Dodaj do ulubionych

szczepionka MMR

23.11.06, 08:25
poczytajcie o szczepionce MMr wydaje mi sie ze wiekszośc wacszych problemów ma
z nią związek
Obserwuj wątek
    • wewska Re: szczepionka MMR 23.11.06, 09:46
      Tak Ci się wydaje?
      • anatemka Re: szczepionka MMR 23.11.06, 10:16
        ciekawe skąd mój problem, bo szczepiłam priorixem
        • binkaa Re: szczepionka MMR 27.11.06, 15:03
          a sa w ogóle do nabycia w Polsce szczepionki na każda z tych chorób osobno ?
      • klara02 Re: szczepionka MMR 23.11.06, 10:16
        a gdzie o niej mozna poczytac?
    • anika99 Re: szczepionka MMR 23.11.06, 12:43
      film sie oglądało ;)
      myslę że mamusie borykające się z problemem mowy juz od dawna wiedzą o tej
      sprawie
      niektóre wierzą w wpływ tej szczepionki, inne nie
      • annamarp Re: szczepionka MMR 23.11.06, 13:39
        Dziewczyny , poczytajcie o rteci w szczepionkach nie tylko MMR, dzieciom ktore
        maja klopoty neurologiczne od urodzenia przesuwa sie kalendarz szczepien,
        ciekawe dlaczego?
        Wielu lekarzy jest przeciwnych szczepieniom np HIBem ktory u nas nie wystepuje,
        wiec po co szczepic. ja obejrzalam ten film na mnie wplynal ja nie zaszczepie
        dziecka druga dawka.
        • anatemka Re: szczepionka MMR 23.11.06, 15:32
          och HIb u nas wystepuje, jak najbardziej. Pewna jego odmiane mój syn ma np. w
          gardle:)
          • r.kruger Re: szczepionka MMR 26.11.06, 19:42
            warto sprawdzić fakty-pierwszy jest taki że autor teorii przedstawionej w
            filmie sam się z niej wycofał
            drugi taki że hib i mmr mają się do siebie nijak
            Miko był szczepiony priorixem, dlaczego więc nie mówi ?
            • aniniam Re: szczepionka MMR 26.11.06, 20:45
              Priorix czy MMR to szczepionki przeciwko odrze,śwince i różyczce(razem)każde
              dziecko ma inny układ immulogiczny,z tego co czytałam to niektórzy rodzice są
              przeciwni stosowaniu szczepionki 3w 1,niezaleznie czy to priorix czy mmr a
              niestety szczepienia są obowiązkowe.
              • klara02 Re: szczepionka MMR 27.11.06, 06:42
                podobno to wirus odry jest niebezpieczny
              • binkaa Re: szczepionka MMR 27.11.06, 14:53
                obowiązkowe
                ale mozna sie nie zgodzic na szczepienie
                tylko po co?
    • klara02 Re: szczepionka MMR 27.11.06, 06:47
      www.dzieci.bci.pl/strony/autism/wirus_odry.htmprzeczytajcie
      • zyt Re: szczepionka MMR 28.11.06, 09:07
        No tak a ja zaszczepiłam własnie szczepionką MMR i co teraz mogę sobie gdybać
        zastanawiac sie czy to mogło miec jakis wpływ.Do końca zycia juz mi zostanie że
        może gdyby to z moim synem byłoby lepiej.Ma opóznienia mowy,autyzm(choć ja
        osobiście autyzmu w nim nie widzę,ale ja nie doktor).Teraz ma kolejne
        szczepienie i ja na nie nie idę, nie po obejrzeniu filmu bo oczywiście o
        szczepionkach czytałam juz wczesniej...NIe wiem jak długo uda nam się przełożyć
        to szczepienie ale ja teraz nie jestem w stanie tym bardziej że syn zrobił duże
        postępy -oczywiście kosztowało nas to dużo pracy i pieniedzy,więc nie chcę
        teraz tego zaprzepaścic.Takie jest moje zdanie i tak ja postepuje z moim
        dzieckiem każdy ma swoje i niech każdy robi co uważa
        • binkaa Re: szczepionka MMR 28.11.06, 10:02
          a kiedy jest kolejne szczepienie?
          • zyt Re: szczepionka MMR 28.11.06, 11:20
            Teraz jest szczepienie na polio ale ja poprostu robię przerwę w szczepieniach
            • estusia Re: szczepionka MMR 28.11.06, 12:08
              osobiście zrezygnowałam ze szczepionki MMR, moj syn po ostatnim szczepieniu
              DTP+IPV+HIB troche się cofnął z mówieniem, obecnie ma rok i 10 mscy, wczesniej
              potrafił powiedzieć 5- 6 słów (jakieś pół roku temu) a teraz ledwo powie mama.
              Po pierwszym szczepieniu wylazło wnm i asymetria, do tego ataki paraliżu
              które trwały 3msce, w wieku 6 mscy przy temp 39,3 dostał drgawek. Jestem zła na
              system zdrowia że nie bierze po uwagę dzieci ktore mają słabszy system
              immunologiczny i nie potrafią obronić sie przed wszystkimi wirusami w
              szczepionce. Nie rozumiem dlaczego połaczyli 3 zywe szczepy (MMR) ? I jak na
              złośc nie dają możliwości podania oddzielnie tej szczepionki....
              • estusia Re: szczepionka MMR 28.11.06, 12:23
                dodam ze wielu lekarzom nie podoba się ta szczepionka, tylko ze nikt o tym
                głośno nie mówi, ciekawe dlaczego? Kto jest ważniejszy malutki człowiek czy
                koncern farmaceutyczny który zbija bilony na szczepionkach
            • klara02 Re: szczepionka MMR 28.11.06, 12:09
              a w jakim wieku jest twoj syn?
              • estusia Re: szczepionka MMR 28.11.06, 12:19
                w styczniu kończy 2 latka
                dodam ze po kazdym szczepieniu do 3 dni temp 38-39,3, rozdraznienie, opuchlizna
                i zgrubienia po miejscu ukłóć.
                • estusia Re: szczepionka MMR 11.12.06, 14:39
                  dodam, że do sierpinia tego roku synek wymawial 7 słów (w tym 3 niewyraźne np
                  eteja- tak mowił do mnie po imieniu i aol na swego tatę) po szczepionce
                  DTP+IPV+HIB przestał mówić, teraz jedynie wybąknie mama,czasem tata. Od tygodnia
                  podaje tran, zauważyłam że te mama i tata wymawia częściej , nic wiecej....
                  • estusia Re: szczepionka MMR 11.12.06, 14:45
                    czy priorix może być bezpieczniejszą szczpionką od mmr ??
    • aniniam Re: szczepionka MMR 11.12.06, 17:43
      www.autyzmpomoc.org.pl/bezpieczne%20szczepionki.htm tu są szczepionki
      które nie mają rtęci
    • elka1112 Re: szczepionka MMR 16.04.07, 08:30
      Wracam do sprawy szczepionki bo też sie trochę naczytałam i boje sie o mojego
      synka (opóżnienie mowy i rozwoju, diagnozowany obecnie w kierunku autyzmu).
      Ale mam zasadnicze pytanie co właściwie w szczepionkach jest dla dzieci
      szkodliwe czy wirusy czy rtęć? Bo do tej pory byłam pewna że to właśnie wirusy
      a szczególnie wirus odry powoduje takie nieszczęścia a teraz słysze że
      bezpieczne szczepionki to te bez rtęci. Czyli ta MMR bez rteci nie niesie za
      sobą powikłań, że to właśnie zatrucie rtęcia wpływa na uszkodzenie układu
      nerwowego?
      • zyt Re: szczepionka MMR 17.04.07, 12:29
        U mojego synka mam opóżnienie mowy i lekarka tez oczywiście na moja prośbę
        przesunęła kolejne szczepienia.Ja poprostu po jakimkolwiek szczepieniu
        widziałam u niego zahamowanie w rozwoju,a poniewaz ostatnio wszystko idzie w
        dobrym kierunku to dlatego jest taka decyzja ,myślę ze za jakiś rok zaszczepie
        synka tymi zaległymi szczepionkami.
        Ja dostałam kiedys ulotke od terapeutki z poradni autystycznej "Szczepienia
        druga strona..."Tam jest wszystko opisane ale myśle ze nie kazde problemy z
        dzieckiem są zwiazane ze szzczepionką i trzeba do tego zdrowo podchodzic .To
        nie oznacza ze nie szczepie młodszego dziecka-szczepie i to tymi samymi
        szczepionkami.Poprostu trzeba życ z rezerwa do wszystkiego co się czyta ...
        • r.kruger Re: szczepionka MMR 27.04.07, 23:21
          zawsze można sprawdzić czym konserwowana jest szczepionka, mamy wybór i wybrać
          można taką bez rtęci :)
          • granna Re: szczepionka MMR 10.05.07, 08:07

• mika_007 Re: szczepionka MMR 19.05.07, 21:50
              Granna - jak bym czytała o sobie :(
              u nas było IDENTYCZNIE
              chciałam być lepszą mamą,dać bezpieczniejszą szczepionkę i choć starszej córce
              nic po MMRII nie było to zafundowałam synowi Priorix :(
              Skończyło się tak samo jak u Was
              totalny regres mowy
              zero,nic
              dopiero jak miał 4 lata zaczął mówić od podstaw
              teraz posłałam go do przedszkola,jest pod opieką logopedy (z którym dopiero w
              wieku 5 lat chciał współpracować) i powolutku jakoś idzie z mową do przodu
              W tym roku kończy 6 lat,a jego rozwój mowy jest na poziomie czterolatka :(
              do tego agramatyzm,brak składni
              do końca życia będę się obwiniała za podanie tej szczepionki

boję się,bo w tym roku czeka go dawka przypominająca
              a jeśli znów się cofnie?

mało tego -mam jeszcze najmłodszego któremu od stycznia przesuwam to potrójne
              szczepienie,nawet nie chcę myśleć co będzie :(
              • granna Re: szczepionka MMR 25.05.07, 14:31
                Mika, ja nie zamierzam już szczepić niczym a już na pewno żadnych dawek
                przypominających. Właśnie walczymy z krzyżową alergią i prędzej pójdę do
                Trybunału w Strasburgu niż zaszczepić dziecko.
                • mika_007 Re: szczepionka MMR 28.05.07, 10:28
                  Granna-ale jak z tym walczyć?
                  u nas regres nie został udokumentowany i wisi nad nami w sierpniu dawka
                  przypominajaca.
                  Z najmłodszym synem też kombinuję żeby jak najbardziej odwlec w czasie pierwszą
                  potrójną i żeby to nie był priorix przynajmniej
                  na razie nam się udaje - od stycznia tak uciekamy spod strzykawki ;)
                  • agnieszkaep Re: szczepionka MMR 31.05.07, 12:36
                    Granna, Mika

Mam ten sam problem... jak uniknąć szczepienia przypominającego?
                    • granna Re: szczepionka MMR 31.05.07, 13:12

Jest kilka sposobów, w końcu nikt Cię siła nie zawlecze. Można napisać
                      oświadczenia (pani pielęgniarka musi mieć podkładke czemu nie zaszczepiono)
                      można starać sie o zwolnienie u lekarza (choc to rzadkośc , chyb, ze pediatra
                      sam swoich dzieci nie szczepi i ma odwagę sie do tego przyznać). Mnóstwo
                      wsparcia znajdziecie na stronach dzieci rozwijających się inaczej, zaraz
                      spróbuje coś poszukać i jak znajdę wkleję.
                      Jest w Polsce obowiązek szczepień, ale jest też karta praw pacjenta. Jeszcze nie
                      słyszałam, żeby kogoś spotkały jakieś wymierne konsekwencje nieszczepienia typu
                      grzywna. To nasze dzieci i my o tym decydujemy co gdzie i kiedy będzie się z
                      nimi działo. GDyby sprawa była taka prosta i oczywista to już mielibyśmy procesy
                      sądowe i w internecie wieści by sie niosły migiem. Są kraje, gdzie nie ma
                      obowiązku szczepień, bądź jest częściowy i obywatele mają prawo decydowania, np
                      w Wielkiej Brytanii, USA. bodajże w Niemczech też. W Japonii zaczyna się
                      szczepić dzieci od ukończenia 2 roku życia i tez bez przesady :) Może dlatego są
                      taka elektroniczną potęgą?
                      Co do mnie to po prostu powiedziałam pani w punkcie szczepień, ze nie będę juz
                      szczepić i w stosownych czasie dostarczę jej oświadczenie. Widać nie ja jedna bo
                      pani przyjęła do wiadomości i tyle.

Wkleję Wam wzór oświadczenia jakie ktoś zamieścił na stronie dizeci z porażeniem
                      mózgowym bodajże, i na homeopatii jest link ze spora dyskusją na temat
                      szczepień. Tylko zastrzegam, że nie będę na tym forum poruszać tematów
                      związanych z homeopatią (sparzyłam sie kiedyś). Jeśli ktoś jest zainteresowany
                      sam sie rozejrzy.

Nie wyrażam zgody na obowiązkowe szczepienie mojego syna Maksymiliana ur.
                      02.02.2006r.
                      Wg najnowszych badań prowadzonych przez amerykańskich lekarzy, a
                      rozpowszechnianych w ostatnim czasie w Europie przez lekarzy, jedną z przyczyn
                      autyzmu są zaburzenia pracy układu immunologicznego, w wyniku złej reakcji
                      organizmu na szczepionki, zawierające w swym składzie thimerosal czyli rtęć.
                      Bardzo niebezpieczne są zwłaszcza szczepionki zawierające żywe szczepy oraz
                      szczepionki skojarzone. Naukowcy zajmujący się profesjonalnie autyzmem
                      informują, iż niezaprzeczalnie stwierdza się „istnienie związku między
                      leczeniem dzieci antybiotykami i szczepionkami we wczesnym etapie życia i
                      późniejszym występowaniem u nich zachowań autystycznych”
                      (Źródło: PAP - Nauka w Polsce - Waldemar Pławski 04.01.2006)
                      Ponadto w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie
                      niepożądanych odczynów poszczepiennych. (Dz. U. Nr 241, poz. 2097) czyta się
                      między innymi o możliwych komplikacjach i efektach ubocznych szczepień. Wśród
                      nich wymienia się: „encefalopatia, drgawki gorączkowe, drgawki niegorączkowe,
                      porażenne poliomyelitis wywołane wirusem szczepionkowym, zapalenie mózgu,
                      zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zespół Guillain-Barre”.
                      W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wykazu
                      obowiązkowych szczepień ochronnych oraz zasad przeprowadzania i dokumentacji
                      szczepień. (Dz. U. Nr 237, poz. 2018) wynika, iż kwalifikacyjne badanie
                      lekarskie do szczepień przeprowadza lekarz specjalista posiadający wiedzę o
                      odczynach poszczepiennych i zaleca je lub stwierdza stałe lub tymczasowe
                      przeciwwskazanie do szczepień.
                      Niestety nie udało się dotąd znaleźć lekarza w Polsce, który podpisze
                      oświadczenie, iż zapewnia o tym, że jakiekolwiek z tych powikłań nie wystąpią
                      oraz, że szczepienia nie wpłyną negatywnie na dalszy rozwój szczepionych
                      dzieci, w tym przyczynić się do pojawienia się zachowań autystycznych.
                      W związku z powyższym – nie wyrażam zgody na szczepienie mojego synka
                      Maksymiliana.
                      Uważam, że szczepienia te mogą być niebezpieczne dla jego zdrowia.

Co do akapitu o nieznalezieniu lekarza to trzeba zmodyfikować, bo czytałam, ze
                      jednak komuś jakaś lekarka podpisała oświadczenie ze dziecku nic sie po
                      szczepieniu nie stanie. Kompletni ignoranci niestety tez sie zdarzają :(
    • beciakoz Re: Granna i mika_007 30.05.07, 14:56
      Czy wasze dzieci rozwijały się prawidłowo? Mój miał opóznienie psycho-ruchowe
      nie chodził miał odwleczone szczepionki już mówił kilka słów też zaszczepiłam
      bezpiecznymi tak kazał neurolog i spończyło się gadanie, teraz nic. Dodam że
      dokopałam mu jeszcze pneumokokami bo tak zalecił neurolog. Dziecko przestało
      nawet utrzymywać kontakt wzrokowy siedzi sam i przewraca kartki w książeczkach,
      jak podchodze to się złości, ale jak mu się coś złego dzieje to wtedy do mamy.
      Też wszystko jest zwalone na chodzenie jest na tym etapie.
    • granna Re: szczepionka MMR 31.05.07, 13:23
      Wrzucę Wam kilka linków niehomeopatycznych :), jakie dostałam,kiedy silą rzeczy
      zaczęłam trafiać do rodziców dzieci rozwijających się inaczej....

www.dzieci.bci.pl/strony/blask/szcz1.html
      www.dzieci.bci.pl/strony/rozwojczlowieka/poznan.html
      www.dzieci.bci.pl/strony/rozwojczlowieka/zastosowanie.html
      www.swiadomosc.com/
    • elka1112 Re: szczepionka MMR 16.06.07, 22:27
      wklejam post z innego dla mnie ważnego forum - moje dziecko ma juz diagnozę
      autyzm dziecięcyforum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10034&w=64304330
    • kasia_kasia25 Re: szczepionka MMR 24.06.07, 21:11
      Ja też wrzucę link do strony niehomeopatycznej. Strony rozżalonych (poniekąd
      słusznie) rodziców dzieci autystycznych nie są najlepszym źródłem wiarygodnej,
      rzetelnej wiedzy. Coś o tym wiem, bo mam brata z zespołem Aspergera. Wiele razem
      przeszliśmy...

Polecam artykuł z Polityki:
      www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=3355263
    • przeciwcialo Re: szczepionka MMR 29.06.07, 08:51
      Mam wszystkie dzieci zaszczepione tą szczepionką. Tylko jedno miało opóźniony
      rozwój mowy i to z powodów kłopotów okołourodzeniowych i krótkiego wędzidełka.
      NIe zwalałabym tego na szczepionkę która dostał jak miał ponad rok.
    • ata57 Re: szczepionka MMR 09.08.07, 22:41
      Są osobne szczepionki-ja tak zaszczepiłam swoje dziecię(choć usłyszałam,że skojarzona bezpieczna i nie trzeba 3 razy kłuć tylko raz...ale nie robili większego problemu)
      • klara.marta Do ata57: Skąd wziąć szczepionki? 12.08.07, 10:29
        Witam!
        A skad wziac te osobne szczepionki? Nie ma ich dostepnych tak
        normalnie. Ja wiem, ze nie bede szczepic na razie MMR, rehabilituje
        roczna coreczke z powodu ONM, ale chcialabym wiedziec na przyszlosc.
        Pozdrawiam!
        • ata57 Re: Do ata57: Skąd wziąć szczepionki? 21.08.07, 22:25
          W naszej przychodni te szczepionki akurat były(płatne niestety:(dokładnie nie napiszę ile,bo już nie pamiętam ale nie jakaś strasznie wysoka kwota...).Natomiast generalnie szczepionki-zalecono nam z powodów neurologicznych szczepionki acelularne- po prostu były dla nas sprowadzane na każde szczepienie-zajmowała się tym przychodnia-ja tylko płaciłam...Podobno w tej chwili szczepienie acelularnym krztuścem u dzieci neurologicznych jest bezpłatne-ale głowy za to nie dam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka