martunia.z.wielunia
06.03.25, 19:39
Zdecydowanie powinnam opisać to, co mnie spotkało, bowiem to, co wydarzyło się tam, w tej piekarni, nie tylko wpłynęło na moje samopoczucie, ale wręcz na całą moją percepcję świata. A wszystko zaczęło się tak niewinnie, tak błaho, że byłam przekonana, iż nie mogło spotkać mnie niczego, co nie spełniałoby moich najwyższych oczekiwań. Jak mogłam przypuszczać, że coś, co wyglądało tak dobrze na zewnątrz, w końcu ujawni prawdziwe, nędzne oblicze?
Piekarnia, o której mowa, to miejsce, które z pewnością powinno być synonimem perfekcji, rzemiosła na najwyższym poziomie, prawdziwej sztuki piekarniczej. Oczywiście, już sama cena bułek zdradzała, że jest to zakład dla wybrańców, takich jak ja. Poczucie wyjątkowości, które towarzyszyło mi, gdy wchodziłam do tego świątyni smaku, było niemalże namacalne. Czułam, jak powietrze wypełnia zapach świeżego pieczywa, jak to wszystko lśniło, jakby to było właśnie dla mnie – prawdziwej koneserki wykwintnych doznań kulinarnych.
Miałam prawo oczekiwać doskonałości. Zatem, z pełnym przekonaniem o własnej wyższości, zamówiłam bułki, które miały być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kiedy odebrałam swoją paczkę, a pracownicy piekarni spojrzeli na mnie z lekkim podziwem – jak na klienta, który z pewnością zna się na rzeczy – nie miałam pojęcia, jak wielką katastrofę niosłam w rękach.
Kiedy otworzyłam torbę w zaciszu swojego domu, natychmiast poczułam, że coś jest nie tak. Bułki, te, które miały być symbolem najwyższego kunsztu, były… dziwne. Gdy przełamałam jedną z nich, poczułam, jakby moje ręce musnęły coś, co powinno być niezgodne z naturą samego pieczywa. Wnętrze – zakalec. Czym była ta substancja? Co to za czarna magia? Kiedyś ktoś mógłby pomyśleć, że to jakieś nieudane eksperymenty na poziomie kuchni molekularnej, ale ja? Ja wiem lepiej. To był po prostu brak szacunku dla moich oczekiwań!
Ale to nie był koniec tej farsy. Część bułek była… pusta. Zdecydowałam się na kolejny eksperyment – przekroiłam kolejną, licząc, że może tylko ten jeden kawałek był zły, że może reszta wynagrodzi mi to rozczarowanie. Ale nie. I znowu – pustka. Tylko wydmuszka, która miała wyglądać na bułkę, ale w środku nie było absolutnie nic. Chciałam krzyczeć. Płakać. Użyć całej palety słów, które mogłyby oddać ogrom tego oszustwa.
To była rzemieślnicza piekarnia. I to miało być pieczywo na najwyższym poziomie, dostosowane do mojego, wyrafinowanego smaku. A oni oszukali mnie w najprostszy sposób – zafałszowali rzeczywistość, serwując mi produkt, który – w moich oczach – był godny jedynie wyrzucenia do kosza. I nie chodziło tu tylko o sam smak. To była kwestia honoru. Mój honor został pogwałcony przez piekarzy, którzy, najwyraźniej, uznali, że mogę być zadowolona z bułek pełnych zakalca i pustych środka. Jak oni mogli?
Więc teraz, na tej ziemi, pełnej niedoskonałości, nie pozostało mi nic, jak tylko obiecać sobie jedno – nigdy więcej nie pozwolę, by ktoś inny ośmielił się podważyć moją wartość w tak brutalny sposób. Mam zbyt wysublimowane poczucie smaku, by ponownie pozwolić sobie na podobne traktowanie.