Dodaj do ulubionych

białko wapń dla alergika

31.05.06, 14:27
pewnie ten temat juz był.ale mam pytanie skoro dziecko ma alergię i AZS nie
podaję mu nabiału a jeśli już to w małych ilościach to skąd brać wapń i
białko żeby prawidłowo budować organizm. synek nie pije mleka alergolog
odstawił mu nutramigen a innego mleczka nie chce pić,chyba ze względu na
smak.może są jakieś bezpieczne preparaty aby uzupełnić te braki.
dzieki mama adasia (01.11.2004)
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: białko wapń dla alergika 31.05.06, 16:57
      Białko jest we wszystkim co jemy, a najwiecej w miesie.
      Wapno mozna podawac w tabletkach.

Kruffa
      • anna-pia Re: białko wapń dla alergika 31.05.06, 20:49
        wapń jest też w brokułach
    • dagu75 Re: białko wapń dla alergika 31.05.06, 21:51
      i suszonych morelach.
      • monibiel Re: białko wapń dla alergika 01.06.06, 12:39
        i w pestkach dyni, słonecznika, sezamie orzecach i różnych innych rzeczach,
        które też mogą uczulić dzieciaka, a niedoboru Ca nie uzupełnią. Stosuj
        tabletki, jakl nic nie pije koniecznie. I rób kontrolnie bilans wapnia.
        • mama_adasia Re: białko wapń dla alergika 01.06.06, 13:15
          daję małemu codziennie wapno w syropie, a ten bilans wapnia to mozna u pediatry
          zrobić?
          • monibiel Re: białko wapń dla alergika 01.06.06, 13:45
            Ja robię u dietetyka, bo to jego działka - opiekuje się nami w IMiD. Trochę to
            pracochłonne,bo trzeba spisać dokładnie wszystko, co dziecko zjada przez 2
            tygodnie - nie tylko co, ale i ile np.ser biały 100g + chleb 1 kromka cienka +
            2 średnie rzodkiewki + kubek (200ml) herbaty z cytryną bez cukru.Oczywiście
            synalek nie je białego sera, tak mi się z rozpędu napisało. W instytucie mają
            fajne zdjęcia różnych produktów, pomocna w określeniu ilości jedzenia, bo
            przecieżnie wszyscy rodzice są tak dokładni. Wedłyg tego jadłospisu obliczana
            jest ilość różnych składników jakie dostaje maluch i można uzupełniać braki.
            Uważam, że warto, bo wszak nie tylko wysypki się liczą, ale i zęby też. Mój
            synalek może jeść różne ziarna, więc ,co mogę posypuję mu sezamem, makiem itp.
            A okazało się, że to i tak nie wystarczyło. W ciągu roku robiłam bilans 2 razy,
            bo były nowe badania i zmiany w diecie.
            • monibiel Re: białko wapń dla alergika 01.06.06, 13:53
              Jeszce jedno - żadne tabletki nie zastąpią hydrolizatu, bo tam masz jeszcze
              całą masę witamin, nie mówiąc już o samym białku. Jeśli problemem u twojego
              synalka jest tylko smak nie ustępuj, ale próbój dalej różnymi sposobami. Ja też
              zaczynam mojemu podawać Bebilon Pepti, który mu nie smakuje (ale on już znał
              mleko)więc przemycam go gdzie się da - po łyżce do ulubionego soczku,
              zabielanie zupek, omlety, naleśniki, chrust, każde ciasto, lody na Bebilonie i
              musu=ie owocowym i co ci tylko wpadnie do głowy. Może choć trochę zje - to już
              coś. Ja mojego nie naciskam, na razie pozostaję przy tym, co ci napisałam po
              troszeczku zwiększając ilości. Co dalej dopiero będę myśleć.
              • beciaw2 Re: białko wapń dla alergika 02.06.06, 07:50
                Moja nie mogła preparatów mlekozastępczych bo reagowała na nie biegunką.
                Karmiłam ją piersią do puki nie przeszło u niej mięso. Braki wapnia uzupełniamy
                sporą ilością amarantusa, quinoi, pełnoziarnistych płatków,zielonych warzyw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka