Dodaj do ulubionych

z czego inhalacje?

07.04.06, 12:52
wiem,że z leków,np. robiłam z pulmicortu,ale chodzi mi o domowe
sposoby,słyszałam też że robi się z lacidofilu,ale w jakim celu?chodzi mi o
inhalacje przy kaszlu przeziębieniu,aha oczywiście mam inhalator i o takie
inhalacje mi chodzi.
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: z czego inhalacje? 07.04.06, 13:06
      Mozna z rumianku. Ja robie z wodoroweglanem sodu, czyli sody oczyszczonej.

K.
      • jusytka Re: z czego inhalacje? 07.04.06, 19:32
        Jeśli masz na mysli nebulizator - dobrze by było podać zwykłą sól fizjologiczną
        - koniecznie przez maskę jesli dziecko ma katar. Jak kaszel jest suchy ja podaje
        berodual, jak mokry włączam wykrztuśny mucosolvan. Wszystkie te leki kupuje się
        w wersji do nebulizacji i podaje w okreslonych ścisle dawkach, co powinno być
        uzgodnione z lekarzem !!!
      • anettaa1 Re: z czego inhalacje? 07.04.06, 19:47
        a w jakiej proporcji ten rumianek i soda?
        • kerstink Re: z czego inhalacje? 07.04.06, 20:52
          No to mi zadalas zagadke. Rumianek, najlepiej liscie, nie w torebkach - taka
          gestsza herbatka - ale nie wiem. Soda - lyzeczka ?

K.
          • jusytka Re: z czego inhalacje? 07.04.06, 21:35
            Chcecie powiedzieć, ze coś takiego "pakujecie" do nebulizatora??? Tego typu
            inhalacje to mozna zrobić bez jakiegolwiek urządzenia - wystarczy nasypać do
            miednicy zioła zalać wrzątkiem i wdychać zakrywając głowę ręcznikiem ...
            Nebulizator, a zwykły inhalator to są rózne urządzenia ...
            • kerstink Re: z czego inhalacje? 07.04.06, 21:42
              Nie uzywam nebulizatora, jak rozumiem, ze to urzadzenie w przypadku astmy.
              Uzywam pojemnik, ktory do gory sie zweza, i w razie potrzeby napelniam go
              goracym plynem i w gorny otwor wciskam albo nos, albo otwarta buzie. Tak, tego
              typu inhalacje mozna robic pod recznikiem, ale wiesz jaka ta sol nieprzyjemna na
              buzi ?
              K.
              • jusytka Re: z czego inhalacje? 07.04.06, 22:13
                To wszystko jasne smile Pisząc o soli - miałam na myśli nebulizator, a nie
                inhalator, który ty masz i który ma zapewne autorka wątku.

Łukaszek 6,5 lat, Bartuś 5 lat
                • taptap Re: z czego inhalacje? 07.04.06, 23:22
                  jusytka napisała:

> To wszystko jasne smile Pisząc o soli - miałam na myśli nebulizator, a nie
                  > inhalator, który ty masz i który ma zapewne autorka wątku.
                  >
                  > Łukaszek 6,5 lat, Bartuś 5 lat
                  Nie tak zupelnie bo autorka watku tez musi miec nabulizator skoro robi inhalacje
                  z pulmicortu .
                  • jusytka Re: z czego inhalacje? 08.04.06, 19:00
                    Masz rację, to jak ona ma zamiar robic nim inhalacje z ziółek, któymi sie
                    zainteresowała?
                    • taptap Re: z czego inhalacje? 08.04.06, 20:08
                      Tez wydaje mi sie to dziwny pomysl ja jeszcze nie probowalam i nie mam zamiaru
                      szkoda nebulizatora smile.
            • kerstink Re: z czego inhalacje? 08.04.06, 07:24
              A tak mi jeszcze przyszlo do glowy, ze przy przeziebieniu (czyli katar tez) to
              oczywiscie lepiej zrobic taka inhalacje pod recznkikiem z rumianku lub tez
              innymi ziolami, tak ok. 10 minut. Tylko potem lepiej jeszcze przez chwile zostac
              pod recznikiem, bo buzia bedzie cala rozgrzana.
              Ale z sola tak nie radze.

K.
      • nowajulka Re: z czego inhalacje? 08.04.06, 09:45
        O ile rumianek nie uczula.
    • cubus1 Re: z czego inhalacje? 08.04.06, 11:14
      Nabulizacje przy przeziebieniu mozna robic ze zwyklej soli fizjologicznej
      (mozesz kupic w duzej 0,5 butli lub w malych ampuleczkach). Przy katarku
      pomocna jest maseczka.
      Osobiscie jednak uwazam ze jesli dziecko ma zapisany Pulmicort to musi byc
      astmatykiem.
      Zatem u takiego dziecka przy najmniejszych objawach nalezy dac lek
      rozszerzajacy oskrzela( np Berodual) i przeciwzapalny ( np Flixotide,Budesonit
      czy wlasnie Pulmocort)- jesli oczywiscie nie przyjmuje ich na stale.
      Jedynie to zahamuje dalszy rozwoj w zap. oskrzeli czy pluc.

U dzieci nie astmatycznych robi sie inhalacje wlasnie z soli fizjologicznej i
      Budesonitu ( przy kaszlu,wyraznych zmianach osluchowych) lub np. z Mucosolvanu(
      popularny syropek na kaszel).

Ale sa to leki na recepte, leki te musi dobrac pediatra, wyznaczyc dawkowanie.

Sama mozesz robic nebulizacje z soli fizjologicznej.
      Pozdrawiam
      • anettaa1 Re: z czego inhalacje? 12.04.06, 15:31
        ja oczywiscie mam na mysli nebulizator,a z ziółek myslałam,ze też można nim
        robić,jestem początkująca.a taki lek atrowent na co jest?A czy sól nie obdrapie
        jej,skoro to taki suchy kaszel?
        • ahaberla Re: z czego inhalacje? 12.04.06, 16:39
          witam
          Pulmicort nie jest tylko dla dzieci astmatycznych. Miesiąc temu moja niespełna
          dwuletnia córka przechodziła ciężkie zapalenie oskrzeli i właśnie Pulmicort
          dostała do inhalacji w nebulizatorze. ponadto zwykłą sól fizjologiczną
          podawałam i Budesonit. Oprócz tego mnóstwo innych leków przez tube wziewną.
        • jusytka Re: z czego inhalacje? 12.04.06, 18:05
          Sól fizjologiczną możesz podawać bez żadnych obaw, na pewno nie zaszkodzi. Jej
          zadaniem jest nawilżanie, co twojemu dziecku jest teraz potrzebne. Ja kupuje ją
          w aptece w ampułkach, jak zapewne wiesz dodaje sie ją do każdej inhalacji -
          jesli kaszel jest suchy i męczący - stosuje sie lek rozszerzający oskrzela np
          berodual, jak mokry - mucosolvan (ale nie syrop, tylko specjalny płyn do
          nebulizacji) - żadnych ziółek!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka