Dodaj do ulubionych

UWAGA Bebilon-ważne

23.11.06, 11:23
Właśnie w "dniu na żywo" na tvn24 powiedzieli że inspektorat sanitarny
wstrzymał sprzedaż partii bebilon, gdyż istnieje podejrzenie ze wywyluje
grozne zatrucie. Szczegolowe wyniki badan beda za 2 tygodnie. Producent nie
zamierza informowac matek, gdyz boi sie paniki jaka byla zwiazana z
corhydronem.
Niestety w tvn24 nie pdoali czy chodzi o 1, 2,3 ani czy o nenatal, czy pepti
czy normalny. Probowwalam znalexc linka w serwisach infromacyjnych, ale nie
moge. zainteresowane odsylam do tvn24
Obserwuj wątek
    • olamortel o to chodzi 23.11.06, 11:36
      wiadomosci.onet.pl/1438723,11,item.html
      • amwaw Re: o to chodzi 23.11.06, 11:47
        no cóż
        gif wstrzymał tą partię 17 listopada...
        • aniaania22 Re: o to chodzi 23.11.06, 11:52
          Chodzi o jedną partię (nie znam serii) Bebilonu Pepti 2 - pozostałe są w
          sprzedaży.Ania
      • kobitka22 Re: o to chodzi 23.11.06, 11:56
        Ja karmie Bebilonem pepti2 właśnie o tej serii jak podawali, mam tego zapas
        chyba z 10 puszek i co dalej ?? Nie podali zadnych konkretnych informacji.
        Mam przetac karmic dzieciaka ?? Nic jej nie jest, bynajmniej nic nie
        zauwazyłam.. Macie wiecej informacji na ten temat ??
        • kubasiorka Re: o to chodzi 23.11.06, 12:00
          Nie umiem wklejać
          www.gif.gov.pl/wstrz_w_obrot.html
          decyzja 36
          • amwaw Re: o to chodzi 23.11.06, 12:04
            A dokładniej:
            www.gif.gov.pl/pdf-y/WS/WS_2006-11-17-036.pdf

Jeżeli zaś chodzi o tvn24 to przesadzili- nastraszyli ludzi nie podając
            konkretów- tym bardziej, że decyzja jest z 17 listopada, więc nie jest to jakaś
            nowa wiadomość.
            • ulfa Re: o to chodzi 25.11.06, 20:52
              czy w związku z tym podajecie dzieciom bebilon pepti 2 z innej partii? Mnie się
              kończy ostatnia puszka i jutro muszę kupić nowe opakowanie. Receptę mam na 6
              puszek ww. bebilonu. Cóż, chyba wykupię tą receptę, bo co mam zrobić?
              • amwaw Re: o to chodzi 25.11.06, 21:01
                Podaje z innej partii.Dziecko ma się świetnie.Zero problemów żołądkowych.
    • amwaw Do moderatorek 23.11.06, 12:07
      Błagam, wrzućcie ten wątek gdzieś na górę bo zaraz pojawi sie 1000 podobnych
      wątków w którym każdy z osobna będzie tłumaczył o co chodzi z ta wstrzymaną
      partią...
    • modlicha81 Re: UWAGA Bebilon-ważne 23.11.06, 12:15
      ja daje mojemu małemu to mleko z tej partii i nic na razie mu nie jest!! Sama
      teraz nie wiem co o tym myśleć!!
      • amwaw Re: UWAGA Bebilon-ważne 23.11.06, 12:19
        Bo na razie jest podejrzenie, że mleko mogło być powodem zatrucia jednego,
        słowem JEDNEGO dziecka i oddano mleko z tej partii do analizy( skoro oczekiwanie
        2 tyg to pewnie będzie posiew).Na wszelki wypadek wtrzymano więc obrót tą partią.
    • sylwia2711 Re: UWAGA Bebilon-ważne 23.11.06, 12:29
      niepotrzebna panika i tyle
    • zona_mi wstrzymano sprzedaż bebilonu pepti2 - kiniamum 23.11.06, 13:31
      fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/wstrzymano-sprzedaz-partii-mleka-dla-niemowlat,820232,2943
      • zona_mi wstrzymano sprzedaż bebilonu pepti2 - nikusia221 23.11.06, 13:33
        cytuję mamę-majówkę:
        właśnie wróciłam od lekarza - byliśmy na szczepieniu i powiedziałam lekarce o
        tym Bebilonie. Ona od razu zadzwoniła do producenta wyjaśnić sprawę.
        Okazało się, że jakieś dziecko miało biegunkę, rewolucje żołądkowe i matka
        powiązała to z Bebilonem. producent, wstrzymał partię żeby zbadać mleko i mleko
        jest OK. Dziecko miało zwykłego wirusa i to było tym spowodowane a nie mlekiem!
        Sprawa w ogóle miała miejsce tydzień temu, a teraz trafiło to do wiadomości...
        nie ma się wiem czym martwić:)
        • 3anek Re: wstrzymano sprzedaż bebilonu pepti2 - nikusia 23.11.06, 13:40
          właśnie miałam skopiować tą wiadomość:) nie ma po co się denerwować - fałszywy alarm
          • ewa_mewa Re: wstrzymano sprzedaż bebilonu pepti2 - nikusia 23.11.06, 14:16
            Na pewno coś musi być na rzeczy bo nie wierze że taki wielki koncern wstrzymuje
            produkcje popularnego produktu tylko dlatego że jakaś matka zadzwoniła że
            dziecko ma biegunkę jeśli nie ma żadnego podejrzenia że powodem tego mógł być
            jakiś błąd w produkcji mleka.
            • amwaw Re: wstrzymano sprzedaż bebilonu pepti2 - nikusia 23.11.06, 21:46
              Mały szczegół- to nie koncern wstrzymuje, a Główny Inspektorat Farmaceutyczny.A
              GIF po ostatnich wydarzeniach z corhydronem(i zmianach kadrowych) jest
              delikatnie rzecz ujmując przerażony i woli być nadmiernie ostrożny niż znowu
              mieć problemy.I dobrze..
    • zona_mi bebilon pepti 2 wstrzymana sprzedaż wiosenna.anna 23.11.06, 14:53
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3751325.html

• ikaes Re: UWAGA Bebilon-ważne 23.11.06, 15:07
      A wiadomo, czy to dziecko zatruło się akurat Bebilonem? To jest mleko dla
      dzieci powyżej 5 miesiąca, wtedy dzieci jedzą już inne rzeczy, nie tylko mleko.
      Może zatruło się jakimś słoiczkiem, a może mama gotowała zupkę i jarzynki nie
      były ekologiczne. Nie można tak od razu mówić, że to Bebilon.
    • zona_mi Uwaga na bebilon pepti 2 Autor: zolwik51 23.11.06, 15:07
      Czytajcie na www.wp.pl wycofują z rynku pewną partię sprawdźcie

• zona_mi Re: UWAGA Bebilon-ważne Autor: iza.piecinska 23.11.06, 15:51
      wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=298611

• kiniamum Re: UWAGA Bebilon-ważne 23.11.06, 16:18
      jesli wycofuja, to nie bez powodu....
    • annakurda Re: UWAGA Bebilon Pepti 2 23.11.06, 16:19
      taka wiadomośc podano w FAKTACH tvn
    • zona_mi bebilon Pepti 2 - ważne!!!!!!!!! Autor: mila2712 23.11.06, 17:01
      dzisiaj w faktach na tvn o 16 podano informację o tym iż wydano zakaz
      sprzedaży tego mleka w związku z wystąpieniem zakażenia u 16 miesięcznego
      dziecka. problem z tym iż nie wiedzą o tym lekarze
      kochane mamy sprawdzcie to
      oglądajcie fakty o 19
      pozdrowienia

• edi77 Re: bebilon Pepti 2 - ważne!!!!!!!!! Autor: mila2 23.11.06, 20:51
        Jesli jakas firma wstrzymuje sprzedaz produktu, to nigdy nie jest to
        bezpodstawne, malo tego zakazenie moze dotyczyc tez innych produktow, albo
        innych partii. Do opini publicznej dostaje sie tylko to czego nie udalo sie
        zatrzymac w wewnatrz firmy. Wiem, bo pracuje w branzy spozywczej.
        Tez karmie dziecko bebilonem ale zwyklym bebilonem 2 i zmieniam mu na inne, z
        dwoch powodow: po pierwsz dziecku nie za bardzo smakuje(nie wiem czy chodzi mu
        o smak, czy brzuch go boli), po drugie nie mam zaufania do tej firmy.
        Nie chce siac paniki, tylko zachecam do spokojnego przemyslenia sprawy, jesli
        czyjes dziecko je zwykly bebilon, a nie aferowy pepti, dobrze sie po nim czuje
        i wsuwa az mu sie uszy trzesa, to nie ma sensu zmieniac na inne.
    • hoshi74 Re: UWAGA Bebilon-ważne 23.11.06, 17:34
      oto link:

wiadomosci.onet.pl/1438723,11,item.html
      • joanzac Re: UWAGA Bebilon-ważne 23.11.06, 20:10
        Ma ktoś jakieś nowe informacje???
    • zona_mi Bebilon - wątek autorstwa 1gonia 23.11.06, 20:30
      Co wiecie o Bebilonie? - Najnowsza afera

Napiszcie proszę - co wiecie bo za późno włączyłam wiadomości, a ja karmię
      moją córeczke BEBILONEM 2, zresztą mogą mówić o numerach partii ale ja nie
      trzymam opakowań po mleku dla dziecka więc nie sprawdzę. Ciekawe czy dotyczy
      to też Bebika.

• Re: Co wiecie o Bebilonie? - Najnowsza afera lidia23 23.11.06,
      19:53

Afera dotyczy Bebilonu pepti dla alergików

• Re: Co wiecie o Bebilonie? - Najnowsza afera ewcia1980 23.11.06,
      19:57

A o co chodzi??
      bo ja nic nie wiem a mojej córeczce podaje własnie bebilon pepti?????
    • zona_mi Bebilon - wątek autorstwa elle37 23.11.06, 20:32
      skazony bebilon
      elle37 23.11.06, 20:21

kolezanka mi powiedziala, ze chodzi o konkretna partie bebilonu pepti 2 na
      recepte, dziecko sie zatrulo, ale nie powaznie. tyle
      wiem, pozdrawiam.
      ps. dlaczego poprzednie pytanie o skazony bebiolon zostalo skasowane??????

• Re: skazony bebilon
      kiniamum 23.11.06, 20:23

zostalo przeniesione do watku wazne bebilon czy uwaga bebilon, zakreslony
      czerwonym ptaszkiem.
    • zona_mi S E R I A 202531 Bebilon Pepti 2 Autor: iljana 23.11.06, 21:49
      Data: 23.11.06, 21:47

Mój syn jadł to mleko i codziennie po kilka razy skarżył się że boli go
      brzuch. Dopiero dziś po wiadomościach skojarzyłam ten fakt z tym felernym
      Bebilonem P 2.

Nigdy wcześniej nie zgłaszał mi kłopotów z brzuchem.
      Zostały nam jeszcze 2 puszki z tej serii :(

* * * Tu mozna sprawdzać wstrzymywane i wycofywane leki i preparaty* * *

www.gif.gov.pl/wstrz_w_obrot.html

• iljana Re: S E R I A 202531 Bebilon Pepti 2 Autor: iljan 23.11.06, 21:59
        ok dzięki za przerzucenie :)

Napisałam post by w tytule była wyraźnie podana seria! bo tu w postach nigdzie
        jej nie widać :(

• ryba076 Re: UWAGA Bebilon-ważne 24.11.06, 10:58
      Czy podajecie dalej dzieciom Bebilon pepti (z innej serii), bo ja się
      zastanawiam nad zmianą wogóle firmy. Z tej felernej partii synek wypił ok 8
      puszek, teraz mam nowe opakowanie z innej serii (zakupione 8 puszek dosłowie
      dzień przed tą informacja), ale mam obawy mimowszystko.
      • karynk Re: UWAGA Bebilon-ważne 24.11.06, 11:18
        Inną serię BP2 podaję.
    • katinka Re: UWAGA Bebilon-ważne 24.11.06, 12:27
      A ja nie wiem co mam teraz o tym sądzić. Właśnie w ten weekend mój synek
      dostał okropnej biegunki, że wylądowaliśmy na ostrym dyżurze. Niestety pech
      chciał, że wczoraj rano wyrzuciłam tą puszkę bebilonu pepti 2, którą pił
      właśnie przez ostatnie parę dni i nie mogę sprawdzić numeru serii. Nie mam też
      pojęcia jakie terminy ważności miały poprzednie puszki bo przecież nikt tego
      nie kolekcjonuje. Rany, mam nadzieję, że ta biegunka nie była tym spowodowana!!!
    • misie15 Re: UWAGA Bebilon-ważne 24.11.06, 14:04
      Wczoraj dpoiero dowiedziałam się w wiadomościach o bebilonie. Mam dwóch synków
      i obaj jeszcze popijają bebilon pepti 2. Sarszy od zeszłego tygodnia ma bóle
      brzucha, biegunki a przez pierwsze 3 dni wysoką temperaturę. Młodszy miał
      podobne objawy ale mniej nasilone. Pediatra stwierdził w poniedziałek "wyraźnie
      chory brzuch" u starszego syna. Sama nie wpadła bym na pomysł że winą może być
      mleko bo przecież dzieci jedzą jeszcze inne rzeczy. Ale rzeczywiście kaszka na
      tym mleku ostatnio nie bardzo im smakowała. Puszka ma gwarancję do 08.2008.
      Wczoraj późnym wieczorem kupiłam inne mleko innego producenta. Zobaczymy co
      będzie się działo. Denerwuje mnie podejście firmy NUTRICIA która na swojej
      stronie chwali się że wszystko jest w najlepszym porządku bo testy mają dobre
      a odnotowali jeden jedyny przypadek reklamacji. Może ktoś wie jak zgłosić taką
      reklamację bo nie mam zamiaru tak zostawić tej sprawy.
      • pasodoble Re:do misie15 24.11.06, 14:12
        misie15 napisal:
        > Wczoraj późnym wieczorem kupiłam inne mleko innego producenta. Zobaczymy co
        > będzie się działo.

Mam pytanie, jakie mleko kupiłas zamiast Pepti 2? Zmieniłas mleko bez
        konsultacji z lekarzem? Jedyne mleko, ktore nadaje sie jeszcze dla alergików to
        nutramigen, ale przecież jest na receptę?
        • falasarna Re:do misie15 24.11.06, 15:00
          ja po odstawieniu od piersi próbowałam kilku rodzajów odżywek (humana, nan,
          bebilon, bebiko) zanim coś posmakowało, przypominam, że sensacje pojawiły sie
          tylko po bebilonie.
          kojarzono to z alergią i przepisano nam bebilon pepti, problemy sie skończyły po
          przejściu na nan h.a.
          • edi77 Re:do misie15 24.11.06, 20:30
            Nutramigen mozna kupic BEZ recepty, ale placi sie 100%, z recepta jest znizka o
            polowe.
            Pozdrawiam
            • pasodoble Re:do misie15 25.11.06, 00:03
              Nutramigen tak jak pepti niby mozna kupić bez recepty, ale chyba nie na własna
              rękę? To preparaty mlekozastępcze, o uzywaniu ktorych powinien zdecydować
              pediatra.
              • amwaw Re:do misie15 25.11.06, 08:23
                Żadnego nie można kupić bez recepty.Jest to niezgodne z prawem.Niestety część
                farmaceutów albo wystawia recepty farmaceutyczne(dozwolone prawem do wypisywania
                w przypadkach zagrożenia życia przez kierownika apteki), albo ma znajomego
                lekarza który im te recepty "dopisuje".
                • kiniamum nan ha czy humanna sl 25.11.06, 09:44
                  tez szukam zamiennika pepti... nie wiem co podawac dziecku.. stwierdzilam ze
                  najlepiej bedzie wybrac producenta ktory nie ma swojej fabryki w polsce i nie
                  spieprza tego.. podobno enfamilu sie nie robi (tylko dystrybuje) no i humanny..
                  ja mam w domu dwie puszki tego go.. i na pewno nie podam ich dziecku-a mialam
                  wlasnie przechodzic na dwojke.. tak jak ktoras z dziweczat wspomniala, ciekwe
                  ile wiadomosci ominelo opinie publiczna i zostalo zatuszowanych.. a swoja droga-
                  nie ma co w Polsce to juz chyba wszystko mozna spieprzyc.
                  • amwaw Re: nan ha czy humanna sl 25.11.06, 12:56
                    W każdym kraju można spieprzyć coś, natomiast nie w każdym kraju obywatele mają
                    tak negatywne podejście do swojej narodowości.Nie w każdym kraju też obywatele
                    tak panikują, że jak jedno dziecko w kraju zatruje się, a podejrzenie pada na
                    m.in na mleko to szukają mleka nie produkowanego na terenie danego kraju(niezłe,
                    na marginesie...).
                    To go..podaje mojemu dziecku od 6 mś (mówie o 2ce) i ma się doskonale.Ostatnie
                    doskonale tolerowane ma tw do 17.08.08.
                    Trochę rozsądku życzę...
                    • kiniamum Re: nan ha czy humanna sl 25.11.06, 13:41
                      dziweczyno to nie chodzi o rozsadek a o bezpieczenstwo wlasnego dziecka!
                      przypomniec sytuacje z corhydronem/ chyba nie musze... a wiesz ile rzeczy do
                      Twojej informacji nie trafia??? ja mam wolnosc wyboru i dla mnie od momentu
                      rozpetania tej afery bebilon pepti 2 to gowno i nie zmieni tego Twoj stoicki
                      spokoj.. i pozwol ze to ja bede decydowala o tym czy moje dziecko bedzie jadlo
                      produkowane w Polsce mleko czy zagranica... a Polska jeszcze troche a zaczne
                      sie brzydzic, bo to co jest tutaj wyprawiane wola o pomste do nieba... panuje
                      Ci rodzinne w wysokosci 48 zlotych czy Kaczynski jest Twoim dalekim
                      znajomym....????
                      • amwaw Re: nan ha czy humanna sl 25.11.06, 14:04
                        Bezpieczeństwo własnego dziecka bezpieczeństwem, a brak rozsądku brakiem rozsądku.
                        Bebilon (konkretniej jedna seria)jest WSTRZYMANY w obrocie ponieważ ktoś zgłosił
                        podejrzenie, że może być powodem zatrucia u jego dziecka.Sztuk jeden.Wstrzymany
                        do czasu przeprowadzenia badań.Tobie oczywiście nie przeszkadza to, że nawet nie
                        wiadomo czy jest szansa na to, że zatrucie spowodował w ogóle Bebilon Pepti- 1
                        seria, żeby nazwać cały produkt gównem, następnie drogą przeniesienia uznać, że
                        cała produkcja w Polsce jest gó..ana, Polska w związku z tym jest gó..ana i
                        trzeba nabywać tylko produkty zagraniczne bo te są na pewno cacy.
                        Talidomid pamiętasz?Z corhydronem była pomłka na szczęście jednej serii- w
                        talidomidzie cała produkcja była błędna.No, ale looozik- talidomid tylko
                        powodował nieodwracalne zmiany u płodu i np w Niemczech jest cała masa dzieci
                        bez kończyn.Shit-oni dopiero powinni się zastanawiać ile informacji do nich nie
                        dociera, powinni przestać kupować wszystkiego made in Germany, a w ogóle to
                        uznać, że w Niemczech wszystko spieprzą, a jak ktoś tak nie twierdzi to jest
                        kumplem kanclerza...
                        Dziewczyno-puknij się w głowę...
                        • kiniamum Re: nan ha czy humanna sl 25.11.06, 15:49
                          Ty naprawde pracujesz chyba na jakies rzadowej posadce, bo masz tak samo duzo
                          do powiedzenia jak oni.. brak slow...i proponowalabym raczej walnac murem w
                          glowe... demokracja! prosze, czlowiek nie moze wyrazic nawet swojego zdania-bo
                          Matka POLKA czuwa!!!!
                          • amwaw Re: nan ha czy humanna sl 25.11.06, 20:34
                            kiniamum -ja jestem po prostu farmaceutą i kieruję się rozumem w swoim
                            postępowaniu a nie histerią...
                      • jakw Re: nan ha czy humanna sl 25.11.06, 20:46
                        jeśli chodzi ci o bezpieczeństwo własnego dziecka, to nan ha się raczej nie
                        będzie nadawało - zdaje się, że nie daje się go dzieciom ze stwierdzoną
                        alergią; a skoro twoje dziecko wsuwało bebilon pepti to domniemuję, że ta
                        alergia została stwierdzona
                        PS
                        Rozumiem, że chadzasz za każdym razem na wybory?
                  • moreno500 Re: nan ha czy humanna sl 25.11.06, 21:03
                    > najlepiej bedzie wybrac producenta ktory nie ma swojej fabryki w polsce

tu jest napisane, że ta nieszczęsna partia bebilonu była produkowana w
                    Holandii. zanim obrzucisz nasz kraj g...em, warto coś na ten temat wiedzieć
                    fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/wstrzymano-sprzedaz-partii-mleka-dla-niemowlat,820232,2943
                    • kiniamum Re: nan ha czy humanna sl 25.11.06, 21:10
                      a widzicie, tego nie wiedzialam.. bylam przekonana ze bebilon produkuje sie w
                      Polsce i to wlasnie tu go spieprzono. w takim razie przepraszam za moje slowa w
                      kierunku tej marki.. co do innych poruszonych tematow.. Polska niestety juz nic
                      pozytywnego w moje zycie nie wniesie, nie wierze w ten kraj i zaluje ze tu
                      mieszkam (jakies 70 procent spoleczenstwa powie wam z bezsilnosci to samo).. a
                      co do wyborow., wogole mnie nie interesuja wydaje mi sie ze wiadomo z gory kto
                      wejdzie na stolek.. Polska to druga Rosja-tyle ze z paszportem Unii
                      Europejskiej.. Wystarczy podac przyklad swiadczen rodzinnych.. 48 zlotych
                      miesiecznie na dziecko, albo z laska "wyzebrane" 1000 czy 2000 becikowego.
                      Obled po prostu....
                      • moreno500 Re: nan ha czy humanna sl 25.11.06, 21:21
                        no tak, przykro, że tak myślisz, ja jakoś w nasz kraj wierzę, a na wybory
                        chodzę (mimo, że ciągle "moi" przegrywają). a jak tak wiesz, kto "wejdzie na
                        stołek", to powinnaś dorabiać przy sondażach przedwyborczych:)
                      • jakw Re: nan ha czy humanna sl 25.11.06, 21:29
                        kiniamum napisała:

> Polska niestety juz nic
                        > pozytywnego w moje zycie nie wniesie, nie wierze w ten kraj i zaluje ze tu
                        > mieszkam (jakies 70 procent spoleczenstwa powie wam z bezsilnosci to samo)..
                        > co do wyborow., wogole mnie nie interesuja wydaje mi sie ze wiadomo z gory
                        kto
                        > wejdzie na stolek..

No właśnie, pewnie z 70% ludzi narzeka, ale na wybory, gdy nadarza się szansa
                        na zmianę, fatyguje się mniej więcej (raczej mniej) połowa.
                        Powinnaś otworzyć pracownię sondażową - w kraju, gdzie gazety co kilka dni
                        publikują sondaże, zbijesz fortunę ;-)
    • bgoralska1972 Re: UWAGA Bebilon-ważne 29.11.06, 17:17
      Ja podałam w ubiegłym tygodniu mleko bebilon pepti II z innej parti z 19.09.2006
      i był ból brzucha i do dzis kupa ze sluzem. Dzis poszłam do apteki po mleko z
      innej seri. Dodame ze Lukasz pije duzo mleka
      • anettaa1 Re: UWAGA Bebilon-ważne 06.12.06, 14:15
        ja tez mam mleko z ta data,nie podawałam jeszcze???czy jakiemus dziecku było coś
        po nim???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka