Dodaj do ulubionych

IgE cakowite a panel???

10.06.05, 16:01
Dziewczyny proszę was o pomoc raz jeszcze bo juz jestem zielona, a wizyta u
alergologa dopiero za pare tygodni. Pisałam wam wcześniej że małemu(8 mies.)
IgE całkowite wyszło 210 przy normie 66, dlatego robiąc specyficze liczyłam
sie ze wiele z różnych alergenów wyjdzie na+. A tu dziś odbieram wyniki i w
panelu wziewnym wszystko ujemne, w pokarmowym tylko alergia na mąkę zytnią.
Owszem ja nigdy nie sądziłam że moje dziecko ma skaze białkową (do 3 mies.
jadł normalne mleko, pediatra przeżuciła na nutrę, no bo moze skaza), ale inne
alergeny? No mówiąc krótko jestem pozytywnie zaskoczona, tylko jak to sie ma
do tak dużego wyniku IgE całkowitego?
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: IgE cakowite a panel??? 10.06.05, 17:15
      Kajaa dziewczyny pisały Ci już, że podwyższone IgE całkowite to może być objaw
      pasożytów. Czyli właśnie wtedy specyficzne nie wyjdzie... Sprawdzałaś wątek
      lamblii (pierwotniak), candida (grzyby) lub robaków? Celowo wymieniam Ci
      wszystkie trzy grupy pasożytów.
      • kajaa27 Re: sigvaris 11.06.05, 14:32
        Jasne pamiętam, bardzo na tym forum nam pomagasz, ale jak byś mogła w skrócie
        napisać jakie badania, a dokładnie co powiedzieć. Piszesz że zwykłe badanie kału
        nic nie da, czyli jak pójdę dp przychodni to mam powiedziedziec, że chce badanie
        na pasozyty, robaki i grzyby? czy tez wymieniać nazwami? Może to głupie co pisze
        ale jak przeglądałam wskazane przez ciebie wątki, to owszem jest dużo informacji
        ale nigdzie nie mogę znaleśc tej podstwowej: czyli idę, niosę kupkę i o co
        proszę, bo chyba jednak bedę to robić prywatnie, bo na moją pediatrę nie można
        liczyć, a nie chce sie z nią kłócić, bo mi mogą nerwy puścić. Pozdrawiam i
        dziekuje za pomoc
        • sigvaris Re: sigvaris 11.06.05, 15:37
          Pasożyty to 3 grupy:
          - grzyby - prosisz o badanie kału w kierunku grzybów
          - pierwotniaki w Polsce występuje lamblia - prosisz o badanie kału w kierunku
          lamblii (jeśli bywacie w krajach egzotycznych można rozszeżyć to badanie, o
          ameby ale nie znam szczegółów).
          - robaki - (powszechnie właśnie o nich mówi się "pasożyty", choć to jak widzisz
          1/3 tylko pasożytów). Prosisz o badanie w kierunku pasożytów, choć wiesz, że
          sprawdzą tu tylko robaki.

Badania nie są miarodajne. Ale myślę, że przy takim IgE możesz prosić lekarza
          o skierowanie na te trzy badania kału. Poprosić też o czwarte badanie ogólne
          kału ( sprawdzić bakterie, czy np. nie ma tam gronkowca). To czwarte badanie
          nie dotyczy pasożytów, ale przy podwyższonym IgE lekarz powinien sprawdzić i to.
          Jak zrobisz badania, nawet jak nie wyjdą - daj znać.

Polecam wybranie takiego laboratorium w którym dopytasz: czy mają dodatnie
          wyniki testów Elisa (czyli wykrywają lamblię!)? czy często mają chorych na
          lambliozę? Jaką metodą szukaja lamblii, czy tylko testem czy jeszcze sprawdzają
          mikroskopowo (lepiej obie metody, bo to też świadczy, że wiedzą że test Elisa
          jest zawodny).
          W przypadku grzybów też dopytaj, czy szukają grzybów mikroskopowo? I jak długo
          się czeka na wynik? Jak krócej niż 2 tygodnie... Niedobrze. Poproś, żeby Twoje
          próbki w kierunku grzybów stały 2 tygodnie. A potem niech dadzą wynik.

"Kał" na robaki prawie nigdy nie wychodzi. Ale próbuj. Jak nic nie wyjdzie
          będziesz się zastanawiać co dalej? I dasz znać.
          • kajaa27 Re: sigvaris 13.06.05, 15:47
            Sigvaris, dziekuję za informcje ale jeszcze cie pomęczę. Własnie dzwoniłam do
            przychodni i powiedziano mi, że wyniki z kału na :lamblie, pasozyty i bad.
            ogólne kału, będą już na drugi dzień. szybko? Tylko nie wiem bo nigdy jeszcze
            nie badałam dziecku kału czy muszę zaniść świeżą kupkę z rana czy moge np.
            wziaśc próbkę wieczorem i zanieść rano? i jeszcze jedno pani powiedziała, ze
            opócz tego badania z kału robią w kier. lamblli jeszcze test w czwartki, to
            wynik jest nastepnego dnia czyli w piątek. Problem w tym, że ta kobitka w
            przychodni za duzo nie wie, nie wiedziała nawet jak sie ten test nazywa. Czy
            mogłabyś mi napisć czy wynik testu Elisa moze być już na drugi dzień i na czym
            polega wykonanie tego testu?
            • sigvaris Re: sigvaris 14.06.05, 01:00
              Niestey nie wiem. Nie potrafię Ci pomóc. Wiem, że test Elisa jest niewiarygodny
              i ponieważ jest niewiarygodny nigdy nie interesował mnie bliżej mechanizm tego
              badania.. Nie potrafię tu nic...więcej. Ani czy jest juz następnego dnia, ani
              na czym polega. Chyba na badaniu antygenów, ale nie wiem... Przepraszam.

To w czym mogę choć odrobinę pomóc. Żebys nie traciła pieniędzy na daremno:
              Żeby dopytać w tym laboratorium, czy maja (miewają) chorych na lambliozę!? Jak
              często? Jesli nie miewają

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka