ankasm 16.03.05, 20:28 Cz nakłucie torbieli w pęcherzu moczowym jest wystarczającym zabiegiem? Czy taka torbiel może się odnawiać i czy właśnie ona może powodować częste ZUM u dziecka, które ma też refluks jednostronny IV stopnia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jusiagra Mała prosba 16.03.05, 21:34 Bardzo proszę nie przystawiać naszej pani doktro do muru, kobieta ma swoją rodzinę, prace nie tylko nasze forum poza tm nie dostaje za działalność na naszym forum ani grosza stąd bardzo proszę o uszanowanie tego faktu. Myśle żeby tworzyć wątki w tytule konkretny problem i kazdy kto ma w danej dziedzinie coś do powiedzenia starał się bedzie pomóc a juz napewno pani Magda. Jeżeli nie mam racji przepraszam ale odebrałam tego posta jako rozkaz. Odpowiedz Link
ankasm Re: Mała prosba 17.03.05, 07:30 To nie jest rozkaz tylko pytanie. Wątpię, czy osoba, która nie ma doświadczenia z wieloma takimi przypadkami będzie mogła na nie odpowiedzieć, bo chodziło mi właśnie o prawdopodobieństwo wystąpienia ponownie choroby. Ale jeśli się mylę to proszę pisać. Odpowiedz Link
berem Deflux 17.03.05, 01:11 Witam Kiedyś czytałam ,że leczysz dziecko u tej samej p.ordynator , co ja i pytałaś o Deflux.Mam pytanie czy Deflux został zastosowany u twojego dziecka i czy pomóg .Jeżeli tak, w jakim stopniu. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link
ankasm Re: Deflux 17.03.05, 07:20 Jeszcze nie wiem czy pomógł, ponieważ cystografia będzie dopiero za miesiąc. Wiem, że są lepsze rezultaty przy zastosowaniu defluksu. Na razie jednak mała ma nadal ZUM i nie wiem czy zabieg się nie powódł, czy to przez torbiel w pęcherzu moczowym.Jak będę już wiedziała to na pewno napiszę na forum.Dodam jeszcze, że mała była ostrzykiwana na początku stycznia. Odpowiedz Link
berem Re: Deflux 17.03.05, 15:05 Mój synek był już ostrzyknięty teflonem i niestety nie pomógł teraz, osztrzyknięto go defluxem i wydaję się,że ujścia są ładnie zwężone,ale jak wiesz o konkretnych skutkach można mówić po badaniu.Zadałam Ci pytanie, bo napisałaś, że macie 4 stopień i już myślałam,że u was nic nie pomgło.W takim razie trzymam kciuki,aby poprawa była widoczna. Po badaniu proszę napisz, jaki jest u Was rezultat po ostrzyknięciu Defluxem Według mnie ZUM niekoniecznie musi być związany z wadą układu moczowego, więc nie zamartwiaj się,że zabieg się nie powiódł. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link
magda_nalesniak Re: do lekarza 17.03.05, 16:31 dzien dobry! a gdzie ta torbiel była umiejscowiona dokładnie w pęcherzu tzn blisko ujścia cewki moczowej czy gdzie indziej? czy mialo dziecko jakieś objawy? czy nawracały wtedy zakażenia? czy torbiel była tylko spunktowana? kiedy panstwo robiliście ostatnio usg i co wykazało? a ile razy dziecko miało od czasu zabiegu styczniowego zakażenie ukladu moczowego? trudno jest odpowiedziec na pytanie co moze powodowac zakażenie ukladu mcozowego u panstwa dziecka bo moze to być zarówno odpływ, torbiel ( jeśli jest odpowiednio umiejscowiona0 może powodowac odpływ może też powodować utrudniony spływ moczu- co tez sprzyja zakażeniom a może to byc tez taka "tendencja" dziecka do zakażeń.pozdrawiam magda naleśniak Odpowiedz Link
ankasm Re: do lekarza 17.03.05, 17:55 Dziękuję za odpowiedź.Niestety nie znam dokładnego położenia torbieli. Pół roku temu podczas cystoskopii nie była ona widoczna (dziecko miało wtedy zabieg - resekcję układu górnego nerki podwójnej). Teraz dziecko ma 8 mies. Niedawno na usg był widoczny zastój moczu (po tygodniu już nie), który był spowodowany prawdopodobnie defluksem ( podobno może on powodować czasowy zastój ze względu na dużą ilość wstrzykniętego materiału). Po cystoskopii lekarz powiedział, że jest dość duża torbiel, która "przesuwa cały układ" - nie wiem co to dokładnie oznacza. Jeżeli nie będzie się zmniejszała zostanie nakłuta podczas kolejnej cystoskopii. Odpowiedz Link
ankasm Re: do lekarza 17.03.05, 18:10 Od stycznia były 2 zum. Dodam jeszcze, że nigdy nie było żadnych objawów chorobowych. Dziecko nie miało gorączki i zawsze było spokojne. Odpowiedz Link