Dodaj do ulubionych

menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową?

01.04.06, 22:12
Napiszcie mi dziewczyny jak wygląda menu dzieci w wieku ok. 8-9 miesięcy z
alergią na mleko. Szczególnie interesuje mnie jadłospis dzieci, które nadal
są karmione piersią. Ignaś ma 8,5 miesiąca i codziennie dostaje zupkę,
deserek owocowy i kaszkę ryżową na bebilonie pepti, pozostałe posiłki to
pierś na życzenie. Zastanawiam się czy nie powinnam kolejnego karmienia
piersią zastąpić czymś innym, ale nie mam pojęcia czym.
Obserwuj wątek
    • marriedka Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 01.04.06, 22:36
      U mnie to samo i też jestem ciekawa. Moja córeczka dostaje też zupkę, deserek i
      Sinlac wieczorem, reszta to pierś.
    • mika_p Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 02.04.06, 00:07
      Może wafel kukurydziany (dla odmiany po kaszce ryżowej) i sok do popicia? A za
      2 miesiące inne wafle, ze zbóż glutenowych.
      • ape_pol Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 02.04.06, 00:10
        pierwszy raz słyszę o takich waflach. co to dokładnie jest i gdzie można je
        kupić? czy podaje się je jako przegryzkę jak np. chrupki kukurydziane, czy
        można na ich bazie przygotować jakiś konkretny posiłek?
    • edyta_bo Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 02.04.06, 09:39
      ja mam Michałka - 8 m-cy, skaza silna. Poza tym co napisałaś gotuję mu rano
      kaszkę kukurydzianą (nie błyskawiczną a zwykłą do gotowania - 2 łyżki na
      szklankę wody), słodzę ją odrobinę a po kilku minutach jest ugotowana. Wtedy
      ścieram jabłuszko i łączę z kaszką - wychodzi ogromna i bardzo smaczna porcja.
      Pasuje do diety i M bardzo ją lubi. Polecam
    • ape_pol Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 04.04.06, 09:20
      podnosze, moze ktos jeszcze cos podpowie....
    • mama_emilki1 Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 04.04.06, 09:40
      Moja Emilka jest na Nutramigenie (alergia nie wiadomo na co), ale dodatkowo je:
      gruszki williamsa gerbera lub hippa, pije sok gruszkowy, kaszka ryżowa na
      nutramigenie, kaszka kukurydziana na nutramigenie, potrawka z ziemniakami i
      królikiem z hippa, brokuły gerbera, suszone śliwki gerbera, risotto z królikiem
      hippa - do wyboru.
      • elf1977 Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 04.04.06, 10:26
        Moja corka je o 8 kaszkę smakową (ryżową) na bebilonie pepti, o 11:30 obiadek
        ugotowany przeze mnie (je już :szpinak, buraczka, marchew, groszek, fasolkę
        szparagową, cukinię, seler, pietruszkę, mięsko), o 14 mleko, o 17 deserek ze
        słoiczka lub starte jabłko z bananem lub gruszką, o 20 mleko z 2 łyżeczkami
        kleiku. Daję jej też żóltko do zupki (już całe, wprowadziłam też cielęcinę),
        chrupki kukurydziane i biszkopty bezglutenowe.
        • dorothys Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 04.04.06, 17:49
          elf1977
          mam pytanko, skąd bierzesz te wszystki warzywka o tej porze roku (fasolka
          szparagowa, groszek, cukienię?)
          • elf1977 Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 04.04.06, 18:38
            Te warzywka biorę z mrożonek Hortexusmile) Zdrowe, sezonowe, prawie tak
            wartościowe jak sezonowe.
    • ilona54 Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 04.04.06, 10:23
      witam,
      moja mala jest rowniez uczulona na mleko,a oto jej menu...
      -rano piers
      -soczek-obojetnie jaki np jabl-dynia z Bobovity,jabl-march itp
      -obiadek-zupki wszelkiego rodzaju np mlode jarzynki z cielecina,jarzynowa z
      krolikiem ,itp....
      -deserek-wszelaki.....jabl-winog,suszona sliwka,jabl-gruszka,jabl-morela,itp...
      -wieczorem rowniez piers
      a pomiedzy posilkami herbatki,chrupeczki kukurydziane oraz wafle ryzowe
      Moja dzidzia ma juz 10 mies
      Pozdrawiam
      ilona54
    • zu2ha Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 04.04.06, 10:36
      Dziewczyny przecież dzieciom uczulonym na mleko nie wolno podawać niczego co
      pochodzi od krowy także cielęciny i wołowiny-to samo dotyczy matek karmiących.
      • wielorybka Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 04.04.06, 10:47
        bez przesady - jem cielęcinę i wołowinę i młodego nie wysypuje; to zależy od
        tego, czy jest uczulony na te mięsa czy nie; na pewno nie będę mu ich szybko
        wprowadzać, ale sama jem i nic sie nie dzieje (a wystarczy grzech w postaci
        parówki i dziecko mam w kropki)
        • elf1977 Re: menu 8-9 miesięczniaka ze skazą białkową? 04.04.06, 13:22
          To nieprawda, trzeba pomału wprowadzać cielęcinę, żółtko jaja i patrzeć czy nic
          się nie dzieje. Mała teraz nie reaguje alergicznie, ale nigdy dużej skazy nie
          miała. To zależy od nasilenia objawów.
    • ape_pol Re: do elf1977 04.04.06, 13:43
      napisz prosze jakie biszkopty podajesz swojemu dziecku i czy nie zawieraja one
      mleka?
      • elf1977 Re: do elf1977 04.04.06, 14:29
        Kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, sprawdzam skład, nie zawierają mleka.
        Sama też piekłam: trzy czwarte szklanki cukru mleka, 4 jajka razem się ubija,
        potem dodaje jedma trzecią szklanki mąki ziemniaczanej: probowałam, naprawdę
        smaczny, można pod przykryciem przechowywać parę dni.
        Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka