Dodaj do ulubionych

nawyk drapania - jak odzwyczaic??

14.07.04, 11:21
Witam!
Niektorzy pewnie mnie juz znaja i wiedza, ze w domu mam ciezki Przypadek alergii i atopowego zapalenia skory. Przypadek moj kochany ma roczek, jest na bardzo ubogiej diecie, lekach, masciach i wciaz walczymy z okropnym swiadem. Ale czy na pewno...?? Czasami zastanawiam sie ile z tego calego drapania jest wynikiem faktycznego swiadu, a ile nawyku? Mateusz bierze obecnie 2 razy dziennie po 6 kropli Zyrtec do tego wieczorem 1 lyzeczka hydrokortizinum, a czasami rowniez w ciagu dnia. Z masci oczywiscie Elidel i w ciezkich przypadkach robiony steryd, bardzo rzadko Elocom. Dawka tego wszystkiego jest na tyle duza, ze wydawac by sie moglo ze przynajmniej nie powinno go swedziec. Co wiecej czasami skora jest calkiem ladna, a on i tak sie drapie. Rozmawialam ostatnio z Pania dermatolog, ktora tlumaczyla mi ze atopowe zapalenie skory, jest to choroba skory ktorej podloze niekoniecznie musi byc alergiczne. Ze wystarczy stres (bol, niezadowolenie, glod itp), aby zaczal wydzielac sie jakis tam hormon, ktory powoduje swiad nawet przy czystej skorze. I teraz juz naprawde nie wiem, czy jego to naprawde swedzi, czy to juz nawyk. A jezeli nawyk to jak sie go skutecznie pozbyc? Czasami jak widze, ze zaczyna sie drapac i czyms go zajme zapomina o calym Bozym swiecie i przestaje sie drapac. Tak staram sie robic, zeby nie dopuscic do drapania. Ale czy to wystarczy? Czy macie moze jakies sposoby, zeby oduczyc dziecko nawykowego drapania? Czy po prostu z czasem sam zapomni? Ta Pani dermatolog mowila, ze najgorzej potem w pozniejszym wieku pozbyc sie wlasnie tego nawyku i trzeba teraz poki czas robic wszystko, aby do tego nie doprowadzic, bo potem konczy sie na wizytach u psychologa. Nie podala mi natomiast zadnych skutecznych metod. Jestescie kopalnia wiedzy, moze mi cos doradzicie. Moze macie jakies doswiadczenia w tym temacie? I pewnie nie ja jedna mam ten problem. Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gumitex Re: nawyk drapania - jak odzwyczaic?? 14.07.04, 11:45
      Mój też potrafi się strasznie drapać (2 lata 4 miesiące). Jak miał koło roku
      zainteresował się swoim pępkiem i do tej pory niemiętnie w nim dłubie. Obie
      babcie strasznie to tępią, ale ja uważam, że lepiej żeby dłubał w pępku niż się
      drapał (z pępka przynajmniej nie leci krew). Może zauważysz coś co Twój mały
      lubi robić. Niektóre dzieci nawijają włosy na palec, albo lubią trzymać coś w
      rączce. Jak już jest bardzo źle, to mówię małemu, że ja go podrapię i
      delikatnie gładzę go, albo poklepuję. Często sam przychodzi i mówi mama podrap,
      bo strasznie boli. Czasem go tak gładzę z pół godziny, skóra oczywiście trochę
      się zaognia, ale nie tak strasznie jak by się sam drapał.
    • aga_piet Re: nawyk drapania - jak odzwyczaic?? 14.07.04, 12:15
      W wątku „AZS u dorosłych” wkleiłam linka na pewną stronę. Zresztą pewnie to
      przeczytałaś. Od wczoraj ryczeć mi się chce jak pomyślę jak ten świąd męczy
      nasze dzieci.
      Ja też drapię i przytulam w nocy syna, jeśli skóra jest mocno natłuszczona, mam
      wrażenie że lekkie drapanie zbytnio jej nie niszczy.
      My walczymy. Myślę że 2 tyg. na wsi i w lesie mu pomoże. W zeszłym roku po
      wakacjach skóra znacznie się poprawiła. W tym roku jest gorzej, ale zimno nie
      służy... Może sierpień będzie lepszy.
      Pozdrawiam
      Aga
    • kruffa Re: nawyk drapania - jak odzwyczaic?? 14.07.04, 12:31
      Ja też mam takiego nawykowego drapacza smile) To jest chyba dla mnie mniejszym
      problemem, niż paluchy które trzyma w buzi. Zresztą miała po kim to
      odziedziczyć smile) Ja od prawie 33 lat krecę włosy na palcu - odkąd tylko
      usiadłam i miałam loki smile
      A tak powaznie. Uważam, że w dużej mierze jest to u mojej córki nabyte
      natręctwo. Jeśli nie bede w stanie sama sobie z tym jakoś poradzić - gdy mała
      będzie starsza i będzie mozna z nią to przedyskutować, poradzić, skonsultuję to
      z psychaitrą lub psychologiem. Wiem, ze sa metody na opanowanie tego. Trzeba na
      to wiele cierpliowści i wytrwałości, ale jednak można.
      Jestem w na 99% pewna, że większość drapania jest wynikiem natręctwa u mojego
      dziecka. Drapie się, gdy jest wściekła, senna, głodna. W ten sposób probuje
      pewnie rozładowac napięcie. Wiemy doskonale o tym my i niania. Wtedy próbujemy
      odwrócić jej uwagę. Próbujemy też dać jej duże poczucie bezpieczeństwa, co nie
      znaczy, że straszliwie rozpieszczam smile Teraz gdy lawinowo zaczęły wychodzić
      zęby (co tydzień to nowy ząb) drapie sie pod kolanami. Ogladałam skórę - nic
      tam nie ma - nie licząc zaczerwienia od drapania.
      A upewniłam się, że tak jest, gdy pewnego potwornie upalnego dnia wracam ci ja
      do domu a mój drapacz lata po domu w samym body. Normalnie o tej porze była na
      kolejnym spacerze, ale wtedy coś tam wypadło.
      Pytam nianie, czy sie jeszcze nie zadrapała na śmierć (oczywiście Bambaryła a
      nie niania smile - a ona potwierdziła moje przypuszczenia..... Stwierdziła, że
      wtedy bardzo pilnuje aby mała miała zajęcie. I nie polega to na lataniu za
      dzieciakiem (bo wtedy akurat prasowała) tylko trajkotała do niej, prosiła o
      pakazanie czegoś, przyniesienie.
      Podsumowując: na razie nie odzwyczajam, staram się tylko aby paznokicie były
      zawsze super krótkie i aby nie stwarzać zbyt wielu sytuacji stresowych, ale też
      nie chcę aby była dzieckiem na które się dmucha - bo to też na dobre jej nie
      wyjdzie. Na ewentualne celowe odzwyczjanie chyba jeszcze poczekam.

Pozdr
      • zosia888 Re: nawyk drapania - jak odzwyczaic?? 14.07.04, 13:54
        Oczywiscie, ze przeczytalam ten link o AZS u doroslych.
        Koszmar sad. Siedze i rycze... z AZS sie nie wyrasta sad.
        • kruffa Re: nawyk drapania - jak odzwyczaic?? 14.07.04, 14:25
          Oj nie rycz!! smile) Trochę optymizmu proszę!!! smile)
          Z alergii też się nie wyrasta - ma się ja do końca życia, a objawy znikają z
          wiekiem. To samo jest z AZS. A co ci ludzie z cięzkimi przypadkami jedli???
          Jedna z osób pisała, że jak przeszła na dietę i jej to pomogło.
          Tak więc kochane koniec z wypełnianiem żołądków syfami, będziemy jeść zdrowo, a
          dzięki temu nasze maluchy mają szanse nie zachorować na różne inne choróbska.
          I nich mi nikt nie mówi, że będzie inaczej, bo będę strzelać !!! smile))
          Pozdr
    • aga_piet Re: nawyk drapania - jak odzwyczaic?? 14.07.04, 15:22
      A tak na marginesie, Kruffa, jeżeli dla Ciebie większym problemem jest ssanie
      paluchów, to chyba Cię pocieszę.
      Cała trójka moich dzieci to paluchomaniacy, z tym że starszych dwoje już
      wyrosło (11 i 4 lata). Wyrośnięcie następuje nie wcześniej niż ok. 3 roku,
      zauważyłam, ze wcześniej można się zagadać i nakombinować na śmierć - nic nie
      skutkuje. Widocznie ten 3 r.ż. jest jakiś przełomowy.
      U najstarszej córki (1 kciuk) poskutkowało, że paluch jej uschnie, chyba ze go
      spróbujemy uratować (był po 2 godz. w buzi strasznie pomarszczony smile).
      Syn (dwa paluchy na raz) dał się przekonać chorobotwórczymi wirusami i grzybami
      (miał akurat okres fascynacji biologią).
      Najmłodsza ma 7 mies. lubi sobie przed snem pociumciać kciuka, i tym razem
      zupełnie mnie to nie stresuje.
      A pani ortodontka stwierdziła, że smok czy paluch - jeden pies, byle nie za
      długo. Córka ma zgryz super.
      Chyba nie na temat to było, ale zawsze miło coś napisać na tak smile)))))
    • nata76 Re: nawyk drapania - jak odzwyczaic?? 14.07.04, 15:28
      Moja córeczkateż się drapie chyba już nawykowo. Zwłaszcza jak płacze i jest
      niezadowolona,ale to podobno ,jak pisałaZosia, ma związek z wydzielanymi w
      stresie hormonami...
      Paluwszki w buzi....Znam to,i u nas nie chodzi o ssanie,ale mała bierze sobie
      dłonie i ...ogryza!!!!!!!!prze co ma popuchnięte i zozpulchnione palce....nata
    • azoorek Re: nawyk drapania - jak odzwyczaic?? 15.07.04, 08:12
      U mnie tez sie drapie, chociaz teraz skora jest b. ladna. Drapie sie w nocy jak
      sie przebudzi, a w dzien jak tylko odslonie mu rece albo nogi. Wtedy probuje
      zajac czyms male raczki, ale to musi byc cos atrakcyjnego, bo niewiele rzeczy
      wygrywa z tym nawykiem.

aga i michalek
    • ada.dobra Re: nawyk drapania - jak odzwyczaic?? 15.07.04, 10:14
      U mnie podobny problem z moją córką (13 m-cy),jest alergia a może była bo od
      ponad 2 m-cy jest czysta skórka a je wszystko (leczę homeopatycznie), a
      drapanie jest, ale własnie tak jak piszecie gdy jest senna, głodna,gdy się
      wstydzi i widzi nowe twarze (to ostatnie przede wszystkim). Innego sposobu
      oprócz odwrócenia uwagi od tego drapania nie znam. Wydaje mi się, że trzeba
      poczekać aż zrozumie to. Pozdrawiam
      • nata76 Re: do ada.dobra 15.07.04, 16:40
        Czy możesz opisać jak wygląda Wasze leczenie homeopatyczne?pozdrawiam,nata
        • ada.dobra Re: do ada.dobra 16.07.04, 09:57
          WIktoria ma teraz 15 m-cy, a leczę ją homeopatycznie jak skończyła 4 czy 5 m-c
          życia.Wiktoria ma dziwną alergię, ponieważ zaczerwienienia atakowały wcześniej:
          klatka piesiowa, brzuch, plecy (takie suche miejsca i czasem swędzące i
          sączące - od drapania).Twarz, rączki, nóżki są czyste. Daje jej do jedzenia
          prawie wszystko.Jak wygląda leczenie: po pierwsze nieprzegrzewam jej, po drugie
          lekarz kazał dawać dużo warzyw tak więc robię to, bierze odpowiednie leki
          homeopatyczne. Do końca sierpnia mamy stosować leki a od września robimy
          pierwszą przerwę i zobaczę wtedy czy naprawę skutkuje, aczkolwiek teraz jest
          przepięknie.
          • agata9991 Re: do ada.dobra 16.07.04, 21:39
            a skąd jest ten lekarz?
            • ada.dobra Re: do ada.dobra 19.07.04, 08:40
              W-wa ul. Dickensa p. Jacek Czelej
        • ndowson do nata 19.07.04, 08:46
          Polecam dr Dalecka z Warszawy. przyjmuje na karmelickiej 26 w terapeuticum. U
          nas efekty calkiem dobre. Polecam
          D.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka