Dodaj do ulubionych

alergia-raz jeszcze

IP: *.* 27.08.01, 21:07
U mojego 4-miesięcznego malucha pediatra rozpoznał alergię.Karmię go wyłącznie piersią i musze stwierdzić iż na wadze przybiera rewelacyjnie. Synek obecnie ma 7 mies. niestety nie znalazłam przyczyny wysypek a zastanawia mnie TO ,,,,że nie mogę rozszerzyc diety małego do końca 1 roku życia."Nie należy go uczulać" -to stwierdzenie lekarza.Czy można dziecko przez rok karmić tylko piersią???????
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: alergia-raz jeszcze IP: *.* 28.08.01, 12:07
      Napisz więcej o tej alergii-jak się objawia i czy Ty, karmiąc obecnie piersią, stosowałaś dietę eliminacyjną?Może to nie alergia na pokarmy? Troszkę więcej szczegółów może pozwoli nam coś Ci poradzić, dużo tu mam alergików.Kinga
    • Gość: guest Re: alergia-raz jeszcze IP: *.* 28.08.01, 13:07
      Dietę eliminacyjną stosowałam gdy tylko pojawiły się liszaje na ciele maluszka.Doszło do tego że jedzenie zaczęłam traktowac jak wroga i odzywiałam się tylko chlebem kukurydzianym popijając wodą.Nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów.Lekarz prowadzący stwierdził iż mam sobie diete odpuścić (tak drastyczną)i poczekac - może czas coś zmieni. I faktycznie - liszaje( bo tak właśnie obiawia sie alergia u małego)złagodniały , nie zchodzą natomiast z klatki piersiowej i z jednej łapki. Mimo własnie tej poprawy lekarz jak już wspomniałam nakazał WYLACZNIE PIERS do końca 1 roku życia.Dodam że kąpie synka w preparatach typu "Balneum Hermal Plus" i "oilatum"
    • Gość: guest Re: alergia-raz jeszcze IP: *.* 28.08.01, 13:26
      Nie wiem jak wyglądają liszaje, Jak to wygląda?Czy może są to takie zaczerwienione, zaognione plamy, ale jednocześnie suche i łuszczące się???Jeśłi tak to to napewno nie jest uczulenie. Mój synek coś takiego ma. Napisz coś więcej.
      • Gość: guest Re: alergia-raz jeszcze IP: *.* 28.08.01, 13:39
        Hej Cela!Objawy są takie jak opisujesz- łuszczące place, które raz są bardziej raz mniej czerwone.Chciałam tez dodać ,że alergia dla mnie to nic nowego (starsza córka boryka sie z nia od 5 lat - objawy podobne,choć problem zacząl się dopiero po odstawieniu małej od piersi)Nowością jest dla mnie to ,że wg lekarza synkowi mam dawać tylko cyca i nic poza tym.A może (jak sugerujesz) to jest jakas inna dolegliwość ????????? Zmienić lekarza?????? Poradżcie!!!!
        • Gość: guest Re: alergia-raz jeszcze IP: *.* 28.08.01, 14:01
          Ja radze ci pójśc do dermatologa dziecięcego. U nas stwierdził że to tzw. skaza łojotokowa czy łuszczycowa - podobno pediatrzy często mylą ją z uczuleniami. Pojawia się ok 2-3 miesiąca i nie jest zależna od pożywienia (przynajmniej nie jest to czynnik wywołujący) ale raczej od gospodarki hormonajnej malucha. Podobno utrzymuje się do ok 3 roku życia z różnym nasileniem. Nam lekarz przepisał maść z wit A i E - do zrobienia w aptece - strasznie tłusta.Najważniejsze to nawilżać - ja prywatnie stosuję taki krem z serii SVR- nie pamietam nazwy ale skuteczny.Mój synek ma teraz prawie 8 miesięcy i problem w chwili obecnej już nie istnieje (na razie). Skórka gładka jak nigdy dotąd.Ale wcześniej to był koszmar - plamy na całych pleckach i brzuszku, czasami rączkach i nóżkach - na szczęście twarz niewiele. Jeśli u ciebie występuje to samo to raczej dieta nic tu nie pomoże - ani twoja ani malucha. Ja starałam się urazmaicać dietę małego ostrożnie ale w gruncie rzeczy nic się nie działo i nie dzieje - czy je czy nie je to i tak te zmiany pojawiają się i znikają kiedy chcą.Tak więc pójdz do dermatologa. Nie wiem jak ten twój pediatra sobie wyobraża dietę dziecka skoro czynnki alergizujące przedostają się do mleka matki. Z tego wniosek że ty również masz stosować dietę eliminacyjną czy co?????????????W tym przypadku to chyba lepiej podawaś butelkę, bo wtedy uczyli jedynie mleko a nie "inne dodatki smakowe" Powodzenia
        • Gość: guest Re: alergia-raz jeszcze IP: *.* 28.08.01, 14:03
          A... dorażnie możesz stosować taką zwykłą MAŚĆ OCHRONNĄ Z WIT A - do kupienia w każdej aptece ber zecepty. Doskonale nawilża
          • Gość: guest Re: alergia-raz jeszcze IP: *.* 28.08.01, 14:17
            Stokrotne DZIEKI!!!!! Myślałam,że na alergiach zęby już zjadłam a tu dowiaduję się stale czegoś nowego. Do diabła!!! A może ku mojej radosci to faktycznie nie alergia??????Biegnę szukac adresu jakiegoś dermatologa.Twój post dodał mi skrzyyyydeł!!!! Jeszcze raz dziękuję.
            • Gość: guest Re: alergia-raz jeszcze IP: *.* 28.08.01, 23:18
              Aga, zaczęłam te wypytywanki, ale nie mogłam wcześniej zajrzeć. Jednak na podstawie Twoich opisów wnioskuję, podobnie jak Cela, że z alergią pokarmową to raczej ma niewiele wspólnego. Od siebie dodam, że takie czerwono-fioletowawe liszaje moje dziecko miało przez moment od proszku do prania... Po zmianie zniknęło. Odwiedź tego dermatologa, albo zmień pediatrę. W każdym razie uszy do góry i pisz, co się dalej dzieje.Buziaki
            • Gość: guest Re: alergia-raz jeszcze IP: *.* 30.08.01, 08:08
              Dziewczyny cześć mam pytankoCzy te liszaje pojawiają się we włosach? Właśnie wczoraj coś podobnego zauważyłam u mojego syna tuż nad uchem; strasznie suche i łuszczące się.Posmarowałam oliwką i dzisiaj stanowczo jest lepiej, nie wiem czy na długoPozdrawiam Małgosia
              • Gość: guest Re: alergia-raz jeszcze IP: *.* 30.08.01, 21:17
                Ja tez mam pytanie, bo moj maly ma pewnie alergie ale i zapalenie skory. Czy oprocz tych liszai Wasze dzieci maja tez jakies wysypki?pozdrowieniaonka
                • Gość: guest Re: alergia-raz jeszcze IP: *.* 30.08.01, 22:04
                  Moje dziecię jest szalenie konsekwentne-takich liszajowatych placków dostaje po wszelkich chemiczno-kosmetycznych, na pokarmy reaguje albo wymiotami, albo przecudnej urody wysypką, im większa powierzchnia ciała zajęta, tym "ciekawiej".Buziaki dla alergików.
                  • Gość: guest Re: alergia-raz jeszcze IP: *.* 01.01.02, 15:46
                    Czesc Dziewczyny. Tyle sie naczytalam dzis o alergi ze juz sama nie wiem co o tym wszystkim sadzic. Ja mam corcie 1,5roku i na jej ciele tez pojawiaja sie liszaje oprocz tego ma na nogach i na brzuszku takie suche plamy,a po kapieli wyglada to jak popekane naczynka. Czy mozliwe jest zeby dziecko w tym wieku mialo alergie.(skaze bialkowa)Prosze odpiszcie na moj adres .Pozdrawiam goraco wszystkie emamy.Renata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka