Dodaj do ulubionych

gcc vs. C++

13.12.05, 21:16
dopiero zaczynam przygode z C++, a niestety nie posiadam zadnego compilatora
tego jezyka a jedynie gcc. mam wiec pytanie do wtajemniczonych jakie sa
roznice miedzy tymi jezykami oraz gdzie mozna takie informacje znalezc.
tomek

ps. o google juz sluszalem :-))
Obserwuj wątek
    • al-ki Re: gcc vs. C++ 13.12.05, 21:33

Nie jestem programistą c++, ale zawsze wydawało mi się, że gcc jest kompilatorem
      tego języka...
      • kinemator Re: gcc vs. C++ 13.12.05, 21:38
        > Nie jestem programistą c++, ale zawsze wydawało mi się, że gcc jest kompilatore
        > m
        > tego języka...
        A nie przypadkiem C. Do c++ jest chyba g++
        • al-ki Re: gcc vs. C++ 13.12.05, 21:51

Być może :) Ale napewno ani gcc, ani g++ nie są językami programowania :)

Nie jestem programistą, jedyny program jaki napisałem w c, to "Hello world!!!"
          :)
        • smutas Re: gcc vs. C++ 13.12.05, 21:55
          WOW - szybko dzialacie :-) wiec dalej: jezeli compilujac program napisany
          skladnia C++ gcc wywala bledy syntax'u jakie polecenie odpali g++ ???
          tomek
          • tswiercz Re: gcc vs. C++ 13.12.05, 22:13
            g++ :-)
            albo ja nie zrozumiałem o co chodzi
            • tswiercz Re: gcc vs. C++ 13.12.05, 22:16
              aha, dodam, że na gcc (g++) mam skompilowanego całego linuxa i wszystko co
              piszę, kompiluje właśnie w tym. No poza momentami kiedy piszę w Visualu C++, ale
              standardowe funkcje kompilują się i tu i tu.
              • tswiercz Re: gcc vs. C++ 13.12.05, 22:19
                Nie, źle to określiłem. Standardowe tzn nie bibliotecze, bo wiadomo, że (chyba)
                nie ma np GTK pod windowsem, a z drugiej strony nie ma czegoś pod Linuxem.
                Innaczej też się tworzy wątki itp. ale to już bardziej różnice wynikające z
                systemu/bibliotek niż kompilatora.
                • al-ki Re: gcc vs. C++ 13.12.05, 22:26

Tak dla ścisłości - kompilujesz programy dla linuksa czy dla windowsa? W którym
                  systemie tworzone?

Ja tu juz więcej się nie wypowiadam, bo nie jestem w stanie :/
                  • al-ki eeeeeee 13.12.05, 22:31

To pytanie do smutasa było :)
                  • smutas Re: gcc vs. C++ 14.12.05, 02:43
                    hhhmmm podajac za prawdziwymi coderami - mozna co sie chce np. tworzyc na
                    UNIX'ie po winde Mac'a itp...
                    co do mnie to jak narazie studiuje "C++ Unleashed", czyli proscizny jak dla np.
                    Kell'a :-/ i w tych prosciznach mam kolejny problem, ladnie kompiluje mi sie
                    poleceniem gcc a sypie sie pod g++. dziwne bo to ksiazkowe przyklady pisane pod
                    C++ ??? zdurnialem do reszty :-(((
                    smutas pozdrawia
                    • kell99 Re: gcc vs. C++ 14.12.05, 04:09
                      gcc (albo cc) to kompilator c, g++ to kompilator c++
                      jaki blad masz dokladnie? wklej najlepiej kod (o ile nie jest dlugi) i blad.
                • kell99 Re: gcc vs. C++ 13.12.05, 22:29
                  jest gtk pod windows i imho mozna generowac kod pod windows uzywajac gcc.
                  imho cc, g++ i gcj sa czescia calego pakietu = gcc

nawet mam ochote zaczac przepisywac czytnik forum na gcj + java-gtk ;)
                  • al-ki Re: gcc vs. C++ 13.12.05, 22:33

Ja Ci cały czas kibicuje z tym czytnikiem :)
                  • tswiercz Re: gcc vs. C++ 13.12.05, 22:49
                    ale gtk było czytso przykładowe.
                    btw jak czytasz dane z forum?
                    przez analizowanie html'a czy masz dostęp do bazy?
                    • al-ki Obstawiam dostęp do bazy :) <nt> 13.12.05, 23:09
                      • kell99 Re: Obstawiam dostęp do bazy :) <nt> 13.12.05, 23:24
                        nie mam dostepu do bazy, wiec wczytuje html ktory przerabiam do xml. nie wiem
                        nawet czy moglbym miec dostep bezposrednio, w co watpie, bo calosc wyglada IMHO
                        na jsp ktore komunikuje sie z serwerem ktory dopiero ma bezposredni dostep do bazy.
                        problemem jest predkosc - wczytanie ~10 watkow ze wszystkimi wiadomosciami
                        zajmuje od 10sekund w gore. rozwiazaniem byloby wczytywanie kilku watkow
                        jednoczesnie, co nie jest az takie trudne do zrobienia.

w 2ga strone komunikacja odbywa sie IMHO rowniez przez jsp, ale jako, ze widac
                        forme ktora jest wysylana nie sadze by dodanie mozliwosci wysylania wiadomosci i
                        logowania sie byla skomplikowana.

jezeli sie myle, a istnieje latwiejszy sposob to bardzo czekam na jakies
                        komentarze! problem obecnej wersji jest, ze zmiany w html (na razie nie bylo
                        zadnych) beda wiazac sie z modyfikacja programu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka