Dodaj do ulubionych

staphyloconcus aureus MSSA co to za dziadostwo ?

28.12.05, 12:38
w moczu Escherichia coli a w kale wyszło mojemu 2,5 miesięcznemu Adaśkowi
staphyloconcus aureus MSSA co to za dziadostwo ? Czy może dawać takie same
objawy jak alergia - biegunka, kolka, wysypka, ciemieniucha, ranki za uszami?
Obserwuj wątek
    • isma Re: staphyloconcus aureus MSSA co to za dziadostw 28.12.05, 13:31
      Gronkowiec zlocisty. Szczesliwie, wrazliwy na metycyline. Byc moze prezent od
      szpitala polozniczego, ale bardziej prawdopodobne, ze domowego chowu, wiec
      podatniejszy na leczenie.
      Reakcja na toksyny, wytwarzane przez gronkowca, moze byc podobna do typowej
      alergii.
      A na skorze tez ma tego gronkowca?
      • thefly79 Re: staphyloconcus aureus MSSA co to za dziadostw 28.12.05, 14:49
        Isma dzięki za odp. A jak stwierdzić czy na skórze ma też tego gronkowca? Bo
        badań żadnych pod tym katem nie robiliśmy.
        • isma Re: staphyloconcus aureus MSSA co to za dziadostw 28.12.05, 15:23
          Dermatolog na oko, bo przez internet to raczej trudne wink)). Ale u mojej corki
          to wygladalo tak, ze na nadkazonej przez gronkowca zmianie alergicznej w formie
          czerwonego liszaja pojawialy sie krostki, wypelnione zoltym plynem (przepraszam
          za dosadnosc opisu).
    • sigvaris Re: staphyloconcus aureus MSSA co to za dziadostw 28.12.05, 16:45
      Jest w Polsce kilka laboratoriów, które specjalizują si w "trudnych" bakteriach.
      Robią nawet autoszczepionki (skuteczniejsze od "ogólnych" antybiotyków). Nie
      trzeba tam skierowania, badania robi się prywatnie. Pewnie moga sprawdzić, czy
      coś jest na skórze (jeśli jest w kale).
      Podaję Ci namiary, które znalazłam na innym forum i zachowałam na swój
      ewentualny użytek:

(najlepiej najpierw zadzwonić i dopytać ich o szczegóły, poradzić się, pracują
      tam bowiem lekarze, nie zwykli laboranci).
      Kraków Instytut Mikrobiologii przy UJ, ul.. Czysta (naprzeciwko AGH, róg al.
      Mickiewicza). Koszt 162 zł
      - Laboratorium "ALAB" we Wrocławiu przy szpitalu klinicznym. Trzeba mieć
      skierowanie od lekarza. Wrocław ul. Chałbińskiego 4 ( Akademia Medyczna ).
      - Liliana Jeżowa, Poznań, ul. Włodkowiaka 34-mikrobiolog. Specjalistyczny
      Gabinet Mikrobilogi Pediatrycznej ul. Włodkowica 34 60-334 Poznań tel (0 61)
      867-33-89
      - Dorota Kostrzeńska, gabinet- Warszawa, ul. Inżynierska 1/17, naprzeciwko
      studia TVp, tel.0226192394-bakteriolog
      - Katedra i Zakład Mikrobiologii Lekarskiej Akademii Medycznej im Prof.
      Feliksa Skubiszewskiego, Lublin, ul. Chodźki 1 tel.0817405839-zajmują się
      leczeniem przewlekłych zakażeń gronkowcowych i paciorkowcowych, wykonują
      autoszczepionki.
      - Pracownia Mikrobiologii Sl. Akademii Medycznej ul. Medyków, Katowice- Ligota.
      • thefly79 Re: staphyloconcus aureus MSSA co to za dziadostw 29.12.05, 07:53
        No to was teraz zaskoczę. Wezwałam do domu na wizytę dziecięcego gastrologa,
        który notabene jest ordynatorem w jednym z okolicznych szpitali na oddziale
        dziecięcym. Jakież było moje zdziwienie gdy stwierdził , że te badania to o
        kant d... a dzidziuś jest zdrowy jak ryba. Bakterie wg niego wyszły z
        niewłaściwego pobrania, a jeżeli mamusia chce być spokojna to najwłaściwiej
        będzie zrobić ogólne badanie moczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka