Dodaj do ulubionych

Ostra reakcja na pot?

08.07.06, 11:42
Mój prawie 3-letni synek w te upały dostał swędzącej wysypki na brzuszku i
plecach (nie miały kontaktu ze słońcem), w zagięciach kolan, łokci i na
nadgarstkach. Drapie się niemiłosierniesad Ma alergię pokarmową ale nie jadł
nic nowego, więc to nie to. Ma też początki alergii na Altenaria ale brak
kataru itp. Czy to może być reakcja na własny pot??? Jeśli tak to oprócz mycia
oczywiście czym te miejsca smarować (Diprobase, które zawsze pomagało,
pogarsza sprawę)?
Obserwuj wątek
    • kuroda Re: Ostra reakcja na pot? 09.07.06, 00:33
      Moja corka tak reaguje na pot latem (alergik pokarmowy i podejrzenie AZS- ponoc
      to normalne przy AZS). Ratuje ja maka ziemniaczana ktora stosuje jak puder.
      Dermatolog mowila mi ze u alergikow tak wyglada potowka. Nie ma sensu wiec
      blokowac porow masciami.
      • lch74 Re: Ostra reakcja na pot? 09.07.06, 11:54
        Jak narazie dość dobrze pomaga Sudocrem, już się tak nie drapie i widzę że
        swędzi o wieeele mniej.
        • ewelina78 Re: Ostra reakcja na pot? 09.07.06, 12:19
          My z tym samym walczymy w tak upalne dni, i nas tez skutkuje Sudocrem, czytalam
          tez ze takie miejsca jesli nie sa sączące itp mozna przemywac 70% spirytusem
          ale nigdy nie próbowalam wiec nie wiem czy to jest skuteczne i dobre u
          alergików. Polecam kapiele w krochmalu.
          Pozdrawiam
    • nowajulka Re: Ostra reakcja na pot? 09.07.06, 18:18
      Początki reakcji na Alternaria ? Badałaś kał mykologicznie ? Chorując na
      kandydozę zmiany nasilały mi się podczas upałów. Może to to ?
      • chalsia Re: Ostra reakcja na pot? 09.07.06, 23:34
        WSZYSTKIE zmiany skórne nasilają się podczas upałów (i kąpieli w ciepłej
        wodzie).
        Chalsia
        • leli1 Re: Ostra reakcja na pot? 10.07.06, 07:28
          moj synek ma podobne objawy. Zaliczylismy w piatek 4 lekarza i usłyszelismy opinie ze raczej nie jest to alergia pokarmowa (co wczesniej sugerowali poprzedni-synek byl na ostrej diecie ilekach a objawy sie nasilały). Teraz padło stwierdzenie ze jest uczulony na slonce (a co za tym idzie na pot). Swędzą go dlonie, nadgarstki, kolana i tam wlanie ma wysypke. Na diecie dalej jestesmy ale zamiast Zytrca przyjmuje Clari....cośtam smile i emulsje robioną na zamównienie.......wreszcie po ponad miesiacu okropnego drapania mamy poprawe. No i zalecenia aby malca mooocno smarowac przed wyjscie na slonce wysokim filtrem - zakupiłam 50-tki i bede patrzec jaka reakcja.
          • chalsia Re: Ostra reakcja na pot? 10.07.06, 11:28
            uczulenie na pot NIE JEST RÓWNOZNACZNE z uczuleniem na słońce. Zresztą objawy
            uczulenia na słońce są inne - z reguły dochodzi do pęcherzykowej wysypki
            (pokrzywkowej) w miejscach odsłoniętych na działanie słońca.
            Chalsia
        • nowajulka Re: Ostra reakcja na pot? 10.07.06, 07:35
          Ale nie WSZYSTKIE sa alergią czy grzybicą. A bez badań się tego nie stwierdzi.
        • blueluna Re: Ostra reakcja na pot? 10.07.06, 22:58
          > WSZYSTKIE zmiany skórne nasilają się podczas upałów (i kąpieli w ciepłej
          > wodzie).

Tu Cie zdziwie smile.
          Moj synek ma jeszcze pewne zmiany skorne (bylo ich od groma) - ale nawet gdy
          ich bylo wiecej to ta zasada dzialala na wszystkie - ktore zanikaja w cieplej
          wodzie.
          W momencie wsadzenia dziecka do cieplej kapieli na chwile robia sie czerwiensze
          a po kilku minutach znikaja.
          Na skorze pozostaja wyrazne wszelkie jakies zadrapania, podraznienia,
          odparzenia, te zachowuja sie normalnie.
          Pozostale, charakterystyczne dla niego plamy - wlasnie tak smiesznie sie
          zachowuja.

Ale ja wiem ze mam synka - kosmite wink
          • lch74 Re: Ostra reakcja na pot? 31.07.06, 16:46
            No wiesz Aga, nie wiedziałam że się tu też spotkamysmile Do zobaczenia niedługo w
            Bielawiesmile))
            • blueluna Re: Ostra reakcja na pot? 01.08.06, 22:39
              > No wiesz Aga, nie wiedziałam że się tu też spotkamysmile Do zobaczenia niedługo
              >w Bielawiesmile))

No - za jakis tydzien wyruszam smile
              Ciekawe jak Przemek zniesie tyle godzin jazdy pociagiem smile
              Mam nadzieje ze skorka Twojego malucha szybko wroci do normy smile
              Sprobuj go kilka razy wykapac w platkach owsianych na zmiane z siemieniem
              lnianym - robia cuda smile
              • elkusia Re: Ostra reakcja na pot? 02.08.06, 08:10
                napisz proszę jak przygotowujesz kąpiel w płatkach i siemieniu, jakie proporcje?
                • blueluna Re: Ostra reakcja na pot? 06.08.06, 16:46
                  Kapiel w platkach:
                  Pol torebki platkow zalewam wrzatkiem i potem jeszcze kilka minut gotuje.
                  Nastepnie wlewam to wszystko do brodzika, dolewam wody z kranu tak zeby byly
                  sie w czym popluskac i zeby nie bylo za gorace.
                  I wsadzam Przemka. Obmywam go woda, ale i masuje, myje cale cialo platkami,
                  nacieram go nimi. Po kilku minutach wyciagam, lekko tylko osuszam bez
                  wycierania i pakuje w spiocha smile
                  Niestety, platki bardzo zatykaja odplyw, ciezko je potem wyciagac, odcedzac,
                  wiec w ten sposob kapie Przemka rzadko - czesciej odsaczam platki na gazie i
                  wlewam tylko wode, choc wtedy nie ma az takiego efektu.

A jesli chodzi o siemie - szklanke siemienia gotuje kilka minut na wolnym ogniu
                  w jakichs 4 - 5 litrach wody, potem zostawiam do ostygniecia.
                  Oddzielam albo i nie (one latwiej splywaja ale za skarby swiata ich inaczej niz
                  przez odplyw wanny czy brodzika nie usuniesz) ziarna - i wszystko wlewam do
                  brodzika z woda.
                  I tak samo jak z platkami - Przemek sie w tym pluska.
                  Wyciagam go, lekko osuszam i w spiocha smile
    • patyska Ich74!!! 11.07.06, 09:48
      czy mozesz napisac dokladnie jak wyglada ta wysypka? dzieki.
      • lch74 Re: Ich74!!! 31.07.06, 16:50
        Duuuużo drobnych krostek, okropnie swędzących i piekących (synek drapał się
        przez sen) na szyi, brzuchu, nadgarstkach, zgięciach kolan i łokci a nawet na
        pośladkach. Zaleczyliśmy Sudocremem, niestety skóra wysuszyła się w tych
        miejscach ale już wraca do normy.
        • 2barb Re: Tanno Hermal Lotion - polecam 01.08.06, 23:24
          jest super, bo chłodzi i dziecko automatycznie przestaje się drapać
          a posmarowane zmiany ładnie bledną

przydaje się również na ukąszenia komarów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka