Dodaj do ulubionych

nabiał - od czego zacząć ?

11.10.05, 12:38
kochane,
na pewno bylo juz o tym, ale ja imbecyl komputerowy nie potrafie znalezc
linku. A chodzi mi o nabial - od jakich rzeczy najlepiej zaczac wprowadzanie
i prowokacje u 13-miesiecznej alergiczki. Prosze napiszcie, jakie macie
sprawdzone firmy i produkty, ktore zawieraja jak najmniej konserwantow,
polepszaczy itp itd. Czy jest jakis jogurt naturalny w ktorym nie ma mleka w
proszku?
Poradzcie cos prosze
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: nabiał - od czego zacząć ? 11.10.05, 14:39
      Biojoguretta Magdy nie ma sztucznego mleka.poza tym na początek warto spróbowac
      żóte sery - najlepiej miekkie : mozarellę........
      • kamiss11 Re: nabiał - od czego zacząć ? 11.10.05, 18:49
        ja też mam 13 mies. alergiczkę i podałam jej owsianke z jogurtem i gruszkami
        Gerbera i ... nie wiem jakim cudem jest ok. najpierw dałam jej 3 łyżeczki,
        poczekałam tydzień, nic złego się nie stało. znowu dałam, tym razem 3/4 słoika
        (a to jest duży słoik) , odczekałam tydzień i nic. wszystko w porządku.
        ostatnio dostała kanapeczkę z odrobiną serka topionego i też ok. ale kaszki
        mleczno-ryzowe i desery mleczne odpadają.
    • kruffa Re: nabiał - od czego zacząć ? 12.10.05, 06:23
      Wprowadzanie nabiału zaczyna się od masła klarowanego - musisz zrobić sama np. z
      masła Łaciate czerwone. Nejlepsze jest masło, które produkują niestety tylko w
      Bielsku Białe - 85% tłuszczu.
      Jak po klarowanym nie będzie żadnych objawów - dajesz masło. Jak będzie ok.,
      pierogi leniwe - najlepiej z sera zrobionego samemu w domu z mleka od krowy.
      Wtedy masz pewność, że uczulił ser, a nie chemia. Potem w kolejności jest biały
      ser nieprzetworzony, potem jogurt.

Kruffa
      • utka Kruffa 12.10.05, 08:28
        Dzieki Dziewczyny ogromne,

Kruffa,
        przepraszam, ze zawracam glowe, ale wydajesz sie byc dobrym i cenionym tu (i
        nie tylko tu) ekspertem od zywienia malych alergikow. Wiec jesli znasz jakies
        firmy, ktore produkuja 'bezpieczne' tj z minimalna zawartoscia konserwantow i
        innych uczulajacych rzeczy, produkty nabialowe dla dzieci, to bardzo bardzo
        prosilabym o wymienienie ich.

Ja podawalam malej juz maselko klarowane - kupuje maslo 82 % firmy Lako, ale
        niestety za kazdym razem to sklarowane wychodzi inne, wiec pewnie zawiera
        oprocz masla cos jeszcze. Mala po tym maselku jest ok. Nastepnym razem zrobie z
        laciatego. Jestem z Krakowa, ale niestety tego bielskiego masla tez tu nie
        uswiadczysz.

pozdrowien serdecznych moc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka