Dodaj do ulubionych

uczulenie?

15.09.05, 23:14
Czy ktoras z mam miala przypadek aby maluszek dostal wysypki po soczku z
jablek?
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: uczulenie? 15.09.05, 23:48
      może dostać uczulenia po każdym soczku, dlatego najlepiej najpierw wprowadzać
      pojedyncze rzeczy, żeby wiedzieć co ewentualnie uczula.
    • aniabaw Re: uczulenie? 15.09.05, 23:50
      Moja lekarka dermatolog twierdzi że jabłko jest najbezpieczniejszym z owoców
      pod względem uczuleń. Może poszukaj innej przyczyny?
    • michalina7 Re: uczulenie? 16.09.05, 10:37
      Wszystko może uczulać. Syn mojej koleżanki ma alergie na marchew (składnik
      prawie wszystkich zypek). Uczulenie może też wystąpić gdy owoc wchodzi w reakcje
      krzyżowe np. z pyłkami roślin. Nie jestem uczulona na jabłka, ale na pyłki
      brzozy i w okresie jej pylenia po skosztowaniu jabłka dostaję wszystkich objawów
      alergii z wysypką włącznie. Brzoza pyli wczesną wiosną wiec ten wariant na
      chwilę obecną odpada, ale chciałam tylko zaznaczyć, że nie musimy być uczuleni
      na dany owoc/warzywo a mimo wszystko może on nam zaszkodzic.
      Mój synek jest uczulony na winogrona.
      Bardzo ostrożnie wprowadzaj wszystkie produkty. Pozdrawiam
    • magdalenamk Re: uczulenie? 16.09.05, 10:39
      moje dziecko dostawało wypypki po soku z jabłek, gdy ja go piłam a on dostawał
      z pokarmem. Świetnie naomiast toleruje soki gerbera, kiedy juz pije sam
      • aga03 Re: uczulenie? 16.09.05, 13:31
        Ja się zastanawiam czy zielone kupki jakie mój mały zaczął robić odkąd dostaje
        jabłuszko są właśnie alergią czy to tylko reakcja na coś nowego w diecie. Też
        usłyszałam od pediatry że jabłko rzadko uczula, no ale moze jednak u naszych
        maluchów coś jest na rzeczy???
    • ma_gra Re: uczulenie? 17.09.05, 20:26
      Dziekuje za podzielenie sie doswiadczeniami a i sama teraz wiem,ze to napewno
      bylo z powodu soku jablkowego.Dwa dni bez soczku i krostki znikaja.Dodam ,ze
      sama robilam ten soczek,wiec pewnie gerber jest bezpieczniejszy.
      Pozdrawiam
    • 1g18 Re: uczulenie? 17.09.05, 23:48
      To moja mała była chyba najlepsza....., bo po pół łyżeczki (5 miesiecy)
      przetartego jabłuszka dostała 40 stopni goraczki i bóli brzuszka, przeszło jej
      dopiero na drugi dzień po wymiotach. Róznie więc dzieci mogą reagowac na
      bezpieczne owoce! Pozdrawiam. G
      • nowajulka Re: uczulenie? 21.09.05, 22:54
        Mój syn tak zareagował na..........rybę.................
        • pasik Re: uczulenie? 22.09.05, 10:55
          Ocxzywiście że jabłko może uczulać. Z ostatnich badań wynika że coraz wiecej
          dzieci uczulia się na dotychczas" bezpieczne" warzywa i owoce - marchew i jabłko.

Kombinuj dziecko moze reagować na świeży sok z jabłek negatywnie
          ..z butelki moze być ok.
          Istnieją zależności między odmianami jabłek- papierówki najczęsciej nie
          uczulają, jabłka poźno jesienne tak.

Moje dziecko w wieku ok 3 lat b.uczuliło się na jabłka
          .Nie mogł zjeść surowego ale zapiekane bądź w formie jabłecznika wsuwał
    • kruffa Re: uczulenie? 22.09.05, 11:47
      Moja córka dostawała wysypki po soczku gruszkowym Hippa, w którym był sok jako
      dodatek. Same gruszki i soki tej firmy nie zawierające soku nie szkodziły.

Kruffa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka