Dodaj do ulubionych

Nutramigen-pomocy?

25.01.05, 12:52
Własnie przechodzimy z Bebilonu 1 na Nutramigen. U nas najprawdopodobniej
alergia kontaktowa - płyn do płukania. Ale po odstawieniu płynu po ok.
tygodniu super efektów nie ma. Lekarz dziś przepisał maść ze sterdydami i
nutramigen.
I zaczyna sie horror. Mały pluje tym na kilometr. Nie wiem jak go na to
przestawie, bo jest za malutki na podawanie innych pokarmów.

1. Ma niespelna 4 miesiące. Chciałabym spróbowac na noc zagęscić kleikiem
ryżowym Bobovity. Ale skąd mam wiedziec czy nie zawiera białka krowiego? Na
co zwrócic uwagę, jezeli chodzi o opakowanie i skład. Jakie rzeczy podajecie
maluchom z alergią?
2. Czy istnieje nutramigen 2. Bo mały skończy niebawem 4 miesiące i
powinniśmy przejść na mleko2?
3. A moze dac sobie spokoj i smarowac tą mascią wg. zaleceń lekarza, a mleka
na razie nie zmieniac i czekać na efekt, moze tydzień to za mało na
ustąpienie objawów alergii?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mabi79 Re: Nutramigen-pomocy? 25.01.05, 13:03
      hej Ja miałam podobny problem z przejsciem z cyca na nutre!na początku było
      ciezka, ale próbowałam bo mała tez nic nie jadła wtedy innego, więc nie miałam
      wyjscia.Ja zagęszczałam kleikiem ryzowym z BoboVity.Nie ma nutramigenu
      następnego.Moja córka ma prawie 14 miesiecy i ciągle pije to samo mleczko co jak
      miała 4!powodzenia
    • kruffa Re: Nutramigen-pomocy? 25.01.05, 13:27
      Nutramigenu 2 - przynajmniej w Polsce nie ma. Po prostu daje sie Nutramigen
      również po uńczeniu 4 m-ca. To mleko ma dość specyficzny smak, dlatego może na
      początek mieszaj z dotychczasowym mlekiem. Jest mnostwo sposobów.
      Z kleikiem daj sobie na razie spokój - tym bardziej bobovity, bo czasami uczula
      - lepszy jest Nestle. Najlepiej do 6 m-ca nie dawaj nic innego niż Nutramigen.
      POnadto musisz poczekac az skóra się wygoi, bo nie będziesz wiedziała czy uczula
      ryż czy nie.
      Maści sterydowe to ostateczność.
      A w czym wogóle pierzesz ubranka malucha i czy zmiany sa tylko na ciele, czy też
      na buzi?

Kruffa
      • kajaa27 Re: Nutramigen-pomocy? 25.01.05, 13:43
        Zmiany sa na buzi również, szczególnie na jednym policzku. Na obu kolankach i
        lewej rączce. A i na stópkach. Płukalam w lenorze, ale ponad tydzień temu
        odstawiłam, ale moze to lovela, bo w niej piorę. Moze upieram sie przy tym
        mleku i tak pytam i pytam czy może nie zmieniac, bo boję że stoczę całą wojnę
        z dzieckiem o zmianę mleka, a może to wogóle nie o białko chodzi?
        A i jeszcze jedno skąd mam wiedziec jak jest napisane np. na kleiku w składzie,
        ze zawiera białka tyle i tyle, to skąd mam wiedzieć że to np. nie krowie
        białko? dziękuje
        • kruffa Re: Nutramigen-pomocy? 25.01.05, 13:59
          Gdyby to było od płynu/proszku, byłoby na całym ciele. Zmiany które opisujesz
          bardzie wygladają na uczulenie na mleko. Tym bardziej jeśli lekarz tak stwierdził.
          Białko zawiera większość znanych mi produktów: mięso, kasze itp. No woda go
          raczej nie zawiera smile)) Tu chodzi o białka mleka krowiego, koziego, sojowego itp.
          Co do kleików - kleiki i kaszki Bobovity (nawet te bezsmakowe) nie są czyste,
          mają substancje wzgogacające.

Kruffa
          • kajaa27 Re: Nutramigen-pomocy? 25.01.05, 14:08
            Bardzo ci dziekuję za odpowiedz. Ale w takim razie jak potem roszerzac diete
            takich dzieciaczków. Co im dawac do jedzenia, bo ja juz zgłupiałam. Czy wolno
            potem soczki czy jakies kaszki? A jezeli tak, to czy jest to jakoś szczególnie
            zaznaczone - że dla alergików?
            • kruffa Re: Nutramigen-pomocy? 25.01.05, 15:19
              Zacząć od kleików, warzyw. Z owocami poczekałabym do 8 miesiąca a z sokami
              jeszcze dłużej. Niestety nawet te dla niemowlaków są często robione z
              koncentratów i mogą nie służyć.

Kruffa
              • paquita1 Re: Nutramigen-pomocy? 25.01.05, 17:05
                Mam specjalna tabele zywienia dla dzieci na nutramigenie...moge cie przeslac
                jesli bedziesz zainteresowanasmile dostalam ja od lekarzasmile
                • xxxinkaxxx Re: Nutramigen-pomocy? 25.01.05, 18:39
                  ja, bardzo, bardzo, bardzo poprosze o ta tebele zywienia....
                  z gory dziekuje

na xxxinkaxxx@gazeta.pl

bardzo dziekuje z gory!

inka
                • kajaa27 Re: Nutramigen-pomocy? 26.01.05, 09:55
                  Bardzo prosze o tą tabelę. violetta@pra.waw.pl
                  • ksantypa7 Re: Nutramigen-pomocy? 27.01.05, 19:20
                    mogę prosić o przesłanie?
                    na adres ksantypa7@wp.pl
                    właśnie jutro przechodzimy z synkiem na nutramigen....
                    ciekawe co to będzie..... wink)))
                    pozdr.
                    mama Mateusza
                • moniavka Re: Nutramigen - schemat 27.01.05, 19:50
                  ja także poproszę schemat żywienia przya nutramigenie: moniafka@poczta.onet.pl.

Dziękuję
                  Monika
                • gandzia4 Proszę o.... 28.01.05, 22:33
                  tabelkę na adresik gazetowy
                • mada42 Re: Nutramigen-pomocy? 11.02.05, 13:14
                  witam moja córka skończyła 9 miesięcy lecz jest strasznym niejadkiem nie lubi
                  kaszek kleików dosłownie toczymy bój o każdą łyżeczkę
                  bardzo prosze o przesłanie mi tej tabeli produktów przygotowywanych na
                  nutramigenie z góry dziękuję i pozdrawiam
                  madastep@wp.pl
                • pyla1 Re: Nutramigen-pomocy? 18.02.05, 10:54
                  Witam
                  czy mogłabyś mi przesłać tabelre żywienia dla dzieci na nutramigenie?
                • pyla1 Re: Nutramigen-pomocy? 18.02.05, 10:56
                  mój adres :aniasamulewska@wp.plProszę o tą tabelę.Bedę wdzieczna.
                • puza1 Re: Nutramigen-pomocy? 18.02.05, 11:02
                  i ja bardzo poproszę o tabelę :o)
                  adres gazetowy lub aneta.koczaska@parpa.pl
                  Dzięki
                  Puza
                • pazdziernik2004 Re: Nutramigen-pomocy? 18.02.05, 19:05
                  Czy mogłabym również prosić o przesłanie tabeli żywienia dzieci na
                  Nutramigenie ,na adres : agaklos@interia.pl Będę bardzo wdzięczna , z góry
                  dziekuję i pozdrawiam serdecznie
                  Agnieszka
                • aneta-mama Re: Nutramigen-tabela 19.02.05, 10:54
                  cześć ja mam 5miesięcznego alergika[na nutramigenie]bardzo byłabym wdzięczna za
                  tą tabele! czy wasze maluch tesz dużo ulewają po tym mleku,mój prawie
                  nąstop.zwłaszcza jak go połorze.ulewa nawet po 3h od ostatniego karmienia!
    • mama.misia Re: Nutramigen-pomocy? 26.01.05, 10:10
      Mój Michaś skończył właśnie 4,5 m-ca.Karmię go Bebilonem Pepti mimo, że go
      wcześniej uczulał. Miałam przejść na Nutramigen, ale okazało się że to mleko
      uczula jeszcze bardziej, więc wróciłam na Bebilon i teraz jest już dobrze
      (Karmię mlekiem modyfikowanym od 3 m-ca życia). Owoce, kaszki i kleiki a także
      warzywa wprowadziłam w 4 miesiącu. Żeby wiedzieć jakich składników nie podawać
      byłam u alergologa, który bada czymś w rodzaju biorezonansu. On podał mi na co
      dziecko jest uczulone i jakie pokarmy mają duże prawdopodobieństwo, że Michasia
      uczulą. W związku z tym kupuję tylko to na co nie jest uczulony ( nie mogę mu
      podać np. wielu zupek jarzynowych bo zawierają soję, masło, kukurydzę bądź
      seler czego Misiu nie może jeść). Ale teraz kiedy ma 4,5 m-ca skóra wygląda po
      prostu super, mimo że nie karmię go tylko mlekiem i nie muszę go smarować
      żadnymi maściami sterydowymi - na nie bardzo uważaj. Moja koleżanka miała
      podobne problemy z dzieckiem i też nie czekała nie wiadomo ile z podawaniem
      nowych pokarmów, mały zaś od około 7 miesiąca je wszystko oprócz mleka
      modyfikowanego bo teraz to ono go uczula, za to może pić zwykłe mleko z kartonu.

Pozdrawiam Cię i Twoją niunię i życzę powodzenia, będzie dobrze

Agnieszka
    • ania0711 Re: Nutramigen-pomocy? 28.01.05, 17:27
      Witam!Moja córcia tez od niedawna pije nutramigen i również miałam problem bo
      nie chciała go pić. Mój pediatra powiedział ze mogę spróbować dodac do butelki
      z mleczkiem trochę glukozy( na 100 ml-1 łyżeczka).W moim przypadku
      podziałało.Malutka pije nutramigen bez problemu.
      Bardzo prosiłabym o schemat żywienia dla dzieciaczków na nutramigenie na adres
      robert_zieciak@wp.pl
      Dziękuję i pozdrawiam.
      • bronia1 Re: Nutramigen-pomocy? 28.01.05, 22:08
        Ja powoli będe przechopdzić na Nutramigen i chcaiłabym uzyśkać jak najwięcej
        rad jak wprowadzać. MAły jest jeszcze na piersi i Sinlacu, ale czuję że cyc już
        mu nie wystarcza, a ile może pić Sinlacu. Kiedyś próbowałam dać mu Bebilon
        Pepti to wogóle nie chciał pić. Jest strasznym smakoszem soczki to najlepiej
        brzoskwiniowy, a herbatki wogóle nie tknie...

Dzieki za rady!
        • inga04 Re: Nutramigen-pomocy? 06.02.05, 21:56
          mam czteromiesięczną córcię i właśnie jesteśmy w trakcie przechodzenia na
          Nutramigen wcześniej było Nan HA 1 i właśnie z nim mieszam Nutramigen
          zwiększając jego porcje stopniowo a inie pokarmy również już wprowadzam ale są
          to potrawy , które robię sama : sok wyciśnięty z marchwi i jabłka delikatny
          rosołek zmiksowany z marchewką itp. zobaczymy jakie będą efekty bo moja mała nie
          toleruje laktozy . A jeszcze bardzo proszę o przesłanie mi tej tabeli na adres
          manena80niunia04@op.pl dzięki i powodzenia
    • mola8 Re: Nutramigen-pomocy? 06.02.05, 22:56
      Mój 3 - miesięczny syn tez nie chciał jeść nutramigenu. Na początku gotując
      wodę dodawałam do niej cukier i tak przyzwyczaiłam dziecko do tego mleka. Nie
      ma nutramigenu 2, ponieważ ten podaje sie również starszym dzieciom. Jeśli
      chodzi o maści sterydowe mój lekarz narazie mi odradził stosowania ich,
      ponieważ twierdzi że dziecko jeszcze jest za małe. Ja używam kremu dla
      alergików Cutibaza, kosztuje ok. 8 zł. i syropu Ketotifen na uczulenia. Widac
      efekty!!!
    • izia30 Re: Nutramigen-pomocy? 11.02.05, 13:55
      nutramigen jest obrzydliwy w smaku, moja też pluła, przechodziłyśmy stopniowo
      tzn jedna łyzeczka nutra + reszta mleka, potem dwie nutra itd aż do całkowicie
      nutra. jest to mleko które nie ma stopni, nie ma kolejnego, następnego, dziecko
      moze go jeść bez ograniczeń wiekowych, co do kaszek to wybieraj "bezmleczne".
      wszystkie słoiczki też nie powinny zawierać w składzie mleka lub innych białek
      krowich tzn masła śmietanki itd. niestety trzeba poczekać na efekty bo alergen
      pokarmowy utrzymuje się jakiś czas w organizmie.
      • mamajulitki Re: Nutramigen-pomocy? 12.02.05, 13:33
        prosze o tabele wojtkowiak-sped@wp.pl
        • kasiek76 Re: Nutramigen-pomocy? 12.02.05, 14:17
          Hej! Czy możecie mi również przesłać tę tabelę? Będę naprawdę bardzo wdzięczna.
          kasiaprz@interia.pl

Pozdrawiam,
          Kasia

Dodam, że też od 1,5 mies. dokarmiam 3 mies. córę Nutramigenem i stwierdzam, że
          mam chyba złote dziecko - co jej dam, to zje, nawet Nutramigen. Nie wiedziałam,
          że dzieciaczki mogą wybrzydzaćsmile)
    • monis.4 Re: Nutramigen-pomocy? 12.02.05, 15:51
      ja też prosze tabelkę mha1@op.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka