aks4 21.05.06, 11:43 co takie badanie daje?dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia_f Re: po co sie robi posiew kalu? 21.05.06, 12:57 Posiew bakteriologiczny-wykrywa patogenne bakterie, ich ilosc, tez wykrywa naturalna flore fizjologiczna, ile jej jest w stosunku do flory patogennej. Posiew w kierunku grzybow, plesni - wykrywa wlasnie grzyby i plesnie patogenne,rowniez ich ilosc. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Dziunia_f 21.05.06, 13:25 Czy mozesz mi wyjaśnić jedną kwestię? moja córa miala przerost candidy albicans bardzo obfity(+++)Jesteśmy po leczeniu trwającym 9 tygodni-dieta(b.restrykcyjna)probiotyki w dużej ilości i inne naturalne środki(homeopatia)Zrobilam ponowne badanie i co sieokazuje: albicans nie ma (!!!) ale za to są dwa rodzaje inne grzybków w ilości malej(+) Pani z labu powiedziala,zebysmy zrobili posiew baketrilogiczny kalu i wtedy wyjdzie,czy te grzyby sa patogenne czy to już po prostu flora.Przyznam ze nie rozumiem.....myslalam ze dla wykrycia grzybow robi sie badanie mykologiczne.Czy mozesz mi wyjaśnić?Bo nie wiem czy mam kontynuować diete czy mozemy powolutku zacząć jeść jak ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_f Re: Dziunia_f 21.05.06, 15:12 To, co mi sie nasuwa, jak czytam co napisalas.. Leczenie przynioslo skutek, to wniosek zasadniczy Czemu natomiast wyszly inne grzybki a nie Candida? Moze dlatego, ze na poczatku, jak Candida byla na +++ to przyhamowala inne grzybki i one po prostu nie wyszly w badaniu ze wzgledu na duza ilosc Candidy wlasnie. Teraz jak Candida sie juz nie panoszy, nie falszuje niejako wynikow. Co do sugestii pani z labu. Otoz rzeczywiscioe posiew na grzyby i na bakterie to co innego. Inne podloza hodowlane, rozny czas hodowli. Moze pani uzyla skrotu myslowego, zeby oznaczyc i bakterie i grzyby jednoczesnie, co byloby bardzo dobre, bo mozna byloby oznaczyc stosunek ewentualnej flory patogennej do fizjologicznej (zarowno jesli chodzi o bakterie, jak i o grzyby). Ale mysle sobie, ze z rozszerzaniem diety sie wstrzymaj. I jesli juz-rozszerzaj ja delikatnie a z produktami bogatymi w cukier, mleko tez bym sie wstrzymala jeszcze przez jakis czas. Niestety leczenie Candidy wymaga cierpliwosci. Aczkolwiek dieta taka jest bardzo zdrowa, zastepujesz zywnosc przetworzona tym, co najlepsze i najzdrowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Dziunia_f 21.05.06, 22:40 Barzdo Ci dziekuję!Pani tak właśnie powiedziala ale ja stwierzdilam ze cos chyba nie tak kumam. Co do diety to ja sie juz nawet przyzwyczailam ( a Mala brokuły wcina az milo) ale jest mi jej starsznie zal jesli gdzieś idziemy....te wszystkie słodycze... Poczekam miesiąc-co to jest miesiąc...to tylko 4 tygodnie.Dziekuje bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś