Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc

10.02.06, 22:23
Kolejny raz prosze o jakakolwiek pomoc,mozeWy cos wymyslicie,bo ja naprawde
juz nie wiem z czego moje dziecko ma uczulenie!Po odstawieniu od piersi bylo o
wiele lepiej(przeszlam calkiem na nutramigen,juz od miesiaca nie karmie),bylo
swietnie-malutka zaczela spac,skora super,kupki tez itd,potem zaczelo sie
czasem pogarszac-raz lepiej raz gorzej,ale dawalam tez
witD3,fenistil,probowalam sinlac,potem,poniewaz nie potrafilam powiedziec na
kt,z tych rzeczy jest uczulona(mialam z tym problem juz jak karmilam piesia,m
in,dlatego pzestalam)wiec odstawilam po kolei wszystko,w tej chwili gdzies od
tygodnia dalam juz tylko kilka razy fenistil-z tego chyba nie ma
uczulenia?!ale na wszelki wypadek juz go nie daje.Teraz nie mam pojecia co
robic,podawac fenistil zeby zlagodzic obj czy nie dawac,nie mam pojecia na co
moze byc uczulona,bo jest wrecz gorzej,wiem ze to musi troche potrwac zeby sie
oczyscil organiozm z alergenu,ale naprade nie wyglada jakby mial taki
zamiar...z drugiej strony na uczulenie na nutramigen mi to nie wyglada bo je
go miesiac,wiec mysle ze teraz juz byloby caly czas zle gdyby to bylo to-a
jest tak-pare dni swietnie,pare dni gorzej,a ostatnie are dni caly czas
zielona kupka...Naprawde juz sie pogubilam,nie wiem co robic,nie wiem z czego
to jest??a nawet jeszcze nie zaczelam wprowadzac nic nowego,zanim to zrobie,a
przydaloby sie niedlugo,usze przeciez na starcie miec zd4owego szkraba bez
objawow bo to nie bedzie mialo sensu;/Zaczynamsie zastanawiac czy jesli to
pasozyty to moga dawac takie objawy same z siebie(odchody itd)???Pomozcie
,podpowiedzcie cokolwiek,moze w koncu wyjde z tego..zamieszania,Proszewink
Obserwuj wątek
    • magi32 Re: Prosze o pomoc 11.02.06, 22:15
      Wiem ze to dlugiecryingi nudne ale moze jednak ktos przebrnie?;/
      • aggula Re: Prosze o pomoc 11.02.06, 22:21
        hej, ale jak ta kupka (konsystencja itp) bo na nutrze kupki generalnie mają być
        zielone...
        Moja Mała co prawda uczuliła się na nutrę, zareagowała po tygodniu nagle z dnia
        na dzień biegunką i odmową jedzenia. Objawy były ewidentne. Córeczka koleżanki
        zareagowała po miesiącu bardzo ostrymi zmianami skórnymi i też fatalnymi kupkami.
        pozdrawiam, aga
    • animi1 Re: Prosze o pomoc 11.02.06, 22:19
      moze dobrym wyjsciem byloby sprawdzenie czy nie ma jakiegos pasozyta i posiew
      kału.
      • magi32 Re: Prosze o pomoc 11.02.06, 22:26
        Dziekuje!Robilam na razie 2 razy badania i niestety nic nie wyszlo,ale nie
        poddam sie tak latwo,bede jeszcze robic bo wiem ze nie tak latwo je zlapac na
        goracym uczynku;>a kupki tak zielone ale to nie wszystko,generalnie jest
        zle-skora,spanie,zwlaszcza spanie..usypiam ja praktycznie caly dzien i czasem w
        nocy,a moze to rzeczywiscie dowod na pasozyty,skoro tak bez powodu jakby sie
        moglo wydawac
        • animi1 Re: Prosze o pomoc 11.02.06, 22:29
          wiem ze posiewy maja trwac minimum 2 tyg. Może za krótko były robione? Mała mi
          sie budzi, muszę iść.
        • aggula Re: Prosze o pomoc 11.02.06, 22:46
          Niepokój nocny to może być sygnał (oprócz grzybków i innych cudów rzecz jasna)
          na coś co ją uczula. A jak przyrost wagi i apetyt?
          • magi32 Re: Prosze o pomoc 11.02.06, 22:56
            Posiew kalu...w moim miescie tylko sanepid moze zrobic takie badanie dzieciom
            do2lat!i moze je zlecic tylko lekarz rejonowy,ktory w to nie wierzy ale bede
            jeszcze prosic o skier.a prywatnie kosztuje to jakies200zl...wiec akurat posiewu
            jeszce nie robilam,a niepokoj jest dzienny raczej,tzn spi w nocy dlugo,zawsze
            wlasnie w nocy spala,w dzien wcale,to jest tak jakby wprost proporcjonalne do
            uczulenia>a ostatnio nawet w nocy mi nie chce zasnac jak sie obudzi przy
            jedzeniu,bo daje na spiocha,m.in.wlasnie dlatego ze jest malutka,ma 5mcy za
            tydzien a wazy ok5500...ok60cmwiec na wadze nie przybywa za dobrze i jewinkwedlug
            tabelki na mieszankach je tyle co noworodek 0-2tyg.....
            • aggula Re: Prosze o pomoc 11.02.06, 23:56
              Ja już dawno przestałam patrzeć na tabele znajdujące się an puszkach, bo bym
              zwariowała. Moja Mała wciąz je jak niemowlak, a ma prawie półtora roku sad((.
              Miśka trafiła do szpitala jak miała pięć miesięcy i poraziła wszystkich lekarzy
              i pielegniarki gabarytami - ważyła 5200... czyli mniej niż Twoje Maleństwo. Była
              i jest kutczakiem. Najważniejsze są regularne przyrosty, waż, zapisuj i
              porównuj, oczywiście bez obsesji - o co niełatwo wiem coś o tym.
              Też dokarmiałam małą w nocy przez sen, czasami teraz też próbuję, u nas to
              skutkowało przyrostami. Gram do grama i będzie kilogram!
          • magi32 Re: Prosze o pomoc 11.02.06, 22:58
            Aha mam bardzo wazne pyt.jak sprawdzic czy np bebilon amino uczula?kiedy jest
            raz gorzej raz lepiej,musialabym przejsc calkiem na BA?Nawet nie wiem jak z tego
            wybrnac,bo to jedyne wyjscie jakie teraz widze
            • aggula Re: Prosze o pomoc 12.02.06, 00:01
              Musisz poradzić się lekarza. Nasza lekarka nie miała wątpliwości, ze musimy
              przejść na BA - objawy były dla niej ewidentne.
              Wszystko zapisuj - ile zjadła mała, czy chętnie, jaka była kupka i ile, wysypki
              - wszystko. POkaż potem notatki lekarzowi i może podejmie decycję o próbie
              przejścia? Nie da się orzec o tym czy BA pomoże przed podaniem go dziecku.
              Zastanawiam się dlaczego jest raz gorzej, raz lepiej... moze to jednak nie
              jedzenie, tylko coś z otoczenia?
              obserwuj malucha i pisz, może coś wymyślimy
              jeśli masz dobrego lekarza to idź i pogadaj co zrobić, jak pomóc maluchowi
              pozdrawiam ciepło, Aga
              • magi32 Re: Prosze o pomoc 12.02.06, 11:29
                Bardzo,Bardzo dziekujewink)Tak naprawde to nie wiem ile wazy,3tyg temu
                bylo5200wwiec zakladam ze jest 5500,mam nadzieje,tez sie zastanawialam czy to
                nie wziewna al.ale te kupy..i bole brzuszka,podobno takie objawy sa tylkoz
                pokarmu,bo chyba na fenistil nie moze byc uczulenia?prawda??zreszta teraz juz
                jest caly czas zle,bardzo zle od jakiegos tyg.,a co do lekarza to hmm moja ,na
                moja sugestie BA powiedziala mi ze to jest dla dzieci z chora watroba...i wogole
                na inne schorzenia....wiec szukam dopiero lejkarza,bede prosic o
                skierowanie,Pozdrawiam!!
                • aggula Re: Prosze o pomoc 12.02.06, 13:54
                  Bóle brzuszka - z jedzenia, albo innych lokatorów.
                  Szukaj lekarza koniecznie, BA tylko dla dzieci z chorą wątrobą...
                  pozdrawiam, Aga
    • asmi7 Re:do magi32 12.02.06, 22:13
      Witaj Magi, jakiś czas temu rozmawiałyśmy tu, na forum, pamiętasz?
      Strasznie mi przykro,ze nie udało się Wam znaleźć przyczyny i męczycie się
      ciągle.
      U nas też niezbyt ciekawie - objawy skórne i z ukl. pokarmowego utrzymują się.
      Udało się jednak troszkę rozszyfrować patomechanizm tych wszystkich koszmarnych
      zmian - przyczyn jest kilka:
      - alergia pokarmowa (uczulenie na jajko i ziemniaki)
      - nietolerancja laktozy
      - candida.
      Trochę tego dużo (jestem przerażona i zmartwiona bardzo...), ale coś już
      przynajmniej wiadomo...
      Magi, nie poddawaj się, róbcie badania, szukajcie przyczyn, obserwuj.Wiem,
      żełatwo mówić, ale u nas jeszcze niedawno tez było tyle niewiadomych...
      Pozdrawiam Was serdecznie! Koniecznie napisz, co u Was!
      • magi32 Re:do magi32 12.02.06, 22:27
        Witamwinkpewnie ze pamietam,tez bylas nowa mama na forum i mialas robic
        badania...no i wyszla candida;/ja tez duzo zawdzieczam temu forum,nie wierze juz
        we wszystko co twierdza lekarze itd,za to wierze w udzial pasozytow w alergii i
        bede robic badania na ile starczy mi funduszy,do skutkuwinkCiesze sie ze chociaz
        wiesz jakie sa przyczyny cierpien Twojego Maluchawink)To juz duzo,powodzenia w
        walce z candidami i reszta zalogi!)Ps Czy nietolerancja laktozy znaczy ze
        dziecko nie moze pic mleka matki,bo zawiera laktoze,niezaleznie od tego co by
        zjadla?czy objawy skorne moga byc z nietolerancji l?I jak do tego doszlas ze to
        wlasnie To,tzn m. innymi??sa jakies badania na to,nigdy nie bralam tej opcji pod
        uwage,bo i tak mieszanki wszystkie hipoal.sa bez laktozy
        Pozdrawiamy!!
        • asmi7 Re:do magi32 13.02.06, 10:34
          Wiesz, Magi, my w końcu traflismy na badania do szpitala. Tam przebadano mojego
          synka bardziej kompleksowo.
          O nietolerancji laktozy wniosokować można z badań kału - ph i substancje
          redukujące (szczegółów nie znam, ale zajrzyj też tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=25407132&a=25415282 )
          Kazano nam zachować karmienie piersią, ale wprowadzić już marchewkę i coś tam
          jeszcze. Nie wiem czy objawem nietolerancji lak. mogą być wysypki, ale brzydkie
          kupki - na pewno tak.
          Mamy dużo leków. Podaję je z lękiem (w końcu to chemia i ingerencja w maleńki
          jeszcze organizm), ale i z nadzieją na poprawę. Leczymy sie w zasadzie od
          soboty a kupki są już dość ładne. Skóra taka sobie, ale obserwuję tendencje
          zmian w tą lepszą stronę... smile
          Muszę jeszcze pomyśleć o diecie przeciwgrzybiczej - o tym lekarka nie
          wspominałą a wiem, ze to chyba ważne.
          Musze kończyć , bo mały mnie wzywa.
          Buziaki dla Was!
      • magi32 Re:do magi32 12.02.06, 22:29
        Aha, nie martw sie!!Rzeczywiscie 3wrogow na raz to duze wyzwanie ,ale czy wiesz
        co bym dala zeby wiedziec to coTy?Trzymam kciuki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka