Dodaj do ulubionych

Do mam z AZS

27.08.06, 12:23
Mam do Was pytanie, czy macie takie okresy że skóra dziecka jest zupełnie
gładka? Oczywiście nie licze momentów po nasmarowaniu sterydami
Jak już pisałam we wcześniejszych wątkach, odstawiłam dziecku wszystkie
produkty za wyjatkiem nutramigenu i czekam az skora zrobi sie gladka, tylko
nie wiem czy sie doczekam. Stad to pytanie, bo moze nie potrzebnie czekam na
cud i powinnam mimo plam na ciele podać coś nowego?
Obserwuj wątek
    • portoo Re: Do mam z AZS 27.08.06, 15:27
      U mojej córki nie było wogóle takich dni od 4,5 roku,żeby była całkiem gładka.
      jedynie po sterydach, no ale to się nie liczy.
      Jak coś odstawiam to na min. 1 miesiąc. Po 2-3 tygodniach zaczynam widzieć
      poprawę, tak pomału...( O ile dany produkt uczulał)
      Sądzę,że łatwiej o dietę eliminacyjną u malutkiego dziecka, gdzie dietę dopiero
      się rozszeża. U nas zaczęło sie wszystko przed ukończeniem 2 roku życia, więc
      był kłopot z odstawianiem.
      Nie zawsze jednak jest tak,że przyczyną zaostrzeń przy AZS sa tylko pokarmy.
      Również swoje na skórze pokazują alergeny wziewne. U nas również stres wywołuje
      gwałtowny świąd, co może mylić, ale ja juz wiem w jakich sytuacjach może
      nastąpić drapanie.
      Nie chciałabym cię podłamywać, ponieważ są dzieci mające konkretne remisje. Moja
      córka do nich na razie niestety nie należy. Bywają momenty,że zmiany są bardzo
      małe i w zasadzie nauczyłam sie już i tym cieszyć.
    • mata_haari Re: Do mam z AZS 27.08.06, 22:07
      Owszem, zdarzają się nam takie okresy, że skóra jest niemalże gładziutka. Piszę
      niemalże, bo moje dziecko jest akurat na takim etapie, że chciałoby jeść i robić
      wszystko, czego nie powinno, więc czasem, gdzieś zauważę jakieś minimalne
      pogorzenie, ale jest to przeważnie na malutkiej powierzchni ciała i w niewielkim
      stopniu.
      Też się kiedyś zastanawiałam i wątpiłam w to że, przy AZS możliwym jest to,
      żeby skóra była kiedykolwiek ładna. Teraz wiem, że to możliwe - wystarczy okres
      remisji i jest naprawdę super. Wreszcie widać, co i jak.
    • pour Re: Do mam z AZS 27.08.06, 23:11
      Właściwie nie ma takich momentów, by skóra dziecka była idealnie gładka, są za
      to krótkie okresy złagodzenia objawów (w drugiej połowie jesieni). Unikam
      sterydów.
      • mamaku Re: Do mam z AZS 29.08.06, 08:39
        U nas skóra jest właśnie I D E A L N A!!!
        Nie wiem jak długo taki stan się utrzyma, ale w chwili obecnej nie ma żadnych,
        najmniejszych nawet zmian, jest gładka, mięciutka i nie swędzi! Jak u zdrowego
        dziecka. Boję się tylko, że z jesienią przyjdzie pogorszenie, bo zawsze tak się
        dzieje. Co najciekawsze Mały ma dziś testy skórne i od 2 tygodni jest bez
        antyhistamin. Wprawdzie trochę pociąga nosem i ma lekko zaczerwienione oczka,
        ale skóra trzyma się jak nigdy!
        Aha, Miki ma 6 lat i azs praktycznie od urodzenia. Najgorzej było na samym
        początku, a potem ok 4-5 roku życia. W tzw. międzyczasie było całkiem nieźle,
        ale wtedy miał problemy z ukł oddechowym.
        Zauważyłam prawidłowość, że jak skóra lepsza to gorzej z ukł. oddechowym i na
        odwrót.
    • emfj Re: Do mam z AZS 29.08.06, 09:58
      u mojego Synka (14m) od paru miesięcy skóra jest bardzo dobra, nie licząc chwil
      kiedy coś nowego alergizuje, ale szybciutko udaje się "wytropić" i odstawić;
      udało się to po znalezieniu ostatniego alergenu, którego w ogóle nie
      podejrzewałam (ryż), a także "dzięki" zmienie objawów na pupę.
    • jagoda9999 Re: Do mam z AZS 29.08.06, 12:10
      Ja czekałam, aż skóra zrobi się gładka u mojego kilku miesięcznego synka. Nie
      podawałam nic poza Nutramigenem, nawet wit.D3 (bo pogarszała sytuację) i się
      nie doczekałam. Odkryłam za to, że mały ma obfity wzrost candidy i gronkowca.
      Kiedy zaczęłam leczyć candidę skóra się zaczęła poprawiać, kiedy zajęłam się
      gronkowcem zrobiła się prawie idelana. Teraz pojawiają się suche plamy lub
      czerwone wypryski, ale sporadycznie.
      Może warto sprawdzić pasożyty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka