Dodaj do ulubionych

AZS - działają tylko sterydy?

10.04.06, 23:48
Mam olbrzymi problem z 4 miesięcznym synkiem, który od półtora miesiąca
rozdrapuje zaczerwienienia i krostki na twarzy. Ma AZS. Wygląda prawie bez
przerwy jak dzieci z tej strony: dermnetnz.org/dermatitis/atopic.html
Jestem na bardzo restrykcyjnej diecie eliminacyjnej i doprawdy brak mi
pomysłów na sukces. Poprawa jest wyłącznie po sterydach i wychodzi na to, że
powinnam je stosować co drugi, trzeci dzień (!) inaczej skóra się nadkaża i
walczymy - tyle że dłużej - z otwartymi ranami. Dieta od początku jest
konsekwentnie utrzymywana i co jakiś czas modyfikowana (usuniemy coś jeszcze)
nie przynosi kompletnie żadnych efektów. Ba, jest coraz gorzej! Płakać mi się
chce.
Używam kremów Lipobase, SVR, Alantan Plus, Epikrem - na codzień do częstej
pielęgnacji, antybiotyku Mupirox (jak wdaje się zakażenie, zatem dość często),
ze sterydów - niestety hydrokortyzon 0,5 z dodatkiem wit.A i kwasu bornego
(nie wiem po co ten kwas borny).
Tak strasznie jest tylko na twarzy, resztę ciała ratują w/w kremy.
Moje pytania:
Czy konsekwencje leczenia sterydami na twarzy są poważniejsze od leczenia
antybiotykami skóry zakażonej?
Jakich innych kosmetyków spróbować (przeciwzapalnych, przeciwświądowych)?
Czy świąd da się skutecznie wyleczyć?

Czuję się taka bezradna wobec cierpienia mojego dziecka.
Obserwuj wątek
    • kasiamel Re: AZS - działają tylko sterydy? 11.04.06, 08:42
      Cześć, jestem mamą 7-miesięcznego dziecka z AZS, zaczęlo sie pół roku temu.
      Chyba pomału sie przyzwyczajam. Dermatolog najpierw stwierdziła, że to roztocza,
      potem, ze coś z diety. I muszę przyznać, że od powiedzmy tygodnia jestem pełna
      nadziei, coś ruszyło, coś sie zatrzymało, Jaś wygląda, jak nigdy dotąd. A oto,
      co robiliśmy do tej pory:
      1. 1 miesiąc- pojawienie i zaostrzenie. Elocom na twarz. Żadnych innych zmian
      poza tym. Chwilowa poprawa. Na codzień- Balneum. Ale prawdopodobnie uczula.
      2. Walczymy kilka miesiecy, z różnym skutkiem. Dermatolog i zalecenia: Fenistil
      (zalecał Zyrtec, ale powodował wzmożony świąd. Nie wiem, czy stosujesz jakis lek
      antyhistaminowy, jest jeszcze Diphergan, ale może warto, bo powoduje obniżenie
      świadu i inne rzezcy pozytywne- spróbuj!!), witA, calcium panthotenicum- 10 dni,
      Baneocin na twarz (wdał sie stan zapalny), na ciałko _TannoHermal (wysuszający
      wysieki), maść robiona PV (parafina, wazelina), kapiele w Oilatum (stosujemy
      raczej krochmal) do nawilżania i olej z wiesiołka. Najważniejsza rzecz- nie
      dopuścić do rozdrapywania!! Rękawiczki nawet 24h/dobe, ale nic to nie da, bez
      środków hamujących świąd. U nas jest lepiej, nie wiem, czy to ma coś z tym
      wspólnego ,ale stosujemy Emolium krem. Jak posmarowałam (niesteroidowy), efekt
      był praktycznie na nastepny dzień. Niczym wiecej nie smarujemy.
      3. Odnośnie sterydów moje zdanie jest takie, że to ostateczność, bo jak
      przestana działać, to co zostanie. Ale rozumiem Ciebie, jesteś zdesperowana i
      czasem to jedyne wyjście. Trzeba duzo samozaparcia. Nam dermatolog zaleciła
      Elidel, ale nie wykupiłam, nie stosowałam, i bez tego jest ok.
      4. Kwas borny jest generalnie do osuszania. My stosowaliśmy do przemywania
      twarzy, ale to jest podobno kontrowersyjne.
      5. Szukaj innych źródeł AZS, nie w swoim pokarmie. Niby nie ma sensu, ale może
      testy alergiczne z krwi?!
      I głowa do góry. Twojemu dziecku też jest ciężko, o ile nie gorzej, bo to ono
      nie moze sobie poradzic ze świądem, a nic z tego nie rozumie.
      Pozdrawiam i jestem dobrej myśli.
      Kasia
      • 5_monika Re: AZS - działają tylko sterydy? 11.04.06, 09:24
        i zbadajcie czy nie ma grzybicy, badanie z kału na candidę
      • agathos3 Re: AZS - działają tylko sterydy? 11.04.06, 12:49
        Dzięki Dziewczyny za wsparcie!
        Antyhistamin nie bierzemy żadnych, bo pediatra dać nie chciała.Nie wiem
        dlaczego. Na testy alergiczne z krwi synek jest jeszcze za mały. Wyszło tylko,
        że jest lekkim alergikiem. I tyle.
        Jak poprawnie zrobić badanie na candidę? I co jeśli wyjdzie pozytywnie?
        • 5_monika Re: AZS - działają tylko sterydy? 12.04.06, 08:35
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30155
    • malgorzata.jazdzyk Re: AZS - działają tylko sterydy? 11.04.06, 17:43
      Wielokrotnie pisałam o skutkach ubocznych stosowania maści sterydowych. Jeśli
      chodzi o świąd, to lekarz powinnien zalecić leki przeciwhistaminowe, które
      zmniejszają lub powodują ustapienie świądu. Obecnie stosuje się w leczeniu
      miejscowym preparaty o silnym działaniu przeciwzapalnym np. Protopic lub Elidel.
      Moim zdaniem powinna Pani porozmawiać o tych preparatach z lekarzem prowadzacym
      Pani dziecko. Pozdrawiam.
    • sophie05 Re: AZS - działają tylko sterydy? 13.04.06, 13:14
      Moja córka przeszła bardzo poważnie AZS. Zaczęlo się jak miała kilka miesięcy. Najgorsze nastąpiło w wieku 3 lat. rozumiem doskonale co przeżywasz, bo przeżywałam to samo. Sterydy na twarz zalecił alergolog. Mimo że starałam się ich używać jak najrzdziej, zniszczyłam nimi skórę dziecka. Od innego lekarza dowiedziałam się,że na twarz nie należy ich stosować wogóle. Testowałam bardzo dużo kremów. Osobiście polecam najtańszą maść robioną na receptę o składzie: wazelina, euceryna, kwas borny. Jeśli chodzi o preparaty gotowe to polecam z firmy Mustella serię Stelatopia. Mało który lekarz o niej wie, a dla nas okazała się najlepsza. Wada - są one drogie.
      • agathos3 Re: AZS - działają tylko sterydy? 14.04.06, 23:28
        U nas AZS zaczęło się w drugim miesiącu. Trzeci i czwarty miesiąc to walka o
        normalny wygląd synka. Sączące się rany... koszmar. Sterydy niby słabe, ale
        przecież nie wolno na twarz. A u nas zmiany tylko na twarzy. I pediatra która
        mówi, że można je bez przeszkód stosować co drugi dzień lub przez pięć dni bez
        przerwy. Dobrze że jest internet i można się doedukować, bo inaczej smarowałabym
        synkowi buzię sterydami codziennie bez przerwy, byleby przestał cierpieć. W
        końcu lekarz to dla mnie atorytet.

Ja też przetestowałam kilka kremów. Nie sprawdził się SVR Topialyse, Alantan
        Plus był zbyt tłusty, za to Dermalibour (A-Derma) to rewelacja. Jednak
        najlepszym specyfikiem, najskuteczniejszym okazał się Parfenac sprowadzony z
        Niemiec - tłusta maść 100 g za 15 euro. W ciągu dwóch dni dziecko zaczęło
        przypominać człowieka a nie ofiarę poparzeń.

sophie05 - jak wygląda skóra córeczki po sterydach i jak długo je stosowałaś? Ja
        zauważyłam, że już teraz synek ma b.cienką skórę na policzkach i b.źle goją mu
        się tam rany. A jednocześnie szybko się tworzą te rany, szczególnie że synek
        wciąż się drapie (muszę wyprosić jakiś lek antyhistaminowy od pediatry). Nie
        wiem jednak czy to skutek nie do końca wygojonych policzków (były tam potworne
        nadkażenia), czy już efekt uboczny sterydów.
        • marki0 Re: AZS - działają tylko sterydy? 15.04.06, 00:40
          a mjy jak ju było koszmarnie stosowaliśmy. Trudno. Męża cicia pediatra alergolog
          nie widziała innej mozliwości.To samo potem dermatolog, z tym że dostawaliśmy
          masci o różnym stęzeniu . Inne na pierwsze dwa dni a inne na kolejnych piec.
          Inne na twarz a inne na kończyny. Inne na pupę a inne na powieki. Ja po takiej
          wizycie miałam ok 10 pojemników z masciami. U syna dobrze tez spisywał sie krem
          E45, ale na córke np juz tak nie działa. U niej lepiej działa maść
          cholesterolowa a u niego np wcale. Nie dogodzisz. Wiem że sterydy sa straszne i
          niedozwolone wręcz ale niestety przy porzadnie wysypanym dziecku nieuniknione.
          Ważne aby nie przesadzić i nie stosować zbyt długo a potem dobrze natłuszczać.
          Ja córę jak miała 3m-ce tak broniłam przed sterydami, że w końcu zrobiły jej się
          ochydne bronzowe strupy.W życiu czegoś podobnego nie widziałam. Syn miał
          inaczej.Okazało się że wlazł nam gronkowiec i musiała dostać silny antybiotyk,
          maśc z antybiotykiem i sterydy były nieuniknione.Wszystko zależy od stopnia
          nasileniua.ważne też aby w okresie letnim z nimi nie przesadzać gdyż odbarwią
          dziecku skórę. Miejscza smarowane sie po prostu nie opalą. Miałam swojego już
          raz w ciapki więc wiem jak to jest. ale potem wszystkoi sie wyrównuje.Wziewnych
          sterydów też niby nie wolno, u dzieci z astmą są one wręcz konieczne. Wszystko
          rozsądnie.
        • sophie05 Re: AZS - działają tylko sterydy? 15.04.06, 19:59
          Zmiany posterydowe na twarzy leczyłam maścią Clotrimazol. Później , już tylko na ciało stosowałam maści sterydowe ale tylko 3-4 razy w miesiącu. Efekt po nich był znakomity, ale bałam się skutków ubocznych. Mogę pocieszyć, choć wiem że to trudne. Najgorszy dla mojej córci był 1 rok - między 3 a 4 rokiem życia. Teraz ma 7 lat i ani sladu zmian skórnych, objawy stopniowo malały, skończyły się całkowicie rok temu. Doskonała okazała się jeszcze maść niesterydowa Elidel, tylko koszt : 15 ml ponad 100 zł. Rok temu urodziłam drugie dziecko. Bałam się strasznie że będzie takim samym alergikiem. Na szczęscie, tylko sporadycznie pojawiają się jakieś minimalne zmiany skórne. I też zaleczam je maścią Parfenac. Faktycznie jest rewelacyjna.
          • agathos3 Re: AZS - działają tylko sterydy? 16.04.06, 15:31
            U mnie sterydy sprawdzały się tylko w wersji co drugi dzień, bo mały był tak
            wysypany, że płakać się chciało. I tylko na twarzy! Jak u takiego malucha co
            drugi dzień stosować sterydy? Po dwóch tygodniach szarpania się między sterydem
            a skutkami ubocznymi, wybrałam walkę ze strupami. Strupy są nadal, ale tylko co
            jakiś czas (nie mam pojęcia CO mu szkodzi), zresztą synek zdziera je łapkami lub
            wyciera o pieluchę nocą uncertain i znowu sączy się osocze. Między innymi z tego powodu
            nie mogę stosować Elidelu, bo to maść powstrzymująca reakcję obroną organizmu,
            czyli w miejscach ran zaraz wdałoby się zakażenie. Zatem na stany ostre wciąż
            nie mam leku poza antybiotykiem. Za to na lżejsze rewelacyjnie pomaga Parfenac.
            Zamierzam wyprosić od pediatry coś antyhistaminowego na świąd. Gdyby synek się
            nie drapał, nie byłoby tych ran. A tak na policzku wciąż osocze, krew, strupy.
            Eh, w AZS nie dojdziesz co jest grane.
            • marki0 Re: AZS - działają tylko sterydy? 16.04.06, 18:48
              A nie macie gronkowca? Moja jak dostała takie strupy brązowe, okazało się ze
              wdał się gronkowiec.Dostałą mupirox i antybiotyk i dopiero zdziałao. Potem
              jeszcze przez jakiś czas to wracało ale ograniczałam sie już tylko do tej
              antybiotykowej masci i leciutkich sterydów. Teraz tez nie jest syper/minęły
              3m-ce/ ale strupów i saczacego sie osocza juz nie ma.
              • agathos3 Re: AZS - działają tylko sterydy? 16.04.06, 23:50
                Podejrzewam, że to gronkowiec. Dlatego jak tylko pojawia się nieustanne sączenie
                i robią się strupy, smaruję to antybiotykiem. Tyle że dla mnie to wciąż walka z
                wiatrakami. Jak się skóra wyleczy z gronkowca, synek wytrze sobie nową dziurę z
                powodu świądu i zakazi śliną (ma 4 m-ce i nie sposób go upilnować cały czas).
                Odkażanie po każdym karmieniu to standard, smarować antybiotykiem można tylko
                dwa razy dziennie, a przecież dziecko wyciera maść w pieluchę lub w łapki i już
                nic nie zostaje. Zaklejanie plastrem to pozwalanie na wchłonięcie maści z
                antybiotykiem w plaster, jednak dla mnie to jedyna metoda, żeby rany się
                osuszyły, zagoiły pod plastrem i jako tako zregenerował naskórek. Chociaż - o
                tym już pisałam - od dwóćh tygodni jeden policzek nie chce zarosnąć skórą, a ja
                nie wiem dlaczego. Dodam, że na to miejsce nie szło więcej sterydów niż na inne.

marki0 - kiedy stosujesz sterydy? Jaki stan jest na tyle zły, żeby je
                zastosować? U nas jak tylko zaczynają pojawiać się czerwone placki, momentalnie
                powstają krosty, pękają, sączą się - no i na to nie wolno stosować sterydów, bo
                wiadomo, uszkodzona skóra. Więc kiedy? Ja po prostu nie nadążam za postępującymi
                krostami i wysiękiem. Czy taki wstrętny jest ten AZS?
    • elli3 Re: AZS - działają tylko sterydy? 19.04.06, 14:35
      mój synek od 3 miesiąca cierpi na AZS, (w wyniku allergii pokarmowej), cuda się
      działy, był cały zsypay. Teraz ma 1,5 roku i jest dużo lepiej. NAjlepsza
      okazała się w całej tej wędrówce maść ELIDOL. Droga ale skuteczna i
      niesterydow. Polecam. I najlepsze efekty są w momencie kiedy stosuje się jak
      tylko pojawia się zaczerwienienie.
    • annaciziel Re: AZS - działają tylko sterydy? 20.04.06, 22:19
      U mnie podobnie, my próbowalismy tez juz wszelkich sposobów, niestety po SVR
      było najgorzej, w składzie kremu sa pestki dyni a wczeasniej po dyni w słoiczku
      też był koszmar.Prosze kąpac dziecko w krochmalu, bez zadnych innych dodatków,
      przemywac mu buźkę w kapieli u nas pomogło, skóra się bardzo wygładza.
      Mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą, lać na gotująca sie wode, jakby się zupę
      zaprawiało, ja co wieczór robię garnek krochmalu. Z tymże mój synke już siedzi
      w wannie wiec łatwiej mi go całego opłukać, ale prosze popróbować. Sterydy
      pomagają ale na chwile, niestety nie mają działanie długofalowego.Ja jeszcze
      rany na rączkach przemywam nadmanganianem potasu, rozpuszczam troszke w wodzie
      i przemywam łapki i za uszami w kapieli.
    • mata_haari Re: AZS - działają tylko sterydy? 23.04.06, 22:59
      U nas ze skórą dziecka było tragicznie dopóki nie udało nam się określić
      większości alergenów (nie tylko pokarmowych). Mały cały czas wyglądał jak
      poparzony. Dopiero na skutek testów z krwi (pierwsze robiliśmy gdy dziecko miało
      4 m-ce) dzięki którym wiedzieliśmy co robić, udało nam się opanować sytuację.
      Dodam jeszcze, że u nas okazało się, że Mały jest uczulony m.in. na tzw.
      "bezpieczne produkty": ryż, kukurydzę, jabłko. W sumie uczula go baaaardzo wiele
      rzeczy, ale ryż i kukurydza były dla nas największym zaskoczeniem.
      • agathos3 Re: AZS - działają tylko sterydy? 24.04.06, 13:23
        Mój skończył właśnie 4 m-ce i chcę zrobić mu testy z krwi. Słyszałam, że u
        takich maluchów jest to niemiarodajne, ale już zrobię wszystko, byleby synek
        przestał mieć te rany na policzkach. Od kilku dni dostaje Ketotifen i leciuteńko
        się poprawiło.
        Rozumiem, że trzeba oznaczyć IgE? Czy coś jeszcze?
        • mata_haari Re: AZS - działają tylko sterydy? 24.04.06, 23:50
          Ponieważ u nas lekarka nie miała wątliwości co do tego, że alergia jest, to my
          nie oznaczaliśmy poziomu IgE całkowitego, tylko od razu robiliśmy IgE swoiste,
          czyli sprawdzaliśmy poszczególne alergeny.
        • elli3 Re: AZS - działają tylko sterydy? 28.04.06, 11:46
          Powinnaś zrobić testy na poszczególne alergeny, ale musisz uważać. czasem
          proponowane są mixy: 5-6 produktów za dobra cenę. Ale sprawdza sie. to pod
          warunkiem, że wyjdzie negatywnie, jeżeli pozytywnie musisz robić testy na każdy
          alergen oddzielnie. Ja testy robiłam na Działdowskiej w Wawie. TAm przetrzymują
          zamrożoną surowicę przez pół roku więc sukcesywnie mozna robić po kilka
          alergenów bez ciągłego kucia dziecka.
          Niestey nigdy nie udało mi się załapac na te testy państwowo więc [płace po
          około 30 zł z alergen.
          Powodzenia
          • agathos3 Re: AZS - działają tylko sterydy? 28.04.06, 22:35
            Dzięki Dziewczyny za rady!!! Też jestem z Warszawy, wybiorę się na Działdowską i
            zrobię przynajmniej test na pleśnie (mam w domu roślinki, może one uczulają?) i
            na podstawowe produkty. Wykończy mnie ta dieta eliminacyjna. smile
            Po Ketotifenie policzki prawie się zagoiły, choć moja dieta nadal taka sama -
            czyli ścisła. Oczywiście skóra nie jest idealna, ale mi wystarczy, że synek nie
            zalewa się osoczem... uncertain Z suchością i krostami radzę sobie emolientami i
            Dermalibour. Ciekawe czy antyhistaminy zamazują obraz testów z krwi?
            • mata_haari Re: AZS - działają tylko sterydy? 28.04.06, 22:42
              Antyhistaminy nie mają na testy z krwi wpływu. Przynajmniej tak twierdzi moja
              lekarka.
    • maga377 Re: AZS - działają tylko sterydy? 29.04.06, 16:01
      U mojego syna zaczęło sie od 2 miesiąca. Drapał sie do krwi. Nasza p. doktor
      przepisała nam niesterydowy krem Elidel. Bardzo pomógł. Stosujemy kosmetyki do
      kąpieli i krem do ciała Physiogel. Obecnie synek ma 8 miesięcy i czesem lekkie
      zmiany za uszkami i w zagięciach łokciowych i kolanowych. Oczywiście dalej mamy
      dietę. Osobiście uważam, że Alantan jest lepszy niz Alantan Plus (też
      stosowałiśmy na łagodniejsze zmiany).Tylko muszę szczerze przyznać, że takie
      ciężkie zmiany jak na podanej stronie, miał tylko na główce, na reszcie ciałka
      było lepiej. Powodzenia
    • azzure1 Re: AZS - działają tylko sterydy? 01.05.06, 02:23
      Działają nie tylko sterydy, ale równiez zidentyfikowanie i eliminacja alergenów
      kontaktówych. U naszego synka AZS i alergia pokarmowa pojawiły sie w 2 tygodniu
      życia. Drapał się tak, że lekarz nie mógł odnaleźć blizny po szczepieniu
      gruźlicy - tułów to był jeden wielki strup. Stosowałam dietę eliminacyjną, ale o
      ile nie miał dolegliwosci żołądkowych, to skóra byłą tragiczna do momentu, kiedy
      dał mi do myślenia fakt, że skóra jest czysta tylko na pupie, gdzie była
      osłonięta pampersem. Przestaliśmy prać ciuszki w Loveli i stosować płyny do
      płukania - wyczytałam, że fosforany bardzo uczulają. Poprawa nastąpiła
      praktycznie od momentu założenia pierwszych ciuszków nie płukanych w płynach,
      ale nadal krostki się pojawiały. Zniknęły dopiero wtedy, kiedy również my oraz
      wszyscy, którzy się dzieckiem zajmowali zaczęli prać ubrania w Jelpie - przecież
      jak się dziecko bierze na ręce, jego skóra ma kontakt z naszymi ubraniami. Od
      tamtej pory swędzące krosty pojawiają się, gdy skóra synka ma kontakt z
      drażniącą substancją (np. gdy położył się u teściów na podłodze umytej Ajaxem)
      albo jakąś rośliną (raz go zesypało na buzi, gdy powąchał konwalie). Teraz (20
      mc-y) coraz rzadziej wysypuje go nawet, jak dotknie kogoś ubranego w ciuszki
      prane w zwykłym proszku, ale my nadal stosujemy tylko Jelp.
      • agathos3 Re: AZS - działają tylko sterydy? 01.05.06, 12:04
        Eeee, w Jelpie to my pierzemy się od początku. Dwa razy płuczę ubranka w czystej
        wodzie (w pralce oczywiście), zero płynów do płukania. Ubranka tylko bawełniane.
        Zmiany skórne tylko na twarzy, więc kontaktowa alergia raczej odpada. Staram się
        by twarz synka zawsze leżała na pieluszce. Raz jeden dzieciak zareagował tak, że
        byłam pewna alergii kontaktowej - założyłam mu nowe ubranko (uprzednio wyprane),
        które było zapinane na plecach (mały płakał bo mu było niewygodnie zapewne), ale
        na nogach wyskoczyły mu takie krosty, że nie było wątpliwości. Pewnie barwnik
        zareagował ze skórą. Ubranko założyłam później jeszcze raz (znowu wyprane) i
        znowu powtórka z rozrywki.
        Eh, chciałabym, żeby to była tylko kontaktówka. Tu chyba wziewna i pokarmowa
        razem wzięta. Dobrze, że - jak pisze Mata Hari - antyhistaminy nie zamazują
        obrazu alergenów w krwi. Oby, bo nie wyobrażam sobie odstawienia Ketotifenu!
        Wróciłby koszmar z ulicy Wiązów. smile))

Na Elidel synek jest za mały. Ten lek można stosować po 2 r.ż. niestety. Ja to
        bym nawet chciała go mieć na podorędziu, żeby w razie czego szybko zastosować w
        najgorszych przypadkach, nie tak na co dzień. Niestety pani doktor okazała się
        bardzo dalekowzroczna i nie dała recepty. smile
        • osoba5 Re: AZS - działają tylko sterydy? 01.05.06, 12:57
          Nie jestem może takim fachowcem od AZS jak pozostali uczestnicy powyższego
          forum , ale też mam podobny problem u swojej córki. Jako podpowiedz mogę dodać
          iż po długim szukaniu " kompetentnego" specjalisty w końcu znalałem takich w
          Zabrzu. Spośród całej masy porad niezwykle cennym jest moim zdaniem zalecenie
          aby suchą , szorstką skórę dziecka smarować Diprobazą. My stosujemy tę w formie
          maści. Ma konsystencję wazeliny i kosztuje ok. 15 zl. W naszym przypadku
          doskonale sprawdza się w nawilżaniu i natłuszczaniu suchej skóry. Inna sprawa
          ze wg.zaleceń tygodniowo na siedmiolatka powinniśmy przeznaczać ok.0,5 kg
          Diprobazy. Co do Elidelu to faktycznie czyni cuda - przynajmniej u naszej
          malej.Pzdr.
    • antago1 Re: AZS - działają tylko sterydy? 31.01.18, 08:02
      Cześć Agathos3, jak się macie, jak poradził sobie Twój synek z AZS. Ja mam 2 mieś córeczkę i w 6 tyg zdiagnozowano u niej AZS jak trafiliśmy do szpitala, ponieważ była cała włącznie z głową i tważą jak poparzona. Wyszliśmy ze szpitala na miejscowym hydrokortyzonie0’5 i tylko to hamuje wysypkę która pojawia się na całym ciele. Jak tylko odstąpię od sterydu to za dobę lub dwie wszystko wraca, niestety inne kremy nie pomagają, tzn nawilżają i ona ma skórę Ok, ale nie hamujà wysypki a przy tym mała ma taki świąd że nie śpi całymi nocami. Jest tragedia, nie chcę ją smarować sterydem ale nic nie pomaga. Dziś idę jeszcze do dermatolog-alergolog może ona coś pomoże. Zastanawiam się czy to dobra diagnoza AZS ? Bo czytając na forach to nie spotkałam się żeby aż tak ciężkie objawy były u niemowlaka. Daj znać do u Was? Czy choroba odpuściła?
    • antago1 Re: AZS - działają tylko sterydy? 31.01.18, 08:12
      Cześć agathos3 co u Was? jak sobie radzi Twój synek z AZS? Ja mam 2 mieś córeczkę i obecnie jesteśmy na 0,5 hydrokortyzonie, bobtylko to pomaga opanować wysypkę i straszliwy świąd. Jak miała 6 tyg trafiliśmy do szpitala bo była cała jak z wrzątku włącznie z twarzą, głową, dostała dorzylnie hydrokortyzon ale po odstawieniu wysypka powróciła na całym ciele, dali więc maść do smarowania i wyszliśmy do domu, ale to sprawy nie załatwia. Zwykle kremy na stopie nie działają a sterydem muszę smarować co drugi dzień bez twarzy i głowy jestem przerażona. Córka się nie poprawia świąd straszny nocami nie śpi. Dziś idę do dermatolog-alergolog bo sama juz nie wiem czy to napewno AZS bo nie znalazłam na forach tak ciężkiego przebiegu żeby chorowało całe ciało non stop, przecież choć na chwile powinien być spokój. Napisz co u Was?
    • antago1 Re: AZS - działają tylko sterydy? 31.01.18, 08:17
      Dodam jeszcze że córka była na piersi, ale jak ja ograniczyłam dietę i dalej było źle to przeszłam ma Nutramigen Puramino i poprawy tez nie ma, wiec zastanawiam się czy to alergia pokarmowa czy może coś jeszcze. Jesteśmy też na Ketotifenie i fenistilu ale nie widzę dużej poprawy
      • kenypl Re: AZS - działają tylko sterydy? 03.10.18, 15:04
        Witaj antago1,
        Mam nadzieję iż pomimo braku odpowiedzi na tym forum, udało Ci się opanować sytuację z AZS u córki. W związku z tym że obecnie przechodzimy przez to samo, byłbym ogromnie wdzięczny za jakąkolwiek radę.
        Pozdrawiam
    • anulkakubinska Re: AZS - działają tylko sterydy? 22.05.20, 08:55
      Trzeba bardzo uważać przy stosowaniu sterydów zwłaszcza na twarz mi lekarka zabroniła z dzieckiem wychodzić z domu jak stosowałam sterydy gdyż można poważnie uszkodzic skórę. Mi walka z AZS zajęła bardzo długo. Tez stosowałam elocom i maści z kortyzolem przynosiły poprawę na krótki czas. Moja córka choruje też na astmę i ma uczulenie na kurz aby jej pomóc musiałam zmienić proszki do prania środki czystości na ekologiczne gdyż nieodpowiednie bardzo szkodzą chorym dzieciom. Co tydzień przy każdej zmianie pościeli i prześcieradła musiałam psikac materac kołdrę i poduszki aby zneutralizować roztocza my stosujemy na bazie olejku z drzewa herbacianego solu mel nam bardzo to pomogło i smarujemy się kremem renew i jest poprawa ale trzeba działać wieloetapowo bo nawet nie zdajemy sobie sprawy jak środki czystości codziennego użytku mogą szkodzić naszym dzieciom także bądźmy ostrożni.
    • doris1982 Re: AZS - działają tylko sterydy? 23.11.20, 14:00
      My stosowaliśmy emolienty i na prawdę zauważyliśmy ogromną poprawę. Do tego specjalne produkty do pielęgnacji marki Mustela. Polecam zapoznać się z ich ofertą dla skóry atopowej lub do podrażnień.
    • monika_wls Re: AZS - działają tylko sterydy? 10.11.21, 12:44
      Zapraszam do zapoznania się z artykułem AZS leczenie i pielęgnacja
      https://www.tiande.shop.pl/userdata/public/assets/blog/azs/atopowe-zapalnie-skowy-pielegnacja-leczenie-egzema-azs-snake-plyn-do-higieny-intymnej.webp
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka