Gość: guest IP: *.* 12.01.02, 22:23 Pomóżcie.....jak zlikwidować świąd. mój mały męczy się z tym już od paru miesięcy , dostaje ketotifen i fenistil i maści robione ale mam wrażenie ,że to nic nie pomaga - odkąd nauczył się drapać - robi to prawie zawsze . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: świąd IP: *.* 13.01.02, 00:02 Bardzo chciałabym coś dobrego Ci doradzić, nie wiem jednak, czy potrafię. Sama mam ten problem - Maciek, gdy tylko ma okazję, natychmiast uaktywnia paznokcie. Wszystko, co robimy, jest niedoskonałe, ale coż można innego ?- kapiele w krochmalu - wysuszaja skórę, ale trochę ograniczają świąd,- kąpiele w lekkiej kalii - tak samo - ograniczają świąd, odkażają (dla mnie ważne, bo najczęściej wysypka mojego dziecięcia obejmuje całą klatkę piersiową, głowę, cześciowo kończyny),- obcinanie paznokci bardzo krótko - ryzykowne, bo mogą wrastać,- rękawiczki bawełniane - ale nauczył się je zdejmować, - czapeczka z płótna, koniecznie na uszki (czy Twój syncio też je szarpie ?)- gdy jest bardzo źle, to Hydroxyzinum na noc,a reszta, to napewno wiesz - dieta, Oilatum, płatki albo Jelp.Może ktoś ma jeszcze jakieś dobre pomysły ? Sama chętnie skorzystam.Maglena i drapiący się Maciek.Ach, były jeszcze kropelki homeopatyczne - Sulfur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: świąd IP: *.* 13.01.02, 08:57 tak, za uszy też się łapie i drapie....do tego co piszesz dodam , że kąpię raz w płynie Oilatum raz w balneum hermal plus, a co to za masc hydroxyzinum ? pewnie jest na receptę? a jak długo u Twojego synka taki stan jest? czy jest jakaś poprawa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onka Re: świąd IP: *.* 14.01.02, 21:45 moja (Michalka) lekarka mowi, ze dla dziecka wlasnie najgorsze jest swedzenieoprocz tego, co juz mapisala Maglena, radze unikac przegrzewania dziecka, bo pot drazni skore, nawet zdrowa i powoduje swedzenie,ubieraj w rzeczy bawelniane, prane w lagodnym proszkupo prostu staraj sie unikac wszystkiego co bedzie draznic skorete moje rady z innej polki, tzn jak unikac przyczyn swiadu, bo czym likwidowac - nie wiem pozdroonka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: świąd IP: *.* 14.01.02, 21:58 Musisz postarać się znaleźć przyczynę świądu. Z tego co piszesz (fenistil+ketotifen) wnioskuję, że dziecko ma alergię. Musisz zacząć od wykluczenia alergenów, które powodują swędzące zmiany skórne. Iwona (www.alergia.z.pl - na stronie znajdziesz trochę informacji o pielęgnacji skóry atopowej - jednak najważniejsze jest wytropienie alegenów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: świąd IP: *.* 14.01.02, 22:07 Jest jeszcze homeop.Cutis.Skuteczny, ale...w zastrzykach.moja mała ampułkę przyjmuje doustnie9na polecenie lekarza).Ponoć skuteczność wtedy trochę mniejsza, ale stres też. Jednak jest skuteczne. 42 zł 5 ampułek, ma pić 7 dni, potem 1 na 5 dni(w zastrzykach częstotliwość jest mniejsza). Pomaga.Mimo dziwacznego podawania ufam mojemu lekarzowi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś