforanami bezpostaciowymi w moczu? Bo zawsze takowe miałam, a ja mleczna byłam okropnie, mleko codziennie i to pół litraminimum sad Jestem chodzącym dowodem na to, ze picie mleka NIE CHRONI przed osteoporozą. Szkoda, ze człowiec mądry po szkodzie.
        • kruffa Re: A propos mleka - zalecenia dietetyka 16.10.12, 09:26
          Jak to mówią - mleko krowie jest dobre dla cielaków a nie dla ludzi. Nie bez kozery produkowane są mieszanki mleczne, gdzie mleko krowie jest modyfikowane.

Poszukaj sobie informacji na temat zawartości wapna i jego przyswajania. Więcej niż w mleku i lepiej przyswajalnego znajdziesz go np. w sezamie czy brokułach.

Niestety lobbing przemysłu mleczarskiego robi swoje sad

Kruffa
      • 1matka-polka Re: A propos mleka - zalecenia dietetyka 19.03.13, 11:03
        W mleku, jogurtach i żółtych serach jest więcej wapnia niż fosforu, i to mnie właśnie nurtuje, bo w produktach polecanych zamiast mleka (zboża zwłaszcza amarantus, warzywa strączkowe, soja, sezam) fosforu jest często aż 3 x więcej niż wapnia. A tyle się mówi, że nadmiar fosforu jest szkodliwy i prowadzi do odwapnienia kości. Czytałam, że stosunek wapnia do fosforu powinien wynosić u dorosłych co najmniej 1:1 a u dzieci 1,5:1 i jak to się ma do diety bezmlecznej, czy ktoś mnie może oświecić. Bo moje dziecko też mleka i przetworów nie dostaje i się martwię o ten fosfor.
    • dziewczyna_prezesa Moonik 19.03.13, 23:23
      Moonik, a co dawałaś dzieciom na odrobaczenie? Pyrantelum Medana jak wszyscy zalecaja czy cos innego?
      • olant Re: Moonik 21.03.13, 15:59
        ja tez mam dziecko bezmleczne i bezglutenowe i po odstawieniu mleka zaczełam podawac kaszkę Nestle Sinlac
        www.bdsklep.pl/nestle-500g-sinlac-bezglutenowy-produkt-zbozowy-po-4-miesiacu,id-38354
        • dziewczyna_prezesa Re: Moonik 23.03.13, 23:13
          zaluje, ze nic nie wiedzialam o tych produktach, jak moje dziecko cierpialo z powodu silnej alergii... na pewno bym wyprobowala smile dzis do pewnego stopnia z tego wyroslo, przerzucilo mu sie na alergie wziewne czesciowo, caly czas walczymy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka