Dodaj do ulubionych

do izia30 o IgE

10.02.05, 15:40
Może ty nam wreszcie wyjasnisz, bo ja nigdzie nie znalazłam - no powiedzmy
sobie słabo szukałam, bo mojej córki to nie dotyczy - co to jest to coś co my
tutaj nazywamy alergią IgE niezależną?

W 2 lub 3 publikacjach znalazłam stwierdzenie, iż czasami za alergię
odpowiadają inne mechanimy i co innego się bada.

Kruffa
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: do izia30 o IgE 10.02.05, 16:36
      Oh, wlasnie.
      K.
      • beciaw2 Re: do izia30 o IgE 11.02.05, 09:43
        Mojej małej z ewidentnym objawowym AZS i alergią na wiele produktów (no bo jak
        nazwać inaczej wysypkę i wysyp liszaji po czymś co mała zjadła) wszystkie
        testy alergiczne na określenie IgE (w tym IgE ogólne) wyszły w normie. jak
        swierdził alergolog nie stwierdza występowania atopii. No to co ma moja mała?
        Wyjaśnij proszę, choć ogólnie, mechanizmy odpowiedzi organizmu na alergen nie
        IgE zależne.
    • izia30 Re: do izia30 o IgE 11.02.05, 10:42
      ogólnie to wygląda tak. IgE to przeciwciała produkowane przez komórki limfocyty
      B aktywne.aktywne to znaczy takie które spotkały "coś" co uznały za obce.
      normalnie ta klasa przeciwciał (immunoglobulin, antyciał) jest produkowana stale
      na bardzo niskim poziomie. w alergii komórki B są nadwrażliwe na pewne określone
      cząsteczki które są obecne we krwi (są to wtedy alergeny) i walą tych
      przeciwciał ogromne ilości. ta reakcja nie zostaje wyhamowana na czas tak jak to
      się dzieje normalnie. te przeciwciała następnie przyczepiają się do innych
      komórek we krwi (przypominam że krew maleńkimi naczynkami trafia do każdego
      zakątka naszego organizmu, do każdej komórki), takich które produkują związki
      takie jak np histamina. pod wpływem przyłączenia przeciwciała, komórka taka
      uwalnia ogromne ilości histaminy. a ta z kolei tworzy w miejscu uwolnienia stany
      zapalne (czerwone wysypki, pęcherze wypełnione płynem surowiczym (histamina
      działa także na ściany naczyń krwionośnych)). związek ten działa takze na
      kolejne komórki które uwalniają swoje produkty, ściagane są kolejne komórki w to
      miejsce itd.
      alergie niezależne od IgE to alergie spotykane niezwykle rzadko, wtedy procesy o
      których napisałam zachodzą za pośrednictwem innych klas przeciwciał, oraz
      komórek np żernych oraz makrofagów, które ściągnięte w miejsce stanu zapalnego,
      robią swoje.
      dokładny proces opiszę w poniedziałek, jak dokopię się do książek, teraz jestem
      w pracy.
      pozdrawiam. dodam tylko że naprawdę jeżeli alergia jest rozpoznana odpowiednio
      wcześniej, i alergen zostanie usunięty, to takie dziecko ma ogromne szanse
      wyrośnięcia z problemu. dobrym przykładem jestem ja i moja mała.
      • setia Re: do izia30 o IgE 11.02.05, 11:00
        > alergie niezależne od IgE to alergie spotykane niezwykle rzadko

O, z tym na pewno sie nie zgodze, jak tez pewnie wiekszosc mam na forum.
        • isma Re: do izia30 o IgE 11.02.05, 11:51
          Taaaaaaa. Cale zycie mialam zerowe IgE na roztocza kurzu domowego, a objawy jak
          cholera (dokumentacje moge przeslac na zyczenie). Ze juz nie wspomne o tym, ze
          IgE calkowite mialam nieznacznie podwyzszone w stosunku do normy, a bez lekow
          smarkalabym przez caly sezon pylenia traw, kupe lat nie moglam wlozyc nic
          welnianego, a po ukaszeniu komarow mam bable kilkucentymetrowej srednicy.
      • izado Re: do izia30 o IgE 11.02.05, 23:52
        izia30 napisała:
        > alergie niezależne od IgE to alergie spotykane niezwykle rzadko,

Cytuję za dr Myłek:
        >>> Pacjentów z "czystym" atopowym zapaleniem skóry, w którym jedynym
        mechanizmem jest IgE-zależny, jest niewielu. Większość chorych na AZS należy do
        mieszanego typu immunologicznego, działają u nich różne mechanizmy: IgE-zależne
        (natychmiastowe), i nie-IgE-zalezne (późne), alergiczne i niealergiczne (np.
        działanie lektyn, związków chemicznych tj. barwniki spożywcze, konserwanty,
        środki ulepszające). W tych przypadkach testy punktowe sa niewystarczające do
        określenia przyczyny choroby. W pozostałych przypadkach choroba powstaje na
        drodze jeszcze innych mechanizmów.<<<

W związku z powyższym "statystyka" forum co do częstości rekacji
        natychmiastowej u naszych dzieci (jeśli chodzi o AZS) chyba jednak nie odbiega
        od tego co mówi na ten temat współczesna alergologia smile
        No ale to tylko moje zdanie, a ja immunologiem nie jestem wink

A swoją drogą, chciałabym się dowiedzieć od specjalisty dlaczego mówi się, że
        reakcja alergiczna następuje do 72 godzin po kontakcie z alergenem (u mojego
        dziecka ma ona miejsce właśnie w ostanich godzinach z 72). Co to warunkuje?
        Dlaczego 72, a nie 48 albo 96?

Iza.
        • setia Re: do izia30 o IgE 12.02.05, 08:53
          Tutaj tez mowi sie o objawach wystepujacych w ciagu 72 godz.
          Rozdzial: Non-IgE-Mediated Food Hypersensitivity
          gidiv.ucsf.edu/course/things/sampson.pdf
      • mama_ali Re: do izia30 o IgE 12.02.05, 20:04
        Polecam ksiązkę p. dr Danuty Myłek "Alergie". To skarbnica wiedzy. Sama Pani
        doktor to cudowny alergolog (przyjmuje w Stalowej Woli, której nie warto
        pokazywać badania IgE bo jak twierdzi nic nie wykazuje. Wymaga jednak
        restrykcyjnie przestrzegania jej zaleceń no i metody ma czasami drastyczne
        (inni lekarze twierdzą,że zalecana przez nią dieta to pewna śmireć głodowa).
        Wykonuje dużo testów, które w POlsce nie są przyjęte m in. Alcat. No i
        podstawowa sprawa. Jej badania zaczynają sie od odrobaczania dzieci, gdyż
        pasażyty są wiernymi sprzymierzeńcami alergii. A książkę naprawdę polecam.
        mama Alicji
    • ndowson Re: do izia30 o IgE 11.02.05, 12:33
      wlasnie to pytanie zadalam wczoraj alergolog. Odpowiedz nie byla jasna albo
      zbyt zawile podana. Dotyczy to wlasnie azs, gdzie mechanizmy choroby nie sa
      dobrze jeszcze znane. Alergia ige niezalezna to mechanizmy komorkowe, gdzie
      zupelnie inne czynniki biochemiczne wchodza w reakcje. I nic nie wyjasnilamwink
      • izia30 Re: do izia30 o IgE 11.02.05, 12:51
        odpowiedź umieszcę w poniedziałek, razem z odnosnikami literaturowymi, będzie
        tytuł "alergie IgE niezależne)
        • bb12 Re: do izia30 o IgE 11.02.05, 22:57
          Wg mnie dość dobra odpowiedź jest tutaj:
          www.leap.pl/alergia.html
          To co napisze izia30 z chęcią przeczytam.

• setia Re: do izia30 o IgE 12.02.05, 19:46
            BTW czy ten test LEAP jest wiarygodny, wiesz cos na ten temat?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka