Dodaj do ulubionych

POMOCY-jak przyrządzić zęby sie nie znudziło

03.12.04, 10:30
Mam prosbe do mamus, jak przyrządzić mojej córci żeby jej się nie znudziło.
Robiłam jej wczoraj testy skórne (córeczka ma niecałe 6 miesięcy) jest
uczulona na seler, ziemniaki, mięso... Może jeść marchew, ryż, groszek
zielony, pietruszke,jabłko i kukurydze. Dzisiaj zrobie jej ryz na mleku z
jabłkiem. Na mleko nie jest uczulona ale kaszek barwionych owocowych nie
może. Prosze, jeśli macie jakieś pomysły to napiszcie.
Pozdrawiam Asia i Natalka
Obserwuj wątek
    • beciaw2 Re: POMOCY-jak przyrządzić zęby sie nie znudziło 03.12.04, 10:55
      Ryż na mleku dla 6 miesięcznego malucha? chyba kleik ryżowy. Moja córa ma 7
      miesięcy, rano dostaje przecier owocowy ze słoiczka jabłko/dynia, na obiadek
      zupka z warzyw, kleiku i oleju, na kolacje kaszka bezmleczna z owocami, pierś
      do woli.
      Jest tradycjonalistką i nie lubi jak jej się coś zmiania. Zupka ma być taka
      sama, kaszka też, bo inaczej nie je lub pluje. Nowości wprowadzam do zupki w
      ilościach paznokciowych, żeby się przyzwyczaiła powoli. I naprawdę nic jej się
      nie nudzi. A pozatym w tym wieku masz niewiele możliwości wyboru. Gotujesz,
      miksujesz i tyle. Możesz wszystkie warzywa na raz lub ewentualnie osobno, ale
      moja Gośka nie lubi konkretnych, pojedyńczych smaków (brokuły Gerbera miałam na
      swoich okularach tak nimi pluła)
      No i wielką miłością daży chrubki kukurydziane i przecierowy soczek
      marchewkowy.
      Cześć
    • mkrzatala Re: POMOCY-jak przyrządzić zęby sie nie znudziło 03.12.04, 11:00
      Zawsze możesz robić jej przeciery łącząc poszczególne rzeczy, które może jeść
      np.jabłko z marchewką marchewkę z pietruszką i kukurydzą. Kaszkę kukurydzian a
      i ryżową mozesz toprawiać mlekiem lu/i jabłkami. Możesz też spróbować gruszkę.
      Przy tej ilości produktów i biorąc pod uwagę Jej wiek niewiele można
      wykombinowac, ale będziesz pewnie powoli wprowadzac kolejne produkty. Co to
      znaczy, że jest uczulona na mieso, na jakie?
      • joanna1982 Re: POMOCY-jak przyrządzić zęby sie nie znudziło 03.12.04, 11:47
        Nie może kurczaka ani indyka. Chce za miesiąc spróbować królika albo jagnie
        tylko nie wiem czy u mnie je gdzieś dostane. Po niedzieli będe szukać. A z
        gotowych dań to wszędzie ziemnia albo seler!
        Dzięki serdeczne
        • mkrzatala Re: do joanna 1982 03.12.04, 12:00
          Jest taka jedna dziewczyna, której rodzina ma farmę królików i je sprzedaje
          mamą alergików. Niestety nie do wszystkich miast. Poza tym może najpier lepiej
          spróbować kupić minimalną ilość i sprawdzić, czy nie ma alergii.
          Wiem, że jest indyk sam w słoiczku, ale rzeczywiscie chyba króla nie ma.
          Są dania z królikiem, ale pewnie sprawdziłaś już i rzeczywiście w większości są
          ziemniaki (tego dokładnie nie pamiętam).
          Wiesz zaciekawiło mnie to, że wyszły Ci testy u takiego małego dziecka. Mojej
          córci nic nie wyszło w testach, a jest uczulona. Podobno te testy nie są zbyt
          wiarygodne w tym wieku.
          Pamiętaj, że wyniki testów pokramowych często się zmieniają i dlatego warto
          obserwować dzidzię, bo nieługo może się okazać, że to co nie wyszło w testach
          uczula, lub to co w nich wyszło wcale nie alegrizuje.
          • joanna1982 Re: do joanna 1982 03.12.04, 12:14
            w sumie miała mieć testy z krwi ale pani alergolog powiedziała żeby robić
            skórne bo są bardziej wiarygodne. Zbadali tylko czy ma skóre juz na tyle
            dojrzałą żeby wyszły te testy. Z tym że nie robili wszystkiego (małe rączki)
            więc nie wiem co z winogronem, porą, kalafiorkiem. Ale za jakiś miesiąc jak jej
            już wszystko zniknie to zacznę coś nowego jej dawać. I obserwować.
            Dziękuję za radę.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka