Dodaj do ulubionych

pytanie o grykę i proso

IP: *.* 25.11.02, 10:02
Mój synek nie toleruje glutenu. Od jakiegoś czasu żyję w przekonaniu, że oprócz kukurydzy i ryżu glutenu nie zawiera również gryka i proso (a więc też robiona z niej kasza jaglana), które oczywiście podaję Maksiowi. A dzisiaj w ostatnim numerze Rodziców wśród produktów glutenowych jednym tchem obok zwykłego chleba, kaszy manny itp. wymieniona jest kasza gryczana i jaglana. Co prawda zdanie to wygląda: "Gluten zawierają wszystkie wypieki i dania z pszenicy, żyta i jęczmienia: (....), kasza gryczana, jaglana, (...)", a potem: "Z najnowszych badań wynika, że nieszkodliwy jest również owies:", więc na liczę na to, że coś się autorowi pomyliło (szczególnie w tym pierwszym brakuje konsekwencji). Pewnie są tu mamy bardziej doświadczone, ja zaraz co prawda wejdę na stronę o celiakii i również tam poszukam informacji, ale może i tu się czegoś dowiem.A więc: jest ten cały gluten w gryce i prosie? No i jak z jęczmieniem?Marta z bezglutenowym (mam nadzieję, że czasowo) Maksiem
Obserwuj wątek
    • Gość: MARtula_m_Maksa Re: pytanie o grykę i proso IP: *.* 25.11.02, 11:24
      MARtula napisała/ł:"No i jak z jęczmieniem?"Chodziło mi oczywiście o owies...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka