19.02.06, 21:29
Witam e-mamy! Mam 4 miesięcznego synka.Karmiłam piersią tylko miesiąc, potem Oluś jadł Nan 1, zaczęły robić mu się szorstkie policzki i zmieniliśmy mleczko na bebilon pepti. Teraz pediatra stwierdził, że możemy spróbować Nan h.a. ale znowu zaczyna sie cos pojawiać na policzkach. Szukam wszędzie na temat alergii i jestem już trochę zakręcona. Wiecie może czy atopowe zapalenie skóry jest powiązane z alergią na białka mleka krowiego? I jeszcze jedno: czy 4 miesięcznemu dziecku mozna zrobić jakieś testy alergiczne? Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • 111a4 Re: alergia 19.02.06, 21:56
      podajesz małemu cos innego do jedzenia oprócz tego mleka????moze cos go
      uczula.ja mam podobna sytuacja.mała miała skaze,na samym poczatku piłan nan
      ha,potem nutramigen,teraz bebilon pepti.lekarz stwierdził tez AZS.jetesmy pod
      kontrola alergologa.tam kazano nam wprowadzic diete eliminacyjna.czyli podawac
      po kolei poszczególne produkty,obserwowac czy wystepuje jakas reakcja.testów
      raczej małym dzieciaczkom nie robia.musimy tez szczególnie dbac o skóre
      julki.kapiele w oilatum,kremy z parafiny,elidel.jak narazie jest super.mała je
      tylko to co moze,powoli wprowadzamy nowe produkty,obserwacja itd itp...
    • lirio Re: alergia 19.02.06, 22:14
      Powrót do mleka Ha był zbyt wczesny. Idź do alergologa. Nie daj sobie wcisnąć
      sterydów do smarowania dziecka i wspomnianego Elidelu (skutki uboczne nie
      lepsze niż po sterydach - ten lek nie może być stosowany u dzieci poniżej
      drugiego roku życia!!! w USA uważany jest za rakotwórczy syf). Alergii nie
      leczy się smarowaniem, to daje efekt tylko wizualny. U tak małych dzieci nie
      wykonuje się testów. AZS jest powodowane przez alergeny, które dość trudno
      ustalić. Alergolog powie Ci co zmienić w domu, żeby ograniczyć alergeny. Nie
      dajmy się zwariować, kilka placków na skórze dziecka nie jest powodem do
      nadmiernego faszerowania go lekami, alergolodzy zalecają daleko idący spokój, w
      większości przypadków wszystko ładnie przechodzi z czasem przy zastosowaniu
      diety i eliminacji alergenów z otoczenia.
      • 111a4 Re: alergia 19.02.06, 22:25
        lirio czy mogłabys napisac cos wiecej o skutkach ubocznych elidelu?????nam
        pomógł.w ostatecznosci powiedział ze trzeba bedzie stosowac sterydy.ale do tego
        nie posunełabym sie.ale ze elidel taki straszny jak piszesz alergolog nie
        wspomniał nic.napisz prosze cos wiecej.
        • lirio Re: alergia 19.02.06, 22:34
          Mam w języku angielskim - generalnie jest podejrzany o rakotwórczość na
          podstawie badań na zwierzętach. Do chwili potwierdzenia lub odrzucenia tej tezy
          na ludziach, zaleca się wyjątkową ostrożność w stosowaniu i absolutnie nie u
          dzieci.
          Jak znasz angielski to wrzuć w wyszukiwarkę słowo Elidel - bardzo dużo wychodzi
          o rakotwórczości.
          www.fda.gov/CDER/drug/InfoSheets/HCP/elidelHCP.htm
          O szkodliwości Elidelu pisze ekspertka na tym forum:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=27227846&a=30419617
          Nam bardzo pomógł za suche łuszczące się zmiany krem Atoderm PP - krem
          pielęgnacyjny do nabycia w aptekach i internecie.
    • agusiaa1_mama_ignasia Re: alergia 19.02.06, 23:09
      polecam forum alergie na eDziecku

ja robilam testy z krwii mojmu 6-miesiecznemu synkowi i troszke mi one
      rozjasnily

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka