Dodaj do ulubionych

tomografia

03.04.06, 23:14
czy Wasze dzieci niedowodzące były przebadane tomografem lub miały robiony
rezonans magnetyczny? Czy w przypadku niedowidzenia są to ważne(niezbędne?)
badania?
Obserwuj wątek
    • ada16 Re: tomografia 04.04.06, 08:28
      Mój Kuba miał, wydaje mi się , że to było w poszukiwaniu uszkodzeń mózgu -
      czy nie ma jeszcze innych problemów niz same oczka. Poza tym miał usg gałek
      ocznych
      • kajka68 Re: tomografia 04.04.06, 09:58
        kaja miała rezonans magnetyczny i tez usg oczu-ma oczopląs -dlatego w
        poszukiwaniu przyczyny trzeba było wykluczyć zmiany w mózgu,oprócz tego badanie
        krwi na toksoplazmozę.
        • asiarol Re: tomografia 04.04.06, 10:55
          A czy miałyście te badania w ramach NFZ czy robiłyście prywatnie?
          czy Wasze dzieci miały te badania pod narkozą, bo słyszałam ,że tak praktykuje
          się u małych dzieci, a przyznam ,że mam obiekcje co do tej narkozy.
          BTW co jest bardziej wskazane w celu wykluczenia zmian w mózgu i zmian w nerwach
          odpowiedzialnych za widzenie tomografia czy rezonans?
          Moje dziecko w prawym oku ma widzenie na poziomie 20% IMO to wystarczająca
          przesłanka ,żeby zrobić takie badania tym bardziej ,że lekarka sama mówi ,że
          może być to zanik nerwów.

USG gałek ocznych jak rozumiem jest wskazane w oczopląsie czy w niedowidzeniu i
          wysokiej nadwzroczności również?

poradźcie doświadczone mamy:-)))
          • ada16 Re: tomografia 04.04.06, 11:15
            Mieliśmy z NFZ, ale czekaliśmy chyba 3 tyg, pod narkozą ( Kuba miał 5 mcy - nie
            sposób było go utrzymać poł godziny (rezonans) ( nasza diagnoza niedorozwój
            nerwów.
            Potem mieliśmy jeszcze badanie potencjałów, ale w Wwie, bo w Gdańsku wyszły
            wyniki zerowe- slaba aparatura.
            Kolejne badania w Warszawie były lepsze od poprzednich.
            Usg mialo sprawdzic anatomiczny stan - zmiany
            • renita1 Re: tomografia 04.04.06, 11:39
              Rezonans jest dokładniejszy niż tomografia. Kacperek miał to badanie jak był w
              CZD, bezpłatnie. Oczywiście pod narkozą. też się bałam, ale ku mojemu
              zdziwieniu dość szybko doszedł do siebie. Podejrzewam,że chcą wykluczyć zmiany
              w mózgu
            • asiarol Re: tomografia 04.04.06, 12:41

ada16 napisała:
              > Potem mieliśmy jeszcze badanie potencjałów, ale w Wwie, bo w Gdańsku wyszły
              > wyniki zerowe- slaba aparatura.

ada jesteście z Gdańska?, bo my z Gdyni, a możesz napisać u jakiego lekarza
              leczysz synka i czy jesteś z niego zadowolona?
              planuję skonsultować moje dziecko u innego lekarza
          • kajka68 Re: tomografia 04.04.06, 20:22
            panicznie bałam się narkozy a okazuje sie że nie taki diabeł straszny tusia
            miała wtedy chyba 1,5 roku...mi lekarze mówili że robi się je dlatego w
            narkozie bo to jest straszny hałas i nawet dorośli mają problemy żeby
            wytrzymać...nie wiem jak jest naprawdę...ale rezonans jest podobno duzo
            dokładniejszy acha badanie normalnie kosztowałoby mnie 700zł.500 rezonans +
            narkoza 150 ale na szczęście pomógł mi n4eurolog (to cud-bo byłam u niego
            prywatnie a facet mnie skierował przez szpital w którym pracuje-wcale nie
            musiał-po prostu okazał się ok...)
    • beataklaudia Re: tomografia 04.04.06, 11:59
      my nie mielismy tomografii ani rezonansu, bo u nas jest ewidentna przyczyna
      problemow tj. retinopatia wczesniacza z odkejająca się siatkowką i delikatny
      oczopląs też jest na tym tle.
      Pozdrawiam,
      Beata
      • tolka11 Re: tomografia 04.04.06, 12:28
        Miłosz miał rezonans pod kątem wady mózgu i sprawdzenie nerwów wzrokowych. Pod
        znieczuleniem z NFZ. Trwał godz. Było ok. I wyniki bardzo dokładne. Usypianie
        jest konieczne, bo dziecko nie może się ruszać. Prawdę mówiąc Miłosz był
        usypiany 5 razy do operacji, najdłużej na 3 godz. i nigdy nic się nie działo.
        • asiarol Re: tomografia 04.04.06, 12:39
          z tego co piszecie wynika że rezonans bądź tomografia są standardem w przypadku
          mocnego niedowiedzenia,nasza lekarka narazie nie zająknęła się nawet nt. tego
          badania, idziemy na wizytę pod koniec maja jeśli dalej pomimo braku poprawy nie
          będzie widziała potrzeby wykonania takiego badania to szlag mnie trafi .
          • ada16 Re: tomografia 04.04.06, 13:03
            Jesteśmy pod opieką poradni zeza na Wejhera.
            Poradnia Leczenia Zeza- niedowidzenie czy niewidzenie - nie jest ich mocna
            stroną .
            Czy jestes pod opieką tej samej poradni?
            My zrobilismy badania właściwie na własne życzenie, lekarka powiedziała, ze to
            niczego nie zmieni, bo diagnoza ( blade tarcze- niedorozwój nerwów) jest
            jednoznaczna.
            Musisz byc uparta.
          • tabaluga0 Re: tomografia 04.04.06, 23:23
            gdzie mieszkacie, bo my na karwinach
            • ada16 Re: tomografia 05.04.06, 10:54
              w osowej, choć zameldowai jestesmy w
              Gdyni
            • asiarol Re: tomografia 05.04.06, 10:59
              no to widzę że mam sąsiadki dzielnicowe z dwóch stron:-)))my jesteśmy z Dąbrowy
              • tabaluga0 Re: tomografia 05.04.06, 11:50
                wow, to blisko moze kiedys sie spotkamy:)
                • asiarol Re: tomografia 08.04.06, 22:29
                  tabaluga0 napisała:

> wow, to blisko moze kiedys sie spotkamy:)

bardzo chętnie,choć w najbliższym okresie ciężko u mnie z wolnym czasem:-)))
    • przemo99 Re: tomografia 27.04.06, 14:20
      Jest jeszcze możliwość wykonania tzw rezonansu czynnościowego .Polega to natym ,
      że w trakcie badania NMR jest dziecku podawany bodziec świetlny np mocne błyski
      , a rezonans wykrywa w którym miejscu włókien nerwowych nastąpiło
      uszkodzenie.Jest to oczywiście opis bardzo lakoniczny.Do niedawna można było
      wykonac takie badanie tylko za granicą , obecnie robi się to w Instytucie Matki
      i Dziecka w Warszawie.Pozdrawiam.
      • beataklaudia Re: tomografia 27.04.06, 15:26
        zastanawiam się czy te błyski sa zalecane u dzieci w grupie ryzyka jesli chodzi
        o epilepsje...czy nie jest to czynnik , który może ją wywołać..
        • przemo99 Re: tomografia 27.04.06, 23:09
          Myślę , że bodżce wzrokowe nie są tak intensywne aby wywołać napad padaczkowy - nie jest to na zasadzie lampy stroboskopowej.W kazdym razie metoda ta jest pomocna aby zlokalizować dokładnie miejsce uszkodzenia np w nerwie wzrokowym.Jest tylko potrzeba , że dziecko musi być przytomne i musi współpracować przy badaniu.Nie może być uśpione.
          • beataklaudia Re: tomografia 28.04.06, 10:29
            no to u nas nie do wykonania, Klaudia jest jeszcze za mala na współpracę,
            krzyczy jak opętana przy każdym badaniu okulistycznym...poza tym chyba w naszym
            przypadku to badanie jest bezcelowe ,bo u nas problemem jest uszkodzona
            siatkowka...co dokłądnie widac przy badaniu dna oka..
    • kobietazwyczajna Rezonans magnetyczny 27.04.06, 16:49
      Moja córka miała dwa razy wykonywany rezonans.
      Pierwszy raz była jeszcze malutka, miała kilka miesięcy, badanie było w
      uśpieniu, bo nie wyleżałaby tak długo i w hałasie. W ramach Kasy (wtedy jeszcze)
      kazano nam czekać 3 miesiące na badanie, odpłatnie, wtedy chyba 700zł było za
      miesiąc. Poruszyliśmy niebo i ziemię, załatwiliśmy do tygodnia i nieodpłatnie.
      Drugi raz miała wykonane prawie rok temu, celem sprawdzenia czy nie zaszły żadne
      niepokojące zmiany, ponieważ była szykowana do zabiegu korekcji zeza. Neurolog
      kierujący do powiedział, że na pewno bedzie musiała być uśpiona, bo małym
      dzieciom inaczej nie chcą robić. Okazało się to nieprawdą. Bardzo miła pani w
      rozmowie telefonicznej poinformowała mnie, że znam swoje dziecko i wiem czy
      wyleży pół godziny w tubie, mogę wejść na badanie razem z nią i cały czas przy
      niej być. Tak też zrobiłysmy :-)
      Dodam tylko, ze nieruchome, spokojne leżenie cwiczyłyśmy dwa tygodnie wczesniej.
      hałas nie jest aż tak dokuczliwy, aczkolwiek czytać bajek się przy tym nie da
      :-) A na samo badanie czekalam chyba 3 tygodnie, nieodpłatnie w ramach NFZ.
      Badanie wykonuje się po to, by wykluczyć wszelkie nieprawidłowe zmiany w obrębie
      mózgu, ktore mogłyby być przyczyną kłopotów okulistycznych naszych dzieci.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka