Dodaj do ulubionych

NAJLEPIEJ BADAĆ KREW

IP: *.* 04.09.02, 19:57
Problemy z maluchem, o których piszesz, są także moim udziałem. Na szczęście "już" w 8 miesiącu życia Matysi zrobiliśmy jest testy krwi. Okazało się, że uczulona jest nie tylko na wieprzowinę i wołowinę, ale także na mąkę pszenną i żytnią, ziemniaki, mleko i jaja, które są szczególnie niebezpieczne. Ma uczulenie także na mleko sojowe, z którym trzeba ostrożnie, bo dziecko uczula się na nie bardzo szybko /tak powoedziała nam lekarz alergolog/ nawet jeśli wcześniej nie było objawów alergii. Karmienie małej mięsem z indyka /które nie zawsze chciała jeść/ doprowadziło do niedoboru żelaza. Ten z kolei do braku apetytu, ale przynajmniej mała nie miała uczulenia. Myślę, że szczegółowe testy krwi pozwoliły dokładnie określić problem, bez męczenia małej kolejnym wprowadzaniem nowych produktów, które z dużym prawdopodobieństwem mogły wywołać alergię. Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • Gość: halina Re: NAJLEPIEJ BADAĆ KREW IP: *.* 04.09.02, 20:16
      Nie wiem, na czyj post odpowiadasz, ale masz tylko czesciowo racje. Po pierwsze niektore dzieci ma alergie niezalezna od IgE i testy nic nie wykazuja, znajdziesz sporo takich na forum. Po drugie i wazniejsze, alergia jest choroba "dynamiczna", to, ze w momencie robienia testow Twoje dziecko nie bylo na cos uczulone, nie znaczy, ze nie moze uczulic sie na to pozniej, czyli ostroznosc i tak jest wskazana. Testy moga tez nie wykazac alergenu, z ktorym dziecko sie do tej pory nie zetknelo. A moja corka, ktora mieso dostala po skonczeniu 8 miesiecy i 2 miesiace jadla tylko indyka i to nie za wiele, miala morfologie w normie. Bo chcialo mi sie poszukac innych poza czerwonym miesem i zoltkiem zrodel zelaza, jak np. brokuly, morele i amarantus, na dodatek wszystkie z reguly malouczulajace. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka