Dodaj do ulubionych

non stop zaczerwieniona pupa

04.07.06, 12:59
wrocilismy znad morza, oczywiscie ze skora w stanie niemal idealnym, ale zaczerwienienie odbytu nie
zniknelo, utrzymuje sie od chyba 2 miesiecy jak nie dluzej. czy ktos wie, co to moze byc? oczywiscie
oprocz tego, ze cos co nie uczulalo zaczelo uczulac wink dzieki!
Obserwuj wątek
    • idachoj Re: non stop zaczerwieniona pupa 04.07.06, 13:05
      u mnie to samo!Pupa ciagle czerwonasad
    • mamajulitki Re: non stop zaczerwieniona pupa 04.07.06, 13:18
      witaj
      odezwij sie jak bedziesz miala chwilke
      Iwona
      • dorismam Re: non stop zaczerwieniona pupa 04.07.06, 13:46
        U nas (nad Bałtykiem) zaczerwienienie wokół odbytu i pojedyńcze czerwone kropki
        w fałdkach - czasami zbierały sie gęściej. Coś musi być w tym piachu, bo inne
        mamy też narzekały. Najpierw myślałyśmy, że to obtarcie, ale niestety nie.
        Lekarz (miejscowy) zasugerował, aby uważać na "tłusty piasek" ( dopytywałam,
        ale nie chciał powiedzieć nic więcej) i nie puszczać z goła pupą i zapisał z
        grubego kalibra Triderm. Żeczywiście ten piach byl miejsczmi taki tłusty -
        bardzo przyczepny.
        • patyska Re: non stop zaczerwieniona pupa 04.07.06, 14:11
          hmmm... u nas tez od piachu - wtedy sie mocniej zaczerwienialo, ale po kapieli znikalo. natomiast po
          burakach (tylko buraki nam nie przeszly nad morzem) odbyt byl wrecz purpurowy i z krosteczkami! a tak
          to non stop od jakis 2 miechow zarozowiony... co to moze byc...???
          a wracajac do piachu: Jeremi nie raz sie go najadl, nie mowiac o totalnym utaplaniu sie na mokro wink i nic
          mu nie szkodzil, a nawet jakby goil zmiany! ciekawe o co chodzilo temu lekarzowi...
    • babsee Re: non stop zaczerwieniona pupa 04.07.06, 14:28
      Hm....moja pediatra namięnie ogląda odbyt mojej córi odkąd leczymy
      grzybice.Powiedziala, ze jak tylko pojawi sie zaczerwienienie utzrymujuace sie
      dłużej niż 2 tygonie ma powtórzyć posiew na grzyby i dodatkowo pacorkowce i
      gronkowce.Też dają taki obraz.
      ale moze to po prostu alergia?
      • patyska Re: non stop zaczerwieniona pupa 04.07.06, 14:37
        kurcze... caly czas probiotyki podaje... posiew, grzyby i pasozyty zrobie oczywiscie. jesli bedzie dalej jak
        jest poszukam alergenu sad dzieki!
        • karotka11 Re: non stop zaczerwieniona pupa 04.07.06, 17:11
          U nas pupa jest czerwona tylko gdy coś "nie przechodzi".
    • mkluczak Re: non stop zaczerwieniona pupa 05.07.06, 00:16
      u nas przechodzi jak założę pieluchę tetrową i bawełniane majteczki. Wtedy jest super, a jak na noc lub spacer założe jadnorezówkę od razu źle. Próbowałam różnych firm i ciągle to samo. tylko nie wiem jak z praniem dam radę jesienią, zimą i wiosną. Oczywiście ceratki odpadają... Maria
      • patyska Re: non stop zaczerwieniona pupa 05.07.06, 09:49
        ale, Marysiu, moje dziecie juz od ponad roku nie zaklada pieluch wink
    • mkluczak Re: non stop zaczerwieniona pupa 05.07.06, 10:23
      to faktycznie zmienia postać rzeczy... Pozdrawiam, Maria
      • dorismam Re: non stop zaczerwieniona pupa 05.07.06, 10:32
        Mój też bez pieluchy lata. Już kończy pobyt nad morzem a z pupcią cały czas raz
        lepiej raz gorzej, ale u nas przyczyną jest chyba obcieranie pupci przez
        piasek. Zobaczymy jak wrócimy. Zrobimy tez posiew moczu. Moja mama jak
        zobaczyła te zmiany na pupci to powiedziała, że moja siostrzenica miała podobne
        jak były bakterie coli w moczu.
        • patyska Re: non stop zaczerwieniona pupa 05.07.06, 10:35
          a dajesz jakies witaminy? ana256 zwrocila mi uwage, zeby sprawdzic, czy to nie od vibovitu...
          • dorismam Re: non stop zaczerwieniona pupa 05.07.06, 11:06
            Nie podaję żadnych dodatkowych witamin, prócz tych które przyswaja z Bebilonu
            Amino.
            • patyska Re: non stop zaczerwieniona pupa 05.07.06, 11:28
              ale jesli zrobilo sie to nad morzem - to pewnie ten piach i jak wrocicie bedzie ok wink
    • schiriou a czym smarujecie? 05.07.06, 11:53
      u małego też pupka ciągle była czerwona dopóki nie zaczęliśmy używać maści
      Bepanthen.Jak już przeszło to teraz tylko sporadycznie smarujemy i jest ok.
      • patyska Re: a czym smarujecie? 05.07.06, 11:58
        alantanem - ale to tez jakby bez zwiazku... wczoraj na przylad pupa byla ok. wszystko to dziwne...
        • dorismam Re: a czym smarujecie? 05.07.06, 12:14
          W poniedziałek powrót, więc od wtorku czekam na efekty. A z drugiej strony w
          Krynicy Morskiej ten piach miejscami jest tłusty - takie ma się odczucie.
          Zastanawiam się, czy coś nie "wylało"się do morza i z morza na plażę.
    • chalsia Re: non stop zaczerwieniona pupa 05.07.06, 14:48
      u syna czerwony i odparzony odbyt (oraz krostki na pośladkach i okolicach) jest
      klasyczną reakcją alergiczną na gluten. Wedle alergolog mojej - typowe dla
      alergii IgE-niezależnej na gluten.
      Chalsia
      • patyska Re: non stop zaczerwieniona pupa 05.07.06, 15:18
        ale Jeremi nie dostaje glutenu w zadnej postaci...
        • pytkasia Re: non stop zaczerwieniona pupa 05.07.06, 17:20
          Kaszy jaglanej też nie je? Zawiera niewielkie ilości glutenu.
          • patyska Re: non stop zaczerwieniona pupa 06.07.06, 09:20
            nie Pytkasiu, nie je jaglanej. je gryczana niepalona, przebierana ziarenko po ziarenku i plukana dlugo pod
            lodowatym strumieniem wody. je makaron kukurydziany z Wegier, przysylany przez przyjaciolke i
            testowany na jej megareagujacej na gluten coreczce.
      • joaska26 Re: non stop zaczerwieniona pupa 05.07.06, 17:41
        Od dłuzszego czasu obserwuję taką reakcję u mojej córci.I faktycznie mogę tę
        wysypkę powiązać z glutenem.więc powoli zaczynam być już jej pewna.
        • dorismam Re: non stop zaczerwieniona pupa 06.07.06, 11:37
          W jaglanej też jest gluten? No to może zaczął reagować. Bo do tej pory był
          wykluczany, ale na ostatnim wyjeździe wszystko było ok. W jakim czasie reagują
          wasze dzieci (czerwoną pupcią z krostkami) po spożyciu glutenu ?
          • joaska26 Re: non stop zaczerwieniona pupa 06.07.06, 14:30
            Zanim sie zorientowałam że to o gluten chodzi to minęło sporo czasu. Widocznie
            podawałam za małe ilości aby nastąpiło uczulenie. Po jakichś pieciu dniach
            występowało zaczerwienienie.Ponieważ nie wiedzialam ze to gluten nie
            eliminowałam go.Obecnie, a corcia ma już skonczony rok, wystarczy że zje coś w
            małej ilości, np.kawałek ciasteczka, biszkopta czy chlebka a na drugi dzień
            pupa czerwona. Na szczęście wiem już po czym i staram sie eliminować wszystko
            glutenowe.Jeśli cos podje to bez mojej wiedzy (babcia, dziadziu,itpsmile)Dzięki
            Bogu odpadła nam skaza mleczna.Od tygodnia podaje mleko i jak narazie jest
            ok.Przynajmniej jeden strup z głowysmile
            • ana256 Re: non stop zaczerwieniona pupa 06.07.06, 14:39
              A czy nie po dodatkach do tych produktow?
              kasza jagalana ( proso) nie zawiera glutenu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka