bydz 15.05.06, 15:01 Synek jest uczulony na miód, ale słyszałam że miód spadziowy leśny można podawać alergikowi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruffa Re: Miód dla alergika?! 15.05.06, 16:15 Dziewczyno, jak jest uczulony to jest uczulony i nie ma o czym gadac. To tak jakby mówic że jeden gatunek jabłek uczula a inny nie. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Miód dla alergika?! 16.05.06, 12:29 Miód pszczólki robią z polączenia nektaru i wlasnych wymiocin (niestety), chyba nizbyt jest wskazany dla alergików, zwlaszcza tych reagujących na pylki drzew i kwiatów, a dodatkowo pamiętać trzeba o alergiach krzyżowych które też mogą wystąpić w poączeniu z miodkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bydz Re: Miód dla alergika?! 21.05.06, 13:51 Jabłko jabłku nierówne. Mój syn reaguje na jabłko kupione w markecie, natomiast bez ograniczeń pożera jabłka u rodziny na wsi. Chyba wiemy z jakich względów. Tak samo jest z miodem. W tym przypadku miałam na myśli miód leśny spadziowy (spadź leśna), który stanowi zbiór wydzielin mszyc, mrówek i innych, a nie pyłków. Zbierany jest bezpośrednio przez ludzi z drzew, nie przez pszczółki. Odpowiedz Link Zgłoś
carminamama Re: Miód dla alergika?! 21.05.06, 20:31 miod spadziowy owszem jest z wydzielin owadow (mszyc i larw) zerujacych na drzewach liscistych i iglastych (miod spadziowy iglasty i lisciasty) ale kazdy miod nawet ten spadziowy produkowany jest przez pszczoly, pszczoly (nie ludzie) zbieraja te wydzieliny i z niego robia miod...no chyba ze ja jakas niedouczona jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_f Re: Miód dla alergika?! 21.05.06, 20:51 Dokladnie jak pisze Carminamama Dziwny bylby to miodek, ktorego pszczolki na oczy by nie widzialy(no oprocz sztucznego oczywiscie). Troche info o miodku spadziowym: "MIÓD SPADZIOWY Pochodzenie miodu zawdzięcza się głównie mszycom i czerwcom, których otwór gębowy uzbrojony jest w narządy kłująco-ssące, służące do przekłuwania liści a u drzew iglastych szpilek, szczególnie w miejscach dopływu soku roślinnego. W soku roślinnym poza wodą jest wiele cukrów. Jest też i białko stanowiące pokarm mszyc i czerwców. Zawartość białka w sokach jest bardzo niska, dlatego owady te, aby zaspokoić nań swe zapotrzebowanie, spożywają wielkie ilości soków roślinnych. Niestrawioną ich resztę wydzielają kropelkami na zewnątrz w postaci spadzi, przerabianej przez pszczoły na miód. Miód spadziowy jest gęstszy od miodu nektarowego, o różnym zabarwieniu, przeważnie ciemnobrunatnym, brunatno-zielonkawym lub prawie czarnym, o smaku mało słodkim, łagodnym lekko żywicznym, nieco gorzkawym, o słabym lekko korzennym lub żywicznym aromacie. Krystalizuje wolno, w grudkach, drobno lub średnioziarniście. Jest miodem bardzo cenionym." Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: Miód dla alergika?! 21.05.06, 21:23 A wiecie coś nt miodu z eukaliptusa? Mam taki przywieziony z Brazylii. Nie wiem czy moje dziecko ma uczulenie na zwykły miód bo nigdy jej nie dawałam. Odpowiedz Link Zgłoś