Dodaj do ulubionych

Miód dla alergika?!

15.05.06, 15:01
Synek jest uczulony na miód, ale słyszałam że miód spadziowy leśny można
podawać alergikowi.
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Miód dla alergika?! 15.05.06, 16:15
      Dziewczyno, jak jest uczulony to jest uczulony i nie ma o czym gadac.
      To tak jakby mówic że jeden gatunek jabłek uczula a inny nie.

Kruffa
    • alabama8 Re: Miód dla alergika?! 16.05.06, 12:29
      Miód pszczólki robią z polączenia nektaru i wlasnych wymiocin (niestety), chyba
      nizbyt jest wskazany dla alergików, zwlaszcza tych reagujących na pylki drzew i
      kwiatów, a dodatkowo pamiętać trzeba o alergiach krzyżowych które też mogą
      wystąpić w poączeniu z miodkiem.
      • bydz Re: Miód dla alergika?! 21.05.06, 13:51
        Jabłko jabłku nierówne. Mój syn reaguje na jabłko kupione w markecie, natomiast
        bez ograniczeń pożera jabłka u rodziny na wsi. Chyba wiemy z jakich względów.
        Tak samo jest z miodem. W tym przypadku miałam na myśli miód leśny spadziowy
        (spadź leśna), który stanowi zbiór wydzielin mszyc, mrówek i innych, a nie
        pyłków. Zbierany jest bezpośrednio przez ludzi z drzew, nie przez pszczółki.
        • carminamama Re: Miód dla alergika?! 21.05.06, 20:31
          smile miod spadziowy owszem jest z wydzielin owadow (mszyc i larw) zerujacych na
          drzewach liscistych i iglastych (miod spadziowy iglasty i lisciasty) ale kazdy
          miod nawet ten spadziowy produkowany jest przez pszczoly, pszczoly (nie ludzie)
          zbieraja te wydzieliny i z niego robia miodsmile...no chyba ze ja jakas
          niedouczona jestem...wink
          • dziunia_f Re: Miód dla alergika?! 21.05.06, 20:51
            Dokladnie jak pisze Carminamamasmile Dziwny bylby to miodek, ktorego pszczolki na
            oczy by nie widzialysmile(no oprocz sztucznego oczywiscie). Troche info o miodku
            spadziowym:
            "MIÓD SPADZIOWY
            Pochodzenie miodu zawdzięcza się głównie mszycom i czerwcom, których otwór
            gębowy uzbrojony jest w narządy kłująco-ssące, służące do przekłuwania liści a u
            drzew iglastych szpilek, szczególnie w miejscach dopływu soku roślinnego. W soku
            roślinnym poza wodą jest wiele cukrów. Jest też i białko stanowiące pokarm mszyc
            i czerwców. Zawartość białka w sokach jest bardzo niska, dlatego owady te, aby
            zaspokoić nań swe zapotrzebowanie, spożywają wielkie ilości soków roślinnych.
            Niestrawioną ich resztę wydzielają kropelkami na zewnątrz w postaci spadzi,
            przerabianej przez pszczoły na miód.
            Miód spadziowy jest gęstszy od miodu nektarowego, o różnym zabarwieniu,
            przeważnie ciemnobrunatnym, brunatno-zielonkawym lub prawie czarnym, o smaku
            mało słodkim, łagodnym lekko żywicznym, nieco gorzkawym, o słabym lekko
            korzennym lub żywicznym aromacie.
            Krystalizuje wolno, w grudkach, drobno lub średnioziarniście.
            Jest miodem bardzo cenionym."
    • pasmo30 Re: Miód dla alergika?! 21.05.06, 21:23
      A wiecie coś nt miodu z eukaliptusa? Mam taki przywieziony z Brazylii.
      Nie wiem czy moje dziecko ma uczulenie na zwykły miód bo nigdy jej nie dawałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka