Dodaj do ulubionych

do dziunia

01.04.06, 00:22
Widzę ze jesteś więc mam pytanie, juz mi kiedys wyjasniałaś ale nie daje mi
to spokoju, chodzi o ocene kału na Candida. Wynik np. jeden plus: co
sie "widzi" w kale. Drożdzaki czyli jeden w polu widzenia, jeden co kilka pól?
A co na dwa plusy? Po prostu nie wiem jaka jest interpretacja.
Obserwuj wątek
    • dziunia_f Re: do dziunia 01.04.06, 09:42
      Chodzi Tobie o metode hodowlana, czy ocene mikroskopowa?
      W metodzie hodowlanej "wysiewa" sie okreslona ilosc kalu na podloze na plytke,
      sprawdza sie ile w danej probce jest bakterii z flory fizjologicznej, ile
      Candidy, ewentualmnych bakterii patogennych. Po wysianiu wzrost sprawdza sie po
      24 godz po raz pierwszy. Na plytce bakterie, drozdzaki sa widoczne w postaci
      "kropek". Kropek roznej wielkosci, koloru, morfologii. Te kropki to kolonie,
      czyli "potomstwo" z jednej komorki bakteryjnej czy drozdzakowej. Taka ocena to
      wlasnie ocena morfologiczna, kazdy drobnoustroj bowiem rosnie w okreslony sposob
      na okreslonym podlozu. Nastepnie okresla sie liczbe kolonii drozdzy, bakterii
      albo z calej plytki, albo z okreslonego pola, np. kwadrat 1x1 i przelicza sie na
      powierzchnie plytki z hodowla. W ten sposob ocenia sie czy ilosc przekracza
      norme, na ile ja przekracza, stad te plusy w wyniku, lub tez okreslenia "liczne,
      sredno liczne itd."
      Ocena mikroskopowa polega na przygotowaniu preparatu mikroskopowego z badanego
      materialu. Rowniez mozna zobaczyc bakterie, kazda innego ksztaltu, wielkosci.
      Np. E.coli to paleczka, gronkowiec to ziarniak. Candida ma komorki wieksze niz
      komorki bakteryjne, stad stosunkowo latwa ja odroznic od bakterii pod
      mikroskopem. Jesli sa jakies inne grzyby czy plesnie, czasem mozna zaobserwowac
      grzybnie. No i w ocenie mikroskopowej takze ocenia sie ile jest tych komorek w
      jednym polu widzenia, potem oczywiscie preparat sie przesuwa, zlicza sie
      drobnoustroje z kolejnego pola widzenia itd. I takze mozna stwierdzic, czy
      Candidy jest duzo, w normie itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka