Dodaj do ulubionych

może nie pokarmowa?

08.02.05, 12:00
Pytam was, bo może macie większe pojęcie niż ci wszyscy lekarze....u mojej
dzidzi stwierdzili alergię i tyle - leczą zmiany nie przejmując się
resztą.....bo niby jest za mały....a uczulać może wszystko.

Tak się zastanawiam, bo czytam wątki że przy alergii pokarmowej jest ,,gorsze
wchłanianie'' - CZY ZAWSZE?, dzieci słabiej przybierają na wadze, mają kolki,
luźne stolce etc...CZY MOŻE TYLKO W WIĘKSZOŚCI PRZYPADKÓW???

Mój Fifi:
- nigdy nie miał problemów z trawieniem (nie wiem co to kolka , brzydka kupa
etc)
- podwoił wagę urodzeniową w wieku 2,5 mc (teraz już potroił a ma dopiero 9
miechów!!!) wazy 10,5kg (przy porodzie 3,5kg)
Kilka mc byłam na ścisłej diecie, teraz Fifi je Bebilon, dynię, indyka,
ziemniaki, brokuły, Nestle sinlac soki jabłkowe - wprowadzanie po kolei tych
produktów nie pozwoliło mi ja jednoznaczne potwierdzenie że coś go uczula....
Czy mimo braku problemów ze strony układu pokarmowego zmiany skórne nadal
mogą wskazywać na alergię pokarmową?

Zmiany ma w większości typowe dla azs....
Od urodzenia piorę w Jelpie, używam odp. kosmetyków nie mam zwierząt,
kwitnących roślin, tylko jasne ciuszki, bawełna (płukanie prasowanie etc....)

Co o tym myślicie?
Pozdrawiam Gosia
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: może nie pokarmowa? 08.02.05, 12:08
      oczywiscie, ze nie zawsze smile
      moja corka urodzila sie z waga 2200, teraz ma 13mcy i ok 10kg (czyli nie ma
      mowy o slabym przybieraniu na wadze). Alergia wyszla u niej, gdy miala 7,5mca.
      NIGDY nie miala objawow ze strony ukladu pokarmowego (ani kolek), a wylacznie
      skorne (plamy, krostki itd). Teraz trzymamy odpowiednia diete i skora od paru
      miesiecy jest wrecz w idealnym stanie smile

Jelp czasem nie jest za dobry... Mozesz sprobowac platkow mydlanych, sa
      najbezpieczniejsze.

pozdr
      • mamafilipa2 Re: może nie pokarmowa? 08.02.05, 15:50
        czy możesz powiedzieć jak ,,rozrabiasz'' te płatki? Kiedyś kupiłam 1 op. i nie
        wiedziałąm jak wsypać do pralki crying....nie podali, czy to trzeba rozpuścić, jaką
        ilość itp. Zużyłąm do prania ręcznego, ale wolę pralkę. Czy wsypujesz normalnie
        jak proszek? Czy może bezp. do bębna? Rozpuszczasz? Jaką ilość?

I co je, jeśli można zapytać twoja córcia?

Pozdrawiam
        • atka22 Re: może nie pokarmowa? 08.02.05, 21:07
          Ja prałam płatkami w pralce - rozpuszczałam je wcześniej w wodzie i wlewałam
          do pojemnika na proszek. Ale mój lekarz uświadomił mi ostatnio, że pranie
          płatkami w pralce, w której używasz też proszku - nie ma sensu. Proszek osadza
          się w przewodach, pojemniku na proszek itp. - faktycznie, przyjrzałam się. Tak
          więc zasuwam ręcznie niestety sad( Te rzeczy, które przylegają do ciałka
          bezpośrednio. Resztę i ciuszki drugiego bliźniaka - w pralce,
          pozdrawiamy
        • maryleczka76 do julamimi 08.02.05, 22:34
          witaj,
          Moj synek ma dokladnie 7,5 miesiaca i zaczyna mu wychodzic skorna alergia:
          krosteczki, chropowata sucha skorka, zaczerwienienie pod kolankiem. Napisz
          prosze, co jesz i co dajesz Dziecku.
          Moj synek dostaje:
          marchew, jablko, ziemniaki, kleik ryzowy, kukurydze. ostatnio sprobowalam
          kompotu z czerwonych winogron i pogorszenia stanu nie ma.
          pozdrawiam, Maria mama Stasia.
    • izia30 Re: może nie pokarmowa? 09.02.05, 10:21
      zmiany skórne przede wszystkim świadczą o alergii kontaktowej, czyli takiej
      gdzie alergen dotykaskóry, ale nie musi bezpośrednio. jeżeli więc nie ma objawów
      ze strony ukł pokarmowego to nie jest alergia pokarmowa. lekarze czasami chyba o
      tym nie wiedzą. jestem immunologiem, sama alergiczka mam alergiczne dziecko.
      kinga miała uczulenie na rumianek i koperek i ma nadal. z kosmetyków dziecinnych
      możemy używać tylko niewielu więc je zastąpiłam zamiast kombinować. jest ok przy
      żelu do mycia twarzy lirene eris, maść cholesterolowa, do niedawna kąpałam ją w
      wodzie przegotowanej (sama mam uczulenie na to co leci z kranu) z krochmalem.
      moze uczulać jelp,nici którymi szyte jest ubranko, pieluchy, smoczek lateksowy
      (wymieniłam na silikonowy), również materacyk kokosowy jest bee. itd. trzeba być
      cierpliwym. po tym jak na ciele małej pojawiła się wysypka straszna czerwona i
      swędząca, zamiast eliminować po jednej rzeczy wyeliminowałam wszystkie, jak
      skóra doszła do siebie, to zaczęłam pojedyńczo wracać, dzięki temu szybko
      ustaliłam co jest powodem uczuleń. i wcale nie był to pomysł lekarza, któremu
      najłatwiej było postawić diagnozę skaza białkowa.
      • atka22 Re: może nie pokarmowa? 09.02.05, 11:27
        U nas to samosad( Jeździmy już do trzeciego lekarza - poprzednicy upierali się
        przy alergi pokarmowej. Iwo jadł już sam bebilon amino i 0 poprawy. Ostatni
        lekarz postawił na alergię kontaktową, myślę, że ma rację. Zmieniliśmy miejsce
        zamieszkania - środowisko dziecka. Była poprawa, teraz nawrót. Szukam dalej...
        Pewnie ograniczenie diety - właściwie wyeliminowanie wszystkiego prócz mleka -
        też ma swoje negatywne skutki w tym przypadku. Niestety faktycznie wielu
        lekarzy upiera się wyłącznie przy skazie białkowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka