a.g.n.e.s1 28.04.06, 21:51 czy zaiwera sterydy? Kto się orientuje proszę pisać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marki0 Re: maść choelsterolowa 28.04.06, 22:44 jest dla małego babla najzupełniej bezpieczna i u nas sprawdza sie jak żadna inna jak dotąd /i dobrze bo nie jest droga/.Wypróbowałam już i lichtene i Alercco i Lipikar i Oilatum krem i wszelkie Balneum i wiele wiele innych i ona jak dotąd wypadła najlepiej. Tez sie jej bałam, cholesterol kojarzył mi sie z czymś zupełnie innym i nie do końca bezpiecznym.Lekarz mi tłumaczył że skóra składa się z kilku warst i jedna z nich to jakaś warstwa cholesterolowa.Zakłócenia w niej powodują poswstawanie wybroczyn wysypek itd. Wyrównanie jakby ilosci cholesterolu w tej warstwie powoduje wyleczenie skóry w dośc łagodny bezsterydowy sposób. Lekarz tłumaczył nieco zawile, ale ja to tak zrozumiałam.Poszperaj w pielęgnacji dziecka. Tam we forach z ekspertem widziałam sporo na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenab1979 Re: maść choelsterolowa 29.04.06, 13:27 jest ok. sterydów w niej nie ma. a pediatrę zawsze możesz poprosić o dodatkowe witaminy i efekty są szybsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mmgosiak Re: maść choelsterolowa, czy na receptę 01.05.06, 21:12 witam, czy ta maść jest na receptę. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw2 Re: maść choelsterolowa, czy na receptę 02.05.06, 08:50 Bez dodatków nie. Mam tylko jedną uwagę, nimożna jej odstwiać gwałtownie. Trzeba co kilka dni zmniejszać ilość smarowań. Wynika to z tego że skóra przy niej troschę się rozleniwia, natłuszczasz wię sama nie produkuje łoju. Trzeba odstawiać ją to troch to skóra wróci do normalnej produkcji tłuszczu. Jak ją odstwisz z dnia na dzień to skóra dziecka przez kilka dni będzie bardzo sucha. Przynajmniej tak było u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
jk64 Re: maść choelsterolowa, czy na receptę 02.05.06, 13:32 a czy mazna smarowac raczki jak sa czerwone spowodowane uczuleniem no i suche i jak nozki smaruje to mam tylko w tych miejscach co sa suche czy moge cale pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: maść choelsterolowa 04.05.06, 10:21 Maść cholesterolowa jest na receptę, można ją w miarę dowolnie rozcieńczać wodą destylowaną (ale nie w domu, tylko robią to w aptece na podstawie recepty). Możesz poprosić lekarza o maść z zawartością 20% wody destylowanej - wtedy nie jest ona tak tłusta i ciężka. Na suchą skórę dobra jest też 1% maść mocznikowa - również na receptę. Najlepiej smarować na zmianę z cholesterolową. Koszt 100gram maści to 5 zł. W uzasadnionych przypadkach lekarz może podwoić dawkę - czyli zapisać ci na recepcie 200gram i zapłacisz za to 10 zł. Nie proś jednak o więcej niż 200g na jednej recepcie bo ci aptekarz tego nie sprzeda - takie mają przepisy - tylko 100 gram na jedną receptę - w uzasadnionych przypadkach 200gram. Jakby się aptekarz boczył na te 200 gram to niech zerknie do swojej książeczki recepturowej - tam ma napisane przepisy dotyczace sporządzania i wydawania maści robionych. Odpowiedz Link Zgłoś
daga.kolo78 Re: maść choelsterolowa 04.05.06, 12:28 Maśc cholesterolowa jest super nam bardzo pomaga jest bez sterydów ale ja czasami uzywam maści z dodatkiem hydrokortizonu wtedy kiedy zmaiany sa bardzo duże i przeszkadzają dziecku. Ale wtedy smarujemy bardzo małą ilościa maści i w konkretnych miejscach nie rozlegle. Odpowiedz Link Zgłoś
kate_05 Re: maść choelsterolowa 04.05.06, 14:38 Witam, maść cholesterolową mozna kupić BEZ RECEPTY !! przynajmniej na Śląsku, w mieście , w którym mieszkam...Ja stosuję maść cholesterolową bez żadnych dodatków...Sprawdza się bardzo dobrze, ale smaruję nią, przewaznie nóżki i rączki, bo najbardziej suche, tak co 3 , 4 dni, na przemian z topialyse mleczkiem i hipoalergicznym kremem nawilżającym nivea... U nas takie zestawienie sprawdza sie bardzo dobrze!!! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś