Dodaj do ulubionych

dodatek na alergiczne dziecko

IP: *.* 13.02.03, 19:14
czy orientujecie sie jak to sie zalatwia? czy gra jest warta swieczki? czy ktoras z Was z tego korzysta? bo instytucja zusu mnie przeraza wiec najpierw sie chcialam dowiedzec czegos od normalnych ludzi zamiast gadac z urzednikami...dzieki i pozdrawiam,jo
Obserwuj wątek
    • Gość: onka Re: dodatek na alergiczne dziecko IP: *.* 18.02.03, 23:55
      WitamChodzi Ci pewnie o tzw zasiłek pielęgnacyjny. Który wynosi około 130 zł miesięcznie.Mój synek ma AZS i został mu przyznany ten zasiłek (został uznany jako niepełnosprawny ;-) )Rzecz załatwia się nie w ZUS-ie ale starostwie - lekarz prowadzący dziecko (u mnie alergolog) wypisje opinie/historię choroby, zanosi się to z ewentualnymi wynikami badań do odpowiedniego pokoju i czeka - długo (ja kilka miesięcy). Potem jest komisja lekarska (!) jednoosobowa i po paru dniach jest decyzja.Moja lekarka mówiła, że przyznanie badź nie tego zasiłku, zależy głównie od lekarza z komisji. Mój mały jest "niepełnosprawny" na rok, potem zobaczymy, co dalej.onkaPS. Chociaż tak sobie myślę, że jak ktoś nie jest na urlopie wychowawczym (jak ja - i płacone mam przez zakład pracy), to może trzeba si otrzeć o ZUS :-(.A pieniądze na ten zasiłek pochodzą z budżetu państwa, nie z ZUS.
      • Gość: 2205 Re: dodatek na alergiczne dziecko IP: *.* 19.02.03, 20:20
        ja pracuję w dużej firmie w dziale płac gdzie właśnie wypłacamy ten zasiłek i wiem jak ciężko jest go otrzymać. Jeszcze przed zmianami prawnymi tj. przed 2002 roku rzeczywiście można było go dostać na każde alergiczne dziecko. Teraz te matki w większości nie dostały zasiłku albo oczekują...kilka miesięcy od złożenia wniosku z załączoną historią choroby (jak pisała koleżanka powyżej) na wezwanie komisji. Ale jesli Cię to nie odstrasza to próbujpozdrawiam
    • Gość: jojo Re: dodatek na alergiczne dziecko IP: *.* 20.02.03, 09:08
      bardzo Wam dziekujesmile sprobuje bo sytuacja finansowa raczej ciezka. zobaczymy, zbieram historie chorobysmile
      • Gość: Madzia2002 Re: dodatek na alergiczne dziecko IP: *.* 20.02.03, 09:39
        a do jakiego wieku może dziecko dostać taki zasiłek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka