Dodaj do ulubionych

wysypka u niemowlaka

01.12.12, 20:06
Mój synek skończył 3 miesiące. Pije nutramigen (ulewanie, duże kolki, zielone kupy, wysypki po zwykłym mm). Po zmianie mleka objawy ustąpiły, wszystko się ładnie ustabilizowało.
Jakieś 2 tygodnie temu znów pojawiły się wysypki. Czerwone krostki, zlewające się po potarciu lub nawilżeniu. Początkowo na brwiach, póżniej koło ucha, następnie placek na czole. Dziś zauważyłam, że całe ciałko ma pokryte delikatną "kaszką". Mam kilku podejrzanych:
-Nutriton dodawany do mleka od 2 tygodni, ale pediatra twierdzi, że specyfik wyjątkowo rzadko daje objawy alergii, no i kupy są bardzo ładne, w ogóle nie ma bólu brzuszka
-proszek do prania. I tu mój błąd bo piorę w tym co jest w promocji: lovela, biały jeleń, dzidziuś, jelp. Ostatnio lovela i szczerze nie bardzo lubię ten proszek bo dość mocno pachnie jak na specyfik dla niemowląt. Zmienić proszek na inny i wyprać wszystko? Jaki proszek kupić?
-kosmetyki: od urodzenia był hipp. Lekarka kazała zmienić kiedy mały dostał skazy. Kupiłam mustellę. Od początku mi się średnio podobała, bo jest dziwnie "wodnista", kiepsko natłuszcza. 3 dni temu wróciłam do hippa, ale wysypki się powiększyły
-devikap podawany od tygodnia. Wcześniej były kapsułki vita D, po których miał rozwolnienie
-kot- bardzo się boję, że to on jest przyczyną wysypki. Kot nie wchodzi do dziecka do łóżka, na jego kocyki. Nie podchodzi do małego bo się go boi. Jest niewychodzący i kąpany- bo sama mam na niego uczulenie
Pomóżcie mi proszę. Może doświadczenie podpowiada Wam co jest najprawdopodobniej przycyzną wysypki? Jak to sprawdzić? Za niecały miesiąc mamy rozszerzać dietę, ale jak to zrobić kiedy mały już jest wysypany? I co dawać na początek? Myślałm o kaszce jaglanej lub ryżowej Holle, ale nie wiem czy warto w nią inwestować?
Obserwuj wątek
    • marika78 Re: wysypka u niemowlaka 01.12.12, 23:22
      skonczone 3 miesiace to nie czas jeszcze na rozszerzanie diety, mowi sie, ze u alergikow karmi sie mlekiem tylko cale 6 miesiecy, przy sztucznych mieszankach to troche inaczej jest ale wydaje mi sie, ze jeszcze 2 miesiace mozesz/powinnas poczekac
      co do wysypki, poki jest na Nutramigenie i nie dostaje nic innego mozesz sprawdzic inne rzeczy, czasami sam Nutramigen jest winny ale skoro bylo OK dotychczas to niekoniecznie to musi byc winowajca.
      Jesli chodzi o proszki, ja dlugo pralam w jelpie i bylo ok potem zmienilam na Lovele i niby tez bylo OK ale z czasem mala wysypywalo i charakterystyczne bylo to, ze miala wysypke wszedzie ale nie pod pielucha, czyli tam gdzie ubranka nie dotykaly skory wiec z powrotem wrocilam do Jelpa i tak Ci radze poki co. Podwojne plukanie oczywiscie. Ja juz teraz piore w dzidziusi ud jakiegos czasu i jest Ok, ale mysle, ze przy tak malym dziecku Jelp powinien byc najbezpieczniejszy.
      Kot- hmmm? My mamy dokladnie tez sam problem, kot uczula. Mimo, iz ja nie jestem uczulona na siersc mala jest- wyszlo w testach wiec jesli Ty masz uczulenie na kota dziecko ma go na 99%, poki co jednak ciezko stwoerdzic na ile wysypki sa wina kota a na ile innych czynnikow, czesto jest to po prostu skladowa kilku rzeczy- diety, kosmetykow, pielegnacji, alergenow wziewnych (czyli tej siersci wlasnie) bo niekoniecznie dziala to tylko wtedy, gdy sie dotyka zwierzecia. Moja kolezanka uczulona na kota jak przychodzila do mnie kichala i i oczy jej lzawily mimo, iz kot byl w innym pokoju. My sie od kota wyprowadzilismy ale co wy zrobicie to sie okaze jak sie bedzie alergia rozwijac i czy ten kot wyjdzie Wam w testach. U nas wyszlo jak mala skonczyla 7 miesiecy III klasa wiec duze uczulenie i teraz mimo, ze nie ma kota wysypki sa nadal ale nie ryzykowalabym dalszego mieszkania ze zwierzeciem jesli alergia wyjdzie.
      Nutrition- mozesz go odstawic na jakis czas zeby sprawdzic, czy wyspka schodzi? Moze on jest winny skoro od dwoch tyg go podajesz i wtedy tez zaczela sie wysypka- to jakos sklada sie w czasie...
      Dla alergikow niestety nie ma produktow calkiem bezpiecznych, nawet leki moga uczulac, szczegolnie, ze do nich czesto dodaje sie jakies konserwanty.
      Co do kosmetykow musisz wyprobowac. Ludzie tu cala mase polecaja, my stosowalismy po prostu do kapieli Oilatum, Balneum i wtedy juz niczym nie smarowalam a potem jak cialko bylo wysuszone stosuje Baume AP, probowalam tez Cataphil ale jak wspomnialam sama musisz cos wybrac
      • zielonazebra Re: wysypka u niemowlaka 20.12.12, 15:20
        Ja na swoim alergiku wypróbowałam wszystko, a na koniec zostałam mlekiem Nutramigen, z oliwką z oliwek, mączką ziemniaczaną i kremem Derma, który przywiozłam sobie z zagranicy. W jelpie piorę do dzisiaj. Po kilku latach używania - inne proszki zaczeły nam śmierdziec.. Kupujemy internetowo www.multishop24.pl - sklep polecany na blogu www.wrolimamy.pl
    • marzena_gajewska Re: wysypka u niemowlaka 29.01.13, 11:49
      Witam,
      Wskazana jest wizyta u alergologa, ewentualne wykonanie IgE specyficzne w kierunku alergenów pokarmowych i wziewnych. Do pielęgnacji dziecka zalecam tylko "apteczne" produkty dla alergików.
      Pozdrawiam, dr nauk med. Marzena Gajewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka