Dodaj do ulubionych

jajka przepiórcze

IP: *.* 24.03.03, 20:54
witam, słyszałam, że niektóre dzieci mające alergię na jajko kurze mogą jeść jajka przepiórcze. Jakie macie doświadczenia z wprowadzaniem żółtka jajka przepiórczego - lepiej dodać surowe do mięsa i ugotować, czy podawać ugotowane żółtko oddzielone od białka?Czy spotkałyście się z makaronami bezjajecznymi? Mój syn Mikołaj ma alergię m.in na mleko, jajka, marchewkę itd., nie ma uczulenia na gluten.pozdrawiamAneta
Obserwuj wątek
    • Gość: polaszea Re: jajka przepiórcze IP: *.* 25.03.03, 08:33
      Hej. Moja córka miała alergię między innymi na mleko krowie i jaja kurze. Na początku kiedy miała rok podałam jej jajko przepiórcze (samo zółtko) ale też zareagowła alergicznie. odczekałam pół roku i znów spróbowałam wprowadzić jaja przepiórcze tym razem z sukcesem. Przez 2-3 miesiące jadła samo żółtko a później wprowadziłam jej również białko. I też sukces. Kiedy miała ponad dwa lata zaczęła jeść kurze jaja. Też oczywiście najpierw żółtko a później białko. Tak więc alergię na jajo mamy już za sobą. Co do makaronów to teraz większość jest bezjajecznych robionych z semoliny. Ja kupuję włoskie makarony i żaden z nich nie miał jajek. Zazwyczaj jeżeli zawierają jajo to jest to zaznaczone w nazwie np. makaron dwujajeczny. Makarony tzw. domowe np. zacierki też zawierają jajo. Po prostu trzeba dobrze czytać skład na opakowaniu.
    • Gość: kasiagleb Re: jajka przepiórcze IP: *.* 25.03.03, 16:35
      jestem mamą 3-letniego alergikai owszem potwierdzam, jajka przepiorcze sa bezpiecznenajpierw wprowadzilam je do swojej diety kiedy Jas byl malyi karmilam go piersiapotem dodawalam zoltko surowe do zupek, a na dzien dzisiejszy Jas palaszuje kotlety i ciasta z pelnym jajkiem, zjada tez chetnie ugotowane na twardona bialko jajka kurzego nadal reaguje wysypka!co do makaronow, pewnie sie zdziwisz, ale ciezko teraz znalezc w sklepie takie, ktore zawieraja jajkonaprawde jest w czym wybieracmleko krowie zastapilismy z powodzeniem mlekiem kozimdostepne nawet w proszu o smaku waniliowym czy truskawkowympo drugim roku zycia wprowadzilam bez problemu krowienie wiem w jakim wieku jest TWOJE malenstwopiszesz o uczuleniu na marchew, moje doswiadczenia mowia, ze wiekszosc dzieci reaguje wysypka po pierwszym wprowadzeniu karotenu, trzeba odczekac i podac drugi raz i zazwyczaj jest dobrzepozdrawiam i zycze powodzeniaKasia (tez alergiczka stad wiem co robic)
      • Gość: gumbas Re: jajka przepiórcze IP: *.* 26.03.03, 16:05
        Witam,Zgadzam sie z Toba co do tego karotenu. Moj synek, gdy mial pierwszy raz w zyciu podana marchew byl caly w plamach. Po jakims czasie sprobowalam ponownie, lecz tym razem z ta ze sloiczka Gerbera i udalo sie. Moze rzeczywiscie jest tak jak piszesz.Moj synek moze jesc jajka kurze i gluten( na szczescie), lecz mamy uwazac aby nie bylo ich za wiele, gdyz jest to bardzo silny alergen. Dlatego synek je makaron bezjajeczny-"Makaron Lubelski".Pozdrawiam,Gosia i Macius 23m.
    • Gość: tommy15 Re: jajka przepiórcze IP: *.* 26.03.03, 21:19
      Dziękuje za pomoc. Mam jeszcze pytanie - jak długo gotuje się jajka przepiórcze?Do Kasi - niestety uczulenie na karoten jest prawie pewne - Mikołaj (1,5 roku) nie może jeść także moreli, brzoskwini ani dyni.Pozdrawiam Aneta
      • Gość: kasiagleb Re: jajka przepiórcze IP: *.* 27.03.03, 09:46
        tak naprawde to nigdy nie patrzylam na zegarek, mysle ze 2 minuty od momentu zagotowania wody wystarczajesli chodzi o marchewki, brzoskwinki itd to mialam ten problem ze soba, jako dziecko reagowalam wysypka na czerwony barwnik spozywczy i mimo niezbyt fachowego leczeniawtedy alergia byla jeszcze nowoscia, udalo mi sie z tego wyrosnactak wiec dieta, dieta i jeszcze raz dieta - to naprawdeskuteczna metodamoj Jas konczy niedlugo 3 latka i zostalo nam jedynie uczulenie na bialko jaja kurzegopowodzenia
      • kasska74 Re: jajka przepiórcze 10.04.03, 14:23
        czy robiliście jakieś testy, skąd wiedziałaś że to karoten
        Ja w tej chiwili odstawiłam banany, ale marchew mały je cały czas.
        Chwilami nie wim co mu szkodzi nie je nic z mlekiem i jajkiem, a mimo to ma
        czasem czerwone suche policzki i wysypkę dołem i górą pleców, a nawet śladowe
        ilości w przegubach
        • kasska74 Re: jajka przepiórcze 10.04.03, 14:24
          brzoskwinki i morele już też wycofałam.
          Z czego w takim razie gotujesz zupki. Bo te sklepowe chyba wszystkie mają
          marchewkę
          • kasiagleb Re: jajka przepiórcze 11.04.03, 11:39
            tak naprawdę to nie ma mądrych, każde dziecko jest inne, każde reaguje inaczej
            ja nie robilam synkowi żadnych testów, badań, nic, zresztą chyba jest to też
            niemożliwe, testów skórnych maluszkom się nie robi, a testy z krwi często są
            bardzo mylące
            ja bazowałam na swoich obserwacjach, ale ja miałam doświadczenia z alergią
            ze względu na swoją chorobę, więc jak mawia mój mąż, dostrzegałam każdą
            kropeczkę, której normalny człowiek by nie zauważył
            jeśli zauważyłam cokolwiek niepokojącego natychmiast odstawiałam
            nigdy nie wprowadzałam 2 rzeczy jednocześnie i zawsze czekałam długo na reakcję
            slyszałam, że są dzieci tak silnie uczulone na białko, że zdarzają się właśnie
            napady duszności, nas to na szczęście nie spotkało
            ale nie martwcie się mamuśki, wiem że jest ciężko, ale większość dzieci z tego
            wyrasta, najważniejsze to znaleźć dobrego lekarza i trzymać się jego wskazówek,
            nie zmieniajcie lekarza przy pierwszym niepowodzeniu, to trudna i nowa dziedzina
            z doświadczenia wiem, że eksperymenty na dzieciach źle się konczą
            trzeba komuś zaufać
            trzymam kciuki i pozdrawiam

Kasia mama Jasia
          • anetakuzminska Re: jajka przepiórcze 12.04.03, 22:02
            Jeśli chodzi o uczulenie mojego syna na karoten, to nie robiłam żadnych testów,
            po prostu wyszło mi z obserwacji. Gdy okazało się, że Mikołaj ma alergię na
            mleko, dostał mieszankę zastępczą i po ustąpieniu zmian miał stopniowo
            wprowadzany nowy produkt - przez tydzień podawałam mu marchewkę i po krótkim
            czasie okazało się, że wysypka wróciła. Po jakimś czasie znowu spróbowałam, ale
            niestety. Podobnie było z brzoskwiniami, morelami i dynią (trzeba pamiętać, że
            wprowadza się nowości zawsze po jednej i przez jakiś czas - ja wprowadzam przez
            5 dni, a mięso 7 dni). Jeśli chodzi o obiadki, to musiałam zrezygnować z
            kupnych. Najpierw spróbowałam ziemniaki, później brokuły (są bardzo zdrowe mają
            dużo żelaza), kalafior, zieloną fasolkę, groszek itp. Z jarzynek robię zupę
            (ale na łyżeczce oliwki z oliwek, bo wywary mięsne mogą uczulać), a na drugie
            danie - indyk, kasza gryczana, jęczmienna, ryż lub ziemniaki oraz jarzynka.
            Stopniowe wprowadzanie pokarmów jest może uciążliwe, ale przynajmniej skuteczne.
            Pozdrawiam i życzę powodzenia
    • jana_mama_misi Re: jajka przepiórcze - nie całkiem bezpieczne 10.04.03, 13:53
      U mojej córki jajko przepiórcze spowodowało groźna reakcję, ale o tym dalej.

Tez od jakiegos czasu podawałam Misi gotowane jajo przepiórcze, tylko zółtko i
      nie było zadnej reakcji. Przypadkiem przeczytałam Wasze posty i zachecona
      Waszymi sukcesami postanowiłam upiec Misi biszkopciki. Z 3 surowych zółteczek
      wyszło mi około 20 malutkich ciastek, z czego Misia dostała 5. Po 2-3 godzinach
      zauwazyłam że ona dziwnie oddycha, ze swistami i kaszle przy płaczu i smiechu.
      To był skurcz oskrzeli - reakcja na sladowe ilosci białka jaja przepiórczego.
      Wystraszyłam sie porzadnie, bo lekarz mi kazał jechac do szpitala, gdyby
      atrovent nie pomógł. Na szczęście pomógł.

Nie mam zamiaru straszyc ta opowiescia. To co sie zdarzyło u Misi to pewnie
      rzadka reakcja, ale jesli dziecko juz reagowało podobnie (Misia juz miała
      skurcz oskrzeli rok temu) to chyba lepiej nie ryzykowac, bo bialko jaja jest
      silnym alergrnem.

Pozdrawiam Jana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka