Dodaj do ulubionych

Cerebrolysin

23.01.08, 13:22
Kochane mamy
czy któaś zwasstosowała te zastrzyki?
Jeśli tak, to z jakim skutkiem?
Będę wdzięczne za wszelkie uwagi - od piatku mam podawać je mojemu 6-letniemu synkowi.
Obserwuj wątek
    • kangurek773 Re: Cerebrolysin 23.01.08, 14:48
      Witam ,ja podaje dziecku 2 serię a znajoma juz trzecią i u jej corki
      prawdopodobnie skończy się na 3. Efekty widc, chodzi tu o mowę i
      rozumienie poleceń. Czy nie miala pani problemu z zakupem,bo od nas
      chcieli wniosku od neurologa o wydanie leku (import),ale udało sie
      bez tego.Nam zlecila dr Karkowska cerebrolisin plus nootropil.
      • agnieszkaep Re: Cerebrolysin 23.01.08, 18:23
        Akurta z tym nie miałąm problemu, gdyż lekarzem mojego syna jest konsulatant wojewódzki,specjalista w tej dziedzienie i leki kupuję w aptce, hdzie zawsze są realizowane recepty tegolekarze bez żadnego problemu.
        Zaczynam podawać zastrzyki od piatku.
        Synek będzie takę brał Eye q.
        • kangurek773 Re: Cerebrolysin 23.01.08, 20:33
          Co to jest i na co Eye,czy można kupic bez recepty?
          • agnieszkaep Re: Cerebrolysin 24.01.08, 13:38
            Jest cały wątek na ten temat na forum, link poniżej
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17669&w=70183554
            tu dodatkowe info
            www.qpharma.pl/index.php?content=czym-jest
            Jest to suplement diety, bardziej skuteczny niż tran.
            Mój już zacząłłykać nowe "witaminki" od wczoraj wieczorem :)
            • aniniam Re: Cerebrolysin 25.01.08, 16:59
              Witam!Czytałam,że przeciwskazaniem do cerebrolysinu jest
              padaczka,może ktoś wie czy dzieci z nieprawidłowym zapisem eeg mogą
              otrzymywać ten lek?
              • andaef Re: Cerebrolysin 31.01.08, 14:06
                Witam,
                Cerebrolysin jest lekiem pobudzajacym, pobudza do pracy zdrowe kom.
                i niestety te chre tez,
                dlatego nalezy uwazac z nim przy padaczce, byc w kontakcie z
                lekarzem i zglaszac kazde niepokojace objawy,
                Natalka teraz rozpocznie juz chyba piata serie leku, ma oczywiscie
                padaczke, od dlugiego czasu bez napadow,
                jak dotad nic zlego sie nie stalo, na czas brania leku ma lekko
                zwiekoszne dawki lekow przeciwpadaczkowych,
                co do skutecznosci to ja widze skokowe postepy,
                poprawe widac i w mowie i w zachowaniu (dziecko robi
                sie "madrzejsze") :)

pozdr.
                Ania
      • agnieszkaep Do kangurka 29.01.08, 21:40
        Chciałam zapytać jakie dawki brało Twoje dziecko i ile ma lat.
        Jak znosi tak częste kłucia (2 x w tyg)?
        Mój syn bardzo płacze... nie wiem, czy te zastrzyki są naprawdę tak bolesne czy to raczej objaw lęku?
        Jak serie przebiegały u was? (chodzi mi o częstotliwość i odstęp...
        Jeśli wolisz,pisz na priv.
        Z góry dziękuję za odpowiedź :)
        • kangurek773 Re: Do kangurka 30.01.08, 12:52
          Witam,moja corka brała 2razy po 1 ml w tygodniu..Teraz zaczeliśmy 2
          serię,zastrzyki daje sobie robic,a dużo zależy też od pani
          pielęgniarki na którą traimy .Mam już 2 w ośrodku zdrowia
          naszym,które to robią sprytnie i nie ma problemu.Musi wybrac serie
          miesiąc przerwy ,wizyta u neurologa i znowu seria.
          • agnieszkaep Re: Do kangurka 30.01.08, 21:22
            w jakim wieku jest Twoja córcia?
            • kangurek773 Re: Do kangurka 30.01.08, 21:36
              Moja córcia w kwietniu bedzie miala 5 lat.
              • agnieszkaep Re: Do kangurka 31.01.08, 22:17
                mój syn ma skończone właśnie 6 lat ale bierze 5 ml!!!
                ma znacznie większą dawkę :(
                dodam,że i syn i ja :) kiepsko znosimy te zastrzyki ;)
                • kangurek773 Re: Do kangurka 01.02.08, 21:52
                  Witam,my bierzemy dawkę pediatryczną 1 ml., dlatego mieliśmy
                  problemy z kupnem, mojej koleżanki córka we wrzesniu będzie miała 6
                  lat i też ma 1ml.5ml dwa razy w tygodniu?
                  • agnieszkaep Re: Do kangurka 05.02.08, 22:23
                    Zgadza się - 5 ml dwa razy w tygodniu.
                    Napisałaś, ze bierzecie 1 ml i dlatego mnie zastanowiła nasza ilość. Sama nie wiem... ale chybapowinnam ufać lekarzowi...
                    • andaef Re: Do kangurka 06.02.08, 09:00
                      my pierwsza dawke mialysmy 2 x w tygodniu po 3 ml - seria 20
                      zastrzykow,
                      kolejne 3 serie po 15 zastrzykow, 5 ml - 2 razy w tygodniu,
                      teraz bedziemy brac 20 zastrzykow, 5 ml, 2 razy w tygodniu,

Agnieszkaep, dalej jezdzicie do dr. Flisiak?
                      jak Wasze postepy?
                      • agnieszkaep Do Andaef 06.02.08, 15:04
                        Tka,cały czas jeździmy do Pani doktor. Już trzeci rok :)
                        I szczerze powiem - są duuże postępy.
                        Nie wróżyli mojemu synkowi,że pójdzie w terminie do szkoły... a teraz nikt nie ma wątpliwości,że pójdzie.
                        Synek zna wszystkie litery, czyta!!,pisze, liczy - dla mnie to już mega szczęście.
                        Wyciszył się, lepiej się skupia - a wcześniej miał z tym problem.
                        Nawet poprosił, aby zapisać go na angielski... to był szok :)
                        Może nie robi postępów w angielskim, i przecież nie o to chodzi, ale sama jego chęć poznania i rozwoju jest super.
                        Ale pracuję z synkiem codziennie -żądko zdarza mi się tego nie robić. Oczywiście sobota jest dniem całkowitego luzu iw ten dzień jest tylko zabawa :)
                        Dodatkowo syn ma 2 x w tyg zajęcia z nauczycielką nauczanie pocztąkowego... wszystko to powoduje, że zaskakuje nas swoimi postępami cały czas.
                        A co u was?
                        Jak postępy?
                        • kangurek773 Re: Do Andaef 06.02.08, 15:46
                          Witam,my bierzemy 2 serię bez zwiekszenia dawki. Czy mogłabym dostac
                          namiary na waszego neurologa
                        • andaef Re: Do Andaef 15.02.08, 16:01
                          postepy sa, ale pracy zostalo tez duzo :)
                          Po ostatnich testach psychologicznych okazalo sie, ze w normie
                          wiekowej jest juz koordynacja ruchowo-wzrokowa (pol roku temu miala
                          1,5 roku opoznienia), rozumowanie i sadzenie (byl rok opoznienia),
                          myslenie matematyczne (bylo 6 m-cy opoznienia)
                          do pracy zostalo rozumienie - w wieku 5 lat na pozniomie 3 i pamiec
                          z koncentracja uwagi - na poziomie 2,5
                          najwieksze postepy widze w zachowaniu, skonczyly sie ciagle
                          histerie, potrafi skupic sie przez 0,5 godziny na jednej zabawie,
                          mowi proste 3,4 -wyrazowe zdania, jeszcze niewyraznie, potrafi
                          wymowic prawie kady wyraz, tylko niestety na razie w separacji (mowi
                          co widzi na obrazku), w mowie spontanicznej jest gorzej, jak sie
                          zapedzi albo czyms przejmie to dalej mowi po swojemu, ostatnio
                          zaczela wszystko liczyc i dzielic wyrazy na sylaby (zasluga chyba
                          przedszkola :) )

niestety zapis EEG tragiczny, jest gorzej niz bylo, szczegolnie we
                          snie - ciagla czynnosc napadowa, z nielicznymi wrzecionami snu, na
                          szczescie nie ma atakow.

Natalka, poza tym, ze bierze cerebrolizyne, to jest wspomagana
                          jeszcze Gammalonem i ma sporo zajec terapeutycznych (logopeda 2 x w
                          tygodniu, pedagog 2 x w tygodniu, muzykoterapia-raz, psycholog-raz,
                          dogoterapia i rehabilitacja ruchowa), do tego w przedszkolu pracuje
                          z nia pedagog specjalny i logopeda i w maire mozliwosci pracujemy w
                          domu (min. pol godziny dziennie)
                          w srode jedziemy do Zabajki, mam nadzieje, ze wyjedziemy z plynna
                          mowa :)
                          i ostatnio coraz czesciej mysle, ze w wieku 7 lat uda jej sie pojsc
                          do pierwszej klasy, zostalo nam 2,5 roku - w tym czasei mozemy
                          jeszcze wiele osiagnac :)
                          pozdrowionka

i Agnieszko, jeszcze raz dziekuje za namiary na pania doktor :)
                          • kangurek773 Re: Do Andaef 15.02.08, 22:12
                            do Agnieszki,jesteśmy z okolic Warszawy i neurolog we Wrocławiu
                            trochę daleko,ale nie mówię nie ,byc może skorzystamy,jak u was
                            zastrzyki
                            • agnieszkaep Re: Do Kangurka 17.02.08, 17:36
                              My jesteśmy z Trójmiasta więc Wrocław jest dla mnie jeszcze dalej :)
                              • kangurek773 Re: Do Kangurka 17.02.08, 20:15
                                możesz napisac z jakiego problemu pani doktor was tak pięknie
                                wyprowadziła.
                          • kangurek773 Re: Do Andaef 15.02.08, 22:15
                            Jestem pełna uznania dla was,skąd czerpiecie siły,mi czasami
                            brakuje,2lata temu też byliśmy w zabajce i było ok.
                          • agnieszkaep Re: Do Andaef 17.02.08, 17:42
                            Anda,
                            będzie dobrze i na pewno pójdzie w terminie do szkoły.
                            Mojemy synkowi też nie wróżono szkoły w terminie a jednka.
                            Teraz wiadomo, ze na pewno pójdzie do szkoły od września.
                            Do września to my potrafimy jeszcze wieeele zrobić :)
                            I to jest dla mnie największy sukces :) - szkoła

Gammalon też braliśmy, teraz celebrolizyna.
                            • kangurek773 Re: Do Andaef 17.02.08, 20:21
                              To my mamy o polowe mniej kilometrow więc się umówimy, możesz
                              napisac z jakiego problemu pani doktor was t.ak pięknie
                              wyprowadziła,jak częste sa to wizyty
                        • mab5 ??? 15.02.08, 23:48
                          Trafiłam na wasz wątek przypadkiem... próbuję odczytać to, co
                          piszecie... czy mozecie mnie oświecić co to takiego te zastrzyki i
                          podać namiary na tego lekarza, który Was tak pięknie prowadzi?
                          Będę wdzięczna za info...
                          Pozdrawiam
                          Magda
    • kangurek773 Re: Cerebrolysin 17.02.08, 20:42
      Do Agnieszki, czy możesz mi przesłac namiary na panią doktor ,nie
      mogę dziś znalezc na poczcie,bedę wdzięczna chce jutro zadzwonic i
      się umówic
      • agnieszkaep Re: Cerebrolysin 17.02.08, 21:51
        Kangurku,
        napisałam na pocztę gazetową.
        Napisałam też krótko swoją historię.
        Pozdrawiam
      • agnieszkaep Re: do kangurka 17.02.08, 21:55
        Zapomniałam napisać, o częstotliwości wizyt.
        To chyba zależy od danego dziecka.
        My bywamy u Pani doktor 2 razy w roku - po serii lekarstw przyjeżdżamy na kontorlę.
        Czyba, że coś by się działo nieprzewidzianego - wtedy także przyjeżdzam (gdy coś mnie niepokoi).
        teraz żadziej.
        Jeśli mam coś pilnego - dzwonie

• kangurek773 Re: do kangurka 02.04.08, 22:03
          do Agnieszki ep
          Czy zakończyliście już serię zastrzyków, czy widzisz jakieś efekty ?
          • agnieszkaep Re: do kangurka 06.04.08, 10:56
            przerwaliśmy zastrzyki, gdyż w okresie zimowym mały cały czas choruje :( - a nie
            można podawać zastrzyków gdy występuje gorączka
            miałam zamiar podać od poniedziałku ale syn znowu ma infekcje - kaszel, katar i
            nie wiem, czy nie będzie gorączki :(
            sama już nie wiem co z tym robić
            • krawczykasia Re: do kangurka 08.04.08, 22:14
              kurka, chciałam pisac na priva, ale nie wskakuje mi adres odbiorcy :(. Nie umiem widocznie obsługiwac tej nowej poczty gazetowej :(

Agnieszko - czy Wasza pani dr neurolog to dr Karkowska z CZD? Jeździcie do niej prywatnie czy do CZD?
              My tam też należymy, ale do innego lekarza. Zainteresowałam się tymi lekami, mojemu Kubie przydałby się dopalacz komórek nerwowych w mózgu ( mamy zmiany w rezonansie ).
              Czy mogłabyś mi napisać z jakiego powodu Twój Synek ma przepisane te zastrzyki? Czy on miał proste opóźnienie mowy, opóźnienie rozwoju psychoruchowego czy jeszcze jakieś inne zaburzenia?
              Mój ma 3,5 roku i dopiero zaczyna troszkę mówić, bardziej wydawać dźwięki i je nasladować niż mówić, ale nieco lepiej się dogadujemy.
              Ma zaburzenia ze spektrum całościowych zaburzeń rozwoju ( diagnozy autyzmu w dwóch ośrodkach nie dostał ).
              Czy mogłabyś napisać jaki jest koszt tych zastrzyków?

Do andaef
              gammalon także mnie interesuje, czy możesz napisać skąd sprowadzasz i ile kosztują te tabletki? Na innym forum czytałam, że sprowadzenie ich nie jest łatwe.

Oczywiście wszystko zamierzam skonsultować z neurologiem, ale wolę najpierw Was drogie Mamy podpytać, żeby iśc do lekarza już z pewną wiedzą.
              Pozdrawiam
              Asia
              • agnieszkaep Re: do kangurka 13.04.08, 19:22
                kasiu
                mój mail agnieszkaep@gazeta.pl

choroba synka -to naprawdę długa historia.
                Co do gammalonu - sprowadza go nam nasza doktor :)
                A lekarka jest z Wrocławia.
                Jeśli chesz więcej informacji, pisz proszę na priv
    • borzenka34 Re: Cerebrolysin 17.01.16, 21:29
      Witam tak ona uratowala zycie mego dziecka podaj jak najszybciej nie czekaj na nic
    • borzenka34 Re: Cerebrolysin 17.01.16, 21:29
      Witam podaj te zastrzyki jak najszybciej
    • izabel316 Re: Cerebrolysin 14.03.18, 23:12
      Kochani Rodzice...Prosze o pomoc pozyskanie wiedzy na o celerebrolisynie...Gdzie sie skierować z dzieckiem...do jakiego lekarza...Jestesmy z Wyszkowa...do Wawy mamy ok 60 km...bylismy u dwóch neurologów...nie mieli wiedzy o tym leku...a lekarze z 27 letnim stażem i 35letnim...Synek skończył 5 lat-spektrum autyzmu..szukam pomocy by wesprzeć proces mowy...-nie mówi...wokalizuje...dużo dźwięków ...okazuje chęć komunikacji...tak poza tym większość komunikatów rozumie..Proszę o wsparcie i pokierowanie...i Wasza nieocenioną wiedze...moze możecie tez pokierować gdzie warto zapisać sie na terapie w Warszawie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka