Dodaj do ulubionych

test Food detective

05.05.13, 16:09
czy warto zrobic?
Corka ma wysokie IGE, wychodzi w nich mleko, jaja, orzechy, banan, siersc kota i ciut powyzej zera brzoza. Ostatnio robilismy testy na 5 kolejnych skladnikow, typu kukurydza, wieprzowina, gluten, pszenica, ziemniak (dwa ostatnie poprzednio wychodzily ujemnie), pierwsze trzy nie byly badane. Czekamy na wyniki. Mam duzy problem z ustaleniem co uczula mala, bo jest zawsze zesypana, lekarz tlumaczy nam, ze u niej na stan skory wplywaja nie tylko pokarmy ale i pylki, siersc i pewnie kontaktowa alergia w zwiazku z tym ma wysypke niekoniecznie od jedzenia i sugeruje rozszerzanie diety powolne.
Mysle o tescie food detective. Lista tych badanych skladnikow jest wg mnie super skoonstruowana i pomocna w diecie, panel pokarmowy odpowiad na mneij pytan, do tego test bada np herbate i drozdze, czego nie bada sie w zyklych testach. Skoro bardzo ciezka jest dla mnie obserwacja przez zlozonosc jej alergii wolalabym na czyms sie opierac i nie podawac jej czegos co jej szkodzi. Czy ktos z Was robil ten test i jaki byl rezultat? Czy byl pomocny? Czy skoro wychodzi nam alergia IGE to w takim tescie tez cos wyjdzie jako nietolerancja? Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • marika78 Re: test Food detective 05.05.13, 16:13
      aha, zapomnialam zapytac- na jakiej zasadzie on dziala? Musi sie jesc dany pokarm by pokazywal jego szkodliwosc, czy nietolerancje? Czyli cos na ksztalt przeciwcial we krwi?
    • e-kasia27 Re: test Food detective 05.05.13, 21:00
      Ten test też sprawdza przeciwciała, ale nie IgE, a IgG.

Żeby ustalić jakie produkty uczulają na podstawie tylko samych testów, to należałoby dla każdego produktu zrobić wszystkie możliwe dostępne testy, bo oprócz testów sprawdzających przeciwciała IgE i IgG są też inne rodzaje testów - każdy z tych testów sprawdza inny mechanizm wyzwalania alergii. W praktyce jest to nie możliwe, bo trzeba by na to wybulić kilkadziesiąt tysięcy złotych, a i tak jeszcze by się wszystkiego nie sprawdziło, nie mówiąc już o tym, że dla wielu produktów spożywczych w ogóle żadne testy nie są produkowane, a poza tym testy mogą wyjść fałszywie ujemne, gdy się czegoś długo nie jadło, albo w ogóle nigdy nie jadło.

Skoro dziecko ma podwyższone IgE i w testach sprawdzjacych IgE coś wychodzi, to na razie skup sie na zrobieniu jak największej ilości tych testów, jeśli koniecznie chcesz każdy produkt sprawdzać testami.
      (to Ci też pewniości nie da, że coś nie uczula, bo takiej pewności nigdy z testów uzyskać sie nie da)
      Tak naprawdę do ustalenia diety eliminacyjnej wystarczy kilka(kilkanaście dodatnich testów) resztę wyklucza sie na podstawie najczęstszych reakcji krzyżowych i jak uda się doprowadzić do ustąpienia objawów, to wtedy sprawdza się po kolei wykluczone produkty, aby znaleźć te, które wywołują niepożądane objawy.

• marika78 Re: test Food detective 05.05.13, 23:03
        dziekuje e-kasiu za wyjasnienie. Pozwole sobie wrzucic za pare dni wyniki tych kolejnych testow jakie robilismy, napisze co mala dokladnie je i poprosze Cie o rade co wykluczyc a co mozna wprowadzic. Poki co jest bardzo trudno, mala je w kolko to samo i mimo nierozszerzania diety w zasadzie od paru miesiecy ma lepsze i gorsze okresy. Czy jest mozliwe, ze gdy brzoza nie pyli ziemniak nie wywoluje objawowo skornych a teraz kiedy pyli tak? Pytam, bo mala nagle nie chce go jesc a wysypka tez jest gorsza, z przegubow raczek przesunela sie na cale wewnetrzne przedramiona, to taka nowosc, tych miejsc nigdy nie miala wysypanych, zawsze raczki byly ladne za wyjatkiem samych nadgarstkow i paluszkow wskazujacych, wysypka jest takze we wnetrzach dloni.
        • e-kasia27 Re: test Food detective 05.05.13, 23:53
          Dobrze, napisz, będę tu zaglądać.
          A póki co mała uwaga, do tego, co już napisałaś.
          Jeśli wyszła duża alergia na banany, to dziecko może być uczulone na lateks - poczytaj o tym uczuleniu np. tu portal.abczdrowie.pl/alergia-na-lateks.
          Może masz lateksowe materace, poduszki, smoczki lateksowe, gumowe zabawki, balony, gumowe ustniki w kubkach itp... - to też może być przyczyna ciągłej wysypki.
          • marika78 Re: test Food detective 06.05.13, 21:43
            a co z farbami na scianach, one tez przeciez zawieraja lateks?
            • e-kasia27 Re: test Food detective 12.05.13, 02:51
              Po wyschnięciu raczej nie powinny uczulać.
              Są też bez lateksu, tylko akrylowe.
    • marika78 Re: test Food detective 09.05.13, 18:07
      e-Kasiu, odebralismy wynik i dla 5 badanych alergenow wynik jest 0, czyli oprocz tego co juz wiemy nic nowego nie doszlo. Raz jeszcze zatem- mamy uczulenie na jaja, orzechy i brzoze- I klasa, kazeina, banan- II klasa, siersc kota III klasa
      Badalismy teraz gluten i pszenice ale nie ma przeciwcial- wg mnie na pewno mala zle reaguje na chleb, czyli mozliwe ze dodatki jej szkodza i na pewno na jablka i wieprzowine, mimo iz w testach sie to nie potwierdzilo.
      Je natomiast:
      Nutramigen AA, kasza jaglana, kukurydza, brokol, kalafior, ziemniak, cukinia, (dynie jadla ale jej wycofalam jak wyszlo uczulenie na banana) maka ziemniaczana, brukselka, kaczka, krolik, indyk ostatnio i bardzo sporadycznie wieprzowine, pije wode mineralna lub raz dziennie slomkowa herbatke z cukrem.
      Dodam, ze ziemniaka testowalismy 3 razy juz, wg mnie tez nie ma roznicy jesli chodzi o stan jej skory bez wzgledu na sporzywanie krolika, gdyz nie je go ostatnich pare tygodni tylko kaczke glownie z indykiem a skore ma najgorsza odkad pamietam.
      Co jej podac co zakazane?
      Czy mozliwe, ze ta brzoza tak bardzo bruzdzi teraz?
      Coraz bardziej skladniam sie by podac jej samo mleko przez 2 tyg z kasza jaglana- bo tym zageszczam i od nowa pworwadzac wszytsko. Ale czy to cos da teraz jak brzoza pyli?
      Na pewno zle reaguje tez na wszelkie syropki. Dostaje obecnie Zyrtec w kroplach.
      • marika78 Re: test Food detective 11.05.13, 18:16
        zapomnialam dodac, ze w lutym poslalam probke kalu do Felixa i wyszla lamblia- nieliczne cysty oraz Candida ++, lekarz ten na NFZ i prywantny kazali nam potworzyc badanie, bo powiedzieli, ze nie podejma sie leczenia jesli nie beda na 100% pewni, ze lablie sa. Potworzylam badanie jeszcze dwa razy- oczywiscie metoda inna- Elisa i ani w laboratorium Kliniki Medycznej UJ a takze w Diagnostyce wynik sie nie potwierdzil, czyli wyszlo dwa razy ujemnie. W zwiazku z tym leczenia nie ma i ja sama zaczynam watpic czy te lamblie sa faktycznie. Candida w UJ wyszla + i powiedzieli, ze takiego czegos sie nie leczy, bo kazdy z nas ma Candide na +
        • e-kasia27 Re: test Food detective 12.05.13, 03:21
          Na lamblie można zrobić badanie krwi na przeciwciała.
          • marika78 Re: test Food detective 12.05.13, 14:04
            o tym nie wiedzialam, nastepnym razm przy pobieraniu krwi zlece to badanie
      • e-kasia27 Re: test Food detective 12.05.13, 03:17
        marika78 napisała:

> e-Kasiu, odebralismy wynik i dla 5 badanych alergenow wynik jest 0, czyli oproc
        > z tego co juz wiemy nic nowego nie doszlo. Raz jeszcze zatem- mamy uczulenie na
        > jaja, orzechy i brzoze- I klasa, kazeina, banan- II klasa, siersc kota III kla
        > sa
        > Badalismy teraz gluten i pszenice ale nie ma przeciwcial- wg mnie na pewno mala
        > zle reaguje na chleb, czyli mozliwe ze dodatki jej szkodza i na pewno na jablk
        > a i wieprzowine, mimo iz w testach sie to nie potwierdzilo.

W pewnym sensie się potwierdziło, bo wyszła alergia na brzozę(i orzechy - pewnie laskowy) - jabłko to alergen krzyżowy dla brzozy(leszczyna i orzechy laskowe też), a wieprzowina to alergen krzyżowy dla kota.

> Je natomiast:
        > Nutramigen AA, kasza jaglana, kukurydza, brokol, kalafior, ziemniak, cukinia, (
        > dynie jadla ale jej wycofalam jak wyszlo uczulenie na banana) maka ziemniaczana
        > , brukselka, kaczka, krolik, indyk ostatnio i bardzo sporadycznie wieprzowine,
        > pije wode mineralna lub raz dziennie slomkowa herbatke z cukrem.

Ziemniaka i mąkę ziemniaczaną bym wyrzuciła.
        Dlaczego wyrzuciłaś dynię, jak wyszedł banan??
        I dlaczego w takim razie nie wyrzuciłaś cukinii, skoro cukinia, to prawie to samo, co dynia??
        Wieprzowinę z uwagi na to co napisałam wyżej wyrzuć całkowicie.
        Kaczkę i indyka też, bo skoro teraz jak tego dużo jadła jest gorzej i skoro wyszło uczulenia na jajka, to drób wszelaki może uczulać i pilnuj, żeby dziecko nie miało kontaktu z pierzem(poduszki).
        Z królikiem też problem, bo jak mleko uczula, to królik też może. Wprawdzie nie z powodu kazeiny, ale na wszelki wypadek bym wyrzuciła i potrzymała dziecko bez mięsa w ogóle ze dwa tygodnie.
        Jak pije nutramigen to białka ma dość.
        A co z ryżem dlaczego go nie dajesz?
        Możesz też spróbować płatki owsiane, kaszę gryczaną białą, szpinak, burak, batat, fasolka szparagowa, groszek, czarne jagody, borówki amerykańskie, dynie cukinię, arbuza.

> Dodam, ze ziemniaka testowalismy 3 razy juz, wg mnie tez nie ma roznicy jesli c
        > hodzi o stan jej skory bez wzgledu na sporzywanie krolika, gdyz nie je go ostat
        > nich pare tygodni tylko kaczke glownie z indykiem a skore ma najgorsza odkad pa
        > mietam.
        > Co jej podac co zakazane?
        > Czy mozliwe, ze ta brzoza tak bardzo bruzdzi teraz?
        > Coraz bardziej skladniam sie by podac jej samo mleko przez 2 tyg z kasza jaglan
        > a- bo tym zageszczam i od nowa pworwadzac wszytsko. Ale czy to cos da teraz jak
        > brzoza pyli?
        > Na pewno zle reaguje tez na wszelkie syropki. Dostaje obecnie Zyrtec w kroplach
        > .
        • marika78 Re: test Food detective 12.05.13, 14:20
          dzieki za wskazowki, skoro mieso ktore je jest podejrzane jakie twoim zdaniem podac?
          problem w tym, ze ona je najchetniej mieso i wybiera go z talerza, warzyw- ziemniakow, brokula i reszty nie chce juz jesc, nie dziwie sie skoro do miesiecy je te sama zupke. Wczoraj ugotowalam jej kasze gryczana, niechetnie zjadla pare lyzek i odmowila. Dzis buzia gorsza ale wczoraj niesmarowana, tak czy siak nie ropoznam teraz o co kaman.
          Co do ryzu- kiedys na poczatku jak prowadzalam mm dalam jej pepti z kelikiem ryzowym i cala ja zesypalo po tym, potem jak kupowalam takie ryzowy chlebek sonko wydawalo mi sie, ze jej wysypka na buzi sie pogarsza, dlatego nie podaje ryzu.
          Dyniowate gdzies wyczytalam, ze sa krzyzowym do banana dlatego wycofalam, cukinie dawala moja mama do zupki i nawet o tym nie wiedzialam, dlatego nie wycofalam.
          Co do platkow owsianych jak je podawac?
          Bataty musze sie zorientowac gdzie w ogole kupie w naszym pieknym i najbardziej zanieczyszczonym miescie Krakowie.
          Jagod jeszcze nie ma, sa mrozone? Borowki amerykanskie kupie ale czy nie kropione beda?

W ogole to bylismy w miedzyczasie u lekarza, zaraz na wejsciu dostalismy skierowanie do Rabki na diagnostyke, lekarka powiedziala, ze jest duze prawdopodobienstwo, ze malej stan pogorszyl sie od brzozy wlasnie i ona nie podejmuje sie dawac mi rad, co wyrzucic a co dodac do diety, bo niby jak ja mam to obserwowac jak dziecko cale zesypane jest.
          Smarowanie mascia z antybiotykiem i Hydrocotisonem tych lapek nakazala dopoki sie w Rabce nie znajdziemy i buzia co 3 dni Protopic inaczej jest jeden strup, zajady w kacikach ust.
          Udawalo nam sie w zasadzie dlugo bez sterydow ale teraz jest tragicznie.
          Co do pylkow, tak sie sklada, ze mam ciemny samochod i jest caly pokryty zoltym nalotem wlasnie, mieszkamy na I pietrze a brzozy sa przed oknami wiec to na pewno nie jest bez znaczenia.
          • chalsia Re: test Food detective 13.05.13, 10:17
            > Co do pylkow, tak sie sklada, ze mam ciemny samochod i jest caly pokryty zoltym
            > nalotem wlasnie, mieszkamy na I pietrze a brzozy sa przed oknami wiec to na pe
            > wno nie jest bez znaczenia.

ten żółty pył to pyłek sosny - uznaje się, że nie uczula
            • e-kasia27 Re: test Food detective 13.05.13, 12:04
              Ciekawe kto tak uznaje??
              Sosna to jedno z najbardziej uczulających drzew.
              • chalsia Re: test Food detective 13.05.13, 13:24
                równie dobrze ja mogę zapytać kto uznaje, że sosna to jedno z najbardziej uczulających drzew.

oczywiście, że pyłek sosny może uczulać - jak kazda rzecz w indywidualnych przypadkach i może dawać silne objawy
                Jednak do tej pory (wedle literatury alergologicznej) uznaje się, że uczulenie na sosnę jest stosunkowo rzadko spotykane.
                www.czytelniamedyczna.pl/2243,pylkowica-nie-tylko-alergiczne-sezonowe-zapalenie-blony-sluzowej-nosa.html
                • e-kasia27 Re: test Food detective 13.05.13, 14:01
                  No, to teraz już wiem, że pan dr Kulus uważa, że pyłek sosny uczula w niewielkim stopniu.

Ale w dalszym ciągu nie wiem, kto uznaje, że nie uczula.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka