Dodaj do ulubionych

Porada zdrowotna potrzebna!

19.05.25, 20:57
Dobry wieczór. Zawsze podczytywałam jak większość, ale przyszła pora na login, ponieważ potrzebuję porady.
Sprawa może być dosc błaha, ale z racji tego, że jestem jeszcze przez tydzień poza domem to potrzebuje podpowiedzi.
Jestem alergikiem, z ukierunkowaniem na kurz i pyłki. Incydent alergiczny zdarza mi sien1-2 razy do roku, więc lekow na stałe nie biorę. Przed majówka miałam incydent (przeprowadzaliśmy się, był kurz i pyl) bardzo dużo kichania i kaszlu, przy największym kaszlu słyszalny swist (jednorazowo). Wzięłam 2 dni leki (mam bilant). W majówkę wykezdzalismy, zapomniałam tych lekow, ale zmiana klimatu chyba posłużyła, bo mimo tego, że zapomniałam lekow to przeszło. Ostatniego dnia.majowki natomiast mnie mocno przewiało, zwłaszcza głowę. Od tamtej pory glut w kardle, ścieka z zatok. Ratowałam się sinupretem i ibupromem zatoki. Pomogło, ale po tygodniu znów wróciło. Dalej ścieka po tylnej ścianie, laskocze w gardle, kaszlu nie mam, dopiero jak mocno coś.polaskocze. dodatkowo wczoraj wieczorem poszukam jakby wibracje przy oddechu, w gardle, jakby tam coś siedziało. Teraz na próbę jak biorę glenoki wdech i wydaech ustami, nic nie świszczy, nic się nienodzywa. Rano wzięłam lek na alergie. Ale nie wiem co dalej. Czy to coś poważnego? Czy takie uczucie jakby coś zalegalo w gardle, tchawicy, jest normalne?
Przepraszam za te głupie pytanie, ale nie chorowałam chyba z 10 lat, jestem na wyjeździe, z którego nie mogę wrócić wczesniej (praca). To dodatkowo mnie stresuje..
Nie mam goraczki, czuje się dobrze.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 20:59
      Laryngolog, choćby na wyjeździe.
      • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:01
        Laryngolog w kwestii zatok?
        • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:03
          No a kto?
          • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:05
            Też.mi się tak wydaje, że to zatoki, ale niepokoją mnie te dzienne odgłosy z gardła, tchawicy. To raczej nie płuca? Nie wiem co robić.
            • dekoderka Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:07
              Idź do lekarza.
              • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:13
                Pójdę, na koniec tygodnia wracam do domu, tam nawet w sobotę dostanę się i do internisty i do laryngologa. Może ciężko w to uwierzyć, ale tutaj mamy 10 km do miasteczka, do miasta jeszcze dalej i to tylko internista
                • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:14
                  login.naszybko napisa�a:

> Pójdę, na koniec tygodnia wracam do domu, tam nawet w sobotę dostanę się i do i
                  > nternisty i do laryngologa. Może ciężko w to uwierzyć, ale tutaj mamy 10 km do
                  > miasteczka, do miasta jeszcze dalej i to tylko internista
                  >
                  W odległość uwierzę spokojnie, ale że w mieście jest tylko internista...?
                  • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:20
                    Ponoć do laryngologa są zapisy, zazwyczaj 1-2 tygodnie (informacja z lokalnego forum na fb). Wolałabym iść do sprawdzonego u mnie w mieście.
                    O ile z tym glutem wytrzymam, to martwią mnie te odgłosy (dzwoniła.do siostry, ona też ma tak czasem, przy infekvji). Mam że zoba jeszcze ten Sinupret, ibuprofen zatoki, irigasin do płukania, tylko nie wiem, co mogę łączyć z Bilant
                    No i jestem z tych panikujacuch bardziej (na tapecie mam zapalenie płuc, rąk płuc, astma, Pochp)..... a to nie pomaga.
                    • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:22
                      login.naszybko napisa�a:

> Ponoć do laryngologa są zapisy, zazwyczaj 1-2 tygodnie (informacja z lokalnego
                      > forum na fb). Wolałabym iść do sprawdzonego u mnie w mieście.
                      > O ile z tym glutem wytrzymam, to martwią mnie te odgłosy (dzwoniła.do siostry,
                      > ona też ma tak czasem, przy infekvji). Mam że zoba jeszcze ten Sinupret, ibupro
                      > fen zatoki, irigasin do płukania, tylko nie wiem, co mogę łączyć z Bilant
                      > No i jestem z tych panikujacuch bardziej (na tapecie mam zapalenie płuc, rąk pł
                      > uc, astma, Pochp)..... a to nie pomaga.

Na to polecam psychologa, jak wrócisz.

Pewnie kompletna p...ła.
                      • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:22
                        taki-sobie-nick napisa�a:

> login.naszybko napisa�a:
                        >
                        > > Ponoć do laryngologa są zapisy, zazwyczaj 1-2 tygodnie (informacja z loka
                        > lnego
                        > > forum na fb). Wolałabym iść do sprawdzonego u mnie w mieście.
                        > > O ile z tym glutem wytrzymam, to martwią mnie te odgłosy (dzwoniła.do sio
                        > stry,
                        > > ona też ma tak czasem, przy infekvji). Mam że zoba jeszcze ten Sinupret,
                        > ibupro
                        > > fen zatoki, irigasin do płukania, tylko nie wiem, co mogę łączyć z Bilant

Wrzuć sobie w gugla "leki interakcje". Bardzo pomocna strona.
                      • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:26

>
                        >
                        > Na to polecam psychologa, jak wrócisz.
                        >
                        > Pewnie kompletna p...ła.

Psycholog by się przydał nam tutaj na miejscu 😀 trochę poza wszelką cywilizacją jesteśmy.
                        • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:27
                          Psycholog to by się w zasadzie przydał wszędzie, a kilku delegowałabym na to forum.
                          • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:28
                            Oczywiście mam na myśli DOBREGO psychologa - w moim rozumieniu.
                            • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:32
                              Taki-sobie-nick dziękuję za wsparcie. Trochę panikuję, ale nie lubię być daleko od cywilizacji. Jednak w moim wieku (40) szybki dostęp do lekarza jest bardzo ważny smile 😀 mam nadzieję, że tak jak piszesz, będzie to jakaś pierdoła a panika moja jest nieuzasadniona. Spróbuję jutro zadzwonić do laryngologa w tym najbliższym mieście.
                              • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:34
                                Ależ proszę.

Nie tak łatwo zdiagnozować sobie cokolwiek z pomocą dra Google`a, uwierz mi.
                                • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:34
                                  *prawidłowo zdiagnozować
                                • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:35
                                  Nie diagnozowałam.....
                                  • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:36
                                    A co? Tak się bałaś bezpodstawnie? Tym bardziej puknij się w łeb.
                                    • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:55
                                      sad 😞
                              • piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:40
                                > Jednak w moim wieku (40) szybki dostęp do lekarza jest bardzo
                                > ważny smile 😀 mam nadzieję, że tak jak piszesz, będzie to jakaś pierdoła a panik
                                > a moja jest nieuzasadniona.

O esu, jaki słaby troll...
                                • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 22:02
                                  piataziuta napisa�a:

>
                                  > O esu, jaki słaby troll...
                                  Nie jestem trollem. Słaby temat na trolowanie. Jestem spanikowana, z dala od domu i lekarza sad
                                  • turbinkamalinka Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 22:48
                                    login.naszybko napisa�a:

> piataziuta napisa�a:
                                    >
                                    >
                                    > >
                                    > > O esu, jaki słaby troll...
                                    > Nie jestem trollem. Słaby temat na trolowanie. Jestem spanikowana, z dala od do
                                    > mu i lekarza sad

Serio? Utknęłaś w górach w czasie zamieci?
                                  • madame_edith Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:36
                                    Jestes spanikowana, bo cie w gardle drapie? matkoboska...
                                    Bierz leki objawowe, a jak ci nie przejdzie do piatku to idź u siebie do lekarza.
                    • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:29
                      na tapecie mam...

Nie przesadzasz z drem Google?

• lillyinchains Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 23:21
                    Jest jeszcze koroner….

>
                    > > Pójdę, na koniec tygodnia wracam do domu, tam nawet w sobotę dostanę się
                    > i do i
                    > > nternisty i do laryngologa. Może ciężko w to uwierzyć, ale tutaj mamy 10
                    > km do
                    > > miasteczka, do miasta jeszcze dalej i to tylko internista
                    > >
                    > W odległość uwierzę spokojnie, ale że w mieście jest tylko internista...?
    • piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:16
      Mam tak od lat i żyję.
      • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:21
        Napiszesz coś więcej?
        • piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:37
          No jestem alergiczką, kilka razy zdarzyło mi się dusić z powodu roztoczy, z raz z powodu surowych skorupiaków. Katar mam 365 dni w roku, w kieszeni zawsze chusteczki, bo leje się mi z nosa jak wchodzę z zimnego dworu do ciepłego sklepu (albo odwrotnie w lato). Każdego poranka muszę odkaszleć porannego żółtego gluta.
          Proponowano mi leki, ale nie skorzystałam. Żyję tak od lat.

Niemniej, po tym jak cię przewiało, mogłaś się przeziębić (ja nie zwracam na takie rzeczy uwagi).
          • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 21:55
            Ten katar też mam przez wiekszość roku, z tym, że czasem to tylko zapachany noc, a czasem kicham non stop i leje się z nosa.
            Jak sobie radzisz, kiedy musisz np.posprzatac szafę z ubraniami? Dla mnie to najgorsze, co może być, odchoruje to zawsze, ale to czynność, której nikt za.mmie nie zrobi.
            Czy miałaś też takie świsty leciutkie?
            • piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 07:28
              Nie jest tak źle w mojej szafie, żebym się musiała specjalnie przygotowywać do sprzątania, ale załóżmy...
              1) wietrzenie - prawie cały czas wietrzę, jak jest brudno i świeże powietrze, to nie jest tak źle

2) są takie miejsca - u mnie wiejski domek po pradziadkach - że trzeba mieć po prostu w kieszeni leki antyhistaminowe, bo bez nich się udusisz. Są bez recepty.
          • szarmszejk123 Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 07:28
            Ty Ziuta, a gotowane skorupiaki jesz?
            :p
            Mój chłop alergik na roztocza nagle zrobił się bardzo uczulony na krewetki i że dwa tygodnie temu mało mi się nie udusił w nocy :p
            Dobrze, że miałam bentelan w domu, inaczej musiałabym go przez park wlec na pogotowie.

• piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 07:36
              Wszelkie skorupiaki jadam i surowe, i obrobione termicznie, ale z raz czy dwa (na tysiące przypadków) gardło mi spuchło.
              Za pierwszym razem to był homar, którego z krótko piekli - w środku miał surowe mięso.
              Ostatnio jak obiecałam dużą ilość surowych krewetek, to spuchły mi ręce. Ale ta reakcja na skorupiaki nie zawsze się pojawia - nie wiem od czego zależy.

Baj de łej, ostatnio mi wyszły czerwone swędzące plamy na powiekach i nie wiem który to kosmetyk mnie tak załatwił. :p
              • piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 07:36
                Obierałam nie obiecałam
                • szarmszejk123 Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 07:47
                  Mój chłop całe życie jadł i surowe i we wszystkich kolorach tęczy a z rok temu zaczął na nie reagować, najpierw delikatnie, trochę go drapało w gardle.. a teraz po ostatnich doświadczeniach, wychodzi na to, że wcale ich już jeść nie może... Bardzo to smutne dla niego, muszę przyznać...
                  • szarmszejk123 Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 07:52
                    Ps. Mnie jak wyszła swędząca plama pod okiem od niewiadomo czego dostałam taka magiczna maść na sterydach, która mi ekstremalnie wygładziła skórę w tym jednym miejscu:p nawt mejkap sie tam nie trzymał, spływało jak po kaczce:p
                  • piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 10:20
                    O to ja bym sobie owoców morza nie darowała tak łatwo. Skoro wcześniej wchodziły, to szukałabym opcji zresetowania się do ustawień defaultowych.
                    Skąd się właściwie biorą uczulenia?
                    Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, może ktoś wie?
                    • piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 10:26
                      Alergie mi właśnie wyszły w wynikach krwi, tak przy okazji.

Wyguglowałam immunoterapię! :p
                    • szarmszejk123 Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 10:29
                      Cóż, skorupiaki to niestety alergia krzyżowa z roztoczami. Jak już mu się porobiła, to chyba trudno to odwrócić:p
                      • piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 10:37
                        😳
                        Chcesz powiedzieć, że mnie to też może czekać?
                        Odmawiam! :p
                        • szarmszejk123 Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 10:42
                          Niestety tak, uważaj.
                          • piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 10:47
                            Będę ćwiczyć w takim razie swój organizm poprzez immunoterapię alergenową, czyli częste spożywanie. :p
                            • szarmszejk123 Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 10:51
                              Chłopu nie pomogło 😅 nie jestem pewna też, czy aby nie zaszkodziło właśnie:p
                              • piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 10:56
                                Ostatnio mi w sumie spuchło gardło, (ale tylko na chwilę) jak zjadłam po kolei: tatara z surowych angustynek, ceviche i sashimi z serioli. 🤔
                                Rzycie....
                                • szarmszejk123 Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:05
                                  Mój chlop pierwszy poważniejszy atak miał po zjedzeniu jednej takiej o. Nie wiem jak to się po polsku nazywa, zupełnie mi wypadło z głowy... Zjadł jedną jedyną z talerza córki i zaczął się podduszać.
                                  Potem co jakiś czas próbował jedna krewetkę tu jedną tam i czasem było ok, czasem drapanie w gardle i utrata głosu a ostatnio stwierdził, że raz kozie śmierć, robi ostatni test😅 szpital widzimy z okna, w razie czego go zatargam a w domu mieliśmy arsenał sterydów przywieziony z Włoch, więc ugotował swoje popisowe tagliatelle z krewetkami... Po pol godzinie zrobił się czerwony jak burak i zaczął mieć problemy z oddychaniem, więc go nafaszerował bentelanem i czekałam w pogotowiu, jeśli by nie pomógł.
                                  Wystraszył się na tyle, że chyba na jakiś czas mu tych testów wystarczy...
                                  • piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:16
                                    To langustynka właśnie!

Ogólnie to chyba im bardziej naturalny stan - czyli surowy skorupiak w pancerzu, tym większa reakcja alergiczna.
                                    Uczulają go te krewetki co są już obrane i różowe (obgotowane przed zamrożeniem)?
                                    Czy nie kupujecie, bo są mało smaczne?

• szarmszejk123 Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:22
                                      Niee, langustynka ma długie szczypce, to ma takie krótkie, kretyńskie rąsie :p
                                      Zapytałam czata, mówi, że to krewetki modliszkowe vel stonogi morskie... Ale to na pewno ma jakąś jeszcze nazwę po polsku 🤔
                                      • szarmszejk123 Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:27
                                        "Uczulają go te krewetki co są już obrane i różowe (obgotowane przed zamrożeniem)?"

No właśnie ugotowane ( aczkolwiek nie mrożone i nie obrane, tylko hermetycznie zamknięte z lodówki) go mało nie udusiły ostatnim razem:p
                                        Jeśli mamy( mieliśmy suspicious) wybór, to raczej świeże i właśnie myśleliśmy, że te ugotowane może jednak będą mniej uczulające... Nie były 😅
                                        • szarmszejk123 Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:28
                                          A ja też jestem dziwnym przypadkiem, bo uczulają mnie tylko małże z Taranto 😅
                                          Inne nie 🤷
                                        • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:29
                                          Ale mi trop zapodałyście. Też sporadycznie jem owoce morza i faktycznie, katar większy. Ale czy to może być taki objaw?
                                          • szarmszejk123 Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:36
                                            A tego, to nie wiem. Jeśli pierwszym objawem miałby być katar, to z pewnością nie zostałby zauważony, bo to generalnie jest stan permanentny u alergika na roztocza:p
                                          • piataziuta Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:40
                                            > Ale mi trop zapodałyście. Też sporadycznie jem owoce morza i faktycznie, katar
                                            > większy. Ale czy to może być taki objaw?

Katar od owoców morza? big_grin
                                            Nie.
    • lajtova Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 22:06
      "Zawsze podczytywałam jak większość, ale przyszła pora na login"
      • homohominilupus Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 10:58
        lajtova napisa�a:

> "Zawsze podczytywałam jak większość, ale przyszła pora na login"
        >
        >
        >

🤣
    • turbinkamalinka Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 22:39
      Słyszałaś o czymś takim jak lekarz? To nie jest postać z bajki
      • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 22:40
        turbinkamalinka napisa�a:

> Słyszałaś o czymś takim jak lekarz? To nie jest postać z bajki

Radziłabym może najpierw przeczytać wątek, zanim puścisz tego typu odkrywczą myśl.
      • taki-sobie-nick Re: Porada zdrowotna potrzebna! 19.05.25, 22:41
        turbinkamalinka napisa�a:

> Słyszałaś o czymś takim

kimś takim
    • nick_z_desperacji2 Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 00:18
      Przewiało Cię dobry tydzień temu, pewnie zatoki, i nadal żyjesz, tak generalnie to po prostu masz katar, więc do przyszłego tygodnia dożyjesz.
      świst pewnie od gluta w połowie drogi między nosem a gardłem. Nie rób sobie prób, testów, ani rozmyślań, jaki sprawdzony laryngolog przyjmie w sobotę, tylko się ciesz, że od zatok Cię głowa nie boli. Tak, łaskotanie i zaleganie w gardle to zupełnie standardowe odczucia przy gardle założonym glutami.
      • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 10:38
        Dzięki.
        Głowa bolała mnie wczesniej, miałam takie jakby prądy- silny ból przez 1 sekundę. Typowe dla przewiania.
        Nie panikowalabym z powodu kataru, choć zapchane zatoki i glut to nic przyjemnego. Przestraszyłam się tego furczenia w tchawicy.
        Z tego co piszecie, sporo z Was pracuje zdalnie, ja natomiast pracuję w terenie i często rzeczywiście mamy nocleg z dala od świata, ponieważ czynności jakie wykonujemy, też często są z dala od świata smile
        • homohominilupus Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 10:59
          No i w twoim wieku nie jest wskazane być z dala od lekarza. Natychmiast wracaj do cywilizacji.
          • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:04
            Ale po co ta złośliwość?
    • bezmiesny_jez Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:22
      >Jestem alergikiem, z ukierunkowaniem na kurz i pyłki. Incydent alergiczny zdarza mi sien1-2 razy do roku

Lol big_grin Jesteś alergikiem, masz alergię na pyłki, ale kichasz/kaszlesz 1-2 razy w roku? Mieszkasz na skalistej wyspie, gdzie nic nie pyli?
      • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:30
        Tak wyszło z badań. Ale nie dokucza na codzień.
        • bezmiesny_jez Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 11:40
          Czyli nie masz objawów alergii, ale z badań wyszła ci alergia? Na jakie pyłki konkretnie?
          • login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 12:03
            Przepraszam, w ktoŕym miejscu napisałam, że nie mam objawów?
            Z badań wyszedl kurz, leszczyna, sosna np.

• login.naszybko Re: Porada zdrowotna potrzebna! 20.05.25, 18:38
      Udało mi się tutaj dostać do laryngologa. Zapalenie zatok plus refluks. Zgłaszałam bulgotanie i te dziwne odgłosy w tchawicy, to nic nie powiedziała.
      Krtani obejrzała dokładnie, tak głęboko wsadzała tski plastikowy patyk z kółkiem na końcu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka