Dodaj do ulubionych

Proszę o interprepację wyników!może coś widać?

29.03.06, 13:06
Chciałabym prosić Was abyscie przejrzały wyniki syna i wypowiedział
sie co do nich. Nie widział ich jeszcze gastrolog ponieważ Mały ma
mieć USG brzuszka w piątek a Pani gastrolog życzy sobie komplet
wyników.
synek miał robione badanie na posożyty -ujemny
posiew kału - ujemny
na grzyby - candida glabrata +++
oto jego inne wyniki IgA met.turbidymetrii 0,52 g/l
p/ciała a-transglutaminazowe IgA <2,0 RU/ml
AST 36/U/l
ALT 19/U/l
Zelazo w sur. 69/qg/dl
fosfataza alkaliczna 159/0 U/l
Wapń cał.w sur. 10,39 mg/dl
Fosforan nieorganiczny w sur. 4,9 mg/dl
Morfologia
Leukocyty 7,7 tys/ul
Erytrocyty 4,81 mln/ul
Hemoglobina 12,2 g/dl
Hematokryt 35,2 %
MCV 73 fl
MCH 25,3 pg
MCHC 34,7 g/dl
Płytki krwi 236 tys/ul
Limfocyty 53,6 %
Inne (Eo,Bazo,Mono) 7,8 %
Neurofile 38,6 %
Limfocyty 4,1 tys/ul
Inne (Eo,Bazo,Mono) 0,5 tys/ul
Neurofile 3,1 tys/ul
RDW-Cv 15,8 %
PDW 15,5 %
MPV 8,1 fl
PCT 0,191 %

mały dostaje Nystatyne i wprowadzam dietę bezmleczną(tylko jogurty) bez
cukrową
może na swoim przykładzie możecie dać jakąś wskazówkę czy szukac dalej.

Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: Proszę o interprepację wyników!może coś widać 29.03.06, 13:30
      Lamblie?
      Brak wyniku, chyba, że ukryte pod słowem pasożyty.Ale standartowo badanie na
      pasożyty nie obejmuje lamblii.
      O candida glabtrata chyba już wiesz. Jeśli jest w przewodzie pokarmowym, trzeba
      baczniej przyjrzeć się sprawie strefy intymnej (koniecznie u mamy dziecka). Mam
      nadzieję, ze badania w kierunku grzybów nie były robione w czasie podawania
      nystatyny. Badań na lamblie tez nie robi sie w czasie podawania antybiotyków
      (nystatyna jest antybiotykiem) - trzeba odczekać 3 tygodnie po zakończeniu
      antybiotykoterapii.
      O badaniach krwi- są lepsi.
      • bosgosia Re: Proszę o interprepację wyników!może coś widać 29.03.06, 15:22
        właśnie zaniosłam jego kupkę bo miał bordowe i białe niteczki+śluz wynik
        ujemny, zrobią jeszcze z tej próbki na krew utajoną. dosłownie nie wiem co
        robić, badanie na grzyby były przez podaniem Nystatyny, kazała dawać 14 dni i
        zrobić badanie kontrolne zaraz po odstawieniu Nystatyny czy tak sie robi? czy
        należy odczekać , jesli tak to ile dni?

twierdzą ze te badanie na pasozyty lamblie też mają włączone, co zrobić inną
        metodą ?
        • sigvaris Re: Proszę o interprepację wyników!może coś widać 29.03.06, 15:26
          Po nystatynie chyba Dziunia pisała, że grzyby można badać po 2 tyg,
          najwcześniej.

Nie wiem czy lamblie badać inną metodą. Bo nie chcę Cię narażać na koszty. A
          jeśli laboratorium jest słabe to nawet inna metoda nie pomoże.
          Masz jakiś wybór co do laboratorium, jakąś alternatywę?
          • bosgosia Re: Proszę o interprepację wyników!może coś widać 29.03.06, 17:41
            mam chyba dwa ; Sanepid i Szpital dziecięcy, z którego właśnie wróciłam bo
            zawiozłam próbkę nr 2 córki . Mikuśia niestety nie bo kupcia była rano a tą
            oddałam w przychodni gdzie sie leczymy.(laboratorium mają własne , jak pytałam
            to lamblie sporadycznie sie zdarzają czyli zapewne mało wiarygodne.
    • bosgosia Re: Proszę o interprepację wyników!może coś widać 29.03.06, 17:47
      przeczytała właśnie w innym wątku ,że podczas kuracji wziemnymi badania nie
      wyjdą, kurcze Ola dostaje wdychy na kaszel od czwartku(Berodual, Flixotide)
      psia krew

• sigvaris Re:Bosgosiu! 29.03.06, 18:33
        Ja przeczytałam w innym wątku, że u Was posiew kału wcale nie był ujemny!
        Stwierdzono m.in. gronkowca złocistego (to ten z końcówką aureus). Czy ja coś
        pomyliłam?
        • sigvaris Re:Bosgosiu! 29.03.06, 18:36
          Chodzi mi o ten wątek:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=39324808&a=39332416
          A może tam tylko wymieniono na co był posiew? Choć z drugiej strony piszesz,
          że coś wymieniono.
          • bosgosia Re:Bosgosiu! 29.03.06, 18:47
            mój (synka) posiew był ujemny nic nie wyhodowano, w tamtym watku wymieniłam dla
            mamy ,która pytała jakie bakterie badają w posiewie.
            • sigvaris Re:Bosgosiu! 29.03.06, 18:49
              ufff!
              • konwalijka1 Re:Bosgosiu! 29.03.06, 21:39
                Hej, hej..
                Właśnie dzisiaj odebrałam wyniki moich córeczek na lambię - u jednej pozytywny,
                a u drugiej negatywny. Obie są cały czas na inhalacjach (berodual, budesonid),
                tak więc wziewy tutaj nie przeszkodziły w wykryciu...U małej będę powtarzała to
                badanie.

Pozdrawiam ciepło
                konwalijka
                • agnieszka3613 Re:Bosgosiu! 29.03.06, 21:58
                  Czy Ty czasami nie jesteś z Bydgoszczy? Znalazłam Twój post na forum
                  regionalnym województwa kujawsko-pomorskiego. Jeżeli tak to odezwij się do
                  mnie, bo może mogłabyś mi pomóc w jednej sprawie.
                  Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka