Dodaj do ulubionych

Pieczywo ryżowe

11.05.05, 10:38
Moja kolezanka wyczytala w jakims czasopismie, ze pieczywo ryzowe typu
styropian (wafle ryzowe) sa rakotworcze. Nie potrafila podać źrodla tej
informacji. Wystraszylam sie, bo wafle ryzowe stanowily znaczna czesc mojej
diety (na opakowaniach pisza,ze bez chemii i konserwantow). Co Wy na to.
Spotkalyscie sie juz z taką opinia?

Czy ufacie skladowi produktow podanemu na opakowaniu? Ja ostatnio zastanawiam
sie, czy jesli mrozone pyzy, czy kluski slaskie wg opisu nie zawieraja np.
jajek, to czy faktycznie ich tam nie ma?

Co sądzicie o platkach kukurydzianych i pszennych - tych do mleka. Mozna
jesc, czy za duzo chemii? Swoja droga przeraza mnie to: np. szklanka soku
pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania na vit. c, 30 gr platków od 25 do 100%
dziennego zapotrzebowania na rozne witaminy!! A co z witaminami z innych
produktow i z owocow??? Przez caly dzien może sie uzbierac porazajaca porcja!
Jak organizm,zwlaszcza dziecka, radzi sobie z taką dawką witaminek?

W przypadku matki karmiacej dziecko 2 miesieczne z podejrzeniem alergii nie
wiadomo na co, jaki chleb jest najlepszy: pszenny, razowy - zawiera rozne
slody, graham, bulki???Drozdze czy zakwas? Nie wiem, co wybrać.
Prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: Pieczywo ryżowe 11.05.05, 10:43
      A ja mysle, ze zycie jest rakotworcze ... im dluzej zyjesz tym wieksze
      prawdopodobienstwo, ze zachorujesz na raka.

Jesli chodzi o podanie skladu produktow, to byloby ciekawe, jakies sa przepisy w
      Polsce. Wiem tylko, ze w Niemczech w skladzie nalezy podac wszystko co jest
      wiecej niz 5%, a zlozony skladnik nalezy podac szczegolowo, gdy jest go wiecej
      niz 25%. Oddzielnie sie traktuje zywnosc genetycznie modyfikowana, w
      szczegolnosci mam wrazenie, ze jesli nie pisza, ze nie zawiera, to moze zawierac.

Jesli nie ma jakiejs szczegolnej alergii to zjedz taki chleb, ktory ci smakuje i
      po ktorym sie dobrze czujesz. Wdlg. mnie nalezy ten drugi warunek podkreslic, bo
      co z tego, ze tort smakuje, jak potem sie czuje fatalnie nie tylko psychicznie.

Kerstin
    • malagonia6 Re: Pieczywo ryżowe 11.05.05, 10:55
      Nie spotkałam się z opinią, że wafle ryżowe są rakotwórcze. Sama jem je zamiast
      chleba (no i pewnie kiedyś na coś umrę wink Ale poważnie. Zgadzam się z postem
      powyżej, że tak myśląc to całe życie jest rakotwórcze i co z tego, że będziesz
      się zdrowo odżywiać, oddychać będziesz tym co się unosi wokół Ciebie. I tak
      można w kółko. Wybór oczywiście należy do Ciebie wink
      Co do pyzów i klusek śląskich, to sądząc po kolorze (siny) rzeczywiście
      niektóre mogą być bez jajek. Nie robiłaś nigdy np. ciasta pierogowego bez
      jajek? Bo ja prawie zawsze, aż usłyszałam komentarz, że te moje pierogi są
      jakieś takie....sine. Może po prostu zrób sama większą ilość i wrzuć do
      zamrażarki, jeśli się obawiasz.
      Pozdrv wink
    • kruffa Re: Pieczywo ryżowe 11.05.05, 11:44
      Co do zapotrzebowania na składniki podawane często na opakowaniach to takie
      praktyki są w Polsce chyba zabronione. Kiedyś był ciekawy artykuł w Świecie
      Konsumenta, tutaj masz wklejony tekst tych artykułów:
      www.malyalergik.pl/przedruki.html
      Co do chleba - najlepszy na początek - żytni na zakwasie. A jak z drożdzami -
      robiony w domu. Oststnio robię córce taki bez zagniatania - 5 min roboty, czas
      na wyrastanie i pieczenie i chlebek gotowy - jak chcesz podam ci przepis.

Kruffa
      • kerstink Re: Pieczywo ryżowe 11.05.05, 11:48
        Lepiej powiedz, KIEDY to wszystko robic. Juz czasem sie zastnawiam, czy u mnie w
        pracy nie powinien byc piekarnik ...
        K.
        • kruffa Re: Pieczywo ryżowe 11.05.05, 12:41
          U mnie chyba jest lepiej, bo mam jedno i to małe dziecko. Faktem jest że aby
          wszystko zrobić musże nieźle ułożyć sobie grafik i wciągnąć do tego męża. No i
          jest niania. Ale sajgonki robiłam wczoraj małej tak po 23. Chleb piekłam w
          niedzielę po 6 rano, ale to akurat lubię, bo w domu cisza, wszyscy śpią a ja
          mam spokój smile)
          Wiecie ja ostatnio jeszcze chodzę na fitness 2 razy w tygodniu na 7.30 smile) Hi
          hi hi - lato idzie smile)))

Kruffa
          • kerstink Re: Pieczywo ryżowe 11.05.05, 13:37
            A ja zaczne prace kolo 7.-7.30 Wiec o 23 to musze juz spac, aerobic wieczorem.
            Nie wiem, moze rzeczywiscie powinnam wynajac kogos do gotowania, jak juz syn
            pojdzie do szkoly. K.
      • beciaw2 Re: Pieczywo ryżowe 11.05.05, 12:31
        Ja, ja chcę.!
        Ps. Naprawdę bez zagniatania? nienawidzę tego.
        B.
        • kruffa Re: Pieczywo ryżowe 11.05.05, 12:46
          puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3491
          Dodaję trochę więcej mąki, żeby nie było zakalca. Wogóle polecam, tą stronę -
          jest tam mnóstwo fajnych przepisów.

Kruffa
          • kuka9 mąka 13.05.05, 17:58
            czy do tego chlebka mozna uzyć mąki zytniej?? - uda się?
            • kruffa Re: mąka 13.05.05, 20:59
              Z samej żytniej jeszce nie robiłam, ale mieszam różne - jak dotąd orkoszową,
              owsianą, kukurydzianą i z amarantusa. Myślę z samego żyta też wyjdzie.

Kruffa
          • malagonia6 Re: chleb domowy - pyszota 13.05.05, 18:28
            Stronka super, a chlebek mniam, mniam.... robię już kolejny, a miałam się
            odchudzać wink
            Pozdrv smile)
    • patyska Re: Pieczywo ryżowe 11.05.05, 13:23
      arcyciekawe... a dlaczego chleb ryzowy mialby byc rakotworczy? bo praza ryz w
      wysokiej temperaturze?
      a jesli chodzi o sklad produktow - nie ufam za grosz wink i wszystkim radze to
      samo wink
      • aagas78 Re: Pieczywo ryżowe 15.05.05, 19:00
        Odnosnie dmuchanego pieczywa ryzowego, owsianego czy kukurydzianego, czy
        tzw"poppings" badz jak kto woli puffed wheat, oats, corn to z tego co ja sie
        orientuje to diabel tkwi wlasnie w procesie ich pozyskiwania.. Ziarna poddawane
        wysokiej temp i wyciskane, zeby uzyskac te dmuchane cuda wlasnie pod wplywem
        owego procesu zaczynaja byc calkiem szkodliwe. Poza tym, wartosci odzywcze w
        zbozach zostaja w trakcie takiego przetwarzania w wysokiej temp i cisniecia
        baaaardzo zredukowane. Niektore zrodla podaja, ze takie wlasnie chrupkie
        pieczywa moge miec gorszy efekt na poziom krwi( czyli wahania jego w gore) niz
        najzwyklejszy bialy cukier czy biala maka. "Extrusion process"- proces
        wyciskania w wysokiej temp. nie rozklada kwasu fitynowego, ktory jest w
        zbozach, i ktory laczy sie z mineralami tworzac toksyczne zlogi i zapycha
        przewod jelitowy. Proces ten natomiast niszczy enzymy, ktore wlasnie rozkladaja
        ten szkodliwy kwas fitynowy w przewodzie jelitowym,powoduja uszkodz. kosm.
        jelitowych w efekcie celiakie, alergie, chroniczne niestrawnosci.
        Ja osobiscie nie przepadam za tymi dmuchanymi rzeczami wogole. MOjemu dziecku
        nie daje komercyjnych kleikow. Co robie to po prostu gotuje kasze, ryz czy
        jakiekolwiek inne zboze, ktore moze ( wczesniej namaczane przez odpowiedni
        czas) i miksuje.
    • patyska Re: Pieczywo ryżowe 16.05.05, 09:25
      przepraszam, ze sie wtracam, ale nasz znachor powiedzial, zeby takich rzeczy
      dzieciom nie dawac...
      • mamajulitki Re: Pieczywo ryżowe 22.05.05, 10:11
        czy popping z amarantusa tez sie do nich zalicza? spotkalyscie sie z ziarnami
        amarantusa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka