Dodaj do ulubionych

Candida-jak karmić niemowle

27.01.07, 15:21
dziewczyny pomóżcie, bo brak mi pomysłów, muszę stosować dietę antygrzybiczną
u mojego 9 miesięcznego synka, ale nie mam pomysłów co mu gotować. Bazą
wszystkich zupek był ziemniak i/lub marchewka do tego dodatkowo inne warzywko
+mięsko/żółtko, teraz muszę zrezygnować z ziemniaka i marchewki i nie wiem
zupełnie jak zestawiać warzywa żeby to było zjadliwe, narazie wszyskie moje
zupki lądują w śmietniku a mały dostaje zupke ze słoiczka i z diety "nici".

Synek nie ma jeszcze zębów więc wszystko mu miksuje, starszym dzieciom zawsze
można dać kaszę z mięskiem i surówką, ale z takim maluchem jest troche gorzej.

I jeszcze proszę o pomysł z czym można podawać kaszkę jaglaną, do tej pory
dostawał z owocami, na wodzie bez mleka bo ciągle na cycu. Taka bez niczego
jest paskudna.
Poratujcie pomysłami, plisss.
Obserwuj wątek
    • czarna.perla Re: Candida-jak karmić niemowle 27.01.07, 15:58
      kaszę z mięsem też możesz zmiksowac. ja daję wątrubkę z warzywami 9pomidor,
      ogórek), pierś z kurczaka podsmażoną i do tego brokuły na parze, krupnik bez
      ziemniaków a marchewkę dodaję surową na samym końcu, pomidorową z ryżem
      brązowym lub z mararonem kukurydziano- ryżowym, kalafiorową (marchewka surowa
      ląduje w zupce na koniec).
      • marzena771 Re: Candida-jak karmić niemowle 27.01.07, 16:27
        zapomniałam dodać, że mój Filip jest uczulony na ryż, kurczaka, wieprzowinę,
        wołowinę, mleko krowie. Z mięsa praktycznie zostaje mi tylko indyk.
        Czarna.perla jakie duże jest twoje dziecko? dajesz mu tą pierś i warzywka do
        gyzienia czy miksujesz?? A co dajesz na śniadanie i kolację, ja zawsze dawałam
        kaszkę z owocami, dlatego teraz nie wiem co dodać to tej kaszy jaglanej
        (oczywiście zmiksowanej) na śniadanko.
    • agatycza1 Re: Candida-jak karmić niemowle 27.01.07, 16:59
      www.candida.peet.pl/
      hej wejdz na te strone tam jest wszystko naewt dieta jak trzeba stosowac moze
      Ci sie cos z tego przyda pozdrawiam
    • atopik Re: Candida-jak karmić niemowle 27.01.07, 21:09
      Za bazę możesz wziąć, np kalafiora, pasuje do niego właściwie wszystko pietruszka, fasolka szparagowa (ta szeroka jest wyjatkowo smaczna), groszek zielony, brokuł, brukselka, cebula, może trochę dyni. Jak dobrze poszukasz to można jeszcze znaleźć cukinie lub kabaczka. Mojemu dziecku w tym wieku niestety też nie smakowała żadna zupka, ale kasze zmiksowaną razem z warzywami zjadało bardzo chętnie. A co z kaszą kukurydzianą lub gryczaną białą ?
      • marzena771 Re: Candida-jak karmić niemowle 27.01.07, 22:17
        właśnie tak robiłam, że bazą był kalafior, ale mu to nie smakuje. Sprobuje
        gotować mu mięsko z kaszą i do tego jakieś warzywko i może troszkę przyprawić,
        ale jakich przypraw można używać?? A czy kaszę kukurydzianą można? myślałam że
        nie, gryczanej nie próbowałam bo sama nie lubie, ale o białej to niesłyszłam,
        gdzie można ją kupić?
        • atopik Re: Candida-jak karmić niemowle 27.01.07, 22:32
          Gryczaną białą dostaniesz napewno w sklepach ze zdrowa żywnością. Ma delikatniejszy smak od tej prażonej. Ty nie musisz jej lubić, ważne aby dziecku zasmakowało smile Kukurydzianą też możesz podać zamiennie z dwoma pozostałymi. Musisz uzbroic sie w cierpliwość, potrawy przygotowywane przez ciebie zdecydowanie różnią sie smakiem i konsystencją, więc maluszek musi sie do nich przyzwyczaić. Może spróbuj pokombinować coś z pietruszką, daje taki słodkawy posmak, fajnie komponuje się z groszkiem zielonym.... Cebulka nadaje bardziej wyrazisty smak.
      • czarna.perla Re: Candida-jak karmić niemowle 27.01.07, 22:31
        kasza gryczana biała to kasza gryczana niepalona inaczej i ona jest na wagę a
        nie wtorebkach czy pudełkach. mojedziecko jest już znacznie starsze od twojego,
        do roku jadł miksowane posiłki i były to też drugie dania, nie tylko zupki.
        płatki jaglane i gryczane daję z mlekiem sojowym prosobee2. możesz jeszcze
        dawać poping z amarantusa.
    • anwaryl Re: Candida-jak karmić niemowle 28.01.07, 22:15
      Witam. Ja mam rwnie 9 miesicynego maluszka, ktory ma candide**. I sama nie wiem co jej podawac. Kupuje sloiczki z warzywami i komponuje. Teraz jednak zaczelam jej gotowac sama. Kupilam mieso krolika i w kawalkam zamrozilam. Do tego gotuje warzywka tj. pietruszka, por, marchewke. Na sniadanie daje jej kaszke kukurzdziana na wodzie czasami z dodatkiem jablka. Prosze napiszcie co jeszcze moge podawac, a co jest niewlasciwe w tych zestawach zywieniowych. Z probiotzkow podaje dicoflor 30 i chce wlaczyc dodatkowo beneflore. Jeszcze raz nardzo prosze o rade i wskazowki.
    • anwaryl Re: Candida-jak karmić niemowle 28.01.07, 22:18
      I jeszcze jedno, czy moge mojej 9 miesiecznej coreczce podawac czosnek i dodawac do posilkow np oliwe. Na bialko krowie jest uczulona.
      • czarna.perla Re: Candida-jak karmić niemowle 28.01.07, 22:24
        oliwe możesz dodawać napewno a co z czosnkiem to nie wiem.
        • anwaryl Re: Candida-jak karmić niemowle 28.01.07, 22:37
          A co jeszcze jej podawac. Co z marchewka, bo ziemniakow jej nie podaje. Bardzo prosze o rade.
          • marzena771 Re: Candida-jak karmić niemowle 29.01.07, 20:58
            mi lekarka kazała małemu dawać czosnek, citrosept i diclofor, przy następnej
            wizycie mamy dostać jeszcze jakieś homeopatyczne. Marchewki gotowanej nie można
            przy candidzie a w każdym słoiczku jest marchewka i ziemniak, więc słoiczki
            odpadają. Dzisiaj pierwszy raz mały zjadł moją zupke i chyba nawet mu
            smakowała, ale trochę ją przyprawiłam i posoliłam odrobinke. Większy problem
            mam ze śniadaniem bo kaszka jaglana na samej wodzie jest straszna.
      • sarna73 Re: Candida-jak karmić niemowle 30.01.07, 09:38
        czosnek jest bodajze od 2 roku zycia
    • ika1 Re: Candida-jak karmić niemowle 28.01.07, 23:06
      Ja moge napisac tyle ,co powiedziala mi leczaca mojego synka homeopatka,a
      mianowicie,ze nie powinno sie robic malym dzieciom rygorystycznej diety,bo caly
      system nerwowy i organy rozwijaja sie jeszcze.
      • setia Re: Candida-jak karmić niemowle 30.01.07, 20:33
        zdecydowanie popieram. nie przesadzajcie dziewczyny z tym unikaniem marchewki i
        ryzu, niewielkie ilosci na pewno nie zaszkodzą. wazne jest zeby nie popelniac
        karygodnych bledow: typu cukier, soczki, nadmiar owoców. dobrze jest oprzeć
        diete na kaszach, warzywach + tłuszcz (oliwa z oliwek, olej lniany), ale
        ziemniaki czy ryz od czasu do czasu nie zaszkodzą.
        i jedna uwaga: starajcie się nie uzywac soli jodowanej.
        • marzena771 Re: Candida-jak karmić niemowle 30.01.07, 23:40
          mój synek na ryż jest uczulony więc odpada, ale chyba macie rację, trochę
          marchewki i ziemniaczka nie powiino zaszkodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka