zosia888
14.07.04, 11:21
Witam!
Niektorzy pewnie mnie juz znaja i wiedza, ze w domu mam ciezki Przypadek alergii i atopowego zapalenia skory. Przypadek moj kochany ma roczek, jest na bardzo ubogiej diecie, lekach, masciach i wciaz walczymy z okropnym swiadem. Ale czy na pewno...?? Czasami zastanawiam sie ile z tego calego drapania jest wynikiem faktycznego swiadu, a ile nawyku? Mateusz bierze obecnie 2 razy dziennie po 6 kropli Zyrtec do tego wieczorem 1 lyzeczka hydrokortizinum, a czasami rowniez w ciagu dnia. Z masci oczywiscie Elidel i w ciezkich przypadkach robiony steryd, bardzo rzadko Elocom. Dawka tego wszystkiego jest na tyle duza, ze wydawac by sie moglo ze przynajmniej nie powinno go swedziec. Co wiecej czasami skora jest calkiem ladna, a on i tak sie drapie. Rozmawialam ostatnio z Pania dermatolog, ktora tlumaczyla mi ze atopowe zapalenie skory, jest to choroba skory ktorej podloze niekoniecznie musi byc alergiczne. Ze wystarczy stres (bol, niezadowolenie, glod itp), aby zaczal wydzielac sie jakis tam hormon, ktory powoduje swiad nawet przy czystej skorze. I teraz juz naprawde nie wiem, czy jego to naprawde swedzi, czy to juz nawyk. A jezeli nawyk to jak sie go skutecznie pozbyc? Czasami jak widze, ze zaczyna sie drapac i czyms go zajme zapomina o calym Bozym swiecie i przestaje sie drapac. Tak staram sie robic, zeby nie dopuscic do drapania. Ale czy to wystarczy? Czy macie moze jakies sposoby, zeby oduczyc dziecko nawykowego drapania? Czy po prostu z czasem sam zapomni? Ta Pani dermatolog mowila, ze najgorzej potem w pozniejszym wieku pozbyc sie wlasnie tego nawyku i trzeba teraz poki czas robic wszystko, aby do tego nie doprowadzic, bo potem konczy sie na wizytach u psychologa. Nie podala mi natomiast zadnych skutecznych metod. Jestescie kopalnia wiedzy, moze mi cos doradzicie. Moze macie jakies doswiadczenia w tym temacie? I pewnie nie ja jedna mam ten problem. Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.