Dodaj do ulubionych

Antybiotyk dla alergika

13.12.04, 23:33
Mój 10 miesięczy synek dostał alergicznego zapalenia oskrzeli. Pani doktor
przepisała mu Ceclor, ale dostał od razu uczulenia. Zmieniła na Augumentin i
jest jeszcze gorzej. Jest cały wysypany i do tego kupy ze śluzem (a właściwie
sam śluz). Nie wiem co robić. Lekarze tylko zmieniają antybiotyk ale nie chcę
żeby mój syn był królikiem doświadczalnym. Może wogóle zrezygnować z leczenia
antybiotykiem? Prozę o radę.
Obserwuj wątek
    • martad73 Re: Antybiotyk dla alergika 14.12.04, 09:34
      Witam,
      to nie takie proste, jeśli nawet zapalenie oskrzeli jest alergiczne, to moze
      jest na tyle mocno zaawansowane, że trzeba podać antybiotyk. Ale jesli chodzi o
      Augmentin, to jest on bardzo uczulającym antybiotykiem(moja córeczka po nim
      wylądowała w szpitalu z rumieniem wielopostaciowym). Na twoim miejscu nie
      czekałabym aż wysypka jeszcze się zwiększy, tylko poszła do lekarza z
      żadaniem1. odczulenia (jeśli jest wysypka to trzeba podać lek w zastrzyku, żeby
      nie zaczął np. puchnąć, bo nie wiadomo jak będzie reagował na dalsze podawanie
      tego antybiotyku)2. odstaw antybiotyk, jesli wysypka jest silna i poproś o
      dokładne zbadanie dziecka - a moze już mozna odstawić antybiotyk - jesli nie
      mozna to i tak trzeba gozmienić. Zresztą pisałam o Augmentinie i rumieniu na
      alergiach albo na edziecko zdrowie - chyba w sierpniu tego roku.poszukaj w
      moich postach. Ale nie czekaj na rozwój wypadków bezczynnie, ja przezyłam
      koszmar, kiedy nie wiedziano jak zahamować rozwój rumienia u mojej córeczki.
      Trzymaj się
      Marta
      • lusia8 Re: Antybiotyk dla alergika 14.12.04, 14:30
        Dzięki za radę. Wczoraj wieczorem moje dziecko zaczęlo puchnąć. Na własną rękę
        nie podałam mu już więcej tego antybiotyku i dziś rano jest już lepiej. Już nie
        jest taki czerwony. Lekarka mówi, że można już spróbować bez antybiotyku ale
        zastanawi mnie tylko jak leczyć wysypke. Pani doktor mówi, że sama zniknie. Ale
        ja już nie mam do niej zaufania. Dziwi mnie to, że skoro Augumentin tak bardzo
        uczula to znana warszawska pani alergolog przepisała go mojemu dziecku, wiedząc
        że ma silną alergie pokarmową.
        • czajka30 Re: Antybiotyk dla alergika 14.12.04, 14:49
          Hej
          Pierwsze słyszę żeby istniała taka jednostka chorobowa jak alergiczne zapalenie
          oskrzeli, zapalenie oskrzeli może być wirusowe (90%) lub bakteryjne. Jak jest
          wirusowe to bez sensu dawać antybiotyk. Po drugie zamiana ceklou na augmentin
          jest idiotyczna bo jeżeli pierwsze objawy uczulenia pojawiły się po ceklorze to
          znaczy, że twoje dziecko uczulone jest na leki z grupy cefalospory(cekolor),
          które uczulają krzyżowo z penicylinami (augmentin)więc wiadomo było że
          uczulenie się dalej pogłębi. Daj dziecku jakis antyhistaminik (zyrtec, alertec,
          diphergan) to powinno pomóc i oczywiscie nie dawaj antybiotyku.
          • lusia8 Re: Antybiotyk dla alergika 14.12.04, 15:33
            Dziękuje wam drogie koleżanki za rady. Jest mi bardzo przykro, że tak się stało
            z miom dzieckiem. I jestem zła na tą panią alergolog,że przepisała mi
            Augumentin i przez nią moje dziecko wylądowałoby w szpitalu. Jeszcze w
            niedziele wieczorem byliśmy u niej prywatnie w domu i mówiła,że Augumentin nie
            uczuli napewno. Widziała krosty mojego dziecka. A w poniedziałek wyglądał jak
            poparzony. Zadzwoniłam do niej po waszych odpowiedziach i powiedziała ,,no to
            prosze nie podawać żadnego antybiotyku i obserwować dziecko". To wszystko. Bez
            komentarza.
            • martad73 Re: Antybiotyk dla alergika 14.12.04, 16:31
              witam ponownie,
              wiesz obserwuj małego bardzo uwaznie,u mojej małej bylo tak - antybiotyk podany
              ostatni raz we wtorek wieczorem, sroda rano ostra wysypka, pogotowie (dostala
              Fenikort w zastrzyku), trochę lepiej , czwartek rano znowu wysypka, więc tym
              razem wizyta w przychodni (proszę podawać wapno, zyrtec i powinno minąć - to
              pokrzywka), czwartek wieczorem ok. 18.00 mała przestaje chodzić, wysypka
              okropna - jedziemy do szpitala i oczywiście zostajemy. Straszne czerwone plamy,
              spuchnięte i bordowe stawy (wysypka znika po podaniu kroplówki, ale okazuje
              się, że na wszelkich stawach są siniaki - efekt opuchlizny i wszystkie badania
              krwi, bo to może nie uczulenie,a choroba krwi itp, itd, przeżyłam horror, który
              na szczęście dobrze i szybko się skończył. Ale do końcxa zycia nie wezmę do ust
              antybiotyku podobnego składem do Augmrntinu i nie podam swoim dzieciom. lekarz
              na oddziale (super zresztą0, powiedział, że podobny zakres działania ma Zinat -
              wstretny smak, ale jest o wiele mniej uczulający(to tak informacyjnie), trzymaj
              się mocno i uważaj - Augmentin to naprawdę "świństwo". Mam nadzieję, że Cię nie
              przeraziłam, ale w przypadku uczuleń na leki lepiej dmuchać na zimne.
              Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka małemu.
              Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka