Gość: Gazeta IP: *.rado.gazeta.pl 15.11.01, 11:46 Jaki jest wasz ulubiony zabytek w Radomiu? Katedra? Kościół bernardynów, a może pałac Karschów przy placu Konstytucji 3 Maja? A może jakas kamieniczka, gdzieś z dala od centrum? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kryzys Re: Ulubiony zabytek w Radomiu 15.11.01, 14:43 Moim ulubionym zabytkiem jest pewna Pani poseł ksywka KADROWA,ponieważ ona była od zawsze.Powiem więcej jej należy postawic pomnik w miejscu zlikwidowanej Izby Wytrzeżwień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdk Re: Ulubiony zabytek w Radomiu IP: 212.149.48.* 15.11.01, 14:52 Gość portalu: Gazeta napisał(a): > pałac Karschów przy placu Konstytucji 3 Maja? W ktorym miejscu? Zas ad rem: lubie Resurse i placyk przed nia, lubie kamienice z czerwonej cegly na Pilsudskiego i budynek biblioteki vis-a-vis, lubie budynek NBP i wreszcie lubie fontanny wraz z kamieniczka za nimi. Lubie tez kosciol Farny z uliczka od strony ul. Walowej (zapomnialem nazwy) i klasztor Bernardynow - widok od strony szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cleo^ Re: Ulubiony zabytek w Radomiu IP: *.ats.pl 19.11.01, 18:18 A ja jakos nie mam swojego ulubionego zabytku w Radomiu, chociaz zyje w tym miescie juz troszke czasu... Zacznijmy moze przede wszystkim od tego, ze w Radomiu jest bardzo malo takich zabytkow (mowie o tych architektonicznych). Wezmy sobie np. taka Katedre...robi wrazenie, ale brak jej (khmm... jak to ujac?) smaczku ? A w czym to sie w/g mnie przejawia napisze pozniej, bo nie mam teraz czasu na dluzsze refleksje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaboom Re: Ulubiony zabytek w Radomiu IP: *.radom.pl 19.11.01, 21:13 Gość portalu: Cleo^ napisał(a): > A w czym to sie w/g mnie przejawia napisze pozniej, bo nie mam > teraz czasu na dluzsze refleksje. No to wygon Vodera i napisz cos wiecej, mniemam ze to przez niego nie masz czasu :P A tak wogole to sie z toba zgadzam, Radom nie ma 'Zabytku' w pelnym tego slowa znaczeniu.. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvio Re: Ulubiony zabytek w Radomiu 20.11.01, 10:19 Ludzie chwalmy to co mamy a nie wybrzydzajcie. Wybrzydzanie to taka radomska cecha. A jest chociaż kościół i klasztor bernardynów. Nie jedno miasto nie ma tak starego zabytku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzykM Re: Ulubiony zabytek w Radomiu IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.01, 10:25 sylvio napisał(a): > Ludzie chwalmy to co mamy a nie wybrzydzajcie. > Wybrzydzanie to taka radomska cecha. A jest chociaż > kościół i klasztor bernardynów. Nie jedno miasto nie > ma tak starego zabytku. A kościół Św. Wacława? Przecież to jest najstarszy zabytek w Radomiu! Pozdrawiam, JerzykM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robo Re: Ulubiony zabytek w Radomiu IP: *.waw.cdp.pl 20.11.01, 11:54 Była kiedyś taka wąska kamienica w okolicy Wałowej, wolnostojąca. Niestety nie wiem czy jeszcze istnieje. Fajne zabytki są w Skansenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoma Re: Ulubiony zabytek w Radomiu IP: 195.136.251.* 20.11.01, 16:03 Cała ul. Piłsudskiego z przepiękmym zwidokiem na kościół garnizonowy z charakterystyczną bramką. Zwłaszcza na wiosnę, kiedy dziewa pięknie sie zielenią. No i oczywiście te kamienice, całkiem jak w starym Krakowie. Żeroma ze swoimi jednopietrowymi kamienicami się nie umywa (nawet po całkowitej wymianie asfaltu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Ulubiony zabytek w Radomiu IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 19:59 Gość portalu: JerzykM napisał(a): > A kościół Św. Wacława? Przecież to jest najstarszy zabytek w Radomiu! Tak. Idąc tym tropem można powiedzieć jeszcze o Piotrówce... ;-) Wacław zasługiwałby wg mnie na nazwę najstarszego gdyby nie dorwał się doń pewien Pan Konserwator (Zann? Mylę się?) i odbudował go... Hmmm... Romańska świątynia w gotyckim stylu :))) Pozdrav. PS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cleo^ Re: Ulubiony zabytek w Radomiu IP: *.ats.pl 21.11.01, 18:00 Ja tam wcale nie wybrzydzam, tylko stwierdzam fakt. W Radomiu praktycznie nie ma zbytkow, zwlaszcza takich, ktore sa warte obejrzenia np.przez turystow... O historii Naszego miasta wiem dosyc sporo (zwlaszcza o jego zabytkach), i to wlasnie pozwala mi stwierdzic, ze Radom pod tym wzgledem nie jest atrakcyjnym miastem. Kazdy jednak ma swoj punkt widzenia i swoje zdanie :) Jak juz wczesniej napisalam, radomska katedra robi wrazenie (jak wszystko co w pewien sposob zwiazane jest z gotykiem), ale takie sa zalozenia architektonicznej konstrukcji-monumentalnosc.W srodku jednak nie czuc ducha tego kosciola (moze dlatego ze nie jest on az tak stary ?)Inaczej jest z kosciolem O.Bernardynow, Sw.Waclawa, Sw.Jana...Az czuc powiew sredniowiecza (moze troche przesadzam, ale dla mnie jest roznica). Ciekawych jest tez kilka kamienic na ul.Zeromskiego, Pilsudskiego (czasem warto-choc nie zawsze bezpiecznie- wejsc i poogladac malowidla na sufitach klatek schodowych) Kosciol Garnizonowy mialam okazje ogladac na starych pocztowkach jeszcze jak byla to cerkiew..I wtedy zrobil na mnie wieksze wrazenie... Na rynku i w tamtych okolicach jest troche miejsc do robienia fajnych zdjec (ale strach sie pokazac w tamtych okolicach dziewczynce z aparatem). Nie wiem jak jest teraz w Muzeum Wsi Radomskiej, ale chata mojej babci po przeprowadce do tegoz muzeum wogole jest do siebie nie podobna, wiec na ten temat nie bede sie wypowiadac... Jest w Radomiu taki budynek, na ktory zawsze zwracam uwage kiedy jestem w poblizu...On mi sie podoba chyba najbardziej sposrod wszystkich budowli radomskich... Ale o tym nastepnym razem, bo znow nie mam czasu ;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edieale Re: Ulubiony zabytek w Radomiu IP: 80.249.0.* 03.03.02, 21:47 fara, bernardyni, cala rwanska i miasto kazimierzowskie, piotrowka Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Ulubiony zabytek w Radomiu 21.03.02, 08:48 zwłaszcza piotrówka !!! byłeś tam kiedyś czy tylko czytałeś. ja osobiście mam sentyment do okolic resursy, z dębem wolności. pałacyk biblioteki na piłsudskiego. jest jeden bardzo zniszczony pałacyk ( w zasadzie została połowa) na limanowskiego. zawsze jak przejeżdżam, to mi się serce kroi. och, gdybym był bogaczem.... Odpowiedz Link Zgłoś
malaki Re: Ulubiony zabytek w Radomiu 21.03.02, 10:38 czorny10 napisał(a): > zwłaszcza piotrówka !!! byłeś tam kiedyś czy tylko czytałeś. ja osobiście mam > sentyment do okolic resursy, z dębem wolności. pałacyk biblioteki na > piłsudskiego. jest jeden bardzo zniszczony pałacyk ( w zasadzie została połowa) > > na limanowskiego. zawsze jak przejeżdżam, to mi się serce kroi. och, gdybym był > > bogaczem.... A co ty chcesz od Piotrówki? Jest zaniedbana i tyle. Zreszta jak my dbamy o zabytki w ty mieście to już inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
remik2 Re: Ulubiony zabytek w Radomiu 21.03.02, 10:18 Mój ulubiony radomski zabytek to posłanka Danuta Grabowska. Podobno jak była w Egipcie na wycieczce, to sfinks na jej widok zawołał; "Mama!" :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś